Skocz do zawartości

randomrodmaker - moje kijaszki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich i pozdrawiam!

Nie miałem świadomości, że tylu ludzi buduje swoje kije w Polsce, więc to mój pierwszy post na tym forum. 

Postanowiłem zbudować sobie szklaka pod kołowrotki, których normalnie używam,

a że podoba mi się minimalizm i biała tuba Epica wybór padł na ten blank i kit, bo bez sensu kombinować. Przelotki Snake brand, nici Yli silk.

Myślałem, że oryginalny uchwyt kręcioła zastąpię downlockiem Lemke albo Bellingerem,  ale ten chyba

wyjątkowo dobrze pasuje do kręcioła Guru i zostawiam go. Zastanawiam się czy zastąpić firmowy korek customowym.

Kilka fotek z przymiarek: cdn....

post-61741-0-63029700-1450801472_thumb.jpg

post-61741-0-83006300-1450801481_thumb.jpg

post-61741-0-62240400-1450801487_thumb.jpg

post-61741-0-79126600-1450801492_thumb.jpg

• Like 9

Po ile chadzają te białasy Epic-a ? Jakie ma parametry?

Fajny projekt, wśród czerni i wysokomodułowości...

Za szkło od Epic trzeba dać tak 200€ z hakiem za "golasa",z kit-em będzie troszkę drożej ????.

Edytowane przez Paavo
  • Like 1

Co to za ''szkiełko'' no-name,tzn.gdzie kupione jeśli to nie tajemnica.Mam podobne w 6'6''- #3 w 3 kawałkach,na razie czeka,docelowo ma być pod jazie i wdręgi na suchara,bo ostatnio na pstrągi i lipienie nie mam po drodze ;) .

Edytowane przez Paavo

Hej, Paavo ten blank kupiłem w ub. roku okazyjnie na ebay. Warto śledzić bo zdarzają się ciekawe okazje. Jeśli chodzi o jego kolor, to jest przybrudzony w porównaniu do epica. Nawet myślałem by podpisać go Brudny Harry. Del toro, dzieki, czcionka z głowy, trochę pojechana, chodziło mi o taki efekt wyrywania linki z wody. Mnie się podoba Twój podpis na seekerze. Dwuelementowa pisanka, jest zawsze klasowa. Dobrym pisakiem jest staedtler lumocolor tutaj zaryzykowalem wlasny patent na tusz i piórko. Nie mam pewności jak się zachowa pod lakierem, ale taka cena za know-how. W sumie można użyć tusz na bazie akrylu ale są bardzo gęste. Pozdrawiam

• Like 1

Co do koloru przy szklanych blankach to zależy od ''koloru'' żywicy którą jest przesączona mata szklana.Mój blank też jest bardziej transparentny ,a przez to widać więcej ''kwiatków'',w postaci pecherzyków powietrza lub łączenie maty (szew),zrobiłem go w ''macie'' przecierając papierem 3000,bo bardziej mi to pasowało do mojej koncepcji.

Zdecydowanie żywica ma (może miec) swòj kolor jednak wydaje mi się, że w tym wypadku kolor maty, jej czystość determinuje efekt. Wszak w obu wypadkach struktura jest doskonale czytelna (marmurki), pęcherzyków nie stwierdzono i to dobra wiadomość.

Zdecydowałem się na użycie w tym projekcie przelotek Recoil RSN Light Duty. Stripper Fuji CLNAG alconite. Trudne w obróbce i montażu, minimalne różnice w długości nóżek, bardzo elastyczne. Cena ta sama co Snake Brand, które mają wyprofilowane nóżki, i są gotowe do montażu, ale co tam kusiły mnie reci w najniższej rozmiarówce, przyjdzie czas na porównanie na polu bitwy. Waga Rec np. 3 przelotek 2/0 to 0,1g. Dwie 0/1 to 0,08g. Testowałem "na sucho" rozstaw przelotek wg Toma Morgana i ugięcie, powiem "nie ma lipy". Czuję, że będzie precyzyjna kosa na krótkich dystansach, głównie do suchara. 

post-61741-0-45677900-1452361207_thumb.jpg

post-61741-0-65314600-1452361259_thumb.jpg

• Like 2