Skocz do zawartości

Shimano Vanquish 2016

nitror1

Rekomendowane odpowiedzi

Z powodu wysokich cen 3000HGM, biorę pod uwagę C3000SDH. Kolego pod jaki kij go podpinasz i jakie zastosowanie.

U mnie jest sparowany z varivas violente vll-77-t do łowienia okoni i innych rybek na lekko... druga opcja to Phenix karabela fx863-2 do łowienia pstrągòw, kleni i jazi...

Kołowrotek z nawiniętą plecionką pod rant waży 199 gramów.

• Like 1

• 3 tygodnie później...

Ja mogę wyjaśnić, bo korzystam od niedawna :D

Krok pierwszy - kupujesz (ja zrobiłem to u Mefisto) specjalną oliwkę z dozownikiem.

Krok drugi - strzelasz w otwór oliwką pod ciśnieniem.

Krok trzeci - łowisz :) no...wcześniej można delikatnie osuszyć rolkę z nadmiaru oliwki, przykładowo zwykłą chusteczką.

Po kilku "zapodaniach" do 11TP oraz 12V stwierdzam, że jest fajnie, rolki śmigają aż miło. Zobaczymy, czy efekt będzie zadowalający po dłuższym czasie...do tej pory aplikowałem do rolki smar (np. Quantum Hot Sauce) i także było super. Oliwka wydaje się być sprytniejsza i wygodniejsza w użyciu, ciekawe tylko, czy na dłuższą metę nie szkodzi łożysku :rolleyes:

Edytowane przez cristovo

• 2 tygodnie później...

Różnica tylko w szpuli, jest 1mm szersza i 1,5mm wyższa. Reszta to samo, z tym że rotor w V16 jest inaczej zaprojektowany, inny kształt bardziej przypomina ażurowe AirRotor Daiwy.

Stella C2000S bardzo przyjemny kołowrotek, jedyna wada to cena szpuli zapasowej. Za 1szt można mieć praktycznie 2szt do Vańka z tego tez powodu zmieniłem na tego drugiego :) Jeżeli komuś nie przeszkadza cena zapasu lub go nie potrzebuje, Stella C2000S jest chyba najlepszym młynkiem jaki miałem w ręku do UL.

Edytowane przez gajosik

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Przeglądając kołowrotki w znanym mi sklepie natknąłem się na Shimano Vanquisha z całkowicie innymi oznaczeniami niż prezentowane w wątku na #1 stronie 

http://www.nordfishing77.at/shimano-vanquish-2500-sfa-neu-2017-4919

http://www.nordfishing77.at/shimano-vanquish-c-3000-fa-neu-2017-4920

czytając dalej dane techniczne znowu ogarnęło mnie zdumienie ponieważ Vanquish 2500 SFA przy przełożeniu 6,3 : 1 nawija 77 cm sznura na obrót i waży 180 g porównując go jednak do modelu 3000 FA który przy przełożeniu 5,3 : 1 nawija też 77 cm sznura waży 185 g a więc 5 g więcej czego niestety nie mogę zrozumieć .Oznaczenia jeszcze jakoś przełknę bo jest napisane że w roku 2016 (jeszcze)  to nowość 2017 ! ale porównując parametry już nic nie rozumiem ,może mi ktoś to wytłumaczy ?

Literka S jak się domyślam świadczy o płytkiej szpuli ale przełożenia ,wagi oraz ilość sznura na obrót jest dla mnie zagadką 

Odświeżając nieco temat przyłączę się do pytania Artura - ki czort z tym SFA  ? W znanym i lubianym sklepie niemieckim obok siebie dostępne dwie wersje - 2500S i 2500SFA . Parametry praktycznie te same , zehn euro różnicy ( 2500S droższy znaczy ). Niestety relacja od okazyjnego kuriera , który z wędkarstwem nie ma wspólnego nic , więc może ktoś coś ?...

dystrybucja JDM i EU , jak tylko 10E, to się nie zastanawiać, tak na wszelki wypadek ;)

a z tym 6.3, to musi być błąd, to musiałby być XG, po prostu czeski błąd 5/6

http://fish.shimano-eu.com/content/eu/en/Home/products0/reels/spinning/vanquish-fa.html

http://fishing.shimano.co.jp/product/reel/4349

Edytowane przez BazyL