Paprykarz Opublikowano 28 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2015 Czy któryś z kolegów dysponuje zdjęciami tyłu (z rozkładem wtyczek ) echosondy Lowrance Elite 7/5 Ti ?Jest mnóstwo zdjęć w sieci ale przodu ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 22 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2017 Święte słowa Panie Adamie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sajdol1 Opublikowano 22 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2017 A ile trzeba dać za takiego simrada itp. żeby mieć "pełny" CHIRP ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Arcturus Opublikowano 22 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2017 Jak to zrobić jak ekran nie reaguje na żadne menu?jakoś ruszyło:poniżej instruktarz jak zrobić twardy reset i kalibrację ekranu w ELITE TI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Arcturus Opublikowano 22 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2017 Żółty przewod.nie jest uziemieniem. Bynajmniej w hds służy do wzbudzenia urządzenia. Trzabylo się zapytać mości serwisanta w jaki sposób wykonać uziemienie echa na łodzi będąc na wodzie? Może należy zamiast liny kotwicznej z tworzywa sztucznego miec stalowa zakończona sonda ostrzowa i kotwicę z 50kg co by się dobrze w dno wbiła... i to spiac z echem...do tej pory nie mogę pojąć tego. Jak.mozna taki bubel puścić do ludzi... później tworzyć filmiki instruktarzowe jak użytkować echo w domu. Twierdząc przy tym że wszystko jest super i ludzie maja albo do d. Akumulatory bądź inne historieMożna wykorkować, udało się znaleźć filmik ukazujący problem braku reakcji na dotyk ekranu Elie 7Ti. Nie wiem jak można tak zostawić klientów z takim problemem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 22 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2017 Na Pana trzeba mieć wyglad i pieniadze. A mnie brakuje i tu tam:)poprostu czasami powielanie bełkotu marketingowego mnie slabi... ile trzeba dac z chirp? Za najprawdziwsze pewnie z 1mln $ tylko po co Ci to wedkarstwie? Przetwornik które to obsługują zaczynają się od 2000zl i brną ku nieskonczonosci ... ceny echosond możesz sprawdzić w katalogach. Serii evo3,bądź seria ES jak się nie mylę simrad z Skandynawii. W 20000 zl sie zmiescisz z jedna wiazka chirp przy nie najmniejszym ekranie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 22 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2017 (edytowane) A ile trzeba dać za takiego simrada itp. żeby mieć "pełny" CHIRP ?Podstawowy przetwornik dobrej klasy kosztuje 1800 - Arimar TM150, 300W. To jest cena za samo 2D, bez żadnych skanów bocznych czy też innych DI. Musisz doliczyć sobie do tego LSS + koszt samego urządzenia. Tanio nie będzie. Ceny mocniejszych przetworników CHIRP przyprawiają o dreszcze. TM265 - 10000. Edytowane 22 Listopada 2017 przez psulek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sajdol1 Opublikowano 23 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2017 Dziękuję za zaspokojenie mojej ciekawości i przede wszystkim nerwów, bo już myślałem że taki np. simrad z tej samej półki cenowej co TI oferuje pełny chirp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 23 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2017 Dziękuję za zaspokojenie mojej ciekawości i przede wszystkim nerwów, bo już myślałem że taki np. simrad z tej samej półki cenowej co TI oferuje pełny chirp Jeżeli chodzi ci o Simrad GO, to przetwornik jest taki sam jak w Ti. Tylko ekran lepszy i płynniej chodzi. Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Norcem Opublikowano 23 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2017 (edytowane) W zasadzie simrad evo I hds carbon to to samo. Chirpowanie zależy od przetwornika jak już wyżej napisane, airmar ma szeroki wybór w zależności od grubości portfela. Jednak dla kogoś, kto łowi na głębokościach do 30-40m, myślę, że gra nie warta pieniędzy. Co innego 300m na słonej. Co do zakłóceń na ekranie, to tylko montaż przetwornika. Jeśli łódź jest wąska i ma nierówne dno, to cudów nie będzie, bez względu na echosonde.Widzę to po zmianie łodzi. Z płaskiej 4.8x1.5 na 6x2.5 I głębokie V. Przy tej pierwszej jak bym nie ustawił, powyżej 10km/h był szum I gubienie dna.W tej drugiej dużo lepiej, ale jeszcze trochę muszę poprawić, żeby nie gubi dna na pełnej prędkości. Milimetry w ustawieniu robią dużą różnicę. Edytowane 23 Listopada 2017 przez Norcem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarCinFin Opublikowano 23 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2017 W zasadzie simrad evo I hds carbon to to samo. Chirpowanie zależy od przetwornika jak już wyżej napisane, airmar ma szeroki wybór w zależności od grubości portfela. Jednak dla kogoś, kto łowi na głębokościach do 30-40m, myślę, że gra nie warta pieniędzy. Co innego 300m na słonej. Co do zakłóceń na ekranie, to tylko montaż przetwornika. Jeśli łódź jest wąska i ma nierówne dno, to cudów nie będzie, bez względu na echosonde.Widzę to po zmianie łodzi. Z płaskiej 4.8x1.5 na 6x2.5 I głębokie V. Przy tej pierwszej jak bym nie ustawił, powyżej 10km/h był szum I gubienie dna.W tej drugiej dużo lepiej, ale jeszcze trochę muszę poprawić, żeby nie gubi dna na pełnej prędkości. Milimetry w ustawieniu robią dużą różnicę.Z zakłoceniami obrazu lub jego braku jest tak piszesz dno łodzi i umiejscowienie przetwornika. Przy małych łodziach do 5 m cudów nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 23 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2017 (edytowane) Cudów nie bedzie. Dobrze piszecie. Ale jeśli na dłuższej sztycy montuje się przetwornik , po lniżej silnika i maksymalnie się od niego odsunie + schowa pod dno , To można prawie całkowicie wyeliminować zakłócenia przy prędkościach do 10km/h. Simrad evo 3 jest bardzo podobny do Carbon. Obsluguje jednak przetworniki typu forward. Jest to elektronika typowo morska.Jest jeszcze jedna firma simrad-matka . Oni dopiero maja cuda Edytowane 23 Listopada 2017 przez siarq 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sajdol1 Opublikowano 23 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2017 (edytowane) Jak zejdziesz poniżej silnika to będziesz płynął wolniej pewnie z 10km/h, wzrośnie spalanie i nie wiem czy jest taki uchwyt, który by to wytrzymał.Ciekawym rozwiązaniem jest wgłębienie w dnie łodzi przygotowane pod przetwornik.. RF 420 tak mają. @MarCinFin - pływałem dziś wiślaną łódką , która jest mniejsza od Twojej. Uchwyt jaxon. 20km/h i pojawiają się niewielkie zakłócenia, które w ogóle nie przeszkadzają w czytaniu dna. Niestety po skoszeniu śruby większych prędkości nie osiąga. Może w sobotę sprawdzę na innej łódce jak to u mnie wygląda przy większych prędkościach. Edytowane 23 Listopada 2017 przez sajdol1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 23 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2017 Dlatego od przyszłego sezonu przesiadam się na zestaw P79 + GT30. Ładnie strzela przez dno i działa przy wysokiej prędkości. A GT30 pójdzie powyżej dna, żeby nie chlapał. Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sajdol1 Opublikowano 23 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2017 Mi na Wiśle to by się bardziej ten forward przydał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 23 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2017 Mi na Wiśle to by się bardziej ten forward przydał tylko zdolnosc finasowa i fantazja , nas ogranicza w tych zabawkach ( i ta lepsza polowka ) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarCinFin Opublikowano 23 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2017 Bez lepszej połowy to ja już bym na łodzi mieszkał i pracę zmienił 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Norcem Opublikowano 24 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2017 Cudów nie bedzie. Dobrze piszecie. Ale jeśli na dłuższej sztycy montuje się przetwornik , po lniżej silnika i maksymalnie się od niego odsunie + schowa pod dno , To można prawie całkowicie wyeliminować zakłócenia przy prędkościach do 10km/h. Simrad evo 3 jest bardzo podobny do Carbon. Obsluguje jednak przetworniki typu forward. Jest to elektronika typowo morska.Jest jeszcze jedna firma simrad-matka . Oni dopiero maja cuda Nie wiem do końca co masz na myśli "schowa pod dno"? Mówisz o przetwornikach montowanych "przez dno"?Wielkość łodzi to jedno, ale ukształtowanie dna ma większe znaczenie. Poprzednia łupina miała dno "W choinkę" I ni sposób nie mogłem trafić w czystą wiązkę wody. Poprzedni właściciel w ogóle poleciał po bandzie i zamontował przetwornik na sztycy, całkowicie pod dnem ; zaraz po ruszeniu była snieżyca. Wklejenie przetwornika na epoksyd jest jakimś rozwiązaniem, ale zmniejsza skuteczny zasięg. Więc do szukania ryb na 100m w słonym słabo się nadaje. Chyba że konkret z airmara typu M260, tylko to kolejne kilka tys. "B. o. a. t Bring On Another Thousand" jak za wodą mawiają Siarq mówisz o firmie B&G? Czy o wyższych modelach simrad z serii pro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 24 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2017 (edytowane) Ja u siebie (detka) , też walczylem dlugo z zakloceniami. Dopiero gdy na sztycy przetwornik powędrowała 20cm głębiej od silnika , i jest skierowany w "kierunku" dziobu, zaklocenia prawie zniknęły. Z tym , że ja vmax mam 8kmh. Raz na spalinie 5km 10kmh . Odwrócenie obrazu ustawiam w ustawieniach echosondy dla ścisłości. Przy większych prędkościach nie wiem czy to zda egzamin, opory wody są spore... A pisałem o modelach simrad serii Es . Które wykorzystują duże jednostki przy polowach morskich. Simrad to 2 firmy. Jedna z USA gdzie są urządzenia serii Go,evo3 i ekrany Multi. Druga firma to kraje skandynawskie. Gdzie jest główny założyciel Simrad. Oni robia tylko sprzęt profesjonalny. Typowo na morze Edytowane 24 Listopada 2017 przez siarq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 count_martin3z Opublikowano 24 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2017 Przy większych prędkościach prócz dna moja Ti 9 nie pokazuje nic.Co ciekawe... Snieżyć jedna strona zaczyna od 7 km/h do 12 najmocniej powyżej jest nawet znośnie. Najmniej śniegu jest od 19 km/h. Przetwornik mam w pawęż wkręconą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarCinFin Opublikowano 24 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2017 (edytowane) Podczas jutrzejszego szczupakowania zrobię fotki/zrzuty ekranu przy różnych prędkościach. Edytowane 24 Listopada 2017 przez MarCinFin 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Lucas Opublikowano 24 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2017 Może być to spowodowane przez śrubę. Miałem taką sytuację, że zaczął mi śnieżyć ekran mniej więcej w takich prędkościach ale w garminie po zmianie śruby w hondzie na nowy zamiennik b.s.pro. Na poprzedniej nie miałem takiej sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 count_martin3z Opublikowano 14 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2017 (edytowane) Panowie, jak zapisać ustawienia całego systemu do pliku, aby w razie hard resetu wszystko przywrócić? Nie mam pojęcia i po godzinie szukania w opcjach, dałem siana. EDYTAZnalazłem... Jednak nowy dzień i świeższa głowa Edytowane 14 Grudnia 2017 przez count_martin3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 14 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2017 No to zapodaj info jak to się robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Maxer Opublikowano 14 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2017 W opcjach systemu tak gdzie jest export weipointów i tras jest także eksport ustawień systemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 count_martin3z Opublikowano 14 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2017 (edytowane) @Paprykarz 1. klikasz guzik do wyboru widoku2. Po lewej stronie ekranu, schodzisz menu do opcji Pliki3. Klikasz w Ustawienia baza danych4. Wybierasz gdzie zapisać plik .set5. Na dole ekranu po prawej klikasz ok. 6. Nazywasz plik. Czy przy okazji, ktoś testował coś takiego: Ustawienia>nawigacja>Tryb Zapisu>Czas i okres 1 sek? Czy to powoduje brak lagu podczas obracania się łódki na mapie przy na przykład skrętach łodzi? Nie testowałem, bo wczoraj tą funkcję obczaiłem i dopiero sobota/niedziela będę mógł. Edytowane 14 Grudnia 2017 przez count_martin3z 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Paprykarz
Czy któryś z kolegów dysponuje zdjęciami tyłu (z rozkładem wtyczek ) echosondy Lowrance Elite 7/5 Ti ?
Jest mnóstwo zdjęć w sieci ale przodu ...
Top użytkownicy dla tego pytania
381
179
151
93
Popularne dni
22 Wrz
24
23 Sie
24
25 Cze
22
9 Lis
21
Top użytkownicy dla tego pytania
siarq 381 odpowiedzi
Koza11 179 odpowiedzi
Sailfish 151 odpowiedzi
ptychoo 93 odpowiedzi
Popularne dni
22 Wrz 2020
24 odpowiedzi
23 Sie 2018
24 odpowiedzi
25 Cze 2019
22 odpowiedzi
9 Lis 2020
21 odpowiedzi
Popularne posty
jarbol
Tak jak obiecałem wrzucam link z instrukcją do Elite Ti2. Może to zachęci innych do dzielenia się materiałami, wiedzą i doświadczeniami (nie mam tu na myśli powielania licencjonowanych materiałów). Zd
Koza11
Dla tych, którzy myślą o zakupie Ti2, subiektywnie - trochę tekstu ode mnie. https://sonaryimapy.blogspot.com/2020/12/ti2-pierwszoliniowy-zonierz-navico.html
ptychoo
Akumulatory pełne i poooooszło. Ver 3.0, echosonda po zalogowaniu się w sieci zapytała o pobranie aktualizacji. Oczywiście akceptujemy, potwierdzamy restart i czekamy na zakończenie upgrade. Nadal p
Opublikowane grafiki
2406 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi