Skocz do zawartości

Ryobi Arctica 3000 CF

Michci0

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Czy sa tu osoby posiadajace te kolowrotki z nowej serii kongera? chodzi mi dokladnie o taki kolowrotek 

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6ac425fe06800663.html

Jest to ryobi arctica cf 4000

Jestem dosc mocno zawiedziony nim i chcialbym sie dowiedziec czy to ja jestem pojedynczym rpzypadkiem czy te kolowrotki to taki szrot?

jak widac na zdjeciu pierwszy problem to nawiniecie plecionki dla mnie masakra....

Drugi problem pojawil sie po ok 5 wypadach na ryby, nie za bardzo wiem jak to opisac, ale przejawia sie to stukaniem w korbce jak by byl luz na lozysku, lub gdzies w srodku nie wiem... przenoszace sa drgania na wedke przy obciazeniu kolowrotka (mam tu na mysli np 20gr gloweczka  + guma i uciag wody) na sucho kolowrotek kreci ladnie... mozna tez wyczuc to gdy sie chce ciasniej nawinac plecionke.

kolowrotek na reklamacjje polecial drugi raz pierwszym razem naprawiali ponad meisiac (wymienili rolke na kablaku) problem nie ustapil. Natomiast kolowrotek juz w miare prosto nawija plecionke.

drugi raz oddalem kolowrotek do sklepu i nie wiem co dalej z nim bedzie, natomiast wiem ze te stukanie luzy czy co to jest pojawil sie tez na kolowrotku kolegi, wiec na pewno nie jest to tylko moj przypadek a moze wadliwa partia? lub te kolowrotki tak maja. Jezeli ktos posiada taki kolowrotek prosze o podzielenie sie informacjami.

Za kolowrotek dalem 315zl dla mnie to dosc duza kwota za kolowrotek i moim zdaniem powinien chodzic rowno, cicho i bez jakiś stukow. Starsze kolowrotki ktore mam chodza duzo lepiej (jednak nie nadaja sie do plecionki stad kupno tego ryobi)

Kolowrotek od kongera

Edytowane przez Michci0

Tak mialem taki problem w Ultimie i Spro ZaltArc. Problemem jest susza na mechanizmie posuwu szpuli. Trzeba użyć dobrego smaru (najlepiej Penn) i problem znika. Na serwis nie masz co liczyc oni mają wszystko w 4 literach.

PS. Być może problem leży gdzie indziej, u mnie to pomogło

Edytowane przez Locutus85

Miałem taki kręciołek i ...nie miałem takiego problemu. Działał bezawaryjnie przez dwa sezony, następnie przejął go mój kolega i dalej działa... Podstawową sprawą jest właściwe przesmarowanie i pierwsze (!) spasowanie (po około dwóch tygodniach łowienia)...

Co do Arctici się nie wypowiem,nie mam,ale jeden fragment Twojego posta mnie ciekawi:

... Starsze kolowrotki ktore mam chodza duzo lepiej (jednak nie nadaja sie do plecionki stad kupno tego ryobi)...

Jakie to są starsze i dlaczego nie nadają się pod plecionki?

• Like 1

mozliwe ze jest to susz bo jest to taki dosc dziwny dzwiek "suchy" ale ja nie bede nic majsterkowac w nim jest gwarancja niech robia... dla mnie tragedia bardzo zaluje ze kupilem ten kolowrotek.

Dodatkowo te stuki... wibracje masakra

hahah sry na telefonie pisalem nie wiem czemu tak mi podmienilo slowo haha

Edytowane przez Michci0

mozliwe ze jest to susz bo jest to taki dosc dziwny dzwiek "suchy" ale ja nie bede nic majsterkowac w nim jest gwarancja niech robia... dla mnie tragedia bardzo zaluje ze kupilem ten telefon.

Rozumiem że jesteś wkurzony(naprawdę) ale..Ty telefon do kija podpinasz?! ;)

• Like 1

mozliwe ze jest to susz bo jest to taki dosc dziwny dzwiek "suchy" ale ja nie bede nic majsterkowac w nim jest gwarancja niech robia... dla mnie tragedia bardzo zaluje ze kupilem ten telefon.

Panowie.... Pogubiłem się....O co kaman?...

Moja Arctica 3000 dostała drgań i stuków po czterech miesiącach wędkowaniu (główki do 10 gram). Od początku miałem problemy z nierównym nawojem plecionki(podkładki pod szpule pomogły) szumiącym łożyskiem rolki itp.Smarowanie kombinowanie z podkładkami nic nie pomogło- poszła na spławik. Ostatnio kręciłem w sklepie Zauberem i Spro Red Arc ale ich praca nie urzekła mnie lekkie stuki, szumy itp.Kupiłem używanego Jaxona ZX Machine i kręci super nawet główkami po 30gr. :)

Kurcze, jakaś epidemia tej usterki... Zwykle tyczyło się Zauberów, ale kupiliśmy z kumplem dwie sztuki Spro Passion i również ten objaw występuje. Obecnie są w serwisie.

Zaubera mi z tej usterki wyleczyli, więc pewnie da się to zrobić.

Swoją drogą wszyscy posiadacze kręciołków sprzed minimum 2 lat są zadowoleni, a obecnie trudno kupić w ogóle działającą sztukę. Od jesieni miałem już w łapach 5 kręciołków z takimi wadami. Co ciekawe nie ma tej wady żaden z moich starych kołowrotków, a są to modele budżetowe bądź leciwe (np. Shimano Alivio czy też 15 letni Dragon bez oporówki). Naprawdę jestem ciekaw co się teraz dzieje z produkcją. Przymierzam się do jeszcze jednego zakupu, ale obawiam się, że poza Jaxonami ZX/VX nic na rynku do 300-400 zł nie działa... W tej chwili testuję tanią Siennę - na razie jest ok. No i reaktywowałem z pomocą kolegi ponad 10 letniego Cormorana w rozmiarze mniej więcej 1000, którym lata temu machałem wahadłami i czym się dało.

Jeszcze chwila i dojdzie do tego, że lepiej kupić budżetowca sprzed lat niż nowy kołowrotek ze średniej półki.

Na nawój powinna pomóc podkładka pod szpulę. Zdecydowanie widać, że jest ona osadzona za nisko i nie dowija na dole a robi nadkład u góry.

Środek, ciężko stwierdzić. Trzeba by zajrzeć do środka. Może jakieś wadliwe łożysko, może niedosmarowany lub za bardzo nasmarowany w nieodpowiednich miejscach. Podaj datę zakupu kołowrotka.

Edytowane przez Pendergrast

Tak mialem taki problem w Ultimie i Spro ZaltArc. Problemem jest susza na mechanizmie posuwu szpuli. Trzeba użyć dobrego smaru (najlepiej Penn) i problem znika. Na serwis nie masz co liczyc oni mają wszystko w 4 literach.

PS. Być może problem leży gdzie indziej, u mnie to pomogło

przyczyna jak wyżej, żadne łożysko czy inne wady, czasem też nie dokrecona oś, ogólnie sporym mankamentem jest to że wózek od posuwu śmiga po kole mimosrodowym bezpośrednio się z nim stykajac czyli aluminium vs aluminium , na tym patyczku od koła powinna być gumowa uszczelka tlumiaca stuki jak np w daiwie.