Skocz do zawartości

Daiwa Aegis 2000 - kompaktybilnośc szpul z Touranmentem 2000 C

Rekomendowane odpowiedzi

Poprzednia wersja nie była R-4 i na 99% była kompaktybilna z luwiasem  ;)

Chodzi mi o ten model:

http://www.ebay.com/itm/Daiwa-TD-Aegis-2004R-spinning-reel-/111818564356

Edytowane przez Rheinangler
  • Like 1

Czy ktoś posiada i może sprawdzić lub wstawić zdjęcia szpuli Aegisa w rozmiarze 2000?

Skoro pytasz o aegis z przed ery R4 czyli kokretnie o TD aegis2004  rozmiar odpowiednio był dokłądnie 2004.

Szpula od TD-aegis2004 bedzie idealnie pasowac na turka ziA oraz C.  Hamulec bez problemu będzie działał płynnie, choć nie będzie dzwięku. Odchudzisz sporo w ten sposób turka, ale ta cisza może być irytująca.

W drugą stronę tzn. szpula z turka nie pasuje na TD aegis.

• Like 2

Wielkie dzięki  :) tę ciszę jak sądzę można będzie załatwić pokręcajką z TD Aegis 2004 ,- czy się mylę i pokręcajka nie będzie pasować?

A może to wina innej budowy 'koszyczka" pod szpulą?

Edytowane przez Rheinangler

Te dekielki dokręcające siłę hamulca pasują i są kompatybilne między turkami a min. tą aegis.

Ale ich zamiana nic nie daje. Będzie głucho i już.

Góra szpuli w turkach iA i C a tymi finezyjnymi daiwami jest identyczna.

Różnica w szpuli sprowadza się przede wszystkim do tego co mamy od spodu.

W aegis jest jedno gniazdo, ktore wchodzi na dopasowany trzpień, a w turkach w zasadzie są dwa gniazda ( lub jak kto woli jedno gniazdo i obok wyprofilowana otoczka)

Tyle pisania... a wystarczyły by dwa zdjęcia szpuli z góry i dołu.. ale jestem trochę od domu i nie mam jak tego pokazać ;]

Edytowane przez blackabyss

Jeśli jest kompatybilna ze starym luviasem to będzie pasować. U mnie szpula luviasa 2500 pasuje do turka zc i wydaje przyjemne dla ucha dźwięki podczas dokręcania pokręcajki  :)

Zgadza się.

Bo starego poczciwego luvias-a szpula i jej osadzenie w zasadzie niczym się nie różni od turków iA i C.

Natomiast aegis `04 bo o nim mowa to już zupełnie inny kołowrotek, zaczynający linię totalnie finezyjnych kołowrotków.

na placie schemat aegis-a http://www.sl-planets.co.jp/download/00058962.pdf

oraz turka airity (ale osadzenie na trzpieniu szpuli  ma takie samo jak turki iA i C) http://www.sl-planets.co.jp/download/00055187.pdf

A gdyby na osi dało się powymieniać te elementy podtrzymujące szpulę to szpula min. od tej aegis (czy innych lżejszych daiwek, sam najchętniej widziałbym szpule od TD-Z ;))grała by w turku.

Tylko niestety nie wiem czy tak się da.

Nie chce mi się to organoleptycznie sprawdzać.

Kolega Zorro pewnie wie ;)

Panie Tomaszu da się ?

A gdyby na osi dało się powymieniać te elementy podtrzymujące szpulę to szpula min. od tej aegis (czy innych lżejszych daiwek, sam najchętniej widziałbym szpule od TD-Z ;))grała by w turku.

Tylko niestety nie wiem czy tak się da.

Nie chce mi się to organoleptycznie sprawdzać.

Kolega Zorro pewnie wie ;)

Panie Tomaszu da się ?

Bez najmniejszego problemu SIĘ DA.  No tylko trzeba mieć dwa różne kompleciki i sobie przekładać...

post-47452-0-52119200-1451464890_thumb.jpg

Edytowane przez zorro
  • Like 1

• 2 miesiące temu...