Rheinangler Opublikowano 26 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2015 (edytowane) Temat jak najbardziej na zimę czyli oczywiście z kategorii, że bardziej swędzi niż jest konieczny czy uzasadniony ekonomicznie Ot po prostu zachcianka.Zaczęło się od wymiany korby na czerwoną, ale choć kolor bardzo przypadł mi do gustu wydawało mi się że to będzie za mało i ta korba będzie wyglądała jak kwiatek do kożucha, więc wymieniłem także handle cup-a na taki który jako tako pasuje i zawiera kolor korby.Potem dość szybko zauważyłem że pomieszanie zbyt wielu kolorów w tym przypadku: czarnego, srebrnego, złotego i czerwonego nie bardzo odpowiada mojemu poczuciu gustu... Padło na wyeliminowanie złotka, wiec na pierwszy krok poszły dwa panele boczne i wymiana na te z Certate HC 3000 H.I tak "złotko" pozostało jeszcze na szpuli i nawet znalazłem taką: http://www.plat.co.jp/shop/catalog/product_info/language/en/products_id/22059/cPath/2174_1194_2682/optional-part.html Mam jednak wątpliwości ponieważ handle cup, mimo opisu na stronie nie pasuje idealnie do MB 3000 i wymaga drobnej nieskomplikowanej przeróbki, ale jednak,- pomyślałem, że zanim dokupię do niego szpule RCS II 3012 red, która powinna dopełnić zamierzonego wizerunku zapytam bardziej doświadczonych kolegów czy ona będzie pasować do MB 3000? Na razie wygląda to tak: Edytowane 26 Grudnia 2015 przez Rheinangler 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 26 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2015 (edytowane) Fajnie zagrało. Tylko 3 maja sugeruję linkę białej barwy Brakuje mi w czerwieni tego kapsla na uchwycie korby. Edytowane 26 Grudnia 2015 przez popper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 26 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2015 (edytowane) Brakuje mi w czerwieni tego kapsla na uchwycie korby.Jak do tej pory nie znalazłem takiego Zostają tylko trzy kolory, czarny, srebrny i czerwony.... Rantu szpuli niestety nie obejdę w innym kolorze ,- musi być ten tzw azotek tytanu czyli złoty... Edytowane 26 Grudnia 2015 przez Rheinangler 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 26 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2015 Fajnie zagrało. Tylko 3 maja sugeruję linkę białej barwy A na zjednoczenie Niemiec żółta plecionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 26 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2015 O tym rancie z azotku też pomyślałem. Temat nie do przeskoczenia raczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszD Opublikowano 26 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2015 Arku pozostaje jeszcze metalizacja, powłoki galwaniczne np. czarny chrom. Temat po części obarczony ryzykiem, podobnie jak malowanie, jednak są ludzie którzy zajmują się zagadnieniem zawodowo i z dużą dozą prawdopodobieństwa są w stanie określić co i w jakim stopniu jest możliwe. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Be Opublikowano 26 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2015 Do I knoba chyba są takie okrągłe kapsle pod kolor korby. Tylko wtedy trzeba też knoba wymienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 26 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2015 Zdecydowanie do kompletu PP Red. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chub norris Opublikowano 26 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2015 (edytowane) (...) Rantu szpuli niestety nie obejdę w innym kolorze ,- musi być ten tzw azotek tytanu czyli złoty...Temat rantu jak najbardziej do "przeskoczenia": http://daiwa.com/reel/detail.aspx?id=231Ale rolka... Natomiast szpula RCS II z grubsza pasuje do tego MB, aczkolwiek pokrętło hamulca będzie w nią trochę płycej wchodzić, z tego, co pamiętam. Edytowane 26 Grudnia 2015 przez chub norris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 26 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2015 Rolki tuningowe widziałem srebrne i czerwone ale ta szpula co zalinkowałeś Łukasz jest warta przemyślenia Arku pozostaje jeszcze metalizacja, powłoki galwaniczne np. czarny chrom. Temat po części obarczony ryzykiem, podobnie jak malowanie, jednak są ludzie którzy zajmują się zagadnieniem zawodowo i z dużą dozą prawdopodobieństwa są w stanie określić co i w jakim stopniu jest możliwe.Chciałem iść tą drogą i pewnie w przypadku moich ukochanych starych turków tak zrobię ale w nowszych konstrukcjach postanowiłem pójść drogą Daniela @Guzu.Bo poza sprawadzeniem kompaktybilności ryzyko jest najmniejsze a kolory z góry określone .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonPablo Opublikowano 26 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2015 Arek, szpule RCS 3012 będą pasować do morka, jednak cała wyjątkowość tego kołowrotka jest podkreślona właśnie oryginalną szpulą hybrydową-ja bym ją zostawił (ale to tylko moja subiektywna opinia).Jeśli chodzi o dekielek knoba, ten z napisem Daiwa, to kiedyś widziałem taki w kolorze czerwonym, od jakiegoś nowszego aegisa, więc też powinien być do zdobycia.Jak nie, to zawsze można go polakierować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartas93 Opublikowano 26 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2015 Plecionkę zmienisz na inny kolor i znowu trzeba będzie wymieniać korbę i pokrętła Ale tak czy inaczej fajnie wyszło ; ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vasyl Opublikowano 26 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2015 Rheinangler A ta oryginalna raczka ta czarna ma 50mm czy 55mm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 26 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2015 Rheinangler A ta oryginalna raczka ta czarna ma 50mm czy 55mm ?50-tka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdasCzeski Opublikowano 26 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2015 Potem dość szybko zauważyłem że pomieszanie zbyt wielu kolorów w tym przypadku: czarnego, srebrnego, złotego i czerwonego nie bardzo odpowiada mojemu poczuciu gustu... Arek, skasuj jeszcze to srebro... czyli "dupkę" i boczki rotora. Przy czym myślę, że jak dasz czerwone to będzie nadmiar. Czerwień to ogień... trzeba uważać z ilością, bo będzie krzyczał. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majatony Opublikowano 26 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2015 Moim zdaniem to Morek sam w sobie jest bardzo ładny i nie widzę potrzeby kombinowania i zmieniania jego wyglądu. Inżynierowie Daiwy tak go już wypiescili ze nie ma potrzeby nic ruszać. Ale jak mawiają ...wolność Tomku w swoim domku.. PS. Ja swojego Morka bym tak nie skrzywdził Pozdrawiam 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrk82 Opublikowano 26 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2015 witam , mam podobne zdanie jak kolega tony1983 ,od którego posiadam takowego morusa, ja to spuentuje w taki przyziemny sposób" wydajność z hektara nie zależy od koloru siewnika" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonPablo Opublikowano 26 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2015 Zgadzam się z Grześkiem, ale rozumiem też Arka, bo kołowrotek z tego co kojarzę, chciał zgrać kolorystycznie z pewnym kijem, którego wykończenie ma czerwone akcenty. BTWJa swojego morka zamierzam uzbroić za jakiś czas w tą czarną korbkę:http://www.plat.co.jp/shop/catalog/product_info/language/en/manufacturers_id/10/products_id/7905/daiwa/exist-hyper-custom-body-2500.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 27 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2015 Arek, szpule RCS 3012 będą pasować do morka, jednak cała wyjątkowość tego kołowrotka jest podkreślona właśnie oryginalną szpulą hybrydową-ja bym ją zostawił (ale to tylko moja subiektywna opinia).Jeśli chodzi o dekielek knoba, ten z napisem Daiwa, to kiedyś widziałem taki w kolorze czerwonym, od jakiegoś nowszego aegisa, więc też powinien być do zdobycia.Jak nie, to zawsze można go polakierować.Jak Ci wpadnie gdzieś w oko ten czerwony dekielek knoba to proszę zalinkuj mi go.Co do szpuli RCS jaką zalinkowałem - to jeśli dobrze przeczytałem to także jest kompozytowa szpula, czego jednak wygląd nie sugeruje tak wyraźnie jak w oryginale...Oryginalnego ubranka od MB i kilku zapasowych szpul nie wyrzucam ,- jak mi się odmieni to do niego wrócę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franc Opublikowano 27 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2015 Dobrze że mamy taki miesiąc jak grudzień , super Arek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonPablo Opublikowano 27 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2015 Co do szpuli RCS jaką zalinkowałem - to jeśli dobrze przeczytałem to także jest kompozytowa szpula, czego jednak wygląd nie sugeruje tak wyraźnie jak w oryginale... Kompozytowa a hybrydowa.To dwie zupełnie różne szpule.Hybrydowa tzn zbudowana z dwóch rodzajów materiału- aluminium i włókna węglowego.Kompozyt, to najczęściej rodzaj plastiku.Dlatego hybrydowa jest wyjątkowa i dlatego kosztuje majątek (nowa-jakieś 1,5 tys, używana w przyzwoitym stanie ponad 1 tys.)Dali ją tylko do morka i exista hyper custom branzino oraz do zestawu tuningowego, który linkowałem wcześniej.Tą czerwoną zaślepkę widziałem raz jeden w Jp i niewykluczone, że właśnie ją ktoś pomalował, ale jeśli gdzieś się natknę, to oczywiście dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 27 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2015 http://www.studio-oceanmark.com/en/products/NLEX3000.htmlTyż fajne red Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haja1978 Opublikowano 27 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2015 (edytowane) Kompozytowa a hybrydowa.To dwie zupełnie różne szpule.Hybrydowa tzn zbudowana z dwóch rodzajów materiału- aluminium i włókna węglowego.Kompozyt, to najczęściej rodzaj plastiku.Dlatego hybrydowa jest wyjątkowa i dlatego kosztuje majątek (nowa-jakieś 1,5 tys, używana w przyzwoitym stanie ponad 1 tys.)Dali ją tylko do morka i exista hyper custom branzino oraz do zestawu tuningowego, który linkowałem wcześniej.Tą czerwoną zaślepkę widziałem raz jeden w Jp i niewykluczone, że właśnie ją ktoś pomalował, ale jeśli gdzieś się natknę, to oczywiście dam znać.Paweł zlituj się już z tym bezmyślnym i bezrefleksyjnym cytowaniem haseł reklamowych i nie wierz we wszystko, co Ci podpowiada translator google.Weź tą szpulę w łapę i się jej przyjrzyj do cholery. To nic nie kosztuje, a sam zobaczysz, że nie ma tam nic wyjątkowego, żadnego cudownego połączenia "amelinium" z grafitem, a jedynie kawałek "oponki" z woven carbonu umieszczony wewnątrz kołnierza szpuli, za pomocą kleju i nitów.Poza tym ta szpulka to naprawdę nic nadzwyczajnego, ani specjalnie lekka, ani specjalnie wytrzymała - jedynie ładna.Jest droga, głównie dlatego, że ma być droga, bo jest od "limited edition", za co sprzętowi maniacy zapłacą każdą cenę.A tak przy okazji z tą ceną też zdrowo przegiąłeś, za 1,5 tys. kupisz niezgorszego morka w całości.No i na koniec, Ryobi Arctica za jakieś 3 stówki też ma "hybrydową" szpulkę - oczywiście gorzej wykonaną niż MB, ale idąc Twoim tokiem myślenia "hybrydową".PozdrawiamArek PS. Imienniku, założycielu wątka, czarny, złoty (czy co nie daj Bóg żółty) i czerwony jakoś mnie odstrasza, ale cała frajda w kombinowaniu przy naszych maszynkach i za to chwała. Też sugeruję zerknąć na szpulki SOM, bywały naprawdę fajne, z czarnym rantem również Edytowane 27 Grudnia 2015 przez haja1978 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 27 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2015 Imienniku, założycielu wątka, czarny, złoty (czy co nie daj Bóg żółty) i czerwony jakoś mnie odstrasza, ale cała frajda w kombinowaniu przy naszych maszynkach i za to chwała. Też sugeruję zerknąć na szpulki SOM, bywały naprawdę fajne, z czarnym rantem również Dziękuję za podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonPablo Opublikowano 27 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2015 (edytowane) Arek (haja1978), skarbie złoty, ponieważ mam dobry nastrój, to nie będę się odgryzał w złośliwym- jak Twój, tonie.Nie potrzebuję translatora, bo angielski mam opanowany dosyć biegle.Jestem też już wystarczająco stary, żeby nie nabierać się na marketing, ponieważ... sam go tworzę na co dzień a na własny użytek- wybieram z niego to, co mi pasuje i pokrywa się z rzeczywistością.Natomiast poświęcę Ci, jako Koledze z Forum, chwilę czasu i wyjaśnię, że istnieje zasadnicza różnica pomiędzy szpulą hybrydową (czyli składającą się z 2 różnych materiałów) a kompozytową czyli plastikową- głównie w zakresie kosztów wytworzenia-co innego wycinka z plastiku, co innego z aluminium oraz czasochłonny proces mocowania maty karbonowej.Dodatkowo- kiedy się pojawiły, były absolutnie nowatorskie.Jeśli tego nie dostrzegasz- z tym nie będę dyskutował, bo szkoda mi czasu.Co do przegięcia odnośnie ceny- tak, za 1,5 tys można kupić w Pl całego morka, pytanie tylko w jakim stanie?Koszt szpuli zapasowej do exista branzino 2508R jest dokładnie taki jak podałem. Jeśli będziesz miał na sprzedaż taniej- daj mi znać.Znam też szpulkę od arca. Tak, jest hybrydowa.Jakoś jednak wolę tą od morka i branzino 2508R- te mnie interesują. Ta od arca- nie.Prawdopodobnie przez to jestem dla Ciebie snobem etc.,ale jest mi to doskonale obojętne.Po prostu lubię i doceniam rzeczy unikatowe.PozdrawiamPaweł Edytowane 27 Grudnia 2015 przez DonPablo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi