Skocz do zawartości

Ile macie wędek spiningowych?

B4rtolek

Rekomendowane odpowiedzi

moim zdaniem 4 wędki to niestety za mało, 6 to minimum. Wszystko dlatego, że lapię i z brzegu i z łodzi, gdzie wypada zastosować różne długości. Obecnie: 3 sandaczowe - 2 o zbliżonym cw ale różnej długości(1,98; 2,6), 1 o długości 2,4 o wyższym cw.; 3 wędki na szczupłego o różnych długościach i cw(2 na łapanie z łodzi - do 22g i do 60g); 4 na okonia ( do 5g, do 10g, do 15g, do 18g - dwie ostatnie z przeznaczeniem również na szczupłego i sandacza), 1 wędka na troć z brzegu. Jak więc widać to "tylko" 11 wędek a widzę braki dłuższego kija na troć (mój ma 2,75), wędki na kuter, wędki typowo pod bolenia

Mając kiedyś jeden spinning chyba byłem "szczęśliwszy" niż teraz. Zestaw stał sobie w kącie, spięty na stałe z jednym kręciołkiem. Przynęty kupowane były konkretnie pod ten kij, więc jak wahadło, to nie alga 2, a morsik (lżejszy, mniejszy opór), plecionka i na drugiej szpuli żyłka. Przynęty zapakowane w 1, góra dwa pudełka. Przed wyjściem z domu brak problemu "co by tutaj zabrać? a może wrzucić do kufra na wszelki wypadek jeszcze to .... ?" Też łowię z brzegu i pontonu, więc początkowo padło na myśl - jeden kijek długi, drugi krótki. Po sezonie stwierdzam, że przyjemniej wędkuje mi się krótszymi wędkami. Optymalna długość, to 2,1 do 2,4m. Niezależnie, czy macham z brzegu czy z pływadła - odczucia takie same. 

• Like 1

Miało się skończyć na 4 ale niestety stety... okoniówka na łódkę 215 cm z cw. 1-10 grama właśnie w drodze... 5sztuk. i na tym koniec ;)

hahaha dobre dobre ! Kolego nawet nie wiem ile razy też tak sobie mówilem :0  Nie to nie ma sesnu , przecież wszystko juz mam itp.

To tak nie działa ..nigdy nie bedzie dosyć  :)

• Like 1

Bialoryb  -  Phenix mirage do 4 gram

Okon  -  Team Daiwa 3.0 ul do 9 gram

Szczupak - Shimano BeastMaster  chy do 40 gram

Tak ze 3 spinningi pod trzy konkretne gatunki ryb plus cos tam lezy w szafie wygrane na zawodach , ale wedkuje tylko na te trzy kije. 

Aktualnie po wyprzedaży wszystkich St.Croixów zostały tylko badyle made in china ;]

Daiwa Exceler 195 2-10

Daiwa Lexa 210 3-15

Daiwa Megaforce 220 1-9

Savage Gear Parabellum CC 279 3-16

Mikado Inazuma Flash Perch 260 do 18g

Team Konger Spin 9-28g

Team Konger Jig 6-28g

tak z ciekawosci zapytam- dlacego spredales wszystkie st.c ? - czowiek dorasta do tego ze nie warto tyle za patyka placic ?

moim zdaniem 4 wędki to niestety za mało, 6 to minimum. Wszystko dlatego, że lapię i z brzegu i z łodzi, gdzie wypada zastosować różne długości. Obecnie: 3 sandaczowe - 2 o zbliżonym cw ale różnej długości(1,98; 2,6), 1 o długości 2,4 o wyższym cw.; 3 wędki na szczupłego o różnych długościach i cw(2 na łapanie z łodzi - do 22g i do 60g); 4 na okonia ( do 5g, do 10g, do 15g, do 18g - dwie ostatnie z przeznaczeniem również na szczupłego i sandacza), 1 wędka na troć z brzegu. Jak więc widać to "tylko" 11 wędek a widzę braki dłuższego kija na troć (mój ma 2,75), wędki na kuter, wędki typowo pod bolenia

Brakuje Ci jeszcze podlodówki, wedki do łowienia z pływadełka, z pontonu, hmm w sedesie ?

post-54859-0-34396100-1458214445_thumb.jpg

Na upartego, jak kiedyś przemyślałem to niezbyt wygodnie ale skutecznie obskoczyłbym jednym kijem wszystko, i to kijem ktory mam. Abu Diplomat 2,43 10-25g. Analiza nr. 2 wykazała że z dwoma młynkami , Ultegra 4000 Super ship i jakiś 2500 ktorego nie mam.

Jedyny problem że łazienka ma 2,10... A kibel na środku. Nijak nie wchodzi, nawet po przekątnej brak luzu żeby zaciąć...

• Like 1

5 spinningów:

- jaxon 10-35g, 2,7m

- dragon 4-12g, 2,7m

- shimano 20-60g 3,0m

- batson 10-28g, 2,6m

- cd 6-24g, 2,13m

4 karpiówki shimano 3,5lb, 3,9m

3 sumówki mikado

Kurde, nie wiedziałem, że tyle tego... gupi wątek ;)

Minęły 3 m-ce i doszły 4 kije. Hmmm... Niepokojące tempo przyrostu.

Doszły:

- phenix 0,8-7g 2,25m do okonia na lekko

- st. croix 3-10,5g 1,98m okoń ciężej i sandacz lżej

- xzoga 15-45 2,0m cieżki szczupak

- cormoran 40-80g 1,98m dla jerków

Mam nadzieję, że to koniec.

Minęły 3 m-ce i doszły 4 kije. Hmmm... Niepokojące tempo przyrostu.

Doszły:

- phenix 0,8-7g 2,25m do okonia na lekko

- st. croix 3-10,5g 1,98m okoń ciężej i sandacz lżej

- xzoga 15-45 2,0m cieżki szczupak

- cormoran 40-80g 1,98m dla jerków

Mam nadzieję, że to koniec.

To nie koniec.... to choroba zwie się zakupoholizm wędkarski, cierpi na nią wielu wędkarzy

• Like 1

Major Craft Solpara SPS-T762M(0.5-7g 6lb) => w przyszlym tygodniu bedzie zamieniona na Skyroad - lekkie jiggi -okon,fladry

Major Craft Volkey Over Seven VKS-762ML (3-11g 10lb) - obrotowki, glowki 5g+ , wobki -pstrag, okon gdy czestym przylowem jest szczuply

Palms Shoregun sfgs-89m (10-35g 20lb) -gumy, whadlowki- szczuply, sea bass , czarniak, troc 

w najblizszej przyszlosci planuje zakup Major Craft Crostage Boat Jigging CRJ-B60/4 na dorsze z kutra

Daiwa Powermesh, Mikado i przemyślenia nad savage gear

Przemyślenia to proponuję zanim się cokolwiek na forum napisze ;)

Staram się polować tylko na okonie i sandacze. Arsenał okrojony do 4 kijków.

st croix 5S63MXF czyli xfast 10lb w mojej ocenie 8-18g

st croix 5S70MLF 10lb fast, 4-15g

matagi super shore LL 10lb fast 3-10g

i trawelek mhx TFW721 6lb mod-fast 3-10g

i planowany travel z 5S60MLF...