proraf Opublikowano 27 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2015 (edytowane) Nie, nie było takiej potrzeby. Kijek doskonale katapultuje najmniejsze przynęty, i dobrze pokazuje brania.Cast #2 pod multiplikator Daiwa SS Air. Edytowane 27 Grudnia 2015 przez proraf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinZ Opublikowano 27 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2015 Nie, nie było takiej potrzeby. Kijek doskonale katapultuje najmniejsze przynęty, i dobrze pokazuje brania.To super...juz mam jakis poglad...Jutro bede mial chwile to zabiore muche nad wode i zobaczymy.....i tak mam jeszcze do obrzucania 2 nowe zrobione patyki[emoji4]! Pzdr. Wysłane z mojego HUAWEI G525-U00 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinZ Opublikowano 27 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2015 To super...juz mam jakis poglad...Jutro bede mial chwile to zabiore muche nad wode i zobaczymy.....i tak mam jeszcze do obrzucania 2 nowe zrobione patyki[emoji4]! Pzdr. Wysłane z mojego HUAWEI G525-U00 przy użyciu TapatalkaPowiedz mi jeszcze czy lowisz z zylka czy plecionka? Wysłane z mojego HUAWEI G525-U00 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
proraf Opublikowano 27 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2015 Powiedz mi jeszcze czy lowisz z zylka czy plecionka? Wysłane z mojego HUAWEI G525-U00 przy użyciu TapatalkaŁowię żyłką, i na spinning i na UL Casta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinZ Opublikowano 27 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2015 Łowię żyłką, i na spinning i na UL Casta.Dzieki[emoji6] Wysłane z mojego HUAWEI G525-U00 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartasL2 Opublikowano 18 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2019 Odkopuje temat. Panowie potrzebuję Waszej rady. Czy można jakoś przeliczyć klasę wędki muchowej na ciężar wyrzutu w gramach? Chodzi mi o mocniejsze konstrukcję w klasach 10-12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav_id Opublikowano 18 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2019 Odkopuje temat. Panowie potrzebuję Waszej rady. Czy można jakoś przeliczyć klasę wędki muchowej na ciężar wyrzutu w gramach? Chodzi mi o mocniejsze konstrukcję w klasach 10-12Nie zajmuję się rodbuildingiem co prawda, ale sprawdził bym ile waży pierwsze ok 9 m linki w klasie 10-12. Teoretycznie to będzie optimum cw dla takiego kija. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartasL2 Opublikowano 18 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2019 (edytowane) Jest jeden problem... Nie mam linki muchowej;). Drugi to taki, że chce adaptować blank muchowy na spławikówkę. Trzeci to taki jaka to ma być linka bo zdaje mi się że linka tonąca i intermediate bd cięższe niż linka tej samej klasy tyle że pływająca. Jeżeli coś pomyliłem to sorry. Nie znam się na wędkarstwie muchowym. Edytowane 18 Lipca 2019 przez BartasL2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marian-56 Opublikowano 18 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2019 (edytowane) WitamPodaję link do strony z opisem klasy linek Klasy linekW 1960r. ustalono jednolite klasy linek w oparciu o masę 30 pierwszych stóp ich długości (ok. 9m). Ustaliło je nieistniejące dziś stowarzyszenie producentów (American Fishing Tackle Manufacturer Association – AFTMA – zastąpione zostało przez ASA – American Sportfishing Association):Dla przypomnienia:1 gran (grain) to 0,0648 grama1 stopa (feet) to 30,48 cm lub 0,3048m1 cal (inch) to 2,54 cmOprócz wyznaczenia masy linki na pierwszych 9m nie istnieją inne normy dla linek muchowych, zatem to ile linka będzie ważyła dalej niż 9m od końcówki zależy tylko od fantazji producentów. Żeby to sprawdzić pozostaje tylko zaopatrzyć się w precyzyjną wagę. Długość linek do wędek jednoręcznych wynosi standartowo 90 stóp (ok. 27m), jednak coraz częściej spotykane są linki o długości 100 – 105 stóp (ok. 30,5-32m), wyjątkowo 120 stóp. http://namuche.pl/sprzet.php?mode=show&id=202&sid=24994d7b1ae4c3e9a5171806c069db97W praktyce uzbrojony blank może "obsłużyć " większy cięzar niż deklarowanyKiedyś zbroilem blanki muchowe jako spinningi.To były najlepsze spinningi jakie mialemKłaniam się MarianPS. Zacytowałem wyciąg ze strony " Na muche" .Nie wiedziałem czy to się zapisze.Jeśli naruszyłem jakieś prawa autorskie to proszę to wymazaćMarian Edytowane 18 Lipca 2019 przez marian-56 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartasL2 Opublikowano 18 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2019 (edytowane) Wielkie dzięki. Czyli muszę szukać blanki powyzej 3 m w 12 klasie. Edytowane 18 Lipca 2019 przez BartasL2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 18 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2019 W uproszczeniu 1 gram to 15,5 graina.Muchówka 10 po przezbrojenia w zwykłe przelotki wyjdzie mniej więcej 5-15 gram z dużym zapasem mocy do holu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartasL2 Opublikowano 18 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2019 (edytowane) Właśnie o ten zapas chodzi bo łowisko jest dość trudne. A ryby to lin, karaś i czasami karp więc silniejsze gatunki. Edytowane 18 Lipca 2019 przez BartasL2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 18 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2019 Zapas mocy będziesz miał napewno #10 to kije na dwucyfrowe szczupaki i muchy wielkości kurczaka, a #12 ludzie używają na Tarpony i inne GT Lin, Karaś, czy inny Karpik, to przy nich "pan Pikuś" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marian-56 Opublikowano 18 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2019 (edytowane) WitamNa "białą"rybę szukałbym blanku max. #8 . Akcja fast , bo " miękki" blank będzie się wyginał w " łuk" przy długości powyżej 3 m.Z przelotkami do wędki spławikowej.Kłaniam się Marian. Edytowane 18 Lipca 2019 przez marian-56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartasL2 Opublikowano 18 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2019 Dzięki wielkie raz jeszcze ????. Pozostaje mi szukać w czeluściach aliexpress ????????. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 18 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2019 Robilem kilka #12 jako spiningi. Dalo sie rzucac spokojnie do 30g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madmatt Opublikowano 18 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2019 Odkopuje temat. Panowie potrzebuję Waszej rady. Czy można jakoś przeliczyć klasę wędki muchowej na ciężar wyrzutu w gramach? Chodzi mi o mocniejsze konstrukcję w klasach 10-12Teoretyczna formula (wyczytane na rodbuilding.org) to klasa wedki dzielona przez 16. Wynik (w uncjach) da przyblizone cw.Czyli blank #4 powinien rzucac 1/4 uncji, czyli 7g. Odstepstwa od reguly beda wynikac z konstrukcji i akcji samego blanku.Otwarta kwestia pozostaje rowniez zbrojenie - mozesz eksperymentowac i zbroic albo po twardej albo po miekkiej stronie kregoslupa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartasL2 Opublikowano 18 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2019 (edytowane) O takie coś właśnie mi chodzi. A zbroiłes to w druciki tzn. minimy czy klasyczne przelotki z wkładką ceramiczną? Myślałem właśnie o zbrojeniu po kręgosłupie żeby dodać nieco speeda i łatwiej się ładuje lekkim zestawem. Edytowane 18 Lipca 2019 przez BartasL2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marian-56 Opublikowano 18 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2019 (edytowane) Ogloszenia sprzedazy umieszczamy w dziele 'Gielda' Edytowane 18 Lipca 2019 przez Del Toro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madmatt Opublikowano 18 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2019 Poczekajmy, co powie Pawel; ja ze swojej strony moze tak - w porownaniu do XF spinningow, blanki muchowe demonami szybkosci raczej nie sa , wiec im dynamiczniejszy ma byc ten 3-metrowy kij, tym lzej bym zbroil. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartasL2 Opublikowano 18 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2019 Poczekajmy, co powie Pawel; ja ze swojej strony moze tak - w porownaniu do XF spinningow, blanki muchowe demonami szybkosci raczej nie sa , wiec im dynamiczniejszy ma byc ten 3-metrowy kij, tym lzej bym zbroil.Ponad 3 metrowy. Ideałem byłoby 3.35 ale cóż czekają mnie poszukiwania???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 18 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2019 Zbrojone klasycznie w alconity (ceramiki). Wedki byly zbrojone pod pstragi, wiec szybkosc nie byla priorytetem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 18 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2019 Robilem kilka #12 jako spiningi. Dalo sie rzucac spokojnie do 30g. Mam spina na blanku 9' #12 i potwierdzam to, co Del Toro napisał. Mam też kij na 9' #10 i szacuję go na 25g komfortowej góry. Z kolei #8, to ok. 10lb w dole i do gdzieś 18g górą, komfortowo. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 1 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2020 Na kij kleniowo jaziowy w której klasie wybierać blank? 5# czy 6#?Mowa o blanku muchowym CTS Affinity X długość 9,6 i 3pcs.Głównie smużaki i małe woblerki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 1 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2020 6 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi