Skocz do zawartości

Matagi ? Ale który ? max 9gram - nie wklejka

PolMart

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć i witam!

Panowie proste pytanie. Jaki blank wybrac do max 8-9 gram, długość  ok 240cm. Ktoś z was używa w/w blanków do jigowania w podanej wyżej  gramaturze ? Jak byście porównali ich czułość z np Phenixowymi Elixirami ?

Pozdrawiam i z góry dziękuję.

Ja osobiście tak łowie

Takimi przynęta jak opisałeś

Ale to takiego dlubania zapodałem sobie matagi super mebaru Dł 2.40 i cw 0.4 - 3 gr i to mi styka. Realnie to te 4 max 5 gram można śmigać ale przy 5 gr to już komfortu w podbiciu to nie ma

Ale za to od 1 -3 gr plus gumis 2 cale jest idealnie

Ja osobiście tak łowie

Takimi przynęta jak opisałeś

Ale to takiego dlubania zapodałem sobie matagi super mebaru Dł 2.40 i cw 0.4 - 3 gr i to mi styka. Realnie to te 4 max 5 gram można śmigać ale przy 5 gr to już komfortu w podbiciu to nie ma

Ale za to od 1 -3 gr plus gumis 2 cale jest idealnie

Dla mnie te 5g to mało ....Szkoda , że nie mam możliwości pomacania owych blanków przed kupnem .Mam jedną pracownie pod nosem ,ale niestety nie kupie tam nic nawet za kare :)

Pozdro

• Like 1

Matagi TR76 Super Shore LL, to kij zdecydowanie tylko pod jigi, bardzo czuła szczytówka. Optymalnie pracuje 5-7 gr i te 9gr

(może 10 gr) + keitech easy shiner 2 ''pociągnie na wodzie do 4-5 metrów bez uciągu, ale to już bez komfortu max.

Ewentualnie weź oczko wyżej TR76 Super Shore L startuje od 5-6 gr, 7-10gr to jest optymalnie dla tego blanku, max to 12-13 gr.

Jeżeli szukasz szybkiego kija wyłącznie pod jigi i weźmiesz coś z Matagi TR76 SS będziesz mega zadowolony :) Masz teraz w BRC promocje na te blanki

Podpytaj kolegę Dąbek 111 on ma je przetrenowane :)

Edytowane przez marekD

Cześć i witam!

Panowie proste pytanie. Jaki blank wybrac do max 8-9 gram, długość  ok 240cm. Ktoś z was używa w/w blanków do jigowania w podanej wyżej  gramaturze ? Jak byście porównali ich czułość z np Phenixowymi Elixirami ?

Pozdrawiam i z góry dziękuję.

Te Matagi SS, to wyższy moduł. Mam SS LL niby 10lb ale tylko na papierze, ma trochę mniej. Ja tam swoim łowiłem i 10g z 3" ES, i to był dla mnie koniec komfortu. Swojego uzbroiłem lekko w torzity i to ma na pewno znaczenie jak zależy nam na podniesieniu cw.

Dla mnie był za długi na łódkę więc uciąłem go o 22cm z dołu i jutro mam nadzieję że wreszcie zapracuje pod jakąś rybką ;)

Mój znajomy ma ten kijek Matagi Super Shore LL i powiem, że jego opis podany przez marekD jest idealny.

Swoją drogą bardzo fajna wędka.

Matagi TR76 Super Shore LL, to kij zdecydowanie tylko pod jigi, bardzo czuła szczytówka. Optymalnie pracuje 5-7 gr i te 9gr

(może 10 gr) + keitech easy shiner 2 ''pociągnie na wodzie do 4-5 metrów bez uciągu, ale to już bez komfortu max.