Skocz do zawartości

Konieczny jest podkład z żyłki pod plecionkę???

godski

Rekomendowane odpowiedzi

A ja nie mogę doszukać się praktycznego uzasadnienia dla konieczności stosowania podkładów. Zwłaszcza od czasu, gdy na jednym z dłuższych wypadów ze 150 m. starej plecionki, po przycinkach na multiku została może połowa. Nie odczułem znaczącej różnicy w długościach rzutów. Może korzyści z zapełniania szpuli po jej rant są redukowane przez zwiększony ciężar podkładu?

Nad czym się tu zastanawiać? Przecież wszystko zależy od głębokości szpuli i w mniejszym stopniu grubości plećki.

A co jeśli bez podkładu z żyłki ze szpulki 300 yardów, wlezie na multik 240 yardów? Poza tym to co już napisano powyżej, czyli że użyjecie ca. 1/3 nawoju to te 60, które zostanie, uzyjecie jako podkład, czy nić higieniczną? ;)

Ale kto bogatemu zabroni ? :D

• 10 lat później...

Od przyszłego sezonu planuje spróbować casta, przeczytałem wątek i nadal nie wiem, czy do multika dawać podkład z żyłki pod plecionke czy nie, żeby nawój pletki nie ślizgał sie na szpuli, bo że tak sie robi na zwykłym kołowrotku to wiem, ale jak to jest z multikami? Jak to wygląda u Was?

Nigdy tego na korbie nie robiłem. Jeżeli chodzi o multik, są dwie szkoły, może nawet trzy. Podkładu z żyłki używam wówczas, gdy wiem, iż plecionka nie zapełni szpuli. W innym przypadku raczej nie. Po prostu unieruchamiam plecionkę za pomocą plastra, stałego węzła ( szczególnie przy szpuli perforowanej itp.) Ten mit z podkładem z żyłki ma multiku już dawno odesłałem w niebyt.

• Like 5

Nigdy tego na korbie nie robiłem. Jeżeli chodzi o multik, są dwie szkoły, może nawet trzy. Podkładu z żyłki używam wówczas, gdy wiem, iż plecionka nie zapełni szpuli. W innym przypadku raczej nie. Po prostu unieruchamiam plecionkę za pomocą plastra, stałego węzła ( szczególnie przy szpuli perforowanej itp.) Ten mit z podkładem z żyłki ma multiku już dawno odesłałem w niebyt.

Popieram, po sezonie lub kilku można przewinąć na drugą stronę.

• Like 2