Skocz do zawartości

Jakie woblery pstrągowe polecacie ?

mtz 25

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. 

Chciałem zasięgnąć języka o skutecznych Waszym zdaniem woblerkach na kropki. Chodzi mi tutaj najbardziej o przynety w atrakcyjnych cenach, takich srednich miedzy tymi najtanszymi a najdrozszymi. Są co prawda wątki autorskie, które przejżałem dość dokładnie no ale z pewnoscia kazdy poleci coś od siebie. Chciałbym swoje pudełko pastrągowe stworzyć niejako od nowa tym razem w oparciu o woblery.

Jeżeli ktoś jest w stanie polecić cos fajnego i to jeszcze w atrakcyjnej cenie to zapraszam do tematu ;)

(Taka mała rada: jak komuś sie nie podoba że ktoś poleca coś i tym samym reklamuje, prosze nie czytać tego, są innne tematy :) )

Jak chodzi o przynety na pstraga, ktore sprawdzaja sie w moich lowiskach to moge polecic : 

Salmo Minnow 9

Salmo Teno 7

Salmo Frisky 7 SR

Salmo Frisky 7 DR

Rapala Husky Jerk 8

Rapala Original F11

Rzadko kiedy zdarza mi sie stosowac inne niz te powyzsze.

Przynet "rekodziel" z zalozenia nie uzywam (poza posiadanymi kilkoma Widlami).

No.

A jak powszechnie wiadomo, to zawsze idzie sobie zrobić z firmówki prawdziwego supermegakillera, za pomocą, czasem bardzo drobnego nawet, "rękodziełka"...

A tutaj już wchodzimy w tematy trudniejsze. Lubiłem tak robić przy firmowych obrotówkach np. zedrzec naklejke i cos lakierem domalować, czasem sie sprawdzało.

Ja bym dolozyl jeszcze Salmo minnow 6,7,8 na plytka wode. Latem na Sanie na jednej turbinie sa miejsca gdzie tylko plywajacy 6cm nie lapie glonow. Jak wiekszy nie lapie to zwiekszam dlugosc.

Jak na razie najlepszego pstragowego wobka zrobil mi @Kielo. Absolutny czad!

Edytowane przez ictus

Ja bym dolozyl jeszcze Salmo minnow 6,7,8 na plytka wode. Latem na Sanie na jednej turbinie sa miejsca gdzie tylko plywajacy 6cm nie lapie glonow. Jak wiekszy nie lapie to zwiekszam dlugosc.

Jak na razie najlepszego pstragowego wobka zrobil mi @Kielo.

W czym tkwi jego najlepszosc ?

Przez lata moim glownym wobkiem Sanowym byl Salmo Minnow. Wobek @Kielo lepiej zmienia glebokosc w zaleznosci od podniesienia/opuszczenia szczytowki. Moge glebiej poprowadzic go w dolku a przy wyplyceniu moge nim nawet smuzyc. Dodatkowo robi fajne wygibasy od czasu do czasu nawet bez pracy szczytowka co po wielu godzinach jak juz plecy bola sie przydaje. Najlowniejszy i juz.

• Like 1

Dostałem kiedyś, w podarunku, (podobno) kilera pstrągowego.

Niestety, tu gdzie łowię nie złowiłem nim ani jednej ryby. Mimo starań i wiary ... przynajmniej na początku :lol:

Ano kolego z tymi killerami to tak już jest. Moim killerem w tym sezonie okazala sie obrotówka za 3,50, a teraz moze bedzie to jakis niedoceniany woblerek badz jeszcze cos innego, nie ma reguł, są tylko mniej bądz bardziej trafne wybory.

Przez lata moim glownym wobkiem Sanowym byl Salmo Minnow. Wobek @Kielo lepiej zmienia glebokosc w zaleznosci od podniesienia/opuszczenia szczytowki. Moge glebiej poprowadzic go w dolku a przy wyplyceniu moge nim nawet smuzyc. Dodatkowo robi fajne wygibasy od czasu do czasu nawet bez pracy szczytowka co po wielu godzinach jak juz plecy bola sie przydaje. Najlowniejszy i juz.

Dziękuję za wyjaśnienie.

Brzmi jak groźna broń w rękach wytrawnego Lowcy.

Bez ironii.

Jeśli to nie sekret to poka fotkę

Z konstrukcjami nie seryjnymi czesto bywa tak ze jeden jest kilerem  inny  niby taki sam a nie taki ;) komus sie uda na takiego trafic i tyle ,jak zaczepisz to nurkujesz ;)

Dobrze ujete zagadnienie.

Dlatego podczas wedkowania nie trace czasu na takie jednorazowki, tylko lowie seryjnymi.

:)

Z konstrukcjami nie seryjnymi czesto bywa tak ze jeden jest kilerem  inny  niby taki sam a nie taki ;) komus sie uda na takiego trafic i tyle ,jak zaczepisz to nurkujesz ;)

Mam takiego , z wyglądu szału nie ma. Kupiłem go od wędkarza na Parseta w Rościęcinie w połowie lat 90 i za cholerę nie wiem dlaczego tak go lubią te pstronie. Po prostu "Karna Ekspedycja" :P

Edytowane przez Rajfel

Dobrze ujete zagadnienie.

Dlatego podczas wedkowania nie trace czasu na takie jednorazowki, tylko lowie seryjnymi

w wodach w których łowisz zasobnych w piękne kropasy może to wystarczy, ale na zdeptanych  w sezonie Kwisie czy Bobrze seryjne woblery służą za rozpałkę do ogniska, tak naprawdę tylko oryginalny wobler z nie powtarzalną praca i malowaniem  może dać ładną rybę ;)

• Like 3

w wodach w których łowisz zasobnych w piękne kropasy może to wystarczy, ale na zdeptanych  w sezonie Kwisie czy Bobrze seryjne woblery służą za rozpałkę do ogniska, tak naprawdę tylko oryginalny wobler z nie powtarzalną praca i malowaniem  może dać ładną rybę ;)

Ciekawa teza. Niestety nie wyglada bym w najblizszej przyszlosci mial okazje sprawdzic moja "rozpalke" w warunkach Kwisy czy Bobru.

Moja wiedza pstragowa jest nikla.

Obserwacja nad woda pokazuja mi, ze liczba czynnikow, ktore sprawiaja ze pstrag sie decyduje na atak na dana przynete jest tak duza, ze nie starczy mi z pewnoscia zycia by chocby zapisac takie rownanie.

Nie mowiac o jego rozwiazaniu. 

Nie kryje, ze interesujace jest posluchac osob, ktore wierza, ze to oryginalna przyneta lub malowanie daja ladna rybe w warunkach pstragowej rzeki.