etherni Opublikowano 16 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2016 @Hanibal, ja się nie denerwuję, źle to odczytałeś. Jestem wdzięczny za wszystkie opinie, a w razie czego i tak raczej będę kupował stacjonarnie. Wrażenia z kręcenia na sucho są zazwyczaj mylne, zresztą kręciłem Ninją i chodziła bajecznie. Jestem ciekaw jak dlugo i w ilu egzemplarzach na 100 ta bajka trwa przy zwijaniu obrotówki czy wobka w rzece. Tanie Daiwy od dawna mają kiepskie opinie, ale może ta coś zmieni. Ja tak mam że nawet z niewielkimi zakupami robię analizy i dzielę włos na czworo, zazwyczaj to potem procentuje.Cała pułapka polega na tym, że jak już młynek będzie sprawdzony i znany, to na rynku będzie drugi rzut, niekoniecznie tej samej jakości. A raczej na pewno słabszej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michci0 Opublikowano 21 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 krecilem dzis ninja w decatlonie rozmairy 4000, 3000, i 1000 jak dobrze pamietampraca delikatna ale na kazdym kolowrotku byl wyczuwalny luz i w pewnym momencie bylo czus takie stukniecie w kazdym jednym. 3000 krecil najgorzej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr644 Opublikowano 21 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 A powiedzcie jak to sie ma do Ryobi Arctica czy cos podobnego w tych cenach? Którym warto sie zainteresowac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michci0 Opublikowano 21 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 Na pewno nie bierz pod uwagę arctici od kongera jest temat o niej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 21 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 Dawne arctici miały świetne recenzje, potem się popsuło - ciekawe czy to kwestia dystrybucji czy ogólnie spadła jakość. Faktem natomiast jest, że arctica bardzo dobrze nawija , mimo że nie ma wormshafta to chyba lepiej od zaubera.Osobiście mój zapał do Ninji ostygł, i w tej cenie znów widzę alternatywę używka shimano vs. jaxon zx machine. Do cięższej zabawy chyba machine, a tam gdzie lekko i potrzebny idealny nawój - starsze shimano. Chyba wolę dać te 100zł wiecej za młynek, ktory pociągnie kolejne naście lat, nawet jesli trzeba wymienić jakieś łożysko, niż ryzykować że kręcioł zdechnie nieodwracalnie nad wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michci0 Opublikowano 21 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 Arctica dobrze nawija? nie wiem chyba pomysliles kolowrotki widzialem 4 arctici od kongera wszystkie z jednego sklepu bo myslalem ze trafilem ja jeden na jakas felerna... wszystkie mialy problem z nawojemy albo gora nie dowinieta albo dol .... do tego w kazdej bylo czuc luz na przekladni sama przekaldnie przy ciezszych przynetach (20gr + guma 4") mowie o kolowrotkach w rozmiarze 4000... na sucho kolowrotek kreci swietnie ale podepnij pod nia przynete... drgania sa przenoszone na caly blank slychac stuki puki.... czekam po 3,4 miesiace aby wrocila z serwisu .. przewaznie wymieniaja cala dolna czesc(zostawiaja tylko stara szpulke i korbe) po kilku dniach jest dalej to samo mam nadzeje ze w koncu oddadza mi pienaidze za nia... aha dodam ze sprzedawca ja chwalil i mowil "sprzedalem juz 15 sztuk tylko Ty masz problem..." widocznie za duzo wymagam od kolowrotka za 315zl ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 21 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 A może Ryobi Applause? Miałem kiedyś 2 sztuki i złego słowa nie mogę powiedzieć. Dawne arctici miały świetne recenzje, potem się popsuło - ciekawe czy to kwestia dystrybucji czy ogólnie spadła jakość. Faktem natomiast jest, że arctica bardzo dobrze nawija , mimo że nie ma wormshafta to chyba lepiej od zaubera.Osobiście mój zapał do Ninji ostygł, i w tej cenie znów widzę alternatywę używka shimano vs. jaxon zx machine. Do cięższej zabawy chyba machine, a tam gdzie lekko i potrzebny idealny nawój - starsze shimano. Chyba wolę dać te 100zł wiecej za młynek, ktory pociągnie kolejne naście lat, nawet jesli trzeba wymienić jakieś łożysko, niż ryzykować że kręcioł zdechnie nieodwracalnie nad wodą.Popsuło się dlatego że z roku na rok te młynki są tańsze. Spójrz jak spadała cena Slammerów. Mimo wzrostu wartości walut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 21 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 @MichciO , kolaga od dwóch lat łowi sumy na Wiśle arcticą, ale z dystrybucji dragona, i z starej produkcji - kupował "leżaka" nówkę. Nawój bardzo ładny, a mlynek chodzi jak zloto bez stuków, puków itp. A kilkadziesiąt wąsatych wyjął, i to nie były kijanki po 90cm... @godski, ale Slammer to kwestia przeniesienia produkcji do Chin, a Ryobi zawsze robiło w Chinach.Zgadzam się że cena ma związek z jakością, inna sprawa że przy dużym popycie (zauber) można sprzedawać taniej przy tej samej jakości. O Applause'ie słyszę same dobre opinie, szkoda że nie wiadomo czy nowy CR bedzie tak samo dobry - bylby fajny zapas/drugi młynek na klenie, pstrągi i inne medium-light łowienie. Gdyby nie świadomość, że te 5 lat gwarancji to chwyt i fikcja to bym poważnie pomyślał nad nim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 25 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 Drążąc temat tańszych Daiw, co nie dawało mi spokoju po szokującym spotkaniu z Legalisem, poczytalem opinie i poszperalem w sieci. Wyłania się ciekawy obraz - jakby w niższym segmencie cenowym byly produkowane dwie klasy jakości. Przy czym jeśli tania Daiwa od nowości ma feler, to szybko się sypie, a te na sucho działające idealnie w większości pozostają takie w użytkowaniu. Nie wiem czy też macie takie spostrzeżenia? Na statystki Ninji jeszcze za wcześnie, policzyłem dla Legalisa i Lexy:Legalis 90% wadliwych, 10% bardzo zadowolonych użytkownikówLexa 50/50%I te dobre to zazwyczaj pierwsze egzemplarze na rynku. Czyżby pierwsza seria do sprzedaży szła lepiej dopracowana, aby zdobyć rynek, a potem trafiało badziewie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 25 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 (edytowane) Mam inne spostrzeżenia. Sam używam Legalisa 2000, kilku znajomych inne rozmiary, klienci też kupili. Jeden używa rozmiaru 3500 przy kiju trociowym. Jakoś nikt z marudzeniem nie wrócił a podpytuję o to, szczególnie kumpli. Fakt, Ninja również wygląda ciekawie, ale niedomonizuj Ja zmieniłem Blue Arca na Legalisa. Na ten sezon może wezmę 2500 bo dobrze mi się tym kołowrotkiem kręci. Lex za dużo u nas nie poszło. Za to np Laguny, dla wielu tutaj zapewne kołowrotek tańszy od plecionki. Na ponad 100szt ŻADEN nie wrócił do reklamacji. A minęły pełne dwa lata handlu nimi w tym różne dostawy. Edytowane 25 Marca 2016 przez Marcyś 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 25 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 Marcyś, z calym szacunkiem ale reklamacje sklepowe nie są dla mnie wyznacznikiem klasy kołowrotka. Po pierwsze 90% klientów łowi weekendowo po 3 godziny i ich roczny przebieg młynka w roboczogodzinach jest taki jak u mnie miesięczny. Po drugie dla wielu jak zwija zestaw z koszykiem to wystarczy. Kultura pracy czy jakość nawoju nie ma znaczenia. Jezeli jakiś model słynie z powrotów gwarancyjnych (jak mikado airspace) to już naprawdę musi być niezły niewypał.Wyznacznikiem jakosci jest dla mnie zbiorowa opinia grupy łowiącej na spina, a nie ogół klientów sklepu. Na Legalisa z sieczkarnią w środku nie tylko ja się nadziałem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 25 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 Ty masz prawo do swojej opinii. Ja do swojej też. Ty kręciłeś jednym egzemplarzem i odesłałeś. Ja swojego używam, tak jak 2 kumpli inne rozmiary. Regularnie (w sezonie). A klienci? Tak, może jedni używali ich do zwijania spławika 3g. Są też tacy, którzy brali 4000 na dorsze z kutra. Nie tylko Ty się nadziałeś na trefnego Legalisa? Ba! Pewnie wielu. Tak samo będzie z Ninją, Zauberem... z VAG 2,0TDI, BMW N47 jak i ze wszystkim na tym świecie. Skoro możesz napisać i odradzić to ja mogę polecić. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Be Opublikowano 26 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 Marcyś, z calym szacunkiem ale reklamacje sklepowe nie są dla mnie wyznacznikiem klasy kołowrotka. Po pierwsze 90% klientów łowi weekendowo po 3 godziny i ich roczny przebieg młynka w roboczogodzinach jest taki jak u mnie miesięczny. Po drugie dla wielu jak zwija zestaw z koszykiem to wystarczy. Kultura pracy czy jakość nawoju nie ma znaczenia. Jezeli jakiś model słynie z powrotów gwarancyjnych (jak mikado airspace) to już naprawdę musi być niezły niewypał.Wyznacznikiem jakosci jest dla mnie zbiorowa opinia grupy łowiącej na spina, a nie ogół klientów sklepu. Na Legalisa z sieczkarnią w środku nie tylko ja się nadziałem.Tylko u nas w kraju oczekuje się niewiadomo czego za 200 zł... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 26 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 Działania zgodnie z przeznaczeniem i w sposób poprawny klient ma prawo oczekiwać nawet od taniego sprzętu. Cena ma prawo wpływać na wygodę, żywotnośc, czy precyzję, ale nie mów mi że za 200zł można sprzedawać bubel niezdatny do użytku. Prosty przykład - mam okumę inspira za 100zł, i to nadaje się do użytku, nie oczekując cudow. Da się? Da. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 26 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 Tyle razy sam pisałeś, żeby wybrać sobie egzemplarz jakiegoś kołowrotka z wielu bo różnie to bywa, ale w tym akurat przypadku nastąpiła wielka uraza majestatu bo jedna sztuka nie spełniła Twoich oczekiwań 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanibal Opublikowano 27 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2016 Moja Ninja po pierwszym teście. Co prawda to tylko krótki sprawdzian ale jednak. Woda stojąca obrotówki od 1 do 5 gumy 4" do 25gr bez zajęknięcia, żadnej gorszej pracy pod obciążeniem, a po tym kręceniu wydaje mi się, że chodzi jeszcze przyjemniej. Przestała też " ocierać" w środku. Od tej pory i tak zostanie jako zapas, ale moim zdaniem do UL i L to ciekawa propozycja. Wesołych Świąt ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 @Hanibal, a temat łożyska w rolce już rozpoznałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanibal Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Ze schematu wynika, że to tulejka. Po 20-30godz łowienia jest wszystko ok. Można wymienić, ale u mnie kołowrotek za chwile będzie zastąpiony przez TP, a jako zapas, może i z tulejką leżeć W dalszym ciągu nie zmieniam zdania-do lekkiego łowienia polecam, zero problemów z pletką momoi 0.09 i nad wodą lepiej chodzi niż w domu ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARIUSZ 69 Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Kupiłem dziś ten kołowrotek w wielkości 3000 na sucho bardzo przyjemnie pracuje. Jak go przetestuje w boju będę mógł coś więcej napisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinn Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Mam rozmiar 1500. już kilka wypadów zaliczył. jeden cały dzień w deszczu. nadal chodzi b.dobrze. Coś tam jak by ocierało lekko ale trzeba się dobrze przysłuchać. Nie wiem co to, podczas łowienia nic nie słychać.Za tą kase nie ma co wybrzydzać. Jak dla mnie bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 A cxy ktoś porównywał Ninje do Revrosa EA? Czy poza kabłąkiem czymś się różnią?Z tym ocieraniem o którym piszecie, to patrzac na schemat wssystkich Daiw o tej konstrukcji, najbardziej podejrzany jest stabilizator wodzika, ten dynks biegający w szynie w obudowie. Moze one są w tym miejscu niedosmarowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Be Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Mam oba tylko Ninja 3000 a revros 2500. Co chcesz wiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Czy w środku czymś się różnią, np. materiałem z jakiego wykonany jest pinion?Czy konstrukcja szpuli i jej osadzenia na osi jest taka sama?Zdaje się że zadna nie ma łożyska w rolce, ale rolki mają inne, czy do obu da się przypasować łożysko zamiast tulejki? Poza wagą i kabłąkiem mają takie same specyfikacje techniczne (te same wielkości), ciekawe gdzie "ucieka" te 15-20g na modelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fryc203 Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 ciekawe gdzie "ucieka" te 15-20g na modelu?Na rączce 9:45 minhttps://www.youtube.com/watch?v=9CLW8YSB8Pk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 (edytowane) O, dzięki, nawet w ludzkim języku który rozumiem Czyli ten sam korpus , srodek i rotor, inny kabłąk i korbka. Ta korba to mnie zaskoczyła. Edytowane 13 Kwietnia 2016 przez etherni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi