Skocz do zawartości

Jakie woblery pstrągowe polecacie ?

mtz 25

Rekomendowane odpowiedzi

W tych wobach ster nie jest osadzony jak w handmejdach czy innych salmo. To jest jednolita konstrukcja.

Jak na razie Hunter Yoda 4,5 albo 5 cm od A.Lipińskiego dał mi największego pstrąga (55cm).

Z kolei wobki Dorado (ok. 5cm) też dobrze skaczą jak się je podszarpuje.

Mam jeszcze kilka innych ale nie pamiętam nazwy.

Edytowane przez cinn
  • Like 1

No właśnie szukam woblera jednoczęściowego. Salmo Fanatic też schodzi płytko tak jak i Salmo Bullhead pływający z tym że ja szukam cos smukłego i w jednym kawałku.

Spróbuj SALMO Sting 6cm/3,5g.

Rapala original schodzi płytko jest w jednym kawałku ale nie jest to jakiś wybitny wobler na pstrągi. Spróbuj dociążonego na haku streamera z sierści żeby pił wode da się go płytko prowadzić ster nie wypadnie i machnąć tez się da na odpowiednim kiju i cienkiej żyłce.

Edytowane przez Adrian Tałocha

No tak żebyś mógł tym rzucić nie wiem jaka rzeka jak daleko musisz rzucić ale z mojego doświadczenia daleko nie trzeba wystarczy się lepiej ustawić. Myśle ze 3-18 kij styknie i żyłka to już od łowiska ja pewnie miałbym 16-18

Edytowane przez Adrian Tałocha
  • Like 1

O kurczę 0.16 na pstrągi?

Bardzo rzadko schodzę poniżej 0.20 i to na odcinkach bez zawad i gdy nie spodziewam się większej ryby. Bez względu na to czy to Brda czy Stradomka.

Znam łowiących na Mierzawie na 0.28 ale to w badylach ewidentnie.

Stingi tak, ale bez grzechotki, teraz już chyba tylko "głośne" robią.

Ale Adrian ma rację, czy to musi być wobler...

• Like 2

Michale, znam specjalistów pstrągarzy, którzy łowią nawet na 0,14 a nie wychylają się powyżej 0,18 i łowią skutecznie. :)

Ps

Na marginesie pytanko - dla czego bez grzechotki? Czy ona w czymś przeszkadza? Mam Stingi z poprzedniej bezgrzechotkowej serii i miałem zamiar dokupić właśnie te nowe, stąd moje pytanie.

Edytowane przez Alexspin

(…) Tych bez szukam i szukam (…)

Mówisz i masz https://allegro.pl/uzytkownik/pietruszka10?order=m&string=salmo%20sting&bmatch=baseline-n-spo-1-5-1123 pięć pierwszych jest ze starej wersji bez grzechotki. ;)

O kurczę 0.16 na pstrągi?

Bardzo rzadko schodzę poniżej 0.20 i to na odcinkach bez zawad i gdy nie spodziewam się większej ryby. Bez względu na to czy to Brda czy Stradomka.

Znam łowiących na Mierzawie na 0.28 ale to w badylach ewidentnie.

Stingi tak, ale bez grzechotki, teraz już chyba tylko "głośne" robią.

Ale Adrian ma rację, czy to musi być wobler...

Na woblerach świat się nie kończy ????, tak że nie musi to być wobler ☺, ale żyłka 0.20mm to minimum jak dla mnie.
  • Like 1

Do twardych przynęt tez stosuję 0,22 bo nie przeszkadza w ich pracy, do lekkich łowię lekko ze względu na prezentację

Nie ten wątek wiec nie ma co się nad żyłkami spuszczać ale to 22 jest polecane od ponad 20 lat, a trochę mamy teraz lepszy sprzęt.

No i chociaż pstrąg pięknie walczy to jednak nawet te duze to stosunkowo niewielkie ryby.

A łowienie 28 normalnie uzbrojonymi przynetami uważam za głupotę i powody do późniejszych opowiadań jak to pstrąg rozgiał kotwicę.

Wrzuć zdjęcie tej górskiej wody łatwiej będzie podpowiedzieć co my byśmy tam założyli.

• Like 1

jak masz wode bez zaczepow to nawet 16-tka wystarczy... a jeśli musisz zatrzymac w miejscu 5-cio kilową rybę to polecam plecionkę około 50lb:) i tak może nie wystarczyc:) widziałem takiego na pełnej gałezi rzeczce szerokości 4-5m i nawet nie rzuciłem - nie było najmniejszego sensu na 20-tke:(

a tak poważniej to dobra 20-tka zwykle wystarczy, przynajmniej do ryb poniżej 50cm... 22 to rozsadny wybór jak są szanse na większa rybę... czasem lepiej grubiej...

A ja mam taka zagwozdke. Mam pewien gleboki przelew z ktorego potrafia wyjsc duza ryba ale czesto konczy sie to tylko odprowadzeniem. Nie wiem czy po prostu przyneta nie jest wystarczajaco dlugo w polu widzenia ryby czy cos innego? Poza tym jak juz mi ta przynete zacznie doganiac to natrafia na mnie :) Koniec mozna sobie latwo dopowiedziec. Przyszlo mi wiec do glowy zeby rybie zapodac przynete np wobka od gory tego przelewu. Rzucic w nurt i troche potancowac w miejcu. Do tego potrzeba mi prznete ktora zejdzie na metr, poltora i bedzie w miare stabilna w silnym nurcie. Mozecie cos popdpowiedziec?

Masz tam równy nurt, czy za przelewem zawija pod prąd jak przy progu?

Jak zawija obłowiałbym to wobkiem stojąc na wysokości przelewu prowadząc we wstecznym nurcie zaraz za przelewem w poprzek rzeki. Ewentualnie od dołu guma/wirówką/wahadłem położonym na dnie zaraz za przelewem.

Ale na braniu raczej spodziewałbym się ryby na wyjściu z dołka za przelewem tam gdzie nurty trochę zwalniają i łącza się prądy, ale może trochę inaczej sobie takie miejsce wyobrażamy...

Jak masz rybę to próbuj różnych sposobów i różnych podań, ona musi to zweryfikować.

Wrzuć fotę albo rysunek miejsca poteoretyzujemy????

• Like 1

Zazwyczaj jak mi pstrąg odprowadza woblera zmieniam przynętę. Przeważnie na jaskółkę w naturalnych kolorach, czasami jakieś robakopdobne cudo.

Czasami warto puścić woblera z prądem i podszarpywać-popuszczać go w miejscu spodziewanej ryby.

Edytowane przez cinn