Skocz do zawartości

Shimano Vanquish 2016

nitror1

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...

Mam poroblem z Vanquishem c3000, kiedy szpula schodzi w dol czuć na korbie jakby wodzik czy coś takiego na sucho czuć dość wyraźnie, podczas jednostajnego zwijania przynęty problem nie ustaje i dalej jest wyczuwalny. Nie wiem czy kołowrotek reklamować czy może zaczekać aż się ułoży ? Mam stradica ci4+ i TP 15 HGM w żadnym z tych kołowrotków nie ma takiego stukania a wydaje mi się ze konstrukcyjnie sa podobne...

Jeśli pojawia się jakaś anomalia w pracy polegająca na ewidentnie wyczuwalnym zaburzeniu w płynności działania kołowrotka , a nie mówimy tu o szumie czy efektach dźwiękowych , nie liczyłbym specjalnie na jakiekolwiek "dotarcie"mechanizmu i reklamowałbym , póki jeszcze czas przedwiosenny . 

• Like 2

• 2 tygodnie później...

Ale porównujesz bezpośrednio, mając oba kołowrotki w ręku? Czy patrząc po zdjęciach?

Czym ew się różnią?

Z ciekawości, od Ultegry FB tez jest bardzo podobne ;)

attachicon.gif 6DA57325-EF5E-4700-960C-DACE67642876.jpeg

To tak . Miałem w październiku trzy kołowrotki TP 3000 , Stradica 2500 fb i tego mam do dziś vanquisha c3000s . Szpulę z pokrętłami pasują zamiennie ze wszystkich kołowrotków.  Z tego co Mefi mówił od vańka waży najmniej.  Ale wizualnie nie pomogę . 

Pokrętło do Vanquisha jest identyczne wymiarowo, wagowo lżejsze minimalnie (mało precyzyjna waga pokazać może że ważą tyle samo), a różnią się odcieniem, gdyż do Vańka jest z CI4+ a do Stradica z plastiku. CI4+ ma takie charakterystyczne plamy/cienie, widoczne pod światło. Że nie są identyczne świadczy ich cena: do Vańka jest droższe (2500 a nie 1500 jena).

Przy okazji - zwracałem też kiedyś uwagę na coś co mnie tknęło przy analizie schematów japońskich z krzakami i cenami części: rotor Stradica FB kosztuje 2500 jena, a Vanquisha 5000. Niby obydwa te same, z CI4+, ale porównanie ich w realu od razu pokazuje, że ten Vańka bardziej sztywny. To z pewnością nie są te same rotory. Czy ten plus w materiale jest trochę większy, czy jak? Poza tym w Stradicu jakiś tam prypek wklejany jest celem chyba poprawy wyważenia, a Vanquishu od jest w rotorze zintegrowany jako jedna część.

http://www.spin-review.ru/reels/shimano/pdf/16_str_ci4_2500s.pdf

http://www.spin-review.ru/reels/shimano/pdf/16_vanq_2500s.pdf

Edytowane przez smokwelski
  • Like 2

• 3 tygodnie później...

Mam pytanie do posiadaczy Vanquisha a najlepiej 2 w rozmiarze c2000 i 2500/c3000, czy stopki tych kołowrotków różnią się wysokością na końcach gdzie wkłada się je w uchwyt? Mam kij lureleader i Vańka c3000, i stopka z tyłu nie wchodzi prawie wcale w uchwyt kołowrotka i zastanawiam się czy oczko mniejszy model załatwił by sprawę bo ma mniejsze gabaryty stopki. 

• 4 miesiące temu...