Skocz do zawartości

Daiwa Ninja A 2016

b_biba

Rekomendowane odpowiedzi

Na sucho to faktycznie bajka ta Ninja, pytanie jak długo w użytkowaniu jest taka super. Ja porównywałem do nowego Applausa CR , ta sama półka cenowa, i Ninja zdecydowanie lepiej, najbardziej zaskoczyło mnie wykonanie o dwie klasy lepsze niż nieszczęsny Legalis w tej samej cenie. A konstrukcyjnie to ta sama rodzina.

Odpowiedź jednego z testerów.

"Jak juz to polecam wielkość 3000 w każdym przypadku, natomiast stosunek ceny do jakości jest bardziej dobry. Dobrze sobie radzi z cienkimi plecionkami... Jednak nie używałbym go do ciężkiego łowienia, np. duże woblery, mocny nurt, duże gumy 25-30g... Jeszcze nie mogę w 100% procentach wypowiedzieć się, testuje go od października, a dopiero teraz łowię na niego najwięcej... Niby wszystko jest ok. lecz tak jak napisałem, sądzę że z cięższym łowienie nie będzie mu po drodze... ;)"

Równiez kręciłem Ninją na sucho i prezentuje się całkiem nieźle. Dobrze spasowany i rewelacyjna praca. Stosunek ceny do pracy kształtuje sie bardzo dobrze. Jednak sedno sprawy leży w tym ile ten kołowrotek wytrzyma ? Domniemam, że jakość użytych podzespołów jest niska co zapewne wpłynie na krótki okres życia kręcioła. Podzespoły kołowrotków zaubero podobnych nie mają tak wysokiej jakości, jak te produkowane kilka lat temu, wiec biorąc pod uwagę cene (Ninja jest ok 100 zł tańsza)  postawiłbym na Ninje.

Równiez kręciłem Ninją na sucho i prezentuje się całkiem nieźle. Dobrze spasowany i rewelacyjna praca. Stosunek ceny do pracy kształtuje sie bardzo dobrze. Jednak sedno sprawy leży w tym ile ten kołowrotek wytrzyma ? Domniemam, że jakość użytych podzespołów jest niska co zapewne wpłynie na krótki okres życia kręcioła. Podzespoły kołowrotków zaubero podobnych nie mają tak wysokiej jakości, jak te produkowane kilka lat temu, wiec biorąc pod uwagę cene (Ninja jest ok 100 zł tańsza)  postawiłbym na Ninje.

Zauber to koszt 220-240zł.

Obudowa ninji w dużej części jest z tworzywa, chociaż przyznam że dość twardego i mocnego. Dlaczego ? Kij z kołowrotkiem zaliczył już upadek na beton, aluminiowa szpula podstawowa dostała ząbków na rancie a plastikowa obudowa jedynie ledwo widoczne ryski. 

Kręciłem i Zauberem i Ninją, na sucho Ninja działa przyjemniej, i ta przyjemność po 4 miesiącach użytkowania ( 3-4 razy nad wodą w tygodniu ) wciąż się utrzymuje, kołowrotek chodzi równo, wręcz maślanie, co w produkcie za 200 zł aż wydaje się dziwne, i takie też było kiedy wziąłem go peirwszy raz do ręki.

Coraz bardziej przekonująco to wygląda, nekrofila nawineła perfekcyjnie, a i tak myslałem o niej jako kręciołku na klenie/pstrągi, rozmiar 2000 waży 240g, dwie metalowe szpule w komplecie, skoro kilka miesięcy chodzi bez zmian to dobra rekomendacja. Męczyć specjalnie też nie będę bo w założeniu na kropki i klenie mam zawsze 2 młynki , chyba zapas trafi na giełdę a Ninja do arsenału.

• Like 1

Zauber po wielu latach chwały na rynku zjechał z jakością, a Daiwa po kilku wpadkach w tym segmencie cenowym może naprawdę dać coś ekstra.

Czysty marketing, po lawinie złych opinii o Legalisie, niektorych seriach Excelera, po makabrycznych Black Widow, firma traci cenny rynek tzw. niższej średniej półki. Czyli procentowo dużo większy niż sprzedaż Morethana.

Poza Polską i Rosją to japońscy giganci żyją z Exage, Exceller, Symetre, to nas nie stać na tanie rzeczy. Niemiec na Excelera pracuje 3-5 godzin. Polak 2-3 dni. Dlatego Polak woli wydać pensję i mieć na lata, a Niemca wali jak po roku wyrzuci.

Pojechałem i kupiłem z ciekawości. Nawinąłem Momoi 0.9 i trzeba przyznać, że nawój dosyć poprawny. Hamulec pozostawia trochę do życzenia. Po nawinięciu podkładu i pletki nadal chodzi jak masełko :-) Dobrze spasowana-na rotorze zero luzu, troszkę na korbce, ale to raczej nie przeszkadza. Szumi przy kręcenie(moja) i od czasu do czasu coś  w środku leciutko ociera, ale mi osobiście w kołowrotku za 50 euro to nie przeszkadza. Najbardziej to drażni mnie brak łożyska w rolce(może uda się coś z tym zrobić). I waga: w opisach sklepów internetowych widnieje 240g (model 2500A) a na opakowaniu jak byk 270g. Może to mała różnica, ale skąd to się wzięło? 

• Like 1

"Szumi i ociera... W młynku za 50€ to nie problem.."

Jakże zmienilo się nasze spojrzenie na jakość mlynków. 20 lat temu kupiłem taki wynalazek jak Byron HT 100, katowałem go gruntówką, spinem, splawik, nie ocierał, nie szumiał, nawijał idealnie, padl po 5 latach tortur bez smarowania - pękła obudowa na gwincie hamulca.

A nie był to młynek wysokiej półki.

• Like 5

Każdy ma swoje spojrzenie ;-) Moje się nie zmieniło. Niektórym to będzie przeszkadzać innym nie. Jeśli chodzi o mnie to mi to rybka :-) Niech sobie ociera(tego prawie nie czuć i nad wodą pewnie nie będzie) niech szumi odgłosy natury zagłuszą :-D Dla mnie 50E to jak dla wielu wędkarzy w Polsce 50 zł więc takie spojrzenie na to mam. 

• Like 1

Oczywiście się z Tobą zgadzam i twierdzę że każdy jest inny i ma swoje preferencje. Opisałem swoje odczucia, bo chyba o to chodzi na tym forum. Jeśli komuś to pomoże, to dobrze jeśli nie to już nie mój problem. Być może ktoś, kto zamawia sprzęt przez internet, będzie widział czego się spodziewać i po pokręceniu młynkiem nie będzie rozczarowany. Dla jednego śmieć dla innego niezła opcja np. na zapas w razie w. Nikogo nie namawiam do kupowania tegoż czy innego kołowrotka, tym bardziej Ciebie, więc się nie denerwuj ;)