Skocz do zawartości

Daiwa Ninja A 2016

b_biba

Rekomendowane odpowiedzi

nie rozkręcę sam bo za kosztowna zabawka  ... a sprzedawca zaczął chrzanić że w tym nowy serwisie robią zdjęcia w przybliżeniach czy jakoś tak więc prawdopodobnie będą wiedzieli czy osoby trzecie majstrowali przy nim

Edytowane przez Derrek

myślę że od nowość tylko nie zwracałem na to uwagi .. dopóki to się nie pogłębiło...

Ogólnie nie mogę powiedzieć że ten kołowrotek jest zły bo parę sandaczy wyholowałem na niego już takie grubo 70+ cm i nie robiły na nim wrażenia ;p tak pół roku i kręci jak nowy ze sklepu.. ale ta rączka mnie już dobija ten "pisk "

Edytowane przez Derrek

• 1 miesiąc temu...

Jeśli Revros E2500A, to samo co Ninja. Mój Revros po dość szybkim czasie dostawał luzy na korbie. Luz na "przekładni" jest spory mimo tego kręci dość fajnie. Zastanawiam się własnie nad Ninja i dać lżejszą korbę od Revrosa tylko czy wytrzyma? Używany był głównie przy pstrągach czasami okoń. Kołowrotek już pierwszych dwóch tygodniach będzie miał ze sobą 30-50godzin pstrągowania.

• 1 miesiąc temu...

Moja 3000 po dwóch sezonach dostała dużego luzu na korbie, który zniwelowałem dając teflonową podkładkę. Jak w środku, to nie wiem bo nie rozkręcałem ale na pewno nie pracuje już tak ładnie jak na początku. Z drugiej strony nie jestem ani specjalnie zdziwiony czy rozczarowany, trochę go przeciążałem zakładają czasem główki 35 gr na Odrze, czy szczupakowe przynęty 40-50 gr. Sądzę, że te Daiwy są świetne do UL, ale do cięższego łowienia lepiej poszukać coś innego.

• Like 1

U mnie dwa sezony 3012A przy przynętach głównie do 15 max 20 g i jest tylko delikatny ledwo wyczuwalny luz na korbie. Łożyska ezo w dalszym ciągu tylko czekają na swoją kolej w razie wytarcia tulejek ale póki co nadal nic się z nimi nie dzieje. Oby tak dalej

• Like 1

Używam 2500 do okoniowania i wędki na klenio-jazie od 2 sezonów i nie mogę złego słowa powiedzieć, nie żałuję żadnej złotówki, za te pieniądze nie ma nic lepszego. Może minimalnie stracił na masełkowatości, ale po pierwsze po 2 latach to nie jest nic dziwnego, a po 2 nie był nawet rozkręcany a zdarzyło mu się wykąpać w Wiśle. No i utrata kultury pracy jest bardzo mała i i tak po 2 sezonach bije na głowę inne młynki w okolicy 200zł prosto ze sklepu. Rolka śmiga jak nowa, luzów nie uświadczyłem, zapewne to kwestia pracowania na niskich gramaturach. Ogólnie jestem pewien, że przyszły sezon przy okoniówce przepracuje bez problemu i do lekkiego łowienia każdemu polecę. Męczyło mnie jednak przekładanie między dwoma wędkami i do kleniówki powędrował nowy młynek. Swoją droga dobre doświadczenia z Ninją skłoniły mnie do przetestowania przy niej Fuego LT. 

Edytowane przez Miko89
  • Like 1

• 3 tygodnie później...

Musisz spasować ośkę z pinionem bo właśnie te elementy powodują stuki. Mam swój patent na tę dolegliwość. Do górnej części piniona nakładam kleju, który po wyschnięciu szlifuję trzpieniami z papierem ściernym aż do uzyskania odpowiedniego efektu tzn ośka w pinionie powinna swobodnie się przemieszczać, ale bez zbędnych luzów. Ta metoda jeszcze mnie nigdy nie zawiodła.

Musisz spasować ośkę z pinionem bo właśnie te elementy powodują stuki. Mam swój patent na tę dolegliwość. Do górnej części piniona nakładam kleju, który po wyschnięciu szlifuję trzpieniami z papierem ściernym aż do uzyskania odpowiedniego efektu tzn ośka w pinionie powinna swobodnie się przemieszczać, ale bez zbędnych luzów. Ta metoda jeszcze mnie nigdy nie zawiodła.A jaki 

A jaki to klej jeśli to niem tajemnica ;) .Patent z termoskurczką stosowałes ?

• 2 tygodnie później...

Może komuś przyda się takie info: kupiłem Daiwe Ninja 2500A. Ogólne wrażenia bardzo pozytywne, w porównaniu do Ryobi Ecusimy to kręci dużo lepiej. Generalnie jestem strasznie czepialski jeśli chodzi o mankamenty sprzętu (nawet drobne) i to do czego można doczepić się w Daiwie: spasowanie korby kołowrotka - jest trochę luzu, który bardzo delikatnie czuć i słychać przy kręcenie na fotelu w domu :) Spasowanie jest zależne od sztuki, bo pierwszy kołowrotek wymieniłem na dokładnie ten sam model i spasowanie wyraźnie lepsze. Co do kultury pracy kołowrotka - miałem pewne zastrzeżenia jeśli chodzi o szumy, ale szybko zostałem wyprostowany przez porównanie do Shimano Twin Powera w sklepie - okazało się że to tylko moje fanaberie ;) Podsumowując, na sucho kręci świetnie, lepiej niż Zauber i Ecusima do których mam dostęp. 

• 5 miesięcy temu...

Z wad Ninja po dwóch latach stwierdzam ze słabo radzi sobie z ... żyłką. Po prostu rolka ma małą średnice i bardzo śliską powierzchnie. Skutkuje to skracaniem żyłki zwłaszcza przy lekkich przynętach. Oczywiście wiem ze obrotówka zawsze skręca ale w innych kołowrotkach problem jest mniejszy.

• Like 1

• 2 miesiące temu...

Jeżeli nie będzie przeszkadzało stukanie podczas prowadzenia przynęt w tym wypadku obrotówek nr.3 i morsów ,nie wspomnę o woblerach .Ja swojej nie sprawdzilem ile wytrzyma bo to Ja nie wytrzymałem i ją sprzedałem.Do gum jeszcze jest ok choć Max to 12 g musiała ogarniać i tu radziła sobie dobrze .

• 1 miesiąc temu...

Miałem to w rękach na targach. Sam nie wiem czy tylko napis LT nie doszedł. Nie jest to lekkie wcale, np w porównaniu do fuego którego mam. Muszę dokładnie poszukać danych w katalogach. Fakt że spasowany fajnie.

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka