Gość Drac Opublikowano 30 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2017 Dzięki za założenie tego watku!!! Sid dobry wpis zawsze jest w czasie i na miejscu Godski - zdaje sie ze nikt nie wspnial o smolensku w kontekscie Powstańców Wielkopolskich. A nalezy pamiętać, ze zgineli tam polscy patrioci chcacy upamietnic poległych w Katyniu polskich oficerów.Ci co zostali.....mają ich w nosie.Ale, byc moze właśnie dzięki temu, żyją. Każdy naród powinien znac i pamiętać swoją historię. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabadaon Opublikowano 30 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2017 (edytowane) Też nie jestem zwolennikiem tych Apeli przy każdej okazji. Ale szanuje inny punkt widzenia. Tych którzy uważają, ze tak być powinno !Chyba jednak nie do końca z tym punktem widzenia... Nie chcę rozwijać tematu, bo nie temu poświęcony jest wątek...Ale godski ma 100% racji, nie wdając się w spory i sympatie polityczne... Po prostu są zasłużeni i zasłużeni mniej... Edytowane 30 Grudnia 2017 przez jabadaon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 27 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2018 Dlaczego cisza tu taka...?A mnie rozpiera duma, szczególnie w takim dniu. Duma, że jestem Wielkopolaninem, Poznaniakiem...Władysławie wiem, że spoczywasz w spokoju, w poczuciu dobrze wykonanej roboty, dziękuję Dziadku! 19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 27 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2018 Dobrze, że nam o tym przypomniałeś bo jest z czego być dumnym. Cześć i Chwała Bohaterom 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kezmo Opublikowano 27 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2018 Rzeczywiście jedno z czterech zwycięskich powstań a w mediach jakoś cicho... Oddajmy Cześć chociaż tutaj. Chwała Bohaterom !!! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 27 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2018 Wiele fajnych wydarzeń w tych dniach w Wielkopolsce, teraz koncert z Poznania na TVN... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 27 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2018 Daleko mam do Poznania, ale chylę czoła przed Historią.....i rzecz jasna przed Bohaterami tamtych wydarzeń 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiekre Opublikowano 27 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2018 Cześć i Chwała Bohaterom. Jest zdecydowanie za mało informacji na temat Powstania Wielkopolskiego. Także panowie z Wielkopolski piszcie dzielcie się swoją wiedzą. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalaar Opublikowano 27 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2018 Wiele fajnych wydarzeń w tych dniach w Wielkopolsce, teraz koncert z Poznania na TVN...Ciekawe, że nie w "misyjnej" TVP tylko znienawidzonym przez pewne kręgi TVN... Cześć i chwała Powstańcom ! 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 27 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2018 Ciekawe, że nie w "misyjnej" TVP tylko znienawidzonym przez pewne kręgi TVN... Cześć i chwała Powstańcom !Bo patriotyzm nie ma barw politycznych ani jedynej słusznej TV wbrew twierdzeniu niektórych.Chwała Bohaterom !!! 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalaar Opublikowano 27 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2018 (edytowane) To ja juz nic napiszę...że i Lech Kaczyński był wyświetlany na ekranach za artystami wśród wielkich współczesnych obok Jana Pawła II, Wajdy, Wałęsy.. czyli można.. Edytowane 27 Grudnia 2018 przez Krzysiek P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZieli10 Opublikowano 27 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2018 (edytowane) W ogóle pewne ktęgi nie bardzo wiedzą chyba, że były jakieś powstania poza warszawskim.Miałem to szczęście, że pacholęciem będąc zapytałem na spacerze prababcię cóż to za pomnik, czy ten żołnierz śpi? A był to pomnik Nieznanego Powstańca w Bydgoszczy przy Bernardyńskiej. Babcia pamiętające jeszcze ten czas odrobinkę wspomnień mi przekazała. Edytowane 27 Grudnia 2018 przez MZieli10 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SID Opublikowano 27 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2018 (edytowane) Każdego roku jestem dumny, iż mieszkańcy mojego miasta mają w pamięci ludzi dzięki którym możemy żyć w wolnej Polsce. Edytowane 27 Grudnia 2018 przez SID 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytec Opublikowano 28 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2018 Zainteresowanym faktami, a nie tylko bezrefleksyjnym wstawaniem z kolan, nadmienię jednie, że wspomniane powstanie mieszkańców ówczesnej Prowincji Poznańskiej przeciwko Rzeszy Niemieckiej, miało miejsce w okresie od 27 grudnia 1918 do 16 lutego 1919 roku. Mówi się, że impulsem do zrywu powstańczego była wizyta I.J.Paderewskiego, który podczas powrotu do kraju zatrzymał się w Poznaniu i wygłosił płomienne, patriotyczne przemówienie do rodaków. W efekcie doszło do zamieszek z udziałem polskich i niemieckich bojówek, które w ciągu kilku dni przerodziły się w regularne walki, które swoim zasięgiem objęły całą prowincję. Przebieg walk był dynamiczny i można znaleźć wiele szczegółowych opisów, jedną z ciekawostek jest na pewno bitwą o Ławicę i bombardowaniem lotniska we Frankfurcie. Powstanie zakończyło się rozejmem w Trewirze, na mocy którego obszar walk powstańczych został objęty zasadami rozejmu kończącego I wojnę światową. Więcej szczegółowych informacji oferuje Google i biblioteki konwencjonalne. Podczas powstania poległo ok. 2250 Polskich żołnierzy. Wielu walczyło i poległo podczas II wojny światowej. Powstańcy byli ofiarami represji ze strony okupanta niemieckiego oraz późniejszych władz komunistycznych. Ostatni Powstaniec zmarł w 2015 roku. Cześć i chwała ich pamięci ! 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Drac Opublikowano 28 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2018 Tvp2 za chwilę.Wielkopolanie śpiewają.Bedzie m.in. Luxtorpeda, Natalia Sikora i inni. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 28 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2019 Z okazji 101 rocznicy wybuchu Powstania Wielkopolskiego, chciałbym zwrócić uwagę na trochę mniej znaną postać jednego z Bohaterów tego zrywu, Mieczyslawa Palucha: http://blog.surgepolonia.pl/2016/01/zapomniany-dowodca-powstania-wielkopolskiego/ 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tofik Opublikowano 28 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2019 Kurcze @friko to mi zainponowałeś...żeby ktoś z Warszawy o jedynym udanym powstaniu w tym kraju...Żeby było jasne,zero jadu czy chęci wywołania jakiejkolwiek gównoburzy...po prostu szok że ktoś spoza Wielkopolski pamięta...Dzięki i szacun. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 28 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2019 No nie jedynemu. W Wielkopolsce były dwa udane powstania. Pierwsze w 1806 roku. Prócz tego II Powstanie Śląskie (III też klęską nie było) i Powstanie Sejneńskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 27 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2021 ....no i żeśmy się doczekali, po 103 latach, że Powstanie Wielkopolskie zostało uczczone świętem narodowym Swoją drogą był taki film Kidawy-Błońskiego "Męskie sprawy" chciałem z dzieckiem obejrzeć ale nie mogę znaleźć w żadnym znanym mi serwisie filmowym 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 27 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2021 ....no i żeśmy się doczekali, po 103 latach, że Powstanie Wielkopolskie zostało uczczone świętem narodowym Swoją drogą był taki film Kidawy-Błońskiego "Męskie sprawy" chciałem z dzieckiem obejrzeć ale nie mogę znaleźć w żadnym znanym mi serwisie filmowym Na chomiku masz. Sprawdzałem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piernik Opublikowano 27 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2021 Tutaj możesz obejrzeć:https://ninateka.pl/vod/fabula/meskie-sprawy-jan-kidawa-blonski/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario Opublikowano 27 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2024 Cześć Ich Pamięci, w 106. rocznicę! 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 27 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2024 Zwycięzcom chwała! Na drugim zdjęciu grób mojego dziadka Władysława - Powstańca Wielkopolskiego na cmentarzu w Żabikowie.Kilka lat temu przy grobach powstańców ustawione zostały tablice upamiętniające, w tym roku pojawiły się flagi.Brawo Towarzystwo Pamięci Powstania Wielkopolskiego i miasto Poznań! ???? 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duży Opublikowano 27 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2024 Mój Dziadek Stanisław walczył w Powstaniu Wielkopolskim,mam jego zdjęcie w mundurze powstańca.Niestety 8 listopada 1939 o godzinie18,został zamordowany,wraz ze swoimi Kolegami pod laskiem Bolechowskim,przez nazistów.Nazywał się Stanisław Cieślik , miał 39 lat. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vako Opublikowano 27 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2024 Mój pradziadek ze strony babki walczył w Powstaniu, mieszkali na Ławicy koło Poznania. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi