etherni Opublikowano 13 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2018 - czy ktoś kojarzy, skąd wziąć podkładki do łożyska aby wsadzić je do rolki zamiast ślizgu? Samo łożysko to nie problem bo pasuje 3x6x2,5 ale jak to w Daiwach trzeba je podeprzeć podkładkami. Gdzie akir zdobyć?- z jakimi innymi modelami Ninja (ta zwykła stara) ma kompatybilne szpulki? Wiem ze Revros, jakieś jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Astral Opublikowano 15 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2018 Ja swoją 1500a, używałem od początku sezonu więcej jak 10g to nie widziała. Oprócz sporego luzu na rączce nic więcej się nie działo, dobrze kręci, nawój ok. Jak kolega wspominał do żyłki trochę niezbyt, na parę wypadów dwa dziady złapałem przy obrotówkach. Z plecionką jak najbardziej nic się nie działo. Jej wadą to waga, zaletą zapasowa szpula nie z plastiku. Myślę, że to dobry młynek. U mnie zostanie jako zapas tylko ze względu na wagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leny Opublikowano 20 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2018 (edytowane) Ponad dwa lata użytkowania modelu 1500.Główki do 10gr , obrotówki 1,2 . Jak na razie jestem bardzo zadowolony.Dziś "poleciał" serwis i kręci lepiej jak nowa Edytowane 20 Grudnia 2018 przez Mik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nalewator Opublikowano 26 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2019 Ktoś zakupił może wersję LT( tak, wiem ,że nowość ) , jakieś wrażenia, interesuje mnie konkretnie rozmiar 4000 ale wszelakie info mile widziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gnat Opublikowano 8 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2019 Co lepsze Legalis czy Ninja w podobnym rozmiarze ? Ktoś może porównywał lub stał przed wyborem i zdecydował ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 28 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2019 Rozmiar 1500 a 2000 to roznica tylko w wielkosci szpuli czy tez bebechach szukam czegos w rozmiarze okolo 2500 zalezy mi na jak najplytszej szpuli i bebechach nie od najmniejszej wersji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gnat Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2019 @jacob1993 Sprawdź sobie DAIWA LEGALIS 2000S-XH. Bardzo płytka szpula (0,14 mm / 150 m). Waga 185g. Tego szukasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marian1981 Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Koledzy a jak się sprawują ranty szpul od plecionki? Z tego co wiem aluminiowe szpule są bardzo miękkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nalewator Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2019 To mało wiesz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid.K Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Koledzy a jak się sprawują ranty szpul od plecionki? Z tego co wiem aluminiowe szpule są bardzo miękkie. Szpule nie są wykonywane z czystego aluminium. Są to stopy na bazie aluminium z dodatkami innych pierwiastków (najczęściej Cu, Zn, Mg, Si, Mn) . Stopy mogą być utwardzane wydzielinowo (przesycanie + starzenie) lub nie. Części z tych materiałów są stosowane w lotnictwie, transporterach produkcyjnych, zbiornikach itd. Ranty szpuli przy tym to nic. Zdarzają się też szpule z nakładaną metalową powłoką galwaniczną. Nie ma obawy. Nawiń plecionkę i nad wodę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NERO Opublikowano 1 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2019 Ktoś używa odchudzonej nowej wersji LT? Jakaś różnica z modelem A ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 18 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2019 Mam problem ze swoją ninją 3000A. Rolka prowadząca żyłkę nie kręci mi się pod "większym" obciążeniem. Przy lekkiej głowce jeszcze ok ale guma 10 cm i 15g główka już nie obraca. Kołowrotek zaliczyl może 15 wypraw po w-3 godz na Wiśle i jeziorach, robi z plecionką 0,18. No i nic wielkiego nie wycholował .(Wszelkie próby czyszczenia i smarowania rolki bez efektu) będę reklamował bo szkoda mi pletki szlifować. Mam jeszcze gwarancję. Spodziewałem się czegoś lepszego za tą kasę.(myślałem że nimja ma łożysko prawdziwe w rolce a nie plastykowe krążki) Na plus to że ładnie nawija pletkę i jest ładny. Rozmiar 3000 w ninji to wielkość jak zauber 4000. A i czasem lubi postukać pod większym obciążeniem. Podejżewam że na feederze by służyła długo ale spin jest ponad jej siły. Wysyłam na reklamację i na szybko kupie zaubera 4000 bo szkoda mi sezonu. Może Ryobi będzie lepszy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil2402 Opublikowano 19 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2019 Czy porównywał ktoś Daiwa Ninja do Ryobi Slam ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RulleZ Opublikowano 21 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2019 Z wad Ninja po dwóch latach stwierdzam ze słabo radzi sobie z ... żyłką. Po prostu rolka ma małą średnice i bardzo śliską powierzchnie. Skutkuje to skracaniem żyłki zwłaszcza przy lekkich przynętach. Oczywiście wiem ze obrotówka zawsze skręca ale w innych kołowrotkach problem jest mniejszy.Potwierdzam. Skręca linki przez tą śliska rolkę prowadzącą. Już kilka żyłek/plecionek przerobiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 22 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2019 Przy nieco cięższych przynętach i z nanofilem rolka pracuje juz zdecydowanie lepiej. Nawet okazyjnie używam obrotówek. Z pletkami 4-splotowymi niższej jakości juz zupełnie nie mam problemu. Poza tym kołowrotek jest na tyle dobry, że szukam rozwiazania - inna rolka i łożyska do niej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrionn911 Opublikowano 8 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2019 Nie znalazłem tematu o wersji LT więc wstępnie zapytam tutaj, pytanie głownie do użytkowników wersji LT właśnie. Czy występuje u was luz na korbce? U mnie jest dość wyczuwalny, korbka dokręcona na Max, kupowałem przez Internet więc nie mogłem porównać kilku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nalewator Opublikowano 9 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2019 Mam wersje 4000 LT i lekki luz jest , ale w niczym nie przeszkadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zander97 Opublikowano 10 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2019 Czy porównywał ktoś Daiwa Ninja do Ryobi Slam ?Właśnie,czy może Slam lepszy od Daiwy? Tez mnie to zastanawia.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbas7 Opublikowano 11 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2019 Witam.Jestem laikiem bo dopiero od 6 miesięcy wędkuję na spławik a od miesiąca na MF, zapragnąłem kupić kij spinningowy i spróbować tej metody bo bardzo mi się spodobała.Kijki które rozważam to Dragon Black Rock II Spin 275cm 5-25g lubSavage Gear MPP2 274cm Spin 5-20g jako takie "uniwersalne" na początek. Posiadam kołowrotki Ryobi Ecusima 4000Vi oraz Daiwa Ninja 4000A.Czy do powyższych kijków te kręciołki się nadadzą czy może Ryobi za duże a Ninja dużo za duża?Ewentualnie jakiej wielkości Ninja z serii A lub LT polecacie?Nie cierpię na małe dłonie wiec wolę ciut większy niż ciut mniejszy ale laik ze mnie jeszcze więc wolę dopytać.Wiem że odpowiednikiem wielkościowym przykładowo 4000A jest 6000LT z tabeli krążącej w sieci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mokilok Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Odgrzebię trochę martwy temat. Mianowicie - czy szpulki od Daiwa Ninja LT pasują do "starych" modeli Ninja? Potrzebuję płytką szpulkę 1003A i nie mogę takowej już obecnie znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz79 Opublikowano 22 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2020 Orientuje się ktoś czy w wersji LT też niema łożyska w rolce i czy można tam bez problemu zamienić tulejkę na łożysko? Kołowrotek kręci cudnie ale brak łożyska w rolce w kołowrotku do spinningu to trochę lipa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 22 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2020 Rozmawiałem kiedyś z człowiekiem , który zajmuje się profesjonalnym serwisem kołowrotków. Chciałem założyć łożysko do ninja A 3000. Powiedział , że pewno się da. Cena- wysyłka w obie strony + 150zł za przegląd, regulację i dobranie łożyska. Dałem sobie spokuj. Jak ktoś ma kołowrotek za 2000 to jeszcze do przełknięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiwaldi1970 Opublikowano 22 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2020 Rozmawiałem kiedyś z człowiekiem , który zajmuje się profesjonalnym serwisem kołowrotków. Chciałem założyć łożysko do ninja A 3000. Powiedział , że pewno się da. Cena- wysyłka w obie strony + 150zł za przegląd, regulację i dobranie łożyska. Dałem sobie spokuj. Jak ktoś ma kołowrotek za 2000 to jeszcze do przełknięcia.Wyjąć łożysko i podjechać do hurtowni z łożyskami. Za 25-30 zł dobiorą Ci kulkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek_M Opublikowano 22 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2020 Może nawet taniej niż 25-30zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 22 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2020 (edytowane) Koledzy.Wymienić/zamienić łożysko to potrafię. W ninji jest łożysko ślizgowe (teflonowe?) Cienka tulejka w rolce i tu jest problem. Pewnie i rolkę trzeba by dopasować inną. Edytowane 22 Listopada 2020 przez binio1111 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi