Skocz do zawartości

Wybór multiplikatora, ABU C3 czy Shimano Cardiff ?

maciek2544

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Szukam multika pod wędkę castingowa do 120gr w wędkarskim zaproponowano mi dwa modele C3 i Cardiff ceny są bardzo podobne więc zastanawiam sie który wybrać czy Shimano czy Abu? Na temat Shimano znalazłem trochę wiecej informacji niz o C trójce. Jeden i drugi prezentuja się dobrze, parametry jak i materiały z których zostały wykonane.(jak na cenę 120euro=480zł) Myśle że C3 w wersji 5501 bedzie dobra a co do Cardiff 401A czy mniejszy czy jaki? to nie wiem, pomóżcie :). Proszę was o pomoc który z nich wybrać. 

Z góry dziękuje i pozdrawiam Maciek.

post-51917-0-33001000-1385586501_thumb.jpeg

post-51917-0-08000700-1385586693_thumb.jpg

Mam Abu C3 5501 podpiętego do kijka 50-100g, ale przy dobrze ładującym się kiju można machnąć i sporo mniej(przy plecionce 30lb). Multik pracuje równo, cicho, nie ma problemów z ciągnięciem nawet sporych wabików.

Ciekawostka, bo wiem, że chodzi o ciężkie łowienie:

Nie jestem jakimś mutlikowym szpecem, bo casting to dla mnie jedna ze stosowanych metod, a nie religia, ale w tym roku łowiłem(a dokładnie próbowałem ;) ) przy pomocy w/w multika łowić w nocy sumki z ręki i latał z niego np. taki Dorado Lake 7cm pływający. Przy kiju 1,9m do 100g. Brody? Praktycznie wcale, raz na jakiś czas może z 2-3 zwoje zakleszczone, a odległości rzutowe więcej, niż zadowalające :) Co jak na łowienie nocą uważam za bardzo dobry wynik, wręcz bezproblemową obsługę ;)

Spust na ramie też nie jest jakimś problemem, bo i tak takim zestawem rzucamy zawsze oburącz. Do klocków będzie miód-malina. 

Pozdrówka

Kamil

jesli pytasz o wielkość jako taką to w zasadzie wystarczy też 4601 - jest jeszcze węższy przy zachowaniu tej samej wielkości ramy. Chyba, że ktoś chce maszynkę ciut bardziej uniwersalna, np rownie pod trolla. wtedy 5tka nieco wygrywa pojemnością szpuli. 

C4 ma z tego co wiem jedno lozysko wiecej i wieksze przelozenie - przynajmniej tak było kiedys ;)

• Like 1

Według producenta na stronie powerpro.com miedzy 40lb a 50lb jest 0,04mm róznicy wiec róznica nie bedzie az tak duża. Tak myśle ze wezme tego C3 5501.W c3 nie zwalnia sie tak szpuli jak w innych multikach z tego co widze Tylko tą blaszka, to cos zmienia albo jest wadliwe?

• 2 lata później...