Skocz do zawartości
  • 0

Lowrance Elite 5 / 7 / 9 Ti

Paprykarz

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mam pytanie odnośnie echosondy Elite 7 Ti. Jak ustawić odpowiednią datę i godzinę w urządzeniu? Jak zapisuję aktualnie waiponty to pojawia mi się data z lutego 2017r. Jest poślizg około 6 miesięcy w stosunku do bieżącej daty. Przejrzałem wszystkie zakładki i nigdzie nie mogłem znaleźć tego. Jest zakładka gdzie można zmienić tylko godzinę, daty nie można.

• 0

Mam pytanie odnośnie echosondy Elite 7 Ti. Jak ustawić odpowiednią datę i godzinę w urządzeniu? Jak zapisuję aktualnie waiponty to pojawia mi się data z lutego 2017r. Jest poślizg około 6 miesięcy w stosunku do bieżącej daty. Przejrzałem wszystkie zakładki i nigdzie nie mogłem znaleźć tego. Jest zakładka gdzie można zmienić tylko godzinę, daty nie można.

Jeżeli poprzednio data była odpowiednia - proponuję powrócić do fabrycznych ustawień.

• 0

Mam pytanie odnośnie geofencing-u.

Posiadam 7Ti sprowadzoną z USA. Używam na wodzie, do tej pory wyłącznie opcji Sonar i Structure. Pozostałych nie "tykałem". Nie występują opisywane na forum objawy geofencing-u. Jednostki są takie jak ustawiłem w Settings (metryczne), nie ma żadnych komunikatów o niewłaściwym obszarze, echo się nie blokuje, itp.

Pytanie - czy w/w sytuację rozumieć jako brak geofencing-u (cudowny  :)) czy też Elitka zablokuje się po odpaleniu modułu Chart i próbach z mapami ?

• 0

A nie ma tak, że datę odczytuje z GPS'a??

No właśnie jak zaznaczam waiponta czyli z gps to jest przekłamanie daty mniej więcej o 6 miesiecy wstecz do aktualnej daty.

To jest nowa echosonda wysłana do mnie przez producenta po reklamacji wcześniejszej która zaczęła mi się blokować i zawieszać.

Co zrobić żeby zapisywała właściwą datę jak wbijam waiponta?

• 0

o geoferncing

Zadzwoń do Parker Poland i Panowie z serwisu dadzą jedyną rzetelną odpowiedź. geofacing tyczyl sie w starszych modelach hds -ow i zapewne w nowych tez jest. Taka polityke ma Lowrance...

Nie wierzę w rzetelną odpowiedź serwisu dystrybutora lokalnego w kwestii sprzętu pochodzącego z indywidualnego importu (a zakazany nie jest :) ).  Krótko mówiąc - mój problem może wesprzeć raczej ktoś, kto faktycznie odpalił "amarykańską" 7Ti i dopadł go geofencing ...

• 0

Nie no . Myślę że się wypowiedzią w tej kwestii. Jeśli nie będą współpracować z użytkownikami, to będzie sie im  czkawką odbijać:) import nie jest zakazany ,a możesz stać się potencjalnym klientem na wygranie pl. Softu. Także każdy kij ma dwa końce. 

• 0

Nie no . Myślę że się wypowiedzią w tej kwestii. Jeśli nie będą współpracować z użytkownikami, to będzie sie im  czkawką odbijać :) import nie jest zakazany ,a możesz stać się potencjalnym klientem na wygranie pl. Softu. Także każdy kij ma dwa końce. 

Nie będę dzwonił :)  Nie na moje nerwy ...

Ale napiszę - tak będzie pewniej i  bardziej wiarygodnie. Oczywiście - podzielę się rezultatami na forum.

A być może w międzyczasie ktoś z Forumowiczów coś dorzuci .... 

• 0

Mam problem z mapami IG a właściwie to się już chyba nazywa C-MAP Genesis. Ściągnąłem kilka na kompa, umieściłem w folderach i rozpakowałem. Jest po 5 plików w każdej z map. Po załadowaniu karty do echa (elite 7ti) nie wyskakuje żadne okno pop up ( potrzebne chyba do załadowania mapy). foldery z plikami są widoczne w zakładce pliki natomiast nazwy folderów/map nie pojawiają się na liście żeby można je załadować. Druga opcja, pobieram mapę poprzez echo. Pliki nie zapisują się w folderze, natomiast echo widzi mapę, klikam i ładuje się ....biały ekran na którym jest tylko kursor i +/-  oddalenie/przybliżenie. Wcześniej niewiele miałem do czynienia z echosondami. Czy coś może robię nie tak?

• 0

Ok. Ogarnąłem. Jest pełna mapa i wciąż to samo. Pytanie laika. Może potrzebuję mieć oddzielną mapę PL, żeby wczytać/ znaleźć dany akwen? Jak wgrywacie mapy do echa?

Pusta karta sd do kompa- ściągnięte pliki (mapy) rozpakowuję do wcześniej stworzonych folderów na karcie. Foldery opisuję nazwami akwenów. Wrzucam do echa i lipa. W plikach widać a w kolumnie nie .Jest tylko lowerance i navionics do wyboru. Z ciekawostek to obecnie dostajemy ten czarny uchwyt do totalscana,Instrukcja jest dedykowana do elite Ti i jest beznadziejna a za kabelek nadal trzeba trzymać ????.

Zauważyłem , że są 2 strony , z których można pobrać social map. Jtr. Wkleję linki.

Edytowane przez sajdol1

• 0

Jeden problem z głowy. Tym razem kombinowałem na tarasie bo pomyślałem, że może chodzi o brak sygnału gps.. Kliknąłem na mapy lowrance, kursor był ustawiony na USA, znalazłem Polskę, zbliżyłem a następnie kliknąłem mapę akwenu (ściągniętą z poziomu echa) i jest. Tylko, że echo wrzuciło pliki luzem na kartę.

Map w  folderach cały czas nie widzi. Chcąc pobrać kolejną mapę poprzez echo wyświetla się komunikat, że mapa jest już na karcie.

• 0

Tutaj trochę na ten temat:

https://insightgenesis.wordpress.com/2015/06/26/how-to-save-multiple-insight-genesis-maps-on-the-same-sd-card-new-feature/

przyznam że ja mam każdą mapę z IG na oddzielnej karcie i nie próbowałem wrzucać ich do różnych folderów na tej samej karcie. Według powyższego artykułu wszystko powinno działać i działa nawet na hook. 

• 0

Już to czytałem, robię tak i nic to nie daje. Przy włączeniu echa z załadowaną kartą z mapami nie wyskakuje żadne okno. Może to wina mojego softu (2.0). Czy komuś się udało obsługiwanie kilku map na jednej karcie na elite ti?

Tutaj gość nie usuwa spakowanego pliku z folderu, ale przecież nie może mieć to znaczenia.

https://www.youtube.com/watch?v=aJT49wb17oM

Edytowane przez sajdol1

• 0

Mam na karcie mapę Lowrance i kilka "Social Maps" ściągniętych z C-Map Genesis. Każdą mapę mam w ddzielnym katalogu oznaczonym xxxx_at5. Niezależnie, jak nazwiemy katalogi na liście map pojawia się : Lowrance i lista map" social" oznaczonych numerami. Trzeba sprawdzić, która mapa jest oznaczona jakim numerem. Zaczynałem od firmware 2.5. Teraz mam 3.0 i wszystko działa bez zarzutu. Jeżeli chcemy, aby pokazała się lista map, musimy zaakceptować pop-up. W innym przypadku widać na liście tylko Lowrance. Później możemy wybrać i załadować dowolną mapę z listy.

• Like 2