maxtor Opublikowano 1 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 (edytowane) Witam, Wspomnę jeszcze raz o moich wędkach zbrojonych na blankach muchowych.Mam 2 spinningi i 3 castingi na morskich blankach muchowych Sage: Xi2, Xi3, TCX: spinning #8 (9'; Xi3); castingi #11 (9'; Xi2); #13 (9'; Xi3); #16 (8'; Xi3) oraz spinning na blanku TCX (11'9" ; #8). Wszystkie travele, 4-składy. 1. Spinning #8, 9', Xi3, waga 132g: duże rzeki pstrągowe, delikatnie na troć, łososie i pstrągi w rzekach w Irlandii 2. Casting #11, 9', Xi2, waga 152g: szczupak, troć3. Casting #13, 9', Xi3, waga 164g: ciężki trolling, jerki, motorówki w Chowacji 4. Casting #16, 8', Xi3, waga 182g: dorsze, bardzo ciężki trolling5. Spinning #8, 11'9", TCX, waga 204g, wybitny parabolik: trocie na Bornholmie (głównie Sbirulino, ale taż spinning). CW do 18g (max. 20g). Można założyć 25g, ale wtedy już nieco "siada".Ja jestem bardzo zadowolony. Wszystkie wędki bardzo dobrze pracują z plecionkami, Szkoda, że nie ma krótszych blanków morskich w niższych klasach. Byłyby świetne travele na pstrągi. Ale tu mam już całkowicie przerobiony (przelotki, uchwyt, korek), piękny, stary (ponad 20 lat), 6-częściowy spinning Hardy'ego, De Luxe, 215cm, spigoty, waga 106g. Kupiłem na Ebayu. Był nowy, z folią na korku.Mam nadzieję, że informacje o blankach muchowych się przydadzą.pzdr Edytowane 1 Lutego 2015 przez maxtor 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antilag Opublikowano 1 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 widze w tym rękę Wojtka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxtor Opublikowano 2 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 widze w tym rękę Wojtka Cześć,Hardy'ego przezbrajał mój kolega Grzegorz Z. z Dragona. Ma piękną paraboliczną akcję, pomimo 6 części, żadnych widocznych przesztywnień. Sprostuję tylko wagę: po przezbrojeniu waży 112g. Już 20 lat temu, w firmie Hardy temu potrafili skonstruować 7-stopowy, 6-częściowy spinning na spigotach o solidnych ściankach i niskiej wadze. To były czasy pzdr 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuballa44 Opublikowano 2 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 Zima. Sniegu tyle na... że pomysły dziwne przychodzą do głowy.Podczepiłem lekki kołowrotek spinningowy do muchówki #4 Shakespeare travel. Coś tam koło 2.4m.Agrafka, na końcu jakaś woblerowa pestka 1.5 cm, która biła się z agrafką o to która jest cięższa.No nic.Pomijam wygodę, bo trzyma się takie coś dziwnie, ale dobra, machniemy. Pierwszy ułamek sekundy...Gdzie jest dolnik.A potem jak zobaczyłem pestkę lądujący ze 20 metrów ode mnie, miałem minę niczym jaskiniowiec który pierwszy raz palucha poparzył ogniem. TO działa. Ale jak to można ulepszyć.I teraz pytania od zielonego.1.Czy wymiana przelotek jest konieczna? Jedyny ''snake" to przelotka nr1. Tzn, czy zapodanie przelotek spinningowych da efekty lepsze w odległości rzutów?2.Spacing. Średnio mam o nim pojęcie. Ok, wcale. Czy wymieniając przelotki, mogę je wstawić w to samo miejsce w którym były poprzednie? O ile bede musiał wymieniać wszystkie, nie tylko snake'a.Pozdrawiam. Pewnie pytań będzie więcej, ale później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 2 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 Jeśli działa to po co ingerować i zmieniać snake. Na druciakach od PB śmigają z powodzeniem to i na drucianych snakach powinno być dobrze. Zmieniałbym dopiero jakbym zauważył jakieś niepokojące konsekwencje tych przelotek w spiningu jednak nie przewiduję tego. Słyszałem już o adaptacji muchówek do spina z powodzeniem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 2 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 Dosyć dawno temu jak lekki spin dobrej firmy kosztował dwie wypłaty plus pół roweru Ukraina łowiłem przerobionymi muchówkami. Pierwsza miała dołożony kawałek reargripa i zmienione dwie pierwsze przelotki. W dalszej części blanku pozostały snake. Łowiłem żyłką bo chyba nie było plecionek (dziwne?).Latało i łowiło się super. Następne przerabiałem obierając do golasa i już z założeniem że tylko spin.Spacing możesz zostawić jaki jest. Jeżeli działa jak napisałeś i masz chęć użyć czasem muchówki jako muchówki to nic nie zmieniaj. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuballa44 Opublikowano 2 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 (edytowane) Znaczy, 1 od kołowrotka to snake, reszta druciaki. Po prostu zastanawia mnie czy wymiana przelotek da jeszcze jakieś plusy odnośnie odległości rzutów. Dzięki za odpowiedzi. Własnie sie zastanawiam czy nie dorobić sobie odczepianego reargripa własnie, bo jednak dziwnie jest bez dolnika. Edytowane 2 Lutego 2015 przez Kuballa44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 2 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 Może trochę poprawić odległości wymiana dwóch pierwszych. Trudno tak strzelic nie widząc blanku i odległości pierwszej od rantu szpuli. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuballa44 Opublikowano 2 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 Więc nie ma żadnych wartości stałych? 65 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 2 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 Nie ma, rozmiar szpuli, ugięcie blanku, wysokość przelotki, średnica wewnętrzna pierścienia to też ma wpływ. Przelotka jest daleko, może spokojnie zostać na swoim miejscu. Pozostałe wg mnie też. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antilag Opublikowano 3 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 (edytowane) kiedys w domu podpinalem jakis normalny stałoszpulowy kolowrotek do muchówki , tragedia .Za to mam kij na blanku muchowym , tylko troche mocniejszy lata z niego w sumie wszystko co sobie wymysle do 17-20g od malych 2-3cm woblerkow po thrille porowadzone ekspresem. Lata wszytko lepiej jak dobrze . Edytowane 6 Lutego 2015 przez antilag Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markir Opublikowano 6 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Jeśli blank dobrze rokuje to tylko gruntowna przebudowa tj.demontaż komponentów, skrobanie blanku, wcieranie lakieru, montaż nowego uchwytu i przelotek. Przy tak delikatnym blanku powinny sprawdzić się przelotki Minimy Pacyfic Bay, uchwyt kołowrotka nr 16 i dolnik z pianki. Koszty stosunkowo niewielkie a powstanie kijek do zadań specjalnych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinZ Opublikowano 27 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2015 Witam.Mam muchowkę w kl.4 i dł.2.20m.Pod wplywem wolnego czasu przyszedl mi pomysł aby zrobic z tego kija okoniowke.Pytanie do was koledzy.Czy da sie z takiego kija cos zrobic...?Ja mialem zamiar zrobic jej delikatna wklejke,tak aby ogarnela paproszki te najmniejsze...Wysłane z mojego HUAWEI G525-U00 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 27 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2015 Jak dobrze zestroisz to powinno być super narzędzie na pasiaczki .Mam batsona #5 w 5 składzie, ekstra sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filser Opublikowano 27 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2015 W klasie 4 pewnie bez wklejki będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sieko Opublikowano 27 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2015 Jak przerobisz daj znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinZ Opublikowano 27 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2015 W klasie 4 pewnie bez wklejki będzie ok.Pod wobka i wiróweczki pewnie bedzie ok. Natomiast chcialem bardziej zmiekczyc sam szczyt aby pod gumki(mikro) dawał jakies znaki... Wysłane z mojego HUAWEI G525-U00 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinZ Opublikowano 27 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2015 Jak dobrze zestroisz to powinno być super narzędzie na pasiaczki .Mam batsona #5 w 5 składzie, ekstra sprawa.Jak kolega ma uzbrojony chodzi mi o przelotki?Tez ma kolega wklejke na szczycie czy nie? Wysłane z mojego HUAWEI G525-U00 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brown Opublikowano 27 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2015 Podłącz stałą szpulkę pod tą muchòwkę i zobacz czy z gumeczką zagada. Jak będzie ok to nie ma co kombinować tym bardziej, że #4 to są małe średnice na szczycie, precyzyjna robota Może być fajny kijek pod okonia i kropki. Działaj, zobaczymy co wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
proraf Opublikowano 27 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2015 (edytowane) Mam kijki uzbrojone na blankach muchowych .na #4 spinning, na #5 casting.Dobre kijki do połowu okonia, wzdręgi i innych na małe przynęty.Teraz zaczynam zbrojenie casta na blanku muchowym #2.http://jerkbait.pl/topic/52552-struganki-prorafa/#entry1800396 Edytowane 27 Grudnia 2015 przez proraf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinZ Opublikowano 27 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2015 Podłącz stałą szpulkę pod tą muchòwkę i zobacz czy z gumeczką zagada. Jak będzie ok to nie ma co kombinować tym bardziej, że #4 to są małe średnice na szczycie, precyzyjna robota Może być fajny kijek pod okonia i kropki. Działaj, zobaczymy co wyjdzie.Jutro tak zrobie...jestem bardzo ciekawy co z tego bedzie.[emoji4] Wysłane z mojego HUAWEI G525-U00 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinZ Opublikowano 27 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2015 Mam kijki uzbrojone na blankach muchowych .na #4 spinning, na #5 casting.Dobre kijki do połowu okonia, wzdręgi i innych na małe przynęty.Teraz zaczynam zbrojenie casta na blanku muchowym #2.http://jerkbait.pl/topic/52552-struganki-prorafa/#entry1800396Ale rybki pewnie same sie wieszaja:-)?Powiedz jak z czuciem bran przy tych muchówkach? Wysłane z mojego HUAWEI G525-U00 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
proraf Opublikowano 27 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2015 Czucie brań, bardzo dobre. Więcej mogę powiedzieć o caście #5, bo łowie prawie wyłącznie na casta.#4 za bardzo u mniesie nie napracowała.Czuć każde puknięcie okonia w przynętę, poprzez swoja pracę , rybki nie spadają z wędki.Używam jej do łowienia jazi, kleni i okoni.Przyłowem przy okoniowaniu, były szczupaki, największy ok 70 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinZ Opublikowano 27 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2015 Czucie brań, bardzo dobre. Więcej mogę powiedzieć o caście #5, bo łowie prawie wyłącznie na casta.#4 za bardzo u mniesie nie napracowała.Czuć każde puknięcie okonia w przynętę, poprzez swoja pracę , rybki nie spadają z wędki.Używam jej do łowienia jazi, kleni i okoni.Przyłowem przy okoniowaniu, były szczupaki, największy ok 70 cm.A kiedykolwiek próbowaleś cos wklejac w.szczyt na wzor wklejanki? Wysłane z mojego HUAWEI G525-U00 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filser Opublikowano 27 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2015 Rafał pod jaki multik szykujesz tą dwójkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi