Skocz do zawartości

Przeróbka muchówki na spinning

snup

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Wspomnę jeszcze raz o moich wędkach zbrojonych na blankach muchowych.

Mam 2 spinningi i 3 castingi na morskich blankach muchowych Sage: Xi2, Xi3, TCX: spinning #8 (9'; Xi3);   castingi #11 (9'; Xi2);   #13 (9'; Xi3);   #16 (8'; Xi3) oraz spinning na blanku TCX (11'9" ; #8). Wszystkie travele, 4-składy.  

1. Spinning #8, 9', Xi3, waga 132g: duże rzeki pstrągowe, delikatnie na troć, łososie i pstrągi w rzekach w Irlandii 

2. Casting #11, 9', Xi2, waga 152g: szczupak, troć

3. Casting #13, 9', Xi3, waga 164g: ciężki trolling, jerki, motorówki w Chowacji :)

4. Casting #16, 8', Xi3, waga 182g: dorsze, bardzo ciężki trolling

5. Spinning #8, 11'9", TCX, waga 204g, wybitny parabolik: trocie na Bornholmie (głównie Sbirulino, ale taż spinning). CW do 18g (max. 20g). Można założyć 25g, ale wtedy już nieco "siada".

Ja jestem bardzo zadowolony. Wszystkie wędki bardzo dobrze pracują z plecionkami, Szkoda, że nie ma krótszych blanków morskich w niższych klasach. Byłyby świetne travele na pstrągi. Ale tu mam już całkowicie przerobiony (przelotki, uchwyt, korek), piękny, stary (ponad 20 lat), 6-częściowy spinning Hardy'ego, De Luxe, 215cm, spigoty, waga 106g. Kupiłem na Ebayu. Był nowy, z folią na korku.

Mam nadzieję, że informacje o blankach muchowych się przydadzą.

pzdr

post-54616-0-77707500-1422789269_thumb.jpg

Edytowane przez maxtor
  • Like 2

widze w tym rękę Wojtka :)

Cześć,

Hardy'ego przezbrajał mój kolega Grzegorz Z. z Dragona. Ma piękną paraboliczną akcję, pomimo 6 części, żadnych widocznych przesztywnień. Sprostuję tylko wagę: po przezbrojeniu waży 112g. Już 20 lat temu, w firmie Hardy temu potrafili skonstruować 7-stopowy, 6-częściowy spinning na spigotach o solidnych ściankach i niskiej wadze. To były czasy :)

pzdr

• Like 2

Zima. Sniegu tyle na... że pomysły dziwne przychodzą do głowy.
Podczepiłem lekki kołowrotek spinningowy do muchówki #4 Shakespeare travel. Coś tam koło 2.4m.

Agrafka, na końcu jakaś woblerowa pestka 1.5 cm, która biła się z agrafką o to która jest cięższa.

No nic.

Pomijam wygodę, bo trzyma się takie coś dziwnie, ale dobra, machniemy. Pierwszy ułamek sekundy...

Gdzie jest dolnik.

A potem jak zobaczyłem pestkę lądujący ze 20 metrów ode mnie, miałem minę niczym jaskiniowiec który pierwszy raz palucha poparzył ogniem. TO działa. Ale jak to można ulepszyć.
I teraz pytania od zielonego.

1.Czy wymiana przelotek jest konieczna? Jedyny ''snake" to przelotka nr1. Tzn, czy zapodanie przelotek spinningowych da efekty lepsze w odległości rzutów?

2.Spacing. Średnio mam o nim pojęcie. Ok, wcale. Czy wymieniając przelotki, mogę je wstawić w to samo miejsce w którym były poprzednie? O ile bede musiał wymieniać wszystkie, nie tylko snake'a.

Pozdrawiam. Pewnie pytań będzie więcej, ale później. :)

Jeśli działa to po co ingerować i zmieniać snake. Na druciakach od PB śmigają z powodzeniem to i na drucianych snakach powinno być dobrze. Zmieniałbym dopiero jakbym zauważył jakieś niepokojące konsekwencje tych przelotek w spiningu jednak nie przewiduję tego. Słyszałem już o adaptacji muchówek do spina z powodzeniem.

• Like 1

Dosyć dawno temu jak lekki spin dobrej firmy kosztował dwie wypłaty plus pół roweru Ukraina łowiłem przerobionymi muchówkami. Pierwsza miała dołożony kawałek reargripa i zmienione dwie pierwsze przelotki. W dalszej części blanku pozostały snake. Łowiłem żyłką bo chyba nie było plecionek (dziwne?).Latało i łowiło się super. Następne przerabiałem obierając do golasa i już z założeniem że tylko spin.

Spacing możesz zostawić jaki jest. Jeżeli działa jak napisałeś i masz chęć użyć czasem muchówki jako muchówki to nic nie zmieniaj.

• Like 1

Znaczy, 1 od kołowrotka to snake, reszta druciaki. :)
Po prostu zastanawia mnie czy wymiana przelotek da jeszcze jakieś plusy odnośnie odległości rzutów. :)
Dzięki za odpowiedzi. :) Własnie sie zastanawiam czy nie dorobić sobie odczepianego reargripa własnie, bo jednak dziwnie jest bez dolnika. :)

Edytowane przez Kuballa44

kiedys w domu podpinalem jakis normalny stałoszpulowy kolowrotek do muchówki , tragedia :D .

Za to mam kij na blanku muchowym , tylko troche mocniejszy lata  z niego w sumie wszystko co sobie wymysle do 17-20g od malych 2-3cm woblerkow po  thrille porowadzone ekspresem.  Lata wszytko lepiej jak dobrze .

Edytowane przez antilag

Jeśli blank dobrze rokuje to tylko gruntowna przebudowa tj.demontaż komponentów, skrobanie blanku, wcieranie lakieru, montaż nowego uchwytu i przelotek. Przy tak delikatnym blanku powinny sprawdzić się przelotki Minimy Pacyfic Bay, uchwyt kołowrotka nr 16 i dolnik z pianki. Koszty stosunkowo niewielkie a powstanie kijek do zadań specjalnych.

• Like 1

• 10 miesięcy temu...

Witam.
Mam muchowkę w kl.4 i dł.2.20m.
Pod wplywem wolnego czasu przyszedl mi pomysł aby zrobic z tego kija okoniowke.
Pytanie do was koledzy.
Czy da sie z takiego kija cos zrobic...?

Ja mialem zamiar zrobic jej delikatna wklejke,tak aby ogarnela paproszki te najmniejsze...

Wysłane z mojego HUAWEI G525-U00 przy użyciu Tapatalka

Jak dobrze zestroisz to powinno być super narzędzie na pasiaczki :) .

Mam batsona #5 w 5 składzie, ekstra sprawa.

Jak kolega ma uzbrojony chodzi mi o przelotki?

Tez ma kolega wklejke na szczycie czy nie?

Podłącz stałą szpulkę pod tą muchòwkę i zobacz czy z gumeczką zagada. Jak będzie ok to nie ma co kombinować tym bardziej, że #4 to są małe średnice na szczycie, precyzyjna robota :)

Może być fajny kijek pod okonia i kropki. Działaj, zobaczymy co wyjdzie.

Mam kijki uzbrojone na blankach muchowych .

na #4 spinning, na #5 casting.

Dobre kijki do połowu okonia, wzdręgi i innych na małe przynęty.

Teraz zaczynam zbrojenie casta na blanku muchowym #2.

http://jerkbait.pl/topic/52552-struganki-prorafa/#entry1800396

Edytowane przez proraf

Podłącz stałą szpulkę pod tą muchòwkę i zobacz czy z gumeczką zagada. Jak będzie ok to nie ma co kombinować tym bardziej, że #4 to są małe średnice na szczycie, precyzyjna robota :)

Może być fajny kijek pod okonia i kropki. Działaj, zobaczymy co wyjdzie.

Jutro tak zrobie...jestem bardzo ciekawy co z tego bedzie.[emoji4]

Mam kijki uzbrojone na blankach muchowych .

na #4 spinning, na #5 casting.

Dobre kijki do połowu okonia, wzdręgi i innych na małe przynęty.

Teraz zaczynam zbrojenie casta na blanku muchowym #2.

http://jerkbait.pl/topic/52552-struganki-prorafa/#entry1800396

Ale rybki pewnie same sie wieszaja:-)?

Powiedz jak z czuciem bran przy tych muchówkach?

Czucie brań, bardzo dobre. Więcej mogę powiedzieć o caście #5, bo łowie prawie wyłącznie na casta.#4 za bardzo u mniesie nie napracowała.

Czuć każde puknięcie okonia w przynętę, poprzez swoja pracę , rybki nie spadają z wędki.

Używam jej do łowienia jazi, kleni i okoni.Przyłowem przy okoniowaniu, były szczupaki, największy ok 70 cm.

Czucie brań, bardzo dobre. Więcej mogę powiedzieć o caście #5, bo łowie prawie wyłącznie na casta.#4 za bardzo u mniesie nie napracowała.

Czuć każde puknięcie okonia w przynętę, poprzez swoja pracę , rybki nie spadają z wędki.

Używam jej do łowienia jazi, kleni i okoni.Przyłowem przy okoniowaniu, były szczupaki, największy ok 70 cm.

A kiedykolwiek próbowaleś cos wklejac w.szczyt na wzor wklejanki?