Skocz do zawartości

Przeróbka muchówki na spinning

snup

Rekomendowane odpowiedzi

Nie, nie było takiej potrzeby. Kijek doskonale katapultuje najmniejsze przynęty, i dobrze pokazuje brania.

To super...juz mam jakis poglad...

Jutro bede mial chwile to zabiore muche nad wode i zobaczymy...

..i tak mam jeszcze do obrzucania 2 nowe zrobione patyki[emoji4]!

Pzdr.

Wysłane z mojego HUAWEI G525-U00 przy użyciu Tapatalka

To super...juz mam jakis poglad...

Jutro bede mial chwile to zabiore muche nad wode i zobaczymy...

..i tak mam jeszcze do obrzucania 2 nowe zrobione patyki[emoji4]!

Pzdr.

Powiedz mi jeszcze czy lowisz z zylka czy plecionka?

• 3 lata później...

Odkopuje temat. Panowie potrzebuję Waszej rady. Czy można jakoś przeliczyć klasę wędki muchowej na ciężar wyrzutu w gramach? Chodzi mi o mocniejsze konstrukcję w klasach 10-12

Nie zajmuję się rodbuildingiem co prawda, ale sprawdził bym ile waży pierwsze ok 9 m linki w klasie 10-12. Teoretycznie to będzie optimum cw dla takiego kija.

• Like 2

Jest jeden problem... Nie mam linki muchowej;). Drugi to taki, że chce adaptować blank muchowy na spławikówkę. Trzeci to taki jaka to ma być linka bo zdaje mi się że linka tonąca i intermediate bd cięższe niż linka tej samej klasy tyle że pływająca. Jeżeli coś pomyliłem to sorry. Nie znam się na wędkarstwie muchowym.

Edytowane przez BartasL2

Witam

Podaję link do strony z opisem klasy linek Klasy linek

W 1960r. ustalono jednolite klasy linek w oparciu o masę 30 pierwszych stóp ich długości (ok. 9m). Ustaliło je nieistniejące dziś stowarzyszenie producentów (American Fishing Tackle Manufacturer Association – AFTMA – zastąpione zostało przez ASA – American Sportfishing Association):

tabelka.gif

Dla przypomnienia:
1 gran (grain) to 0,0648 grama
1 stopa (feet) to 30,48 cm lub 0,3048m
1 cal (inch) to 2,54 cm
Oprócz wyznaczenia masy linki na pierwszych 9m nie istnieją inne normy dla linek muchowych, zatem to ile linka będzie ważyła dalej niż 9m od końcówki zależy tylko od fantazji producentów. Żeby to sprawdzić pozostaje tylko zaopatrzyć się w precyzyjną wagę. 

Długość linek do wędek jednoręcznych wynosi standartowo 90 stóp (ok. 27m), jednak coraz częściej spotykane są linki o długości 100 – 105 stóp (ok. 30,5-32m), wyjątkowo 120 stóp. http://namuche.pl/sprzet.php?mode=show&id=202&sid=24994d7b1ae4c3e9a5171806c069db97

W praktyce uzbrojony blank może "obsłużyć " większy cięzar niż deklarowany

Kiedyś zbroilem blanki muchowe jako spinningi.

To były najlepsze spinningi jakie mialem

Kłaniam się Marian

PS. Zacytowałem wyciąg ze strony " Na muche" .Nie wiedziałem czy to się zapisze.

Jeśli naruszyłem jakieś prawa autorskie to proszę to wymazać

Marian

Edytowane przez marian-56
  • Like 1

Witam

Na "białą"rybę szukałbym blanku max. #8 . Akcja fast , bo " miękki" blank będzie się wyginał w " łuk" przy długości powyżej 3 m.

Z przelotkami do wędki spławikowej.

Kłaniam się Marian.

Edytowane przez marian-56

Odkopuje temat. Panowie potrzebuję Waszej rady. Czy można jakoś przeliczyć klasę wędki muchowej na ciężar wyrzutu w gramach? Chodzi mi o mocniejsze konstrukcję w klasach 10-12

Teoretyczna formula (wyczytane na rodbuilding.org) to klasa wedki dzielona przez 16. Wynik (w uncjach) da przyblizone cw.

Czyli blank #4 powinien rzucac 1/4 uncji, czyli 7g. Odstepstwa od reguly beda wynikac z konstrukcji i akcji samego blanku.

Otwarta kwestia pozostaje rowniez zbrojenie - mozesz eksperymentowac i zbroic albo po twardej albo po miekkiej stronie kregoslupa.

O takie coś właśnie mi chodzi. A zbroiłes to w druciki tzn. minimy czy klasyczne przelotki z wkładką ceramiczną? Myślałem właśnie o zbrojeniu po kręgosłupie żeby dodać nieco speeda i łatwiej się ładuje lekkim zestawem.

Edytowane przez BartasL2

Poczekajmy, co powie Pawel; ja ze swojej strony moze tak - w porownaniu do XF spinningow, blanki muchowe demonami szybkosci raczej nie sa ;) , wiec im dynamiczniejszy ma byc ten 3-metrowy kij, tym lzej bym zbroil.

Ponad 3 metrowy. Ideałem byłoby 3.35 ale cóż czekają mnie poszukiwania????

Robilem kilka #12 jako spiningi. Dalo sie rzucac spokojnie do 30g.

Mam spina na blanku 9' #12 i potwierdzam to, co Del Toro napisał. Mam też kij na 9' #10 i szacuję go na 25g komfortowej góry. Z kolei #8, to ok. 10lb w dole i do gdzieś 18g górą, komfortowo.

• Like 2

• 6 miesięcy temu...