Skocz do zawartości

Przeróbka muchówki na spinning

snup

Rekomendowane odpowiedzi

Nie mam pojęcia jak by to było gdyby 4 części nie było  :D

Swoją wędkę określił bym jako zajebisty sprzęt do połowu boleni na lekkie woblery,daje redę obrotówką 3-ką,gumy na główkach do 15 gram + smukła guma,wahadło 20 gram max.

Tak w skrócie- idealna na rapy(lekkie woblery),spoko szczupak,pstrąga bez ograniczeń ogarnie,okoń bez problemu na woblery i blaszki.

Tez mam spina na blanku od muchówki chyba w klasie 7 , idealny rzeczny LEKKI uniwersał  , od smuzaków i małych woblerów jazioklenowych po 7-8 centymetrowe boleniówki i 9 cm oryginale trzymane w sielnym nurcie ....

Specyficznie sie tym rzuca , nie ładuje tego jak klasyczny spin , lecz troche wolniej tak by kij sam sie naładował , tzn pod własnym cieżarem , dla tego tak dobrze rzuca malymi przynętami ,

Co do samych rzutów to tez dużo się zmieniło różne dziwne kombinacje wchodzą w grę od klasycznych wymachów z za głowy po pół cyrkowe triki gdy nie ma miejca ,zawsze leci a zadowalajace odleglosci.  Głowny cel tworzenia spina a blanku od muchówy to super plynne uciecie po sam dolnik ,  60cm boleń wygina kij  aż do ostatniego skladu (3) lecz bardzo progresywnie ,

Dla mnie nie nadaje się pod gumy , czyba ze bardzo lekkie , lub nie prowadzone w opadzie

Jest tak jak piszesz,wymieniając gumy miałem na myśli prowadzenie w toni,do podbijania absolutnie się nie nadaje,ale też można :)

Zrobiłem sobie tą wędkę na specjalne,specyficzne wypady,a tak mi strasznie pasuje,że chodzę tylko z nią.

Proszę nie myśleć tylko, że to kluski.Moja jest szybka i sztywna jak na wędkę z blanku muchowego,akcja oczywiście idealnie pasuje do opisu kolegi ;)

Jeśli ktoś gustuje powiedzmy w batsonie RX7,czy podobnych,po zrobieniu spina z muchówki będzie zachwycony.

Natomiast jeśli jesteś zwolennikiem phenixa i to jeszcze w tytanach, nawet nie myśli o takiej wędce.

Edytowane przez hhary1
  • Like 1

• 2 miesiące temu...

ktokolwiek widzial ktokolwiek wie 10ft wt9 i 12/14

Szukam i szukam i znaleźć nie mogę , pierwszy blank to 10ft lub 10 i pół w klasie 9 lub 10

A drugi tez 10 stop wt12 a najlepiej wiecej , jeden warunek  dla obydwu 4 czesci, YO :D

Edytowane przez Del Toro

T&T ma blanki 9'6 w klasach wt9 i wt10. I to chyba max jeśli chodzi o okolice 3m w tych klasach. Cena tez jak przystalo na tego producenta bardzo wysoka. No chyba, ze blanku switch. Za 180$ masz 11ft wt9 tfo deer creek. W rekach nie mialem wiec nie wiem jak to pracuje.

pozdrawiam

Nie , mam teraz kij w klasie 8/9  przerobiony na spina jedyne co mi nie pasuje to 3czesci .

Czesto nosze 2 kije muchowke i spina ,chce by sie miescily w tej samej tubie , w czasie kiey jednego nie uzywam . Tuba nie moze byc za długa bo zawadzam o wszystkie krzaki i ogolnie denerwuje kiedy jest przyczepiona do plecaka .

• 3 miesiące temu...

Witam. Wpadłem na pomysł przerobienia starej muchówki na spinning. żeby bardziej zmotywować się do przcy kij już rozebrałem... :). Blank jest w 5 klasie, 270 cm długi(w sumie to już 260, bo musiałem odciąć uchwyt kołowrotka). To tani Jaxon.Niechcę inwestować w to dużej kwoty, a jedynie zaspokoić ciekawość co z tego wyjdzie. Chciałem ubrać go w minimy match i piankową rękojeść. Jak uda mi się usunąć pozostałości po starej to nawet dzieloną. Pytanie tylko jaki rozmiar i ile przelotek? Z rozmieszczeniem jakoś sobie poradzę. Czym usunąć reszki lakieru? Czy szlifowanie to jedyna metoda? To moje drugie podejście do budowy wędki- pierwszy był szklany Batson i oprócz niedokładnie położonego lakieru jest ok- da się tym wynalazkiem łowić.

Proszę o pomoc i wyrozymiałość.

Dodaj jeszcze, że (pewnie) chodzi o Pac Baye Match, koledze będzie łatwiej ;)

Można też zrobić szybki stożek na Alco Y20, Y10, L7, L6, L5 do końca

Fakt, chodzi o Pac Bay Minima w ramce Match później V i L, można również w Alco, tylko jak kolega podżyłeczkę robi i ma być po taniości to PBMinima Hard w zupełności wystarczą, a cena niższa niż Alco, no i PB troszkę lżejsze.

• 3 miesiące temu...