Skocz do zawartości

Przeróbka muchówki na spinning

snup

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy jest sens przerabiać wędkę muchowa na spinning – konkretnie chodzi o wędkę na blanku St.Croix Legend Ultra #8 9’ 4-czesciowy (grafit SC4 goły blank to chyba S4F9084). Gra niewarta świeczki czy można coś z tego ciekawego uzyskać? Pytanie na razie czysto teoretycznie ale kto wie…

Pozdrawiam

Łukasz

Przerabiałem dwuskłady 2,9m #6-7 ,wychodzą swietne kije jaziowo kleniowe,ale dawały radę cisnąć i prowadzić na lekkim klęknięciu boleniową 14g Matusiaka ,a bolek 70cm był na brzegu w tempie expresowym .Kijek szybko męczy ryby i swietnie podaje lekkie nielotne wobki.Więc jśli ma się kurzyć i nie ma na niego chętnych ,to warto.

• Like 1

No właśnie - by się kurzył po prostu szkoda, sprzedać za śmieszne pieniądze tez szkoda. Z drugiej jednak strony  podzielam zdanie Krzyśka - ściągać wszystko i zbroić na nowo - czy koszty nie będą większe/porównywalne z zakupem i zbrojeniem nowego dedykowanego do metody blanku?

Kusi trawel -i możliwość wożenia wędki zawsze ze sobą.

Czy jest jest jakiś przelicznik klasa linki na cw w spiningu?

Przelicznik "z grubsza" to:

(klasa wędki / 16) * 1oz

dla #8 wychodzi około 14 - 15 gram max z matematyki, ale charakter muchówek bywa różny, z szybkiego kija może realnie być więcej. Najlepsze kije wychodzą z ekstremalnie szybkich muchówek.

Sam bardzo lubię taką chrakterystykę, mam uzbrojoną #8 i #12, a z #10 zastanawiam się co zrobić. Po głowie chodzi też 8 stopowy Pac Bay w klasie 16. Ale jak dość często korzystam z traveli więc mam dodatkowy powód żeby czasami popatrzeć na blanki muchówek. Blanki z SCIV na wyprzedażach po 100$ więc można próbować.

Z drugiej strony ilość gotowych traveli jak i blanków cały czas rośnie, jest w czym wybierać jeśli ktoś nie ma przekonania że to rozwiązanie jest dla niego.

tomaszek11

Edytowane przez tomaszek11
  • Like 1

Moim zdaniem warto przerobić,blanku nie zmarnujesz a wędka przestanie stać w kącie.

Sam jestem w trakcie lakierowania przelotek na blanku muchowym 4 składowym i wydaje mi się na sucho,że będę miał super wędkę do przedzierania się przez krzaki w poszukiwaniu nowych miejscówek((krótki skład),wygodną wędkę do wypraw rowerowych nad wodę,oraz fajnego króciaka na wyjazdy w świat :)    

Przerabiaj ;)

Zdecydowanie przezbroić - ja teraz mam na warsztacie muchówkę 2.7#7 , co ciekawe w pięcioskładzie - będzie fajny travelek , blank to jakiś hamerykański no name - ale ciekawy , raczej niezbyt szybki , ale wędka z założenia ma być do małych wobków pod klenia i jazia i myślę że wyjdzie fajna.

A co do skrobania - zależy co chcesz osiągnąć , jeśli chcesz delikatnie przyspieszyć kij , co jest zauważalne, aczkolwiek nie jakaś duża różnica to warto.

Zresztą i tak pewnie trzeba będzie to zrobić ze względu na ślady lakieru ;)

Wyjdzie spin do ok 17g. Lakier jest taki że zostaną ślady. Poza zaletą travela to jeszcze trzeba lubić to ugięcie. Podczepcie młynek spinowy w uchwyt i popróbujcie spiningu bez przezbrajania. W 70% przypadków przywykłym do szkoły xfast and titan guide przybędzie kolejny kurzący się w kacie eksponat.

• Like 1

Temat ciekawy ale sporo drobnych nieścisłości a nawet przekłamań w tej dyskusji padło. Posiadam kilka wędek zrobionych jeszcze w latach 90-tych na blankach muchowych robionych głównie w Gdańsku przez Andrzeja Osowskiego (ANOS), Artura Banachowskiego już samodzielnie. Spinningi na blankach muchowych to cudowna rzecz w trakcie holu ale okropna przy podaniu przynęty - tak w skrócie. Podawane tutaj max. masy wyrzutowe są trochę zaniżone - można podawać cięższe przynęty dla #7 niż 17 gramów. Problem tkwi w tym, że lekkie przynęty to koszmar. Ważne jest też uzbrojenie - moim zdaniem dobrze jest blank dociążyć w przelotki o ramkach stalowych i raczej o dużej średnicy na V. Pierwsza przelotka koniecznie 30. Mam uzbrojoną #9 na blanku morskiej muchówki Diamondback Backwater Osowski opisał to jako 10-30 gram, działa ale dopiero po założeniu pierwszej 30. Jak napisałem niektóre wędki mam od 19 lat i zdania nie zmieniam. Bardzo specyficzne narzędzie dla wybranych.

• Like 1

• 4 tygodnie później...