Skocz do zawartości

Powstanie Wielkopolskie

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki za założenie tego watku!!!

Sid dobry wpis zawsze jest w czasie i na miejscu :)

Godski - zdaje sie ze nikt nie wspnial o smolensku w kontekscie Powstańców Wielkopolskich.

A nalezy pamiętać, ze zgineli tam polscy patrioci chcacy upamietnic poległych w Katyniu polskich oficerów.

Ci co zostali.....mają ich w nosie.

Ale, byc moze właśnie dzięki temu, żyją.

Każdy naród powinien znac i pamiętać swoją historię.

• Like 1

Też nie jestem zwolennikiem tych Apeli przy każdej okazji. Ale szanuje inny punkt widzenia. Tych którzy uważają, ze tak być powinno !

Chyba jednak nie do końca z tym punktem widzenia... Nie chcę rozwijać tematu, bo nie temu poświęcony jest wątek...

Ale godski ma 100% racji, nie wdając się w spory i sympatie polityczne... Po prostu są zasłużeni i zasłużeni mniej...

Edytowane przez jabadaon

• 11 miesięcy temu...

W ogóle pewne ktęgi nie bardzo wiedzą chyba, że były jakieś powstania poza warszawskim.

Miałem to szczęście, że pacholęciem będąc zapytałem na spacerze prababcię cóż to za pomnik, czy ten żołnierz śpi?

A był to pomnik Nieznanego Powstańca w Bydgoszczy przy Bernardyńskiej.

Babcia pamiętające jeszcze ten czas odrobinkę wspomnień mi przekazała.

Edytowane przez MZieli10
  • Like 5

Zainteresowanym faktami, a nie tylko bezrefleksyjnym wstawaniem z kolan, nadmienię jednie, że wspomniane powstanie mieszkańców ówczesnej Prowincji Poznańskiej przeciwko Rzeszy Niemieckiej, miało miejsce w okresie od 27 grudnia 1918 do 16 lutego 1919 roku. Mówi się, że impulsem do zrywu powstańczego była wizyta I.J.Paderewskiego, który podczas powrotu do kraju zatrzymał się w Poznaniu i wygłosił płomienne, patriotyczne przemówienie do rodaków. W efekcie doszło do zamieszek z udziałem polskich i niemieckich bojówek, które w ciągu kilku dni przerodziły się w regularne walki, które swoim zasięgiem objęły całą prowincję. Przebieg walk był dynamiczny i można znaleźć wiele szczegółowych opisów, jedną z ciekawostek jest na pewno bitwą o Ławicę i bombardowaniem lotniska we Frankfurcie. Powstanie zakończyło się rozejmem w Trewirze, na mocy którego obszar walk powstańczych został objęty zasadami rozejmu kończącego I wojnę światową. Więcej szczegółowych informacji oferuje Google i biblioteki konwencjonalne. 

Podczas powstania poległo ok. 2250 Polskich żołnierzy. Wielu walczyło i poległo podczas II wojny światowej. Powstańcy byli ofiarami represji ze strony okupanta niemieckiego oraz późniejszych władz komunistycznych. Ostatni Powstaniec zmarł w 2015 roku.

Cześć i chwała ich pamięci ! 

• Like 6

• 11 miesięcy temu...

Kurcze @friko to mi zainponowałeś...żeby ktoś z Warszawy o jedynym udanym powstaniu w tym kraju...

Żeby było jasne,zero jadu czy chęci wywołania jakiejkolwiek gównoburzy...po prostu szok że ktoś spoza Wielkopolski pamięta...Dzięki i szacun.

• 1 rok później...

....no i żeśmy się doczekali, po 103 latach, że Powstanie Wielkopolskie zostało uczczone świętem narodowym :)

Swoją drogą był taki film Kidawy-Błońskiego "Męskie sprawy" chciałem z dzieckiem obejrzeć ale nie mogę znaleźć w żadnym znanym mi serwisie filmowym :(

• Like 3

....no i żeśmy się doczekali, po 103 latach, że Powstanie Wielkopolskie zostało uczczone świętem narodowym :)

Swoją drogą był taki film Kidawy-Błońskiego "Męskie sprawy" chciałem z dzieckiem obejrzeć ale nie mogę znaleźć w żadnym znanym mi serwisie filmowym :(

Na chomiku masz. Sprawdzałem.

• Like 1

• 2 lata później...

Zwycięzcom chwała!

post-52846-0-82981200-1735314543_thumb.jpg post-52846-0-51133100-1735687001_thumb.png

Na drugim zdjęciu grób mojego dziadka Władysława - Powstańca Wielkopolskiego na cmentarzu w Żabikowie.

Kilka lat temu przy grobach powstańców ustawione zostały tablice upamiętniające, w tym roku pojawiły się flagi.

Brawo Towarzystwo Pamięci Powstania Wielkopolskiego i miasto Poznań! ????

• Like 7