Skocz do zawartości
  • 0

Lowrance Elite 5 / 7 / 9 Ti

Paprykarz

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

A to dobrze, czy źle, że przetwornik ma mniejszą moc? Wiem. może głupie pytanie, nie jestem po szkołach elektronicznych. Ja nie łowię na oceanach. Jak potrzeba dużej mocy to zaraz zamawiam u elektronika 4000W "dopał" i będę dawał w wodę jak Ruscy na CB. Tylko co zrobić jak w "telewizorze" zobaczę walleye, a nie nasze rodzime sandacze? :lol:

• 0

nadal nie rozumiem co jest nie tak z Elite 7/9 Ti? brak w dokumentacji mocy anteny uniemożliwia korzystanie z niej? jakie praktyczne cechy są złe?

sam mogę wymienić kilka cech, które mogą być traktowane jako ewidentnie złe, ale są i takie co jedni uznają za złe a inni za dobre

wg mnie złe

- problemy z uziemieniem gdy echo nie jest podłączone do przetwornika i nie działa touchscreen

- wysoki pobór prądu w stosunku do konkurencyjnych odpowiedników np Garmin 71SV

cechy które można rozpatrywać dwojako

- brak multitouch ale są klawisze "+" "-" i niektórzy tak wolą,a i fakt ekranu dotykowego moze być już plusem

- upublicznienie map na Insight Genesis, ale wg mnie plusem jest bardzo dużo darmowych map do ściągnięcia

Edytowane przez wuran

• 0

czyli uważasz, że Elite 7/9 Ti ma moc nadajnika 500W ale przetwornik obsługuje tylko 100W? nie wiem ile ma, ale działa, pokazuje co ma pokazać, napisz co oprócz teoretycznej wiedzy jest nie tak w tym zestawie? Ewentualnie policz od drugiej strony, masz daną głębokość 305 metrów zasięgu dla częstotliwości 200kHz i oblicz ile trzeba mocy aby sygnał dotarł i wrócił. Mi wystarcza że działa, jak napisał kolega w innym wątku nie trzeba znać zasady działania mikrofalówki aby podgrzać zupę.

MI sonda pokazywała poprawnie i nie widziałem różnicy pomiędzy obrazem na 7Ti a Garmin 91SV

• 0

czyli uważasz, że Elite 7/9 Ti ma moc nadajnika 500W ale przetwornik obsługuje tylko 100W? nie wiem ile ma, ale działa, pokazuje co ma pokazać, napisz co oprócz teoretycznej wiedzy jest nie tak w tym zestawie? Ewentualnie policz od drugiej strony, masz daną głębokość 305 metrów zasięgu dla częstotliwości 200kHz i oblicz ile trzeba mocy aby sygnał dotarł i wrócił. Mi wystarcza że działa, jak napisał kolega w innym wątku nie trzeba znać zasady działania mikrofalówki aby podgrzać zupę.

MI sonda pokazywała poprawnie i nie widziałem różnicy pomiędzy obrazem na 7Ti a Garmin 91SV

Mówisz o sideview czy o wszystkich widokach? Pytam odnośnie tego, że obraz był taki sam jak w 91 SV. A w 91 SV jaki był przetwornik?

• 0

Kolego @Wuran , nie porównujemy TI do serii echo map garmin. Ti ma więcej mozliwosci i ekran dotykowy. Dla wielu osób zbędnych funkcji , ale sa. jak juz porównywać ,to do serii gps map. Tam zapotrzebowanie na prąd tez jest wieksze. TI to taki produkt, ni najwyższa półka ni średnia. Jak zauważyłes słusznie ,bubel z dotykiem w domu, na wodzie ok. Multitouch nie ma ,a napewno miło by go użytkownicy przyjęli. Coś za coś. Producent stwierdził pewnie , że w tych pieniądzach lepiej się nie da . A jak chce się lepiej to półka najwyższa. Każdy sprzęt ma swoje wady /zalety. Moim zdaniem jest ok. Trzeba się targować i można kupić sporo poniżej katalogu.

A.odnośnie spraw.technicznych Sam dystrybutor.zachęca cyt:" Na wszelkie Państwa pytania typu:

techniczne sprawy, serwis pogwarancyjny, pakiet językowy serdecznie zapraszamy do kontaktu email:

parker@parker.com.pl"

Edytowane przez siarq

• 0

2X9Ah to chyba trochę mało dla 9Ti. Do tego stary cover jest zdecydowanie za mały (pójdzie do ludzi z rzeczonymi akumulatorami i skrzynką na zasilanie). Kombinuję nad 22Ah YUASA. Znalazłem też jakiś wynalazek 28Ah w tym samym rozmiarze. Oczywiście producent to jakieś coś, nie wiem co i dlatego chyba jednak YUASA (może SSB o takich parametrach jeśli cenowo będzie lepiej, a jakość porównywalna?). Co do echa będzie optymalne? REC 22-12 czy YPC 22-12? Gabaryt ten sam, masa zapewne ta sama lub bardzo podobna, cena zbliżona... Czym się do jasnej cholery różnią i który z nich wybrać? A może coś zupełnie innego?

• 0

Jeden akumulator około 30Ah kosztuje ok.300. zł. 18 Ah np.SSB to koszt ok.150 zł. Też stoję przed dylematem i chyba kupię dwie 18-ki lub 20-ki żeby mieć jeden w zapasie gdyby na cały dzień jeden nie wystarczył.

• 0

Adam, o Europower gdzieś już czytałem. Tak na szybko, żeby nie szukać... Dostanę taki prąd (22Ah) w gabarytach 181x77x166 mm?

No dobra, gabaryt i prąd są. Znów dwa typy i znów nie wiem czym się różnią i który wziąć. 

Kiedyś nie było problemów. Albo nie było nic, albo było tylko szare. Teraz nawymyślali jakichś "różowych", "błękitnych" i innych. 

Świat się kończy ;-)

Edytowane przez StCroix

• 0

Coś za coś panowie. Przerobiłem kilka noname kostek 7ah i 9ah i juz ich nie chce więcej.  Mam 5 letniego EP 28ah. Wystarcza na 2 wypady po około 14h hds7 na wodzie + dymanie dętki + kotwica elektryczna stawiana przynajmniej po 10 razy na  każdym wyjezdzie. Myślę że to naprawdę dobry wynik na 5 latka . Nie mowie ze ssb są złe czy yuasa. Tylko z doświadczenia jakie mam . A gabaryty musisz sprawdzić.  Bo nie znam wpisz na ale drogo i wsio jasne

Edytowane przez siarq

• 0

Jeden akumulator około 30Ah kosztuje ok.300. zł. 18 Ah np.SSB to koszt ok.150 zł. Też stoję przed dylematem i chyba kupię dwie 18-ki lub 20-ki żeby mieć jeden w zapasie gdyby na cały dzień jeden nie wystarczył.

Szok. 9 cali Garmina chodzi na 18 Ah trzy dni a tu przy 9Ti trzeba elektrownię podpinać?

• Like 1

• 0

Może nie trzeba, ja po prostu lubię mieć pewność, że debila na brzegu prądem pogonię. Inne argumenty nie trafiają (a tak poważnie, to zwykle wyjeżdżam na kilka dni bez możliwości ładowania akumulatorów).

Aaaa, no i jak Kolega Adam - ponton dymam i takie tam.

Edytowane przez StCroix

• 0

Nie używałem . Ale trza będzie spróbować jak lód zejdzie . Taka alternatywa dla ig i RM. Bez wysyłania GB logów i na  miejscu. Może sie fajnie sprawdzać na nowych wodach. Gdzie odrazu jest jakiś pogląd wody. Coś ala.qd z Garmina.  Jakość kredkek bambino . Ale lepsze to niż nic