Skocz do zawartości

Ile macie wędek spiningowych?

B4rtolek

Rekomendowane odpowiedzi

sprawdziłem co tam stoi u mnie za szafą . I tak ;

AVS96MLF2                  - 18g

WCH IRI Skipper 2,75   - 30g

WCH Turbo 3,00          - 21g

M.Inazuma 2,29           - 22g

D.Millenium 2,90         - 35g

Konger Ultris 2,32         - 6g 

Wszystkie używam w trakcie sezonu do kompletu brakuje coś w przedziale 10-15g  :)

shigeki gunki 7-28 1.90m

phenix m1 4-16 2,90m

savagear parabellum 7-23 2,79m

robinson diaflex 2-12 2,25m

robinson diaflex 5-20 2,40m 

robinson diaflex 7-22 2,95m

robinson diaflex 5-20 2,70m 

robinson diaflex 10-30 2,70m

robinson cortez 0,5-7 2,40m

robinson diaflex cast 20-58 1,98m

konger paladin steel arm 7-28 2,74m

trochę się nazbierało ....

• Like 1

shigeki gunki 7-28 1.90m

phenix m1 4-16 2,90m

oddał byś jednego tego diaflexa :P

Edytowane przez Locutus85

• 3 tygodnie później...

A ja mam takie pytanko do ludzi co mają powyżej ...5 "kijów" w szafie, budzisz się rano i....   skąd wiesz który kij zabrać akurat dziś  ze sobą?

P.S.

Ja ma dwa  i się  zawsze waham. ;)

Nie wszyscy lowia na jednym lowisku, w jednym kraju, jeden gatunek ryby ;)

A ja mam takie pytanko do ludzi co mają powyżej ...5 "kijów" w szafie, budzisz się rano i....   skąd wiesz który kij zabrać akurat dziś  ze sobą?

P.S.

Nie mam tego problemu ;)  Wolę mieć wybór - inny na rzekę, inny na łódkę, inny kijek pod kolor wdzianka :)

Mnie od przybytku głowa nie boli :P

shigeki gunki 7-28 1.90m

phenix m1 4-16 2,90m

Doszedł cherry graphite cast 3-14g 2.06m

a jaka cena za te 2 diaflexy?

A ja mam takie pytanko do ludzi co mają powyżej ...5 "kijów" w szafie, budzisz się rano i.... skąd wiesz który kij zabrać akurat dziś ze sobą?

P.S.

Ja ma dwa i się zawsze waham. ;)

Moje podzielone pod konkretne rybki i przede wszystkim rodzaj łowiska wiec wybór robi stosunkowo niewielki.... Jeszcze ze 3szt by się przydało np talon VI 3.05 do 14g:)

Przeglądałem ostatnio nową ofertę Mikado na ten rok i musze przyznać ,że zainteresowały mnie spinningi do połowu okoni cw.1-7g.Musze przyznać, że wykonanie oraz użyte materiały zachęcają do kupna. Uważam również ,że cena 440 zł nie jest wygórowana za taki sprzęt. Chyba przybędzie mi ,,nasty" spinning :)

• Like 1

P.S.

Problem polega na tym, ze chlopaki napisali tylko co maja, a nie dlaczego taki byl ich wybor. 

W innym temacie poprosilem o uzasadnienie dlaczego akurat taka ilosc wedek i temat sie rozwijal, pozniej umarl smiercia naturalna. Powstal ten i zaczela sie bezsensowna wyliczanka.

• Like 1

• 1 miesiąc temu...

Wędkuję wyłącznie w polskich wodach, wyłącznie z brzegu lub pomostów (za wyjątkiem połowu dorsza), używam aktualnie:

1. DRAGON Viper SL Senso 7 (wklejanka), korek AA; dł. 275cm; CW 1-7g; dł tr. 142Cm, ciężar 161g, akcja F - okoń, wzdręga;

2. SHIMANO Catana 270 L, korek AAA; dł. 270cm; cw 3-14g; dł. tr. 139Cm; ciężar 170g; akcja M - kleń, jaź;

3. JAXON Arcadia spin, korek AA; dł. 270cm; c. w. 5-25g; dł. tr. 141Cm; ciężar 231g, akcja FM - boleń, szczupak;

4. JAXON Arcadia spin, korek AA; dł. 300cm; c. w. 10-40g; dł. tr. 156Cm; ciężar 318g, akcja FM - spinning z brzegu morza;

5. JAXON Arcadia Pilk, pianka EVA; dł. 240cm; dł. tr. 109cm; c.w. 100-200g; ciężar 241g - dorsz z kutra.

Numer 3 i 4 zamierzam zastąpić w najbliższym czasie DRAGON-em Viper HD, korek AA, dł. 290cm; dł. tr. 148cm; c.w. 7-30g; ciężar 218g; akcja XF, więc liczba używanych wędek zmniejszy się do czterech.

Jednym z podstawowych argumentów wyboru była cena (warunki finansowe pozwalają mi na korzystanie zaledwie z niskiej i średniej półki). Poza tym kierowałem się częstotliwością użytkowania ukierunkowanego przy łowieniu poszczególnych gatunków (im częściej nastawiam się na konkretny gatunek, tym wyższa półka).

Jack__Daniels o to Ci chodzilo?

Edytowane przez Alexspin

łowie z brzegu. Wędek 3. Wszystkie taniochy. Mikado saphire 2,6m, 1-10 okoń, robinson xenon jig master 2,4m do 20g, na stojąca wode na wszystko, dragon milenium super fast (stara seria) 2,75 do 25g na rzeke (Bug, boleń, szczupak) zadowolony jestem z każdej i każdej używam.myśle ze jeszcze jakis klusek kleniowy i bylbym zadowolony w 100 procentach.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez RedJin

Alexspin, bardzo blisko. Piszesz np "szczupak, boleń" a gdzie, a jak, a na co, dlaczego taki wybor poza kwestiami finansowymi.

Dla przykladu:

Wędka 290cm, cw do 21g, firma xxx. Lowie na Odrze przede wszystkim klenie z przowem boleni. Przynety to kleniowe woblery + obrotowki do rozmiaru 2. Na gumy nie lowie bo mam inna wedke. Realnie cw zaczyna sie od np 3-4cm wobków ale jak trzeba to i najwieksza ukleja RH poleci. Połparabola, pracujaca szczytowka i mocny dolnik pozwalajacy zaciac z duzych odleglosci.

To są moim zdaniem najwazniejsze informacje.

• Like 1

Szybko zmienisz zdanie Rafał ;) Choć nie życzę Ci tego, bo stan, gdy budżetowa wędka w ilości sztuk 1 wystarczy jest piękny. Gorzej, jak któryś z kolei handmade czy croix nie daje zadowolenia :) I szukasz dalej i dalej... sam nie wiesz czego :) 

• Like 1

Gorzej, jak któryś z kolei handmade czy croix nie daje zadowolenia :) I szukasz dalej i dalej... sam nie wiesz czego :)

bo sami nie wiecie czego chcecie,sam kij ryb nie łowi,trzeba nim pomachać a jak już machać to z przyjemjością. Ja zamówiłem u Hubertusa dwa kije kolejno po sobie, jeden na szczupaki, drugi na sandacze, mam obecnie tylko te dwa i póki co więcej sztuk nie potrzebuję bo te co mam zrobione są idealnie tak jak sobie zażyczyłem i pracują tak jak tego bym od nich oczekiwał. Dobrałem jednak wszystko pod swój styl łowienia, pod konkretne gatunki ryb, pod przynęty jakie wiedziałem że będę używał i na konkretne wody jeszcze biorąc poprawkę. No ale jak się szuka słomki trzeba uważać by na kołek się nie nadziać. Edytowane przez Hunter_pike
  • Like 2