Skocz do zawartości
  • 0

Lowrance Elite 5 / 7 / 9 Ti

Paprykarz

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

wymagały uziemienia aby działać, podłączenie samego echa bez przetwornika powodowało, że ekran dotykowy nie działał, trzeba trzymać kabel, podłączyć duży aku czy tez inne kombinacje aby pobawić się echem w domu, na wodze z racji podłączonego przetwornika problemu nie ma

• Like 1

• 0

Dystrybutor z cenami 7 przesadził więc 9 nie będzie konkurencyjna do HB czy garmina a i smród z tymi ekranami w 7 był niemały .

Pisałem w odniesieniu do rynku na Zachodzie, bo u nas to nie wschód, a wolna amerykanka cenowa. Nie rozumiem dlaczego pomimo niższych zarobków ceny na elektronikę wędkarską są u nas sporo wyższe niż w UE. Przecież i tak wszyscy muszą importować ten stuff zza wielkiej wody....Drapieżny kapitalizm, czy jak?

• 0

co do HB to sie nie wypowiem, bo nie studiowalem zbytnio tych urzadzen. Co do garmina , to dal popalic konkurencji na rynku.  dobre ceny i sprzet ok. NIe dodajac ekranow dotykowych zeszli z ceny , brak milona funkcji radarow itp. umozliwil zapewne wycisniecia wiecej z slabszych podzespolow. Lowrance wsadzil ekrany dotykowe , milion funkcji  i sie cena wieksza zrobila.  Cos za cos. Najlepsze w tym wszystkim jest to , ze Lowrance uwaza , iz to ma tak dzialac i o co wam chodzi... , a jesli juz  macie z tym  problem ,to krotki filmik instruktazowy , pokaze jak uzytkowac w domu...:)  Poprostu , w Ameryce echo sie wlacza tylko na lajbie.

• 0

Jestem ciekaw ile sprzętu trafia do naszych rąk spoza układu dystrybutora. Poza tym u nas jest czarnodupie jeżeli chodzi pomoc dystrybutora w rozwiązaniu problemów. Co do Parkera nie sądzę, by brali udział w tworzeniu polskiej wersji językowej softu. Garmin wyciągnął wnioski z walki o rynek HB vs Lowrance i poszedł w walory użytkowe i decydującą dla wielu cenę. Ból, że nie mają własnego softu do domowej produkcji mapek - ponoć mieli się wyrobić na koniec tego roku.

Edytowane przez Maciej_K

• 0

paczki językowe to kwestia zamiany kilku plików, zwykle w normalnym sofcie dostaje się plik tekstowy i trzeba zrobić drugi tyle że z polskimi nazwami. Grzebanie się w sofcie aby podmienić język to proszenie się o problem, ale jeśli grzebią to ich sprawa, pewnie dlatego ze trzy razy wydawali nowy soft dla 7Ti a potem znikał ze strony

• 0

Nie wiem, ale ja będąc producentem trzymałbym rękę na tym procesie , a nie powierzał go zewnętrznym firmom. Wczesniej Cz.Karpiński był dystrybutorem Lowrance'a o ile pamiętam, i język polski zapewne występował. Z drugiej zaś strony są osiągalni magicy spoza głównego nurtu dostawy softu i potrafili sobie poradzić z takimi plikami. Nie chodzi więc  o sterowniki do reaktora atomowego.

• 0

Wyższe modele TI &HDS juz się aktualizuja przez.wifi i jest pl. Warunek taki ze przed aktualizacja musi pl posiadać. Ktoś gdzies tu juz prawil na jb ze jest możliwość zakupu w europie z pl.softem pod zamówienie. I nie jest to przeróbka tylko poprostu sprzedawca zamawia echo z paczka

Edytowane przez siarq
  • Like 1

• 0

Wyższe modele TI &HDS juz się aktualizuja przez.wifi i jest pl. Warunek taki ze przed aktualizacja musi pl posiadać. Ktoś gdzies tu juz prawil na jb ze jest możliwość zakupu w europie z pl.softem pod zamówienie. I nie jest to przeróbka tylko poprostu sprzedawca zamawia echo z paczka

Czyli soft nie jest tylko dla wtajemniczonych via Parkery.

• 0

Wie ktoś jaka moc przetwornika totalscan ? Szukam tej informacji i albo podają N/A  albo jakieś 30000(rms 250w ) .Co najmniej dziwne te oznaczenia , jak coś jest ukrywane to widać coś do ukrycia jest . Elite ti ma 500 w ale co innego moc echosondy a co innego moc przetwornika .

Edytowane przez roberto77

• 0

Witam 

Dzisiaj byłem na rybach na lodzie ze swoja elite 7ti wsadziłem w dziurę przetwornik total scan i zonk, Sprzęt nowy wziąłem do testów na lodzie. W grudniu sprzedałem elite 7 chirp i nie bylo takich numerów jak z ti. tzn. za chiny nie mogłem jej ustawić nie wiem czy może przetwornik zepsuty czy co ? Obraz z echa był cały kolorowy czerwony itd. raz pokazywało 3m głębokości raz 1,8 nie było widać dna nawet jak głębokośc ustawiałem ręcznie. Czułość i i inne opcje nic nie pomagały. może ktoś spotkał się z takim problemem. Szkoda tylko, że nie zrobiłem zdjęć. Nadmienię, że w ustawieniach przetwornika mam ustawiony total scan. Najlepsze jest to że wiem co robię jeżeli chodzi o ustawienia bo to nie moja pierwsza echosonda po za tym kolega posiada hds8 gen 3 i jezeli chodzi o opcje to niczym się nie różni. A tu taki zonk. Coś jak na tym filmie: 

nieraz wchodził tylko biały ekran a.le kawałek taki jak by klin. Chyba serwis tylko zostanie. PS. jak zrobić twardy reset bo nie da rady tak jak w hds8.

• 0

Wpierw zrób twardy reset. W menu sprawdź czy nie masz pdf z instrukcją (w Hds jest).

Znasz orientacyjna głębokość gdzie wkładałes przetwornik ? Nie było to przypadkiem na płytkiej wodzie około 1-1,5m ?

Zanim wyślesz zrób reset i sprawdź ponownie. Sprawdź tryb dsi i boczny. Ustaw raz jeszcze przetwornik w menu. PozostawiaLes w przeremblu na chwilę?

A hds 8 to chyba gen 1. Gen 3 ma 7.9.12"

Edytowane przez siarq

• 0

Po przestudiowaniu całego tematu i licznych rozmowach w lokalnych sklepach wędkarskich zrodziło się kilka pytań na które mogą odpowiedzieć jedynie szczęśliwi posiadacze Elite 7 Ti. Podczas zdobywania informacji doczytałem się echo ma blokadę terytorialną na Europę, czy to prawda i jeśli tak to jak to się objawia ? Czy np w Norwegii da się w pełni korzystać z tego urządzenia ? Po drugie czy echo ma fabrycznie wgrane jakieś mapy ? jest opcja zakupu z C-Map UK czy to znaczy, że do fabrycznych map można dokupić jakieś bardziej szczegółowe na UK czy też nie ma żadnych? No i ostatnie czy ktoś z Was sprowadzał swoją zabawkę z zagranicy ? Jest potężna różnica cenowa o czym pisaliście wyżej a zakładając że blokada GPS to chwyt marketingowy lub zakup np w Niemczech jeśli to jednak prawda utrudni życie tylko i wyłącznie brakiem Polskiego menu ?? na pomoc producenta  nie liczę po tym co pisaliście wyżej więc bariera językowa nie będzie problemem.

• 0

Jeśli jest blokada GPS to nie na kraje a kontynent . Kupione w europie będą u nas działac . Mapa.jest bazowa świata czyli kontynenty kraje bez szczegółów typu drog jezior. Kupione mapy navico czy c map itp. Jeśli echo obsługuje format chodzić muszą można to porównac do nawigacji która kupujesz z jakąś tam mapa. Jeśli chcesz konkretna to należy dokupić bądź stworzyć samemu.

Edytowane przez siarq

• 0

Blokada jest na konkretną długość geograficzną. Jak ci się nie pali, to daj znać. Ściągnę ci wersję na europę za rozsądne pieniądze. Blokada działa od 30°W na wschód.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez psulek