Skocz do zawartości
  • 0

Lowrance Elite 5 / 7 / 9 Ti

Paprykarz

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mam problem albo i nie, z Elite7Ti. Zdarza mi się że echo dziwnie reaguje na dotyk, mianowicie dotyk palca w górnej części ekranu uruchamia aplikacje umieszczone z boku ekranu, większość aplikacji jest niedostępna. Po dotknięciu ekranu słychać sygnał dzwiękowy ale nic się nie dzieje. W serwisie napisali ze echo wymaga uziemienia. Czy możecie mi pomoc jak uziemić tę echosondę? Mam ją zamontowaną w Łodzi Necko 420 bezpośrednio domakumulatora 34 Ah. Nadmieniam ze nie jest to problem niskiego napięcia bo to już wyeliminowałem. Przetwornik jest podłączony prawidłowo. Wydaje mi się że to się dzieje przy temperaturach poniżej 20 stopni Celsjusza. Jak i gdzie podłączyć przewód uziemienia (to chyba ten żółty). Pozdrawiam.

Edytowane przez Arcturus

• 0

Żółty przewod.nie jest uziemieniem. Bynajmniej w hds służy do wzbudzenia urządzenia. Trzabylo się zapytać mości serwisanta w jaki sposób wykonać uziemienie echa na łodzi będąc na wodzie? Może należy zamiast liny kotwicznej z tworzywa sztucznego miec stalowa zakończona sonda ostrzowa i kotwicę z 50kg co by się dobrze w dno wbiła... i to spiac z echem...do tej pory nie mogę pojąć tego. Jak.mozna taki bubel puścić do ludzi... później tworzyć filmiki instruktarzowe jak użytkować echo w domu. Twierdząc przy tym że wszystko jest super i ludzie maja albo do d. Akumulatory bądź inne historie

Edytowane przez siarq

• 0

Mam problem albo i nie, z Elite7Ti. Zdarza mi się że echo dziwnie reaguje na dotyk, mianowicie dotyk palca w górnej części ekranu uruchamia aplikacje umieszczone z boku ekranu, większość aplikacji jest niedostępna. Po dotknięciu ekranu słychać sygnał dzwiękowy ale nic się nie dzieje. W serwisie napisali ze echo wymaga uziemienia. Czy możecie mi pomoc jak uziemić tę echosondę? Mam ją zamontowaną w Łodzi Necko 420 bezpośrednio domakumulatora 34 Ah. Nadmieniam ze nie jest to problem niskiego napięcia bo to już wyeliminowałem. Przetwornik jest podłączony prawidłowo. Wydaje mi się że to się dzieje przy temperaturach poniżej 20 stopni Celsjusza. Jak i gdzie podłączyć przewód uziemienia (to chyba ten żółty). Pozdrawiam.

Zrób kalibrację ekranu.

• 0

U mnie po kupnie echa przesunięcie ekranu było niewielkie. Aby zamknąć okno musiałem kliknąć obok X . Zrobiłem kalibrację i działa tip top. Może jest opcja przywrócenia do ustawień fabrycznych/resetu kombinacją klawiszy i to pomoże?

@Paprykarz, dlaczego piszesz, żeby wymienił echo na inny model? Masz jakieś info, że to częsta usterka w TI?

Może po prostu ekran jest uwalony a to się może w każdym modelu zdarzyć.

Edytowane przez sajdol1

• 0

Moim zdaniem jest to problem który często pojawia się w Elite TI. Znajomi wędkarze to przerabiali, na forum często trafia się opis problemów z Elite. Fora zagraniczne podnoszą ten problem (ekran, zawieszanie się urządzenia)

Pomimo podobnej ceny tych urządzeń, to jednak Simrad jest bardziej zaawansowany technicznie. Natomiast brak informacji o nieprawidłowym działaniu może wynikać z ilości urządzeń na naszym rynku która jest mniejsza niż Elite. Można by przyjąć, że są to błędy wczesnego okresu produkcji ale te urządzenia trochę już na rynku są...

Oba urządzenia są produkowane w Meksyku (w tej samej fabryce ?)

Z wiadomych względów, producenci nie udostępniają żadnych informacji na temat awaryjności swoich urządzeń. Pozostaje nam jedynie budowanie własnej opinii na opiniach mniej lub bardzie zadowolonych posiadaczy tych urządzeń.

• 0

Nie mozna stworzyc waypointa pozycja jednostki nie jest okreslona .Taki komunikat sie wyswietla po resecie na domyslne .Moze ktos pomoze

Pewnie robiłeś reset w zamkniętym pomieszczeniu i nie ma sygnału GPS.

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka