Skocz do zawartości

Daiwa Ninja A 2016

b_biba

Rekomendowane odpowiedzi

- czy ktoś kojarzy, skąd wziąć podkładki do łożyska aby wsadzić je do rolki zamiast ślizgu? Samo łożysko to nie problem bo pasuje 3x6x2,5 ale jak to w Daiwach trzeba je podeprzeć podkładkami. Gdzie akir zdobyć?

- z jakimi innymi modelami Ninja (ta zwykła stara) ma kompatybilne szpulki? Wiem ze Revros, jakieś jeszcze?

Ja swoją 1500a, używałem od początku sezonu więcej jak 10g to nie widziała. Oprócz sporego luzu na rączce nic więcej się nie działo, dobrze kręci, nawój ok. Jak kolega wspominał do żyłki trochę niezbyt, na parę wypadów dwa dziady złapałem przy obrotówkach. Z plecionką jak najbardziej nic się nie działo. Jej wadą to waga, zaletą zapasowa szpula nie z plastiku. Myślę, że to dobry młynek. U mnie zostanie jako zapas tylko ze względu na wagę.

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...

Koledzy a jak się sprawują ranty szpul od plecionki? Z tego co wiem aluminiowe szpule są bardzo miękkie.

Szpule nie są wykonywane z czystego aluminium. Są to stopy na bazie aluminium z dodatkami innych pierwiastków (najczęściej Cu, Zn, Mg, Si, Mn) . Stopy mogą być utwardzane wydzielinowo (przesycanie + starzenie) lub nie. Części z tych materiałów są stosowane w lotnictwie, transporterach produkcyjnych, zbiornikach itd. Ranty szpuli przy tym to nic. Zdarzają się też szpule z nakładaną metalową powłoką galwaniczną. Nie ma obawy. Nawiń plecionkę i nad wodę.

• Like 1

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...

Mam problem ze swoją ninją 3000A. Rolka prowadząca żyłkę nie kręci mi się pod "większym" obciążeniem. Przy lekkiej głowce jeszcze ok ale guma 10 cm i 15g główka już nie obraca. Kołowrotek zaliczyl może 15 wypraw po w-3 godz na Wiśle i jeziorach, robi z plecionką 0,18. No i nic wielkiego nie wycholował .(Wszelkie próby czyszczenia i smarowania rolki bez efektu) będę reklamował bo szkoda mi pletki szlifować. Mam jeszcze gwarancję. Spodziewałem się czegoś lepszego za tą kasę.(myślałem że nimja ma łożysko prawdziwe w rolce a nie plastykowe krążki) Na plus to że ładnie nawija pletkę i jest ładny. Rozmiar 3000 w ninji to wielkość jak zauber 4000. A i czasem lubi postukać pod większym obciążeniem. Podejżewam że na feederze by służyła długo ale spin jest ponad jej siły. Wysyłam na reklamację i na szybko kupie zaubera 4000 bo szkoda mi sezonu. Może Ryobi będzie lepszy.

• Like 1

Z wad Ninja po dwóch latach stwierdzam ze słabo radzi sobie z ... żyłką. Po prostu rolka ma małą średnice i bardzo śliską powierzchnie. Skutkuje to skracaniem żyłki zwłaszcza przy lekkich przynętach. Oczywiście wiem ze obrotówka zawsze skręca ale w innych kołowrotkach problem jest mniejszy.

Potwierdzam. Skręca linki przez tą śliska rolkę prowadzącą. Już kilka żyłek/plecionek przerobiłem.

Przy nieco cięższych przynętach i z nanofilem rolka pracuje juz zdecydowanie lepiej. Nawet okazyjnie używam obrotówek.

Z pletkami 4-splotowymi niższej jakości juz zupełnie nie mam problemu.

Poza tym kołowrotek jest na tyle dobry, że szukam rozwiazania - inna rolka i łożyska do niej.

• 2 miesiące temu...

Nie znalazłem tematu o wersji LT więc wstępnie zapytam tutaj, pytanie głownie do użytkowników wersji LT właśnie. Czy występuje u was luz na korbce? U mnie jest dość wyczuwalny, korbka dokręcona na Max, kupowałem przez Internet więc nie mogłem porównać kilku.

Witam.

Jestem laikiem bo dopiero od 6 miesięcy wędkuję na spławik a od miesiąca na MF, zapragnąłem kupić kij spinningowy i spróbować tej metody bo bardzo mi się spodobała.

Kijki które rozważam to Dragon Black Rock II Spin 275cm 5-25g lubSavage Gear MPP2 274cm Spin 5-20g jako takie "uniwersalne" na początek. Posiadam kołowrotki Ryobi Ecusima 4000Vi oraz Daiwa Ninja 4000A.

Czy do powyższych kijków te kręciołki się nadadzą czy może Ryobi za duże a Ninja dużo za duża?

Ewentualnie jakiej wielkości Ninja z serii A lub LT polecacie?

Nie cierpię na małe dłonie wiec wolę ciut większy niż ciut mniejszy ale laik ze mnie jeszcze więc wolę dopytać.

Wiem że odpowiednikiem wielkościowym przykładowo 4000A jest 6000LT z tabeli krążącej w sieci...

• 9 miesięcy temu...
  • 3 miesiące temu...

Rozmawiałem kiedyś z człowiekiem , który zajmuje się profesjonalnym serwisem kołowrotków. Chciałem założyć łożysko do ninja A 3000. Powiedział , że pewno się da. Cena- wysyłka w obie strony + 150zł za przegląd, regulację i dobranie łożyska. Dałem sobie spokuj. Jak ktoś ma kołowrotek za 2000 to jeszcze do przełknięcia.

Rozmawiałem kiedyś z człowiekiem , który zajmuje się profesjonalnym serwisem kołowrotków. Chciałem założyć łożysko do ninja A 3000. Powiedział , że pewno się da. Cena- wysyłka w obie strony + 150zł za przegląd, regulację i dobranie łożyska. Dałem sobie spokuj. Jak ktoś ma kołowrotek za 2000 to jeszcze do przełknięcia.

Wyjąć łożysko i podjechać do hurtowni z łożyskami. Za 25-30 zł dobiorą Ci kulkowe.