Skocz do zawartości

PIERWSZY ODCINEK NO KILL WE WROCŁAWIU - AKCJA STREET FISHING POLAND

Rekomendowane odpowiedzi

Serdecznie gratuluję wszystkim zaangażowanym we wprowadzenie odcinka no-kill we Wrocławiu! Cieszy mnie, że takie inicjatywy dochodzą do skutku. Podobnie jak Wy, mam nadzieję, że na tym odcinku zasady catch and release będą przestrzegane w 100%.

I tu być może was zaskoczę, ale wiadomość o zmianach na kanale powodziowym cieszy nie tylko spinningistów, ale także przedstawicieli mojego środowiska, czyli feederowców (to taka ładniejsza nazwa dla aspirujacych grunciarzy, także po to, żeby troszkę się odróżnić od budzący złe skojarzenia panów z gruntówkami). W rozmowach z kolegami chociażby z naszego klubu (Feeder Klub Kajman) widać, że nie tylko wielbiciele spinningu są bardzo zadowoleni ze zmiany statusu kanału powodziowego.

Chciałbym, drodzy koledzy 'po kiju', abyście mieli tego świadomość. Łowimy różnymi technikami, ale na wiele tematów poglądy mamy bardzo podobne. W środowisku wędkarzy jest na pewno wielu takich, którzy z nowych zasad zadowoleni nie będą, ale nie łaczyłbym tego z konkretną techniką "moczenia kija".

Z niecierpliwością wyczekujemy na opublikowanie zasad łowienia na nowym odcinku, licząc oczywiście na to, że ograniczenia nie będą wykluczały nas, feederowców, z łowienia tamże.

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka

• Like 5

Mistrzostwo świata...Marzy mi się taki odcinek na mojej Wierzycy,łososiowate które stają przed zaporą w Starogardzie Gdańskim są zbyt łatwym celem dla buraków z glizdą na haku,póki co przeganiamy bydło po chłopsku jak się pojawia .Miło wiedzieć że komuś w końcu udało się nadkruszyć zwaliska betonu.

Nike - "do it". Marzenia to pierwszy krok ale jak kiedyś powiedział Santorski "W biznesie mówi się, że wizja bez implementacji to halucynacje".

Wielu w tym wątku pisze o marzeniach. Chcecie zmian? Działajcie. Opis sposobu załatwiania sprawy jest na pierwszej stronie wątku. Zainteresowanym podeślemy szablon wniosku i wskazówki (biuro@streetfishing.pl). Zacznijcie implementować a nie marzyć.

• Like 1

oj ZedSet pełen szacunek, w końcu cos ruszy w naszym okręgu.......... :D

za rok proponuje wyznaczyć odcinek " :D No Kill" miedzy Opatowicami a Mostami Młyńskimi..

Fakt że pierwszy odcinek "No Kill" i jak proponowany prze ze mnie są to odcinki gdzie gospodarka wodna nie odbiła swojego dzieła i program powodziowy na tych odcinkach udostępniał tylko naprawę i modernizację wałów a nie robienie z kochanej Odry rynny.........

.... a w rejestrze słowa nie ma o tym "no killu"... :)

W niczym to nie przeszkadza. Będą tablice informacyjne na łowisku, nie będzie opcji się wyłgać że się nie wiedziało :) Tak poza tym było bardzo mało czasu, zebranie zarządu odbyło się w drugiej połowie grudnia, wykazy już były w druku.

Edytowane przez ZedSet

Rafał, może warto rozważyć wydrukowanie małych karteczek z informacją o uchwale dodawanej do zezwolenia? Okręg Cz-wa ma w zwyczaju takie coś dawać w przypadku podjęcia jakieś uchwały "rzutem na taśmę" i/lub  informacji o porozumieniach zawartych pod koniec negocjacji ;)

Tym bardziej że wielu wędkarzy opłat jeszcze nie dokonało, więc chwila jest.

@Zed, tych tablic to tak więcej od razu naprodukujcie, bo na bank będą ginąć. :D Z drugiej strony ciekawy będzie ten kanał jak można będzie siatę ryb na federa nawalić, pokisić i "uwolnić" ! :D No i te zadziory u gliździarzy. :D

• Like 1

Rafał, może warto rozważyć wydrukowanie małych karteczek z informacją o uchwale dodawanej do zezwolenia? Okręg Cz-wa ma w zwyczaju takie coś dawać w przypadku podjęcia jakieś uchwały "rzutem na taśmę" i/lub  informacji o porozumieniach zawartych pod koniec negocjacji ;)

Tym bardziej że wielu wędkarzy opłat jeszcze nie dokonało, więc chwila jest.

Wielu wędkarzy już wykupiło pozwolenia, karteczki nie załatwią sprawy, poza tym tak łatwo je zgubić ;)

@Zed, tych tablic to tak więcej od razu naprodukujcie, bo na bank będą ginąć. :D Z drugiej strony ciekawy będzie ten kanał jak można będzie siatę ryb na federa nawalić, pokisić i "uwolnić" ! :D No i te zadziory u gliździarzy. :D

Tablic oczywiście będzie więcej, nadprodukcja wliczona w koszta. Jak chodzi o trzymanie ryb w siatkach to i owszem będzie taka możliwość tylko podczas zawodów (spławik/feder) rozgrywanych na odcinku. Czas przetrzymywania ryb mam nadzieję będzie skrócony do minimum. Z tego co się orientuję max 4h.

Dziękuję Wam za info.

Będą nocne klenie :rolleyes:

Oby to były prorocze słowa;)

PS

Nie wiem, czy było, ale zaglądnijcie (  okręg wrocławski ) na 16 stronę Rejestru Amatorskiego Połowu Ryb i dokładnie przeczytajcie.

Wędkarz ma obowiązek...  z zachowaniem zasady "złów i wypuść" ...

I jeszcze strona 6 pkt 4 dotyczący limitów tygodniowych i górnych wymiarów na Mietkowie.

pzdr.

Edytowane przez jaceen