snup Opublikowano 5 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 WitamCzy jest sens przerabiać wędkę muchowa na spinning – konkretnie chodzi o wędkę na blanku St.Croix Legend Ultra #8 9’ 4-czesciowy (grafit SC4 goły blank to chyba S4F9084). Gra niewarta świeczki czy można coś z tego ciekawego uzyskać? Pytanie na razie czysto teoretycznie ale kto wie… PozdrawiamŁukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 5 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 Przerabiałem dwuskłady 2,9m #6-7 ,wychodzą swietne kije jaziowo kleniowe,ale dawały radę cisnąć i prowadzić na lekkim klęknięciu boleniową 14g Matusiaka ,a bolek 70cm był na brzegu w tempie expresowym .Kijek szybko męczy ryby i swietnie podaje lekkie nielotne wobki.Więc jśli ma się kurzyć i nie ma na niego chętnych ,to warto. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 5 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 Ile taki kij kosztuje? Jakieś $200? Ja bym odpuścił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snup Opublikowano 5 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 No właśnie - by się kurzył po prostu szkoda, sprzedać za śmieszne pieniądze tez szkoda. Z drugiej jednak strony podzielam zdanie Krzyśka - ściągać wszystko i zbroić na nowo - czy koszty nie będą większe/porównywalne z zakupem i zbrojeniem nowego dedykowanego do metody blanku?Kusi trawel -i możliwość wożenia wędki zawsze ze sobą.Czy jest jest jakiś przelicznik klasa linki na cw w spiningu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 5 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 Napewno jest, ktos kiedys podawal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 5 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 Tak ok 20g c/w,może ciut więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszek11 Opublikowano 5 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 (edytowane) Przelicznik "z grubsza" to:(klasa wędki / 16) * 1oz dla #8 wychodzi około 14 - 15 gram max z matematyki, ale charakter muchówek bywa różny, z szybkiego kija może realnie być więcej. Najlepsze kije wychodzą z ekstremalnie szybkich muchówek. Sam bardzo lubię taką chrakterystykę, mam uzbrojoną #8 i #12, a z #10 zastanawiam się co zrobić. Po głowie chodzi też 8 stopowy Pac Bay w klasie 16. Ale jak dość często korzystam z traveli więc mam dodatkowy powód żeby czasami popatrzeć na blanki muchówek. Blanki z SCIV na wyprzedażach po 100$ więc można próbować.Z drugiej strony ilość gotowych traveli jak i blanków cały czas rośnie, jest w czym wybierać jeśli ktoś nie ma przekonania że to rozwiązanie jest dla niego. tomaszek11 Edytowane 1 Lutego 2015 przez tomaszek11 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 5 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 Sorki nie zauważyłem 8-ki tylko 9-ke.Bedzie jak pisze Tomaszek11 ok 15g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maq73 Opublikowano 6 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 Moim zdaniem gra nie warta świeczki a możesz zmarnować przyzwoity blank. Jak zdecydujesz się na sprzedaż to daj znać, ja zrobię na nim przyzwoitą muchóweczkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hhary1 Opublikowano 6 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 Moim zdaniem warto przerobić,blanku nie zmarnujesz a wędka przestanie stać w kącie.Sam jestem w trakcie lakierowania przelotek na blanku muchowym 4 składowym i wydaje mi się na sucho,że będę miał super wędkę do przedzierania się przez krzaki w poszukiwaniu nowych miejscówek((krótki skład),wygodną wędkę do wypraw rowerowych nad wodę,oraz fajnego króciaka na wyjazdy w świat Przerabiaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 6 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 Zgadzam się z @hhary1. Wprawdzie kij będzie mieć nieco muchową akcję, ale zalety 4 składów są nie do pogardzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hhary1 Opublikowano 6 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 Bywają i tacy,którzy przerabiają wędki muchowe właśnie w poszukiwaniu "akcji muchówki". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snup Opublikowano 6 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 (edytowane) Pewnie już ktoś z Was ściągał przelotki z lakierowanych St.Croix - uda się bez uszkodzenia lakieru czy "skórowanie" będzie konieczne, a może w tym wypadku w ogóle jest zalecane? Edytowane 6 Marca 2014 przez snup Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hhary1 Opublikowano 6 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 Myślę,że bez "skórowania" się nie obejdzie,ślady pewnie zostaną. Samo zdjęcie lakieru przy tej specyfice blanku pewnie wiele nie zmieni,kosa sandaczowa nie powstanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Wielgus Opublikowano 7 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 Zdecydowanie przezbroić - ja teraz mam na warsztacie muchówkę 2.7#7 , co ciekawe w pięcioskładzie - będzie fajny travelek , blank to jakiś hamerykański no name - ale ciekawy , raczej niezbyt szybki , ale wędka z założenia ma być do małych wobków pod klenia i jazia i myślę że wyjdzie fajna.A co do skrobania - zależy co chcesz osiągnąć , jeśli chcesz delikatnie przyspieszyć kij , co jest zauważalne, aczkolwiek nie jakaś duża różnica to warto.Zresztą i tak pewnie trzeba będzie to zrobić ze względu na ślady lakieru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ark70 Opublikowano 7 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 Przy blanku lakierowanym marnie to widzę, skrobanka jak nic. Nie da się tego uniknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 7 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 Wyjdzie spin do ok 17g. Lakier jest taki że zostaną ślady. Poza zaletą travela to jeszcze trzeba lubić to ugięcie. Podczepcie młynek spinowy w uchwyt i popróbujcie spiningu bez przezbrajania. W 70% przypadków przywykłym do szkoły xfast and titan guide przybędzie kolejny kurzący się w kacie eksponat. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antilag Opublikowano 9 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 w takiej specyfice zamowilem kijek , powinien byc w tym tygodniu , jestem sam ciekaw co z tego wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania64 Opublikowano 10 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2014 Temat ciekawy ale sporo drobnych nieścisłości a nawet przekłamań w tej dyskusji padło. Posiadam kilka wędek zrobionych jeszcze w latach 90-tych na blankach muchowych robionych głównie w Gdańsku przez Andrzeja Osowskiego (ANOS), Artura Banachowskiego już samodzielnie. Spinningi na blankach muchowych to cudowna rzecz w trakcie holu ale okropna przy podaniu przynęty - tak w skrócie. Podawane tutaj max. masy wyrzutowe są trochę zaniżone - można podawać cięższe przynęty dla #7 niż 17 gramów. Problem tkwi w tym, że lekkie przynęty to koszmar. Ważne jest też uzbrojenie - moim zdaniem dobrze jest blank dociążyć w przelotki o ramkach stalowych i raczej o dużej średnicy na V. Pierwsza przelotka koniecznie 30. Mam uzbrojoną #9 na blanku morskiej muchówki Diamondback Backwater Osowski opisał to jako 10-30 gram, działa ale dopiero po założeniu pierwszej 30. Jak napisałem niektóre wędki mam od 19 lat i zdania nie zmieniam. Bardzo specyficzne narzędzie dla wybranych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siek Opublikowano 11 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 i tu kolega Wania64 ma rację sam posiadam G.Loomisa F 1208-2 3,03m dość ciekawy kijek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MATT1989 Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Chciałbym ukręcić spina na blanku muchowym, zależy mi aby kijek obsługiwał przynęty od 5 do 17gr. Co koledzy muszkarze byście polecili? Długość max 2,7 2 części Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 U to pewnie w klasie 9/10 musi być kijek...ja kiedyś taki ukrecilem na wędce seryjnej shimano . Ciekawy twór wyszedł. Na pstrągi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hhary1 Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Co prawda ja nie muszkarz ale polecam ci blanki w klasie 7-8.Mam w klasie 7 w 4 częściach,jak dla mnie i na moje potrzeby to bajka i wcale nie klucha itp.Napisz w dziale rodbuilding tam to lepiej pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hhary1 Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Podane cw przez ciebie moja wędka ogarnia na luzie,a i rybka koło metra nie powinna być problemem.Czyli nie tylko pstrąg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Tylko wędką 4 cz będzie się zachowywać inaczej niż jej odpowiednik w 2 częściach .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi