Skocz do zawartości

Okulary ARCTICA

LFF

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów. koniecznie muszę zakupić okularki polaryzacyjne, niestety do muchowania koniecznie muszę mieć okulary korekcyjne, kupiłem nakładki polaryzacyjne ale nie działają one zbyt dobrze. Kiedy światło pada z boku to między jednym a drugim szkłem tworzą się refleksy i wtedy to już lepiej bez okularów łowić bo widzę tylko kolorową tęcze jak po halucynkach  :D

Znalazłem takie okulary z  ramka na szkła korekcyjne http://www.arctica.pl/p144/s-125/974/s-125c.html

Trochę drogo jak na moje możliwości, dlatego zanim kupię chciałbym się spytać jak wogule się sprawdzają okulary tej firmy przy wędkowaniu. jeśli ktoś miał lub ma i używa proszę o co nieco.

Zrob sobie zwykle okulary z powloka polaryzavyjna. Ja mam solano ss 8231. Super sie sprawdzaja. Wez sobie do serca:

Nie moze ci swiatlo wpadac zza okularow ani gora ani bokami. Stad sprawdzaja sie duze okulary z bardzo szerokimi zausznikami czy jak tam sie to zwie. Ew nakladki z boku mozesz dolozyc skorzane albo takie jak w okularach bhp.

Okulary dzialaja duzo lepiej jak masz czapke z daszkiem.

Wiem ze do polarków trzeba mieć czapkę z daszkiem, nie od dziś wędkuje ;) , Te nakładki co mam i moje okulary korekcyjne nie za bardzo ze sobą współpracują, jest spora przestrzeń między szkłami i odstają jakoś. Pojawiają się refleksy w zależności od kąta padania światła, w cieniu jest ok ale na słoneczku różnie. Co do soczewek to odpada, nie potrzebuje okularów na stałe ale np. do czytania, wiązania żyłek, muszek itd. no i obserwacja malutkiej muszki z kilku metrów też jest łatwiejsza. Byłem dzisiaj u optyka i pytałem o najzwyklejsze plastiki korekcyjne, które miały by być wpakowane w te Arctici, koszt ok 40-50z+130 za okulary, razem coś około 180zetek. W tygodniu podejdę jeszcze raz i podpytam o okulary korekcyjne z polaryzacją i jakieś najtańsze ramki. Zobaczymy co się skalkuluje.

Ps. tak czy owak chciałbym wiedzieć czy warto w te Arctic (nie koniecznie ten model, tylko ogólnie) wogule zainwestować, jakieś opinie o firmie by się przydały, w temacie wędkowania oczywiście.

Edytowane przez LFF

Nie do konca wiem co sie chcesz dowiedziec. Ja kiedys nosilem okulary za 25pln z bazaru ze szklami od optyka i daly rade. Jak sie dba to sie ma. Mz oprawki nawet plastikowe powinny kilka lat wytrzymac. Osobiscie w 12 lat przerzobilem okolo 5 oprawek i z 8 kpl szkiel nievzepsuly sie ani jedne. Jedynie wxrok mi sie pogarsza lub szkla rysuja.

Edytowane przez gooral

Sorki że tak uciąłem temat ale kiedy się tu rozpisywałem wylałem browarka na klawiaturę lapka :wacko: . Myślałem że go już uśmierciłem a przynajmniej klawiaturę, ale jakoś po 2 dniach suszenia na razie wszystko działa :) . Czego chciałem się dowiedzieć o okularach, poprostu jak się się sprawdzają podczas wędkowania, bo przecież nie kupuje ich aby leżeć w nich na plaży, do tego wystarczą takie za 15zl. Dzięki koledze z forum, z którym poznaje tajniki muchowania, miałem okazję spojrzeć przez okulary tej firmy i jestem pozytywnie nastawiony. jednak koniecznie postanowiłem zakupić model z ramkami na korekty, i nie mieć dylematu typu korekta czy polaryzacja, i nie  nosić dwóch par ze sobą. Jedyny problem to brak w sprzedaży wersji z bursztynowymi szkłami, które mi bardzo przypasowały.

Jak by ktoś miał taki dylemat jak ja, to oczywiście niedługo (mam nadzieję) podzielę się spostrzeżeniami jak się spisuje takie kombo w praktyce.

• 6 miesięcy temu...
  • 2 tygodnie później...

Witam kolegów, planuje kupić drugą parę okularów, czy "zna" ktoś okulary Arctica sfl - 1, (http://allegro.pl/okulary-arctica-sfl-1-polaryzacyjne-dla-wedkarzy-i5728227169.html). Cena niska, więc nie wiem czy są one warte zakupu, czy może nie ma większej różnicy między nimi ,a okularami powiedzmy za 80 - 100 zł (solano , arctica...)?.

Mam model arctica jupiter s-155 i dla mnie bajka zobacz ze okulary polaryzacyjne mozna kupic za 20 zl i taka polaryzacje maja jak te za 500zl bo innej nie ma. Tylko oprawki tragiczne.... I napis masz Rayan Bannan Najlepiej przymierzyc zeby potem sie nie wkurzac, masz nie czuc ze je masz na nosie....Minus taki ze Jupitery dobre do biegania a na rybki mam tez z Arctiki ale z dodatkowymi szkielkami z boku. Moim zdaniem wygodniejsze a kosztowaly niecale 50zl.

Edytowane przez przemow

Coraz to ciekawszych rzeczy można się dowiedzieć na jerkbaicie .Po prostu rewolucja.Okulary za 2 dychy czy te za 5 stów to jeden ch...j.Kołowrotki jak już to te odrapane a najlepiej NRD Nix Germina są the best.Wędki z pracowni czy te JDM to tylko nagonka i ściema.Przynęta żeby była łowna musi być brzydka a komora próżniowa choć zaleca ją każdy producent silikonu formierskiego jest do dupy i przereklamowana.To takie rodzynki z tego tygodnia.

Po prostu bełkot.

Edytowane przez Tomy
  • Like 2

Pytałem u optyka bo chciałem pod siebie zrobic ale jak mi wywalil 1500 zł to zbaranialem. Polaryzacja jest jedna. Róznica  w jakosci szkieł,oprawek, podatnosci na zarysowania,parowanie,filtry podwojnego odbicia itd. W zadnych okularach tego typu nie powinno sie chodzi na okrągło bo oslepniesz i nie wazne czy kosztuja 20 czy 500. Jak pewnie zobaczyles uzywajac ze takie okulary wyostrzaja obraz....kolega ma takie za 1200zł od optyka i nie widze róznicy co do moich za 50zl bo po godzinie w jednych i drugich oczy bolą.....

dobór filtra, to nie jeden h.. - słyszałeś o filtrach polaryzacyjnych kołowych ?

a szkło szkłu, czy plastik plastikowi nie równy, parę pojęć jak dystorsja, czy bliższe polskiemu jak przekłamanie perspektywy

dodatkowo okulary, to nie tylko "szkła", ważna jest też obudowa, jej projekt i dobór materiałów, ale co ja tam wiem, Ty przecież nie widzisz różnicy między bazarowymi plastikowymi "szkłami" , a szkłem

a może wizyta u Okulisty by się przydała, a może i u neurologa ;)

Nie wiem po co sie tak kolega nakręca? krótko jestem na tym portalu ale widze mase postów ze jak tanie to od razu beeeee. Tak jak  ktos pyta o kijek to od razu wpisy ze ten za 200 zł to kaszana ale jak kosztuje 1000 zł to bajka.... :) Kolego Skryty bierz te za 1000zł  z filtrami kolowymi itp, itd bo te za 59zł sie do niczego nie nadają... Pozdrawiam....