salmon1977 Opublikowano 4 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2018 Używacie może megabassów na pstrąga? Bardziej mi chodzi o podszarpywanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mdah Opublikowano 4 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2018 https://duo-international.com/products/spearhead-ryuki-70f/a jeżeli w grę wchodzi mniejszy rozmiar to : https://duo-international.com/products/spearhead-ryuki-50f/W tych wobach ster nie jest osadzony jak w handmejdach czy innych salmo. To jest jednolita konstrukcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mdah Opublikowano 4 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2018 Używacie może megabassów na pstrąga? Bardziej mi chodzi o podszarpywanie Mam raptem 2 i robią robotę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinn Opublikowano 4 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2018 (edytowane) Jak na razie Hunter Yoda 4,5 albo 5 cm od A.Lipińskiego dał mi największego pstrąga (55cm). Z kolei wobki Dorado (ok. 5cm) też dobrze skaczą jak się je podszarpuje. Mam jeszcze kilka innych ale nie pamiętam nazwy. Edytowane 4 Grudnia 2018 przez cinn 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 5 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2018 No właśnie szukam woblera jednoczęściowego. Salmo Fanatic też schodzi płytko tak jak i Salmo Bullhead pływający z tym że ja szukam cos smukłego i w jednym kawałku.Spróbuj SALMO Sting 6cm/3,5g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian Tałocha Opublikowano 5 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2018 (edytowane) Rapala original schodzi płytko jest w jednym kawałku ale nie jest to jakiś wybitny wobler na pstrągi. Spróbuj dociążonego na haku streamera z sierści żeby pił wode da się go płytko prowadzić ster nie wypadnie i machnąć tez się da na odpowiednim kiju i cienkiej żyłce. Edytowane 5 Grudnia 2018 przez Adrian Tałocha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZieli10 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2018 Sprubuj dociążonego na haku streamera z sierści żeby pił wode da się go płytko prowadzić ster nie wypadnie i machnąć tez się da na odpowiednim kiju i cienkiej żyłce.A jak opisałbyś odpowiedni kij i jaka żyłka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian Tałocha Opublikowano 5 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2018 (edytowane) No tak żebyś mógł tym rzucić nie wiem jaka rzeka jak daleko musisz rzucić ale z mojego doświadczenia daleko nie trzeba wystarczy się lepiej ustawić. Myśle ze 3-18 kij styknie i żyłka to już od łowiska ja pewnie miałbym 16-18 Edytowane 5 Grudnia 2018 przez Adrian Tałocha 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2018 Dawne Dorado typu "minnow" chodziły bardzo płytko, nawet te tonące, teraz to się nazywa classic ale nie wiem jak głęboko pracują współczesne egzemplarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian Tałocha Opublikowano 5 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2018 No i w niewypadaniu sterów pomaga nie zacinanie na zaczepach, pukasz w dno to zatrzymujesz podnosisz kij i prowadzisz dalej, branie czuć przecież inaczej niż stuknięcie w kamień. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZieli10 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2018 O kurczę 0.16 na pstrągi?Bardzo rzadko schodzę poniżej 0.20 i to na odcinkach bez zawad i gdy nie spodziewam się większej ryby. Bez względu na to czy to Brda czy Stradomka.Znam łowiących na Mierzawie na 0.28 ale to w badylach ewidentnie. Stingi tak, ale bez grzechotki, teraz już chyba tylko "głośne" robią. Ale Adrian ma rację, czy to musi być wobler... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 5 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2018 (edytowane) Michale, znam specjalistów pstrągarzy, którzy łowią nawet na 0,14 a nie wychylają się powyżej 0,18 i łowią skutecznie. PsNa marginesie pytanko - dla czego bez grzechotki? Czy ona w czymś przeszkadza? Mam Stingi z poprzedniej bezgrzechotkowej serii i miałem zamiar dokupić właśnie te nowe, stąd moje pytanie. Edytowane 5 Grudnia 2018 przez Alexspin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZieli10 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2018 Mam wrażenie, że czasem grzechotka przeszkadza. Tych bez szukam i szukam ???? Znam pstrągarzy, którzy gotowi są pobić kogoś kto łowi poniżej 0.22 ... ???? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 5 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2018 (…) Tych bez szukam i szukam (…)Mówisz i masz https://allegro.pl/uzytkownik/pietruszka10?order=m&string=salmo%20sting&bmatch=baseline-n-spo-1-5-1123 pięć pierwszych jest ze starej wersji bez grzechotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek.hetflaisz Opublikowano 5 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2018 O kurczę 0.16 na pstrągi?Bardzo rzadko schodzę poniżej 0.20 i to na odcinkach bez zawad i gdy nie spodziewam się większej ryby. Bez względu na to czy to Brda czy Stradomka.Znam łowiących na Mierzawie na 0.28 ale to w badylach ewidentnie. Stingi tak, ale bez grzechotki, teraz już chyba tylko "głośne" robią. Ale Adrian ma rację, czy to musi być wobler...Na woblerach świat się nie kończy ????, tak że nie musi to być wobler ☺, ale żyłka 0.20mm to minimum jak dla mnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert3.s Opublikowano 5 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2018 Stare bobry, i salmo hornet. Niektóre krakuski w określonych warunkach też się sprawdzają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek.hetflaisz Opublikowano 5 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2018 Może Kenart Winner ☺, płytko pracuje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZieli10 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2018 Alex, Piotra znam osobiście akurat, to że to nie są rattliny to nie znaczy że bez grzechotki. Nowe stingi, te rattlin są z plastiku, starsze z piany były, ale bez grzechotki tylko najstarsze, z pierwszych wypustów. Mam jednego, ale 11 cm ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian Tałocha Opublikowano 5 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2018 Do twardych przynęt tez stosuję 0,22 bo nie przeszkadza w ich pracy, do lekkich łowię lekko ze względu na prezentację Nie ten wątek wiec nie ma co się nad żyłkami spuszczać ale to 22 jest polecane od ponad 20 lat, a trochę mamy teraz lepszy sprzęt. No i chociaż pstrąg pięknie walczy to jednak nawet te duze to stosunkowo niewielkie ryby. A łowienie 28 normalnie uzbrojonymi przynetami uważam za głupotę i powody do późniejszych opowiadań jak to pstrąg rozgiał kotwicę. Wrzuć zdjęcie tej górskiej wody łatwiej będzie podpowiedzieć co my byśmy tam założyli. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2018 jak masz wode bez zaczepow to nawet 16-tka wystarczy... a jeśli musisz zatrzymac w miejscu 5-cio kilową rybę to polecam plecionkę około 50lb:) i tak może nie wystarczyc:) widziałem takiego na pełnej gałezi rzeczce szerokości 4-5m i nawet nie rzuciłem - nie było najmniejszego sensu na 20-tke:(a tak poważniej to dobra 20-tka zwykle wystarczy, przynajmniej do ryb poniżej 50cm... 22 to rozsadny wybór jak są szanse na większa rybę... czasem lepiej grubiej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian Tałocha Opublikowano 5 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2018 Jak mówiłem jest już wątek na temat żyłek. Każdy dobierze sobie do swojego stylu łowienia, łowiska i przynęt. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luckyguliver Opublikowano 5 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2018 A ja mam taka zagwozdke. Mam pewien gleboki przelew z ktorego potrafia wyjsc duza ryba ale czesto konczy sie to tylko odprowadzeniem. Nie wiem czy po prostu przyneta nie jest wystarczajaco dlugo w polu widzenia ryby czy cos innego? Poza tym jak juz mi ta przynete zacznie doganiac to natrafia na mnie Koniec mozna sobie latwo dopowiedziec. Przyszlo mi wiec do glowy zeby rybie zapodac przynete np wobka od gory tego przelewu. Rzucic w nurt i troche potancowac w miejcu. Do tego potrzeba mi prznete ktora zejdzie na metr, poltora i bedzie w miare stabilna w silnym nurcie. Mozecie cos popdpowiedziec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian Tałocha Opublikowano 5 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2018 Masz tam równy nurt, czy za przelewem zawija pod prąd jak przy progu?Jak zawija obłowiałbym to wobkiem stojąc na wysokości przelewu prowadząc we wstecznym nurcie zaraz za przelewem w poprzek rzeki. Ewentualnie od dołu guma/wirówką/wahadłem położonym na dnie zaraz za przelewem. Ale na braniu raczej spodziewałbym się ryby na wyjściu z dołka za przelewem tam gdzie nurty trochę zwalniają i łącza się prądy, ale może trochę inaczej sobie takie miejsce wyobrażamy... Jak masz rybę to próbuj różnych sposobów i różnych podań, ona musi to zweryfikować. Wrzuć fotę albo rysunek miejsca poteoretyzujemy???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinn Opublikowano 5 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2018 (edytowane) Zazwyczaj jak mi pstrąg odprowadza woblera zmieniam przynętę. Przeważnie na jaskółkę w naturalnych kolorach, czasami jakieś robakopdobne cudo.Czasami warto puścić woblera z prądem i podszarpywać-popuszczać go w miejscu spodziewanej ryby. Edytowane 5 Grudnia 2018 przez cinn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2018 jak odprowadza to słabo żeruje lub przynęta mu nie pasuje... albo i to i to...spróbuj założyć znacznie większą przynętę... czasem pomaga:) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi