Skocz do zawartości

Daiwa Ninja A 2016

b_biba

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki za opinię. Osobiście minęła mi już faza na drogi sprzęt, zajechałem już daiwę bradię 3000 na trociach, łososiach, śledziach i pewnie też innych rybkach-nie pracuje już jak kiedyś. Podobnie było z shimano twinpower 2500-kilka sezonów posłużył. Muszę oddać je do serwisu, może coś się uda z nich wycisnąć-niestety techniczny ze mnie impotent. Red arca też mam-bardzo fajny, potrzebuję jednak jakiś zapas, a że ostatnimi czasy delikatnie łowię pomyślałem o niedrogim i niewielkim kołowrotku, na lekko do okonio-sandaczy, pstrągów. Kupię tą daiwkę, sprawdzę egzemplarz w sklepie. Dzięki za rady.Pozdrawiam

Po 10 miesiącach dość intensywnego użytkowania Ninji 3000A mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że była to trafiona inwestycja. Cena śmieszna, a praca kołowrotka jest w dalszym ciągu taka, jak na początku. Posiadam zupełnie pierwszy wypust na Europę, ściągany z Niemiec. Używałem pod szczupaka na średnio (główki 7-15 g + gumiś 7-12 cm), nie wyczułem ani razu zmęczenia/stuków. Zakupiłem nawet krótko po nabyciu Ninji łożysko Ezo, żeby wpakować w rolkę, jak tuleja się wytrze, ale o dziwo nic takiego nie miało do tej pory miejsca. Na regulację hamulca przy łowieniu szczupłych nie ma co narzekać, w 100% mi wystarcza. Jeżeli po tym sezonie nadal będzie działać poprawnie, to chyba zaopatrzę się jeszcze w mniejsze modele pod ul, bo w tej cenie nie ma żadnej konkurencji dla tego kołowrotka.

Nie narzekam to ja na kilka kołowrotków, a jestem bardzo zadowolony tylko z Ninji ;) Cena podobna, (choć Exage i tak droższe) jeśli nie potrzeba Ci drugiej szpuli, Ninja ma, w dodatku alu, dla mnie to niezbędne, choćby z racji używania jej również pod bolka. Jeżeli kolega zadowolony jest ze swojego Exage, to najważniejsze, oby służył mu jak najdłużej, ja miałem już z tym modelem nieprzyjemne doświadczenia. Z Daiwą, poza użytkowaniem paru modeli nic wspólnego nie mam, żeby mnie nikt o żadne pseudoreklamy nie posądzał ;)

• 3 tygodnie później...

Stuka oś posuwu szpuli. Ciężko to wytłumaczyć ale w wielu kołowrotkach oś ma zbyt duży luz względem otworu w pinionie co jest skutkiem bicia i "latania" ośki w pinionie - a że na osi jest wózek posuwu od mimośrodu to i tam pojawią się stuki - szczególnie pod obciążeniem. 

Shimano ma bardzo dobrze spasowane ośki względem piniona. Tam zbyt gęsta oliwka lub smar sporo zwiększają opory no ale luzów nie ma nawet bez filmu smarującego. 

Jak do tego doszedłeś ?

Po prostu rozbierałem.. ? 

Zdejmij szpule i poruszaj osią na boki w różnych położeniach szpuli - szczególnie stuka gdy szpula jest na dole.. 

Podczas łowienia, szczególnie pod obciążeniem linka układając się na szpuli właśnie w ten sposób rusza ośka i jak jest tam luz to są stuki.. 

• Like 1

• 1 miesiąc temu...

Witam.

Kręciłem rozmiarem 2000A na sucho naprawdę robi wrażenie i pewno bym się na nią zdecydował ale ...

Łowię cienkimi żyłkami , plecionkami i to czego tak naprawdę zabrakło to ściętego rantu na szpulach tak jak jest to np. w Shimano.

Przerobiłem ten temat z różnymi kołowrotkami i może większość wędkarzy na to nawet nie zwraca uwagi ale przy ściętej szpulce, cienkiej żyłce lub plecionce rzuty są sporo dłuższe.

Oczywiście nic nowego nie odkryłem ale jeżeli komuś zależy na wydłużeniu rzutu o kilka dobrych metrów to warto kupić kołowrotek właśnie z taką szpulką.

Przykładowe fotki z internetu ( bez reklamy )

Shimano Exage

2hhk9wj.jpg

Daiwa Ninja

154dftf.jpg

Edytowane przez krakus

No właśnie praca na sucho to dla fotelowych onanistów. Przeznaczeniem kołowrotka jest robienie roboty nad wodą i wiele jest młynków które bez obciążenia kręcą pięknie, natomiast jak dostaną oporu to się dzieją przedziwne rzeczy tj.stuki, puki itp. Przerobiłem trochę tych kołowrotków i co się przy tym naw ... łem . Dopiero biomek fb przyniósł ukojenie.

• Like 4

Pokręciłem dziś 2000(180,00 pln),3000 i 4000 w Decathlonie, robią fajne wrażenie, choć 4000 to już gigantyczny sprzęt. Zamówiłem sobie 1003 do UL i mam nadzieję, że w praktyce będzie tak dobrze jak na sucho. Jeżeli tak to fajna propozycja w budżecie <200,00 pln.

Posiadam ten kołowrotek od miesiąca i używałem go do łowienia białorybu i ogólno rozumianego UL. 

Plusy:

- praca na sucho, jak i pod małym obciążeniem bardzo przyjemna,

- hamulec może nie jakoś wybitnie precyzyjny, ale działa jak powinien,

- najbardziej poztytywnie zaskoczony jestem nawojem - plecionka 0,04 nawinięta jest wzorowo.

Minusy:

- niestety, ale po miesiącu łowienia, zaczął być wyczuwalny luz na przekładni, może nie jakiś gigantyczny, ale wyczuwalny.

Szkoda, bo ogólnie bardzo fajny kręcioł, ale wydaję mi się, że dla osób które sporo łowią jest to zabawka na sezon.

Posiadam ten kołowrotek od miesiąca i używałem go do łowienia białorybu i ogólno rozumianego UL. 

Plusy:

- praca na sucho, jak i pod małym obciążeniem bardzo przyjemna,

- hamulec może nie jakoś wybitnie precyzyjny, ale działa jak powinien,

- najbardziej poztytywnie zaskoczony jestem nawojem - plecionka 0,04 nawinięta jest wzorowo.

Minusy:

- niestety, ale po miesiącu łowienia, zaczął być wyczuwalny luz na przekładni, może nie jakiś gigantyczny, ale wyczuwalny.

Szkoda, bo ogólnie bardzo fajny kręcioł, ale wydaję mi się, że dla osób które sporo łowią jest to zabawka na sezon.

W moim Revrosie  E2500A wystąpił ten sam luz na przekładni po kilkunastu wypadach na pstrąga. Mimo tego kręci prawie tak samo jak na początku. Oczywiście w najbliższym czasie leci na serwis.

Edytowane przez zandermafija

Oby działała jak najdłużej ;) i tak dla mnie to bardzo fajny kołowrotek, chyba za tą kasę żaden tak płynnie nie chodzi i nie ma tak dobrego nawoju.

Mam też ryobi slama, też fajny kołowrotek. Na pewno przy moim łowieniu trwalszy, mam go już 3 sezon i nawet go nie smarowałem. I kręci dobrze.

Jedyne co mnie wkurza, to wielka, gruba stopki, gdzie jest problem żeby ją zmieścić do niektórych uchwytów w UL.

• 2 miesiące temu...

Między tymi modelami jest spora różnica w rozmiarze i wadze jeśli dobrze kojarzę. Niczego odkrywczego Ci nie podpowiem, podejdź do sklepu z kijkiem, podepnij sobie oba i zobacz który Ci lepiej leży, bo Tobie ma pasować, a nie żadnemu z nas- forumowiczów ;) Zależy też od zastosowania, 3000 ma większy nawój od 2500, przełożenie chyba podobne.

Pozdrawiam

• Like 1

czesc,

do Daiwy Exceler Jigger 2.70m 3-18g polecacie ninja 2500 czy 3000?

ja mam tego Excelera z ninja 2500 i mi pasuje, 3000 dla mnie byłby za duży. Czasem pod Excelera podpinam RedArca 10400. Ale...

Między tymi modelami jest spora różnica w rozmiarze i wadze jeśli dobrze kojarzę. Niczego odkrywczego Ci nie podpowiem, podejdź do sklepu z kijkiem, podepnij sobie oba i zobacz który Ci lepiej leży, bo Tobie ma pasować, a nie żadnemu z nas- forumowiczów ;) Zależy też od zastosowania, 3000 ma większy nawój od 2500, przełożenie chyba podobne.

Pozdrawiam

... Dokładnie. Jeśli masz możliwość to poszukaj w sklepie i sam zobacz, który model będzie Ci lepiej pasował.

dzieki Panowie za odpowiedz.

ja mam tego Excelera z ninja 2500 i mi pasuje, 3000 dla mnie byłby za duży. Czasem pod Excelera podpinam RedArca 10400. Ale...

... Dokładnie. Jeśli masz możliwość to poszukaj w sklepie i sam zobacz, który model będzie Ci lepiej pasował.

a co masz nawiniete na niego?

generalnie skoro ta ninja ma zmienna szpule to zapewne beda ja przekladal do drugiego spina: DAIWA SWEEPFIRE JIGGER 270 8-35 G i czy 2500 poradzi sobie z przynetami do 30g?

Poradzić, poradzić - jak długo pociagnie to inna sprawa. Ninja ma sporo zalet, jednak to full plastik i mocy na poziomie almniowych, ciężkich młynków nie należy oczekiwać.

Gdybym zamierzał używać jeden kolowrotek do wszystkiego, to postawiłbym na dużo mocniejsze konstrukcje i to rozmiarze 3500-4000.