yanek73 Opublikowano 2 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2016 Hunter_pike czy oporówka w nim była oliwiona? Kilka dni temu kupiłem ten model i dziwne dźwięki dochodzą chyba z łożyska oporowego. Pytam bo nie wiem czy Daiwa oliwi oporówki czy podobnie jak Shimano nie?Ten odglos moze byc z rolki prowadzacej zylke u mnie tak bylo i po polgodziny troche ucichlo byc moze trzeba nasmarowac te tulejki.Szkoda ze nie ma tam lożyska to jest ten minus jak dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekmo Opublikowano 2 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2016 Ten odglos moze byc z rolki prowadzacej zylke u mnie tak bylo i po polgodziny troche ucichlo byc moze trzeba nasmarowac te tulejki.Szkoda ze nie ma tam lożyska to jest ten minus jak dla mnie.Ale to jak kręcę na sucho, inny dźwięk jest przy włączonej oporówce a inny przy wyłączonej i co pewien czas jest taki odgłos jakby dostał się tam piasek, chociaż kołowrotek jest czysty. Dlatego podejrzewam łożysko oporowe i być może jeśli ktoś już rozbierał ten kołowrotek to może mi podpowie, czy Daiwa fabrycznie daje tam oliwkę, czy nie, bo jeśli nie to sam dodam i może dziwne dźwięki ustąpią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 2 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2016 Ale to jak kręcę na sucho, inny dźwięk jest przy włączonej oporówce a inny przy wyłączonej i co pewien czas jest taki odgłos jakby dostał się tam piasek, chociaż kołowrotek jest czysty. Dlatego podejrzewam łożysko oporowe i być może jeśli ktoś już rozbierał ten kołowrotek to może mi podpowie, czy Daiwa fabrycznie daje tam oliwkę, czy nie, bo jeśli nie to sam dodam i może dziwne dźwięki ustąpią.Dodaj a momentalnie zacznie przypuszczać, ja osobiście w daiwach po wyczyszczeniu oporowki daje 2-3krople na patyczek do uszu i tym smigam dokoła w środku, minimalny film, żadnego zakraplania, smarowania czy innych cudów te szumy to nic innego jak słaba jakość łożyska oporowego, po prostu któryś waleczek mocniej dolega do tulejki i daje taki szum, złego nic się nie stanie, brać łowić i nie płakać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 2 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2016 Tyle samo ważą na stronie Decathlonu, na innych tak jak @etherni napisał :-)))No i peszek chciał że akurat kolejna nieudana próba prawienia mądrości była poparta właśnie decathlonem 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 2 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2016 He he jak wszyscy koledze pisali ile kosztuje "Nędza" w Decathlonie to i stał się źródłem wiedzy :-))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 2 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2016 A czy oporówka nie powinna się "dotrzeć"? To nie Stella żeby wszystko miało nanometryczne luzy pasowania. Kusi mnie ta Ninja, z drugiej strony jest mi kompletnie zbędna - mam na kropki techniawkę i w zapasie okume. Trza zbyć okumę, ale trochę żal bo dostała łożysko do rolki i lepszą rolkę, i młynek poza nawojem zyskał nową jakość. A cena odsprzedaży wyjdzie śmieszna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekmo Opublikowano 9 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2016 Wczoraj zdjąłem rotor i okazuje się, że oporówka jest dość mocno naoliwiona i to z niej dochodzą dziwne dźwięki szczególnie jak jest wyłączony hamulec, przy włączonej oporówce przy kilku pierwszych obrotach jest duży szum, potem nagle cichnie, przy wyłączonej oporówce szum jest stale, mam wrażenie, że łożysko oporowe "lata" sobie swobodnie na boki na tulejce nakładanej na pinion. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mck88 Opublikowano 15 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2016 Nieprawda, tyle samo ważą 1500 i 2000 (240g), a 2500 jest cięższa (270g). Tyle samo ważą na stronie Decathlonu, na innych tak jak @etherni napisał :-))) He he jak wszyscy koledze pisali ile kosztuje "Nędza" w Decathlonie to i stał się źródłem wiedzy :-)))Z tym, że Decathlon nie ma w ofercie rozmiaru 1500 i 2500, to w jaki sposób może ważyć tyle samo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BreederGoulda Opublikowano 15 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2016 Miałem model 2500 i ważyła 240 gram. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal.Bednarkiewicz Opublikowano 15 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2016 Skusiłem się na model 2000, cena jak za kołowrotek tej klasy jak najbardziej na plus (175zł). Do okoniówki wystarczy a myślę że hamulec poradzi sobie z ewentualnymi przyłowami. Szkoda tylko że szpulki są dość głębokie jak na moje potrzeby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawid131 Opublikowano 16 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2016 Witam, byłem kilka razy na zaporówce z Daiwa Ninja 3000A. Oczywiście kołowrotek jest nowy więc zbyt szybko na kompletną recenzje. Moim skromnym zdaniem jak na kołowrotek w granicach 200 zł charakteryzuję się on niezwykle płynną pracą oraz całkiem solidnym wykonaniem. Przy holu sandacza 60+ cm z główka 25g hamulec sprawował się również dosyć fajnie. Ogólnie zestawiając się sobą stosunek jakości do ceny duży plus dla Daiwa Ninja. pozdrawiam. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
granvorka Opublikowano 21 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2016 Nie wiem jak z wytrzymałością tego młynka, ale kultura pracy na dużo wyższym poziomie niż Redo-Zaubery Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hansix Opublikowano 21 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2016 To i ja dołożę swoje trzy grosze.Kupiłem Daiwe Ninja 2000A w tym tygodniu i po pierwszych 15 min nad wodą byłem w szoku jak ten kołowrotek leciutko i niemal bez żadnych oporów chodzi, prawie jakbym kręcił ręką w powietrzu. Po parunastu minutach łowienia zacząłem czuć już jakieś stukanie delikatne w środku, które z biegiem czasu delikatnie się nasilało ale pod koniec łowienia po około 3 godz nie było tragedii. Wczoraj kołowrotek był ze mną drugi raz na rybach i pod koniec łowienia jago praca i pogorszyła się do tego stopnia, że działa chyba a nawet na pewno gorzej jak mój trzyletni styrany Red Arc używany do łowienia na ciężko. W Daiwie czuć a nawet słychać pracujące mechanizmy nawet na sucho bez obciążenia. Oczywiście łowiłem nim tylko na małe przynęty. W tygodniu leci na gwarancje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 21 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2016 Przemek może Twój pechowy jakiś ... ale potwierdzam co piszesz .... krecilem tą ninja i słaba jest .... luz na koszu... luz na korbce ... luz na składaniu korbki. Ale cena dobra ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majatony Opublikowano 21 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2016 Przemek może Twój pechowy jakiś ... ale potwierdzam co piszesz .... krecilem tą ninja i słaba jest .... luz na koszu... luz na korbce ... luz na składaniu korbki. Ale cena dobra !Tomek nie wszystkie takie są W P-slu w sklepie macalem ten kolowrotek i jeden z kilku egzemplarzy był prawie że idealny bez żadnego luzu. Aż w szoku byłem ze kołowrotek za dwie stowki może tak fajnie kręcić Pytanie tylko jak długo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 21 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2016 No Przemka widziałem zaraz po zakupie i na 2 dzień po kilku godzinach.... Ps wziąłem dla siebie daiwe tournament force dzięki za rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majatony Opublikowano 21 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2016 No Przemka widziałem zaraz po zakupie i na 2 dzień po kilku godzinach.... Ps wziąłem dla siebie daiwe tournament force dzięki za radyBardzo dobry wybór Będziesz Pan zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 21 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2016 Tak pisze Kombajnista hehe Myślę nad jerkowka na delfinie Jak force da rade ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo23004 Opublikowano 5 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2016 Witam, pytanie dot. gabarytów tego kołowrotka. Czy wielkość 2500A Ninja odpowiada wielkości Zaubera 2000 czy bardziej wersji 3000? Dzięki za ewentualne info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARIUSZ 69 Opublikowano 5 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2016 Wielkość 2500 daiwy to coś pomiędzy 2000 i 3000 daiwa ma większe szpule i daje efekt większego kołowrotka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gringo Opublikowano 5 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2016 Witam, pytanie dot. gabarytów tego kołowrotka. Czy wielkość 2500A Ninja odpowiada wielkości Zaubera 2000 czy bardziej wersji 3000? Dzięki za ewentualne info.Hej,Mam zaubera w wielkości 2000 i pechową Daiwe Exceler X 2500 nie jest to Ninja, ale raczej dużej rozbieżności w wielkościach tych kołowrotków nie będzie. Dla porównania wrzuciłem Ci fotki poglądowe. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo23004 Opublikowano 5 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2016 Hej,Mam zaubera w wielkości 2000 i pechową Daiwe Exceler X 2500 nie jest to Ninja, ale raczej dużej rozbieżności w wielkościach tych kołowrotków nie będzie. Dla porównania wrzuciłem Ci fotki poglądowe. Pozdrawiam I wszystko jasne - dziękuję za rzeczową odpowiedź! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gringo Opublikowano 5 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2016 Aaa proszę bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BreederGoulda Opublikowano 5 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2016 Ninja jest mniejsza niż ten exceler 2500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gringo Opublikowano 5 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2016 @Hunter dużo mniejsza jest ta ninja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi