Skocz do zawartości
  • 0

Haswing Comax 55lbs opinie.

Krisu23

Pytanie

Postanowiłem kupić nowego elektryka i mój zaufany sprzedawca namówił mnie na coś takiego:

http://allegro.pl/nowej-generacji-silnik-elektryczny-55-coma x-maxim-i1206644284.html

Zawsze się zarzekałem, że tylko miś kota ale mój sprzedawca powiedział mi, że ostatnie serie spadły strasznie na jakości bo minn kota tnie koszty, że są gorsze kable i uzwojenie niż w starszych seriach. Tego Haswinga pod niebo wychwalał za jakość wykonania i możliwości użytkowe. Koleś nigdy nie zrobił mnie w balona a kupuje u niego już od pięciu lat. Może ma ktoś ten silnik i się wypowie. Interesuje mnie najbardziej porównanie do wyższych modeli minn koty o podobnym uciągu. Boję się jedynie tej kolumny silnika opuszczanej mechanicznie bo to może się spieprzyć moim zdaniem najszybciej. Cztery lata gwarancji robią dobre wrażenie o ile nie trzeba będzie z niej korzystać.

Będę wdzięczny za każde info na temat tego silnika.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Jedna rzecz musze wtracic...

Jesli chodzi konkretnie o moje wypowiedzi, to ich celem nie jest odstreczanie od jakiegos zakladu produkcyjnego czy firmy.

Jak napisalem trzeba by bardzo wiele testowac...

Odpowiedz co kupic moze dac tylko wiele opinii uzytkownikow.

Ja jako uzytkownik mam taka opinie, ze zamiast kombinowac ile to Omow czy Amperow czy LBSów mozna wyciagnac z naszego silniczka trzeba kupic (nawet drozej) cos co jest najbardziej chwalone (z zastrzezeniem, zeby to bylo z maximizerem i mialo odpowiednia moc zdolna popchnac plywadlo)

Nastepnym etapem bedzie kupienie odpowiedniego akumulatora ( :D tutaj juz pasuje - nie czuje sie na silach dyskutowac :D - tematow kilka jest dostepnych na forum)

Etapem docelowym powinno byc udanie sie z tym na najlepiej taka wode, gdzie sa ryby.

Gumo

p.s.Nawiasem mozwiac moja Minnkota stoi sobie wygodnie za szafa - brak zastosowan dla niej w obecnej wedkarskiej sytuacji.

• 0

No dobra tak w skrócie:

+ Dobre kable, niskie zużycie prądu, dobry uciąg, konkretna długość kolumny silnika(mozna wypuścić pod łódkę), wygodny trym

-

Bzdurny doprowadzający do szału odwrotny ciąg. Manewry precyzyjne właściwie nie istnieją. Trzeba się nauczyć robić wszystko pływając wyłącznie do przodu.

Brak regulacji docisku kolumny silnika, chodzi mi o ten dzynks który decyduje jakiej siły trzeba użyć żeby kręcić rumplem.

Sama rączka rumpla a konkretnie jej część która kręci kolumną to jakieś kpiny. Cały silnik wykonany jest z bardzo porządnych materiałów a ten element to chyba z przetopionych puszek po jogurcie. Mnie się ta rączka zblokowała i coś strzeliło w środku. Teraz coś tam lata bo słychać.

Ogólnie silnik jest przekombinowany. Bez odwrotnego ciągu i z lepiej rozwiązanym mechanizmem sterowania byłby nie do pobicia za tę kasę. Jadę na swój własny sprzęt ale może to komuś pomoże.

Niestety Minn Kota z tego co wiem ma teraz dużo gorsze okablowanie i uzwojenie.

i jak wygląda opinia z perspektywy użytkowania 4 lat. Czy twój też jest z maximizer'em?

• 0

Ja raz kupiłem "silnik" neraus 40lbs. Pięknie plywal tylko nie doczytałem w instrukcji ze jego max czas pływania na V max wynosi 30 min po czym trzeba zrobić przerwę na 15 min. Skutek taki ze szczotkotrzymacze się stopily

Oczywiście serwis wymienił . Jednak sprzedałem te cudo i kupiłem silnik mocniejszy haswing 55/60lbs z maxymizerm. Użytkuje 2 sezon. Sprawuje się dobrze . Nie trzeba robić żadnych przerw przy pływaniu na maxa. Jakoś wykonania dla mnie ok. Nic nie stuka puka. Nic się nie złamało. PocAtkowo tez chciałem Mk jednak długość gwarancji wzięła górę na w haswing nad Mk. Pływam 2 -3 razy w tygodniu.

Średnio z 4km - 6km dystansu.max pobór prądu przy jednej os. Ponton 3.2m do 42A przy dużej fali i wietrze 1 osoba. Prędkość max 6km. Przy dwoch os te same warunki V 5.5km I-45A. Jak dla mnie dobra cena do jakości i śmiało polecę ten silnik każdemu. A jeśli ktoś pragnie super sprzęcik elektryk to pozostaje torqeedo. Jednak tam ceny już szybuja ostro w gore