Rebus Opublikowano 25 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 (edytowane) Strasznie mnie ciekawi co jest powodem tego stukania,objawia się tylko przy większym obciążeniu.Stuka oś posuwu szpuli. Ciężko to wytłumaczyć ale w wielu kołowrotkach oś ma zbyt duży luz względem otworu w pinionie co jest skutkiem bicia i "latania" ośki w pinionie - a że na osi jest wózek posuwu od mimośrodu to i tam pojawią się stuki - szczególnie pod obciążeniem. Shimano ma bardzo dobrze spasowane ośki względem piniona. Tam zbyt gęsta oliwka lub smar sporo zwiększają opory no ale luzów nie ma nawet bez filmu smarującego. Edytowane 25 Stycznia 2017 przez Rebus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michci0 Opublikowano 26 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 ten revros jest na rynek u wujka z ameryki. pojawil sie na ali i tez mnie ciekawi czy ma cos na spolke z tym wlasiwym jezeli tak to na pewno jest wart kasy.ten koilowrotek kolego nie pojawil sie teraz mialem go w swoich rekach wiecej masz tutaj http://jerkbait.pl/topic/60338-daiwa-revros-2015/?hl=%2Bdaiwa+%2Brevroskolowrotek Bardzo dobry jak na te pieniadze, nie bylo stukow podczas zwijania ciezkich przynet chodzil plynnie jednak nie tak lekko jak shimano nasci ktorego teraz posiadam, Bardzo solidnie wykonany byl jednak minusem ktory posiadal ten kolowrotek i ktory zmusil mnie do sprzedazy to nawoj linki za jednym obrotem korbki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menduza Opublikowano 26 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 Witam. Może ktoś wie czy szpula od Daiwy Ninja 2500 wejdzie do rozmiaru 2000? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FRS1985 Opublikowano 26 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 Owszem nie pojawil sie teraz , doskonale o tym wiem kiedy sie pojawil le dop teraz pojawil sie tam gdzie go nie widywalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 26 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 @FRS1985 , biję się w pierś, szpula nie będąca odwróconym stożkiem zmyliła mnie kompletnie, przecież szpulki ABS mają i tanie Laguny i Certate, to niemal znak firmowy Daiwy. A tu widzę prostą szpulę i ludzace podobieństwo do jakiegoś Chińczyka z ali, chyba kastking... wychodzi że jest odwrotnie. A może i kopia/podróbka jest niezła w takim razie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablitto83 Opublikowano 26 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 Po co brac niepewny kolowrotek bez zadnej gwarancji, skoro za te same pieniądze jest ninja, pewna i z gwarancją na miejscu? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FRS1985 Opublikowano 27 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 hehe/ ten rewros nie ma szpulki z obruconym storzkiem i nie sadzee ze ma wiele wspolnego z kastkingami , ale jakie to ma znaczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JuniorFishing Opublikowano 27 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 Witam. Powiedzcie mi czy w ninji można dodać gdzieś łożyska? Przywierzam się do zakupu i delikatnego tuningu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alek_Art. Opublikowano 27 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 W rolkę można by wsadzić, bo oryginalnie jest tulejka ślizgowa. A czy jeszcze gdzie indziej się da, to nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snajper0910 Opublikowano 27 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 moja ninja przepracowała jeden rok i na razie śmiga choć jest wytyrana bo główki 5g maks. + kajtek "2 . tylko okonie chociaż jak trafił się szczupak 55cm to też dała rade. Na minus jest hamulec za mała regulacja. Do cięższego łowienia chyba by nie podołała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 27 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 W rolkę można by wsadzić, bo oryginalnie jest tulejka ślizgowa. A czy jeszcze gdzie indziej się da, to nie wiem A mierzyłeś tulejke albo próbowałeś wymieniać na łożysko? Bo ponoć to raczej nie jest takie proste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alek_Art. Opublikowano 27 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 Nie wymieniałem i nie mierzyłem. U mnie lata na oryginalności Ale może gdzieś tam by się coś udało dobrać... Pojęcia nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 27 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 moja ninja przepracowała jeden rok i na razie śmiga choć jest wytyrana bo główki 5g maks. + kajtek "2 . tylko okonie chociaż jak trafił się szczupak 55cm to też dała rade. Na minus jest hamulec za mała regulacja. Do cięższego łowienia chyba by nie podołałaNie jestem w stanie wyobrazić sobie jak kołowrotek za 200 PLN niebyły w stanie poradzić sobie ze szczupakiem 55 cm... 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin P. Opublikowano 27 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 A duża jest różnica w wielkości szpuli między rozmiarami 2000 i 2500? Ta z 2000 jest jakaś niewielka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablitto83 Opublikowano 28 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 @snajper, mialem na tym kreciolku niejednego pstraga 50+. Z wedka ul wklejanka, gra idealnie. Nie moge narzekac na zbyt mala regulacje, hamulec mega plynnyni nigdy mnie nie zawiodl. Fakt, wersja 3000 jest za ciezka do tej wedki, wiec sprawie sobie 2500 pod tego kija (stary konger kross.maxx do 14g). Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snajper0910 Opublikowano 29 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 @pablitto83 a mnie się wydaje ,że mogłby hamulec mieć dokładniejszy zakres(WIĘKSZY), ale to tylko moje odczucie, posiadam wersję 2500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablitto83 Opublikowano 29 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 Cóż, moze masz porównanie do kolowrotkow z wyzszej półki / masz wieksze wymagania / wersja 2500 ma inaczej/ twoj egzemplarz tak ma. Mi starcza. Oduczylem się stosowac bardzo cienkich zylek po kilku duzych rybach. Choc jak.mialem zylke 0.18 i metrowke szczupaka na kiju to kolowrotek nie zawiodl. Przez dobra chwile gral pieknie, dopuki brak stalki nie uwolnil ryby.. Wszytko zalezy od budżetu. Jak bym chcial wydac 120-140£, poszedl bym w shimano rarenium. Plus zapas szpula w cenie niemalze tej daiwy z zapasem w komplecie.. Niektórzy porownuja tanie kolowrotki i narzekaja, ze nie kreci jak stella.. Za ta cene jak dla mnie rewelka. Moj egzemplaz jako nowy mial luzy, ktore musialem skasowac oddajac na serwis (free, od ręki, ale jednak. Inne na sklepie mialy taki sam luz). Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 29 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 hehe/ ten rewros nie ma szpulki z obruconym storzkiem i nie sadzee ze ma wiele wspolnego z kastkingami , ale jakie to ma znaczenieNo , ten z filmu ma ABS. a z linku nie, i są minimalne różnice. Jednak, przy tym z ali , byłbym sceptyczny co do oryginalności. Nie negując wersji hamerykańskiej, nb. i z wyglądu i z opisu w filmie to taka "custom ninja" .Zupełnie na marginesie, jestem piekielnie ciekaw jak to będzie z ninją za 2-3 lata uzytkowania. ogólnie, przez nas wszystkich, czy będzie to hit czy niezbyt trwała ale przyjemna użytkowo zabawka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mav3rick Opublikowano 29 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 Spotkał się ktoś z niby limitowaną wersją Ninjy Black Gold? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mathew.stepnicki Opublikowano 29 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 Ja sie spotkalem z ta wersja w USA jest tansza od europejskiej ale ladniejsza. Pozatym to chyba ten sam model... Sent from my K6000 Pro using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 1 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 Moja Ninja 1500 po ekstremalnym teście. Rano -6 stopni. Oporówka nie puszcza, wszystko pieknie, plynnie działa, dopiero po dwóch godzinach dało się wyczuć że smar lekko zgęstniał, bez wpływuna płynność działania, co po prostu pojawił się nieco wiekszy, "gumowy" opór. Już przy zerze stopni wszystko wróciło do normy. Żadnych stuków czy szumów, nawet pod sporym obciążeniem (woblery 5-6cm pod prąd). Mimo niekorzystnych warunków zasięg rzutu oceniam na ponadprzeciętny, nie ustępuje wormshaftowym Shimano. Nie miała szansy na pracę pod rybą, na zaczepie próba hamulca wykazała że faktycznie jest inny niż większość. Zakres to jedna sprawa - od ok. 70% siły maksymalnej do 100%, każdy "klik" daje postęp geometryczny wzrostu hamowania i w tym sensie ten zakres jest krótki, kwestia przyzwyczajenia moim zdaniem. Generalnie wrażenia bardzo pozytywne, kołowrotek przekroczył oczekiwania w trudnych warunkach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadet Opublikowano 8 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 Witam.Prosiłbym o podanie srednicy szpuli w modelu 2500.Czy rozmiar 2000 ma ten sam korpus czy raczej mniejszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leny Opublikowano 8 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 2000 jest mniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 8 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 1003/1500/2000 - ten sam korpus, inne szpule2500 - wiekszy korpus i szpula3000/3012 - kolejny rozmiar korpusu, inne szpule4000/4012 - jeszcze większy korpus, inne szpule Jak widać 2500 to samotny model i szpule od innych nie pasują. Tak jak np. Między 1500 i 2000 są wymienne i różnią się pojemnością. Co do 1003 nie dam głowy ale chyba też wymiennie z 1500/2000. Ciekawe, że z opinii wynika, iż właśnie 2500 jest najbardziej nierówny jakosciowo. Być może jako podstawowy spinningowy, jest produkowany w największych ilościach i stąd taki rozrzut.Druga sprawa, że z racji samej konstrukcji, nie odważyłbym się użyć 4000 do naprawdę ciężkiego spina. Ale do feedera jak najbardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarasR Opublikowano 8 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 (edytowane) Witam.Prosiłbym o podanie srednicy szpuli w modelu 2500.Czy rozmiar 2000 ma ten sam korpus czy raczej mniejszy?Szpula NINJA 2500A górna cześć czyli kołnierz - 47,78 mmśrodkowa (tam gdzie mamy napisy) - 48,06 mmdolna część szpuli ( tam gdzie mam skośne nacięcia) - 45,18 mmwysokość szpuli to - 44,76 mm Środek i dolna cześć szpuli ma delikatny stożek, więc wymiary mogą być niedokładne. Edytowane 8 Lutego 2017 przez MarasR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi