Skocz do zawartości
  • 0

Lowrance Elite 5 / 7 / 9 Ti

Paprykarz

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Panowie, gdzie leży przyczyna? Po aktualizacji po fifi rifi na każdej nakładce echo nie pokazuje mi prędkości. Ani po wodzie, ani tej drugiej. Patrzyłem w ustawienia jest ok. Co ciekawe, że w kalkulatorze, pokazuje np V max. Czyli jakby GPS działał. Usuwalem i dodałem te guziczki odpowiedzialne za prędkość i cały czas jej brak. Do aktualizacji działało wszystko.

• 0

Koledzy,

czy ktoś z Was próbował pracy na zewnętrznym ekranie? Mi bardzo podoba się opcja dublowania (choć wolałbym ze względu na aku echosondy wyłącznie ekran zewnetrzny) pod katem "przyoszczędzenia" na rodzaju echo, np cena 5ti zamiast 7ti i wykorzystanie ipada jako urządzenia do obrazowania i sterowania (tu mam już w moim  przypadku dostępny duży dotykowy ekran). W moim przypadku będzie taniej (bo ipada mam i bateria trzyma parę godzin na pewno - na dzięń pływania wystarczy a doładowanie może być z powerbanku). Pytanie jak realnie przedstawia się praktyczność takiego połączenia - chodzi mi o wady i zalety. Jeśli ktoś z Was miał takie pomysły lub je zrealizował (lub porzucił) to prośba o info dlaczego.

• 0

Już było o tym. Jest to strumieniowanie... rozdzielczość taka sobie . Mala lagi , nie włączysz ekranu - mozesz go sciemnic co najwzyej. Lowrance tylko przesyla obraz, nie ustawisz różnych okien między echem ipad/tablet/tel. Opcja ok. Wypada.miec uchwyt na ekran I kolejny "grat" na pokładzie

• Like 1

• 0

Ok, już rozumiem. To nie jest tak źle. Nie oczekiwałem rozdzielczości tabletowej (choć fajnie by było), ale o wielkość ekranu. Rozdzielczość 5 i 7 ti jest taka sama, a wygoda uzytkowania na plus dla 7. Wole jednak wydać ponad 1k mniej a ekran mieć jeszcze większy. Miałem zamiar zamocować "po chamsku" ipada na ekranie echosondy korzystając z 8 cali

• Like 1

• 0

Siemanko

Poniżej wrzucam link do paru filmów z pracy echosady i mam prośbę o opinie co może być tego przyczyną maja głupota  :(  uszkodzone echo czy przetwornik  :)  

https://www.dropbox.com/sh/iqm3yeyzg2n31j0/AADkZPxss2dlVtOeaFpBN60Ha?dl=0

dzięki  :D

• 0

Siemanko

Poniżej wrzucam link do paru filmów z pracy echosady i mam prośbę o opinie co może być tego przyczyną maja głupota  :(  uszkodzone echo czy przetwornik  :)  

napisz gdzie umieszczony przetwornik, jaki silnik na łodzi, jak jest podpięte echo do zasilania? czy ma swoje czy z innymi urządzeniami, jakie napięcie ma źródło zasilania (na filnie nie widac, a można ustawić aby pokazywało na ekranie napięcie)

Edytowane przez wedkarski365

• 0

A więc. Silnik spalinowy 20 km . Oddzielny akumulator dla echa,oświetlenia,ładowarki usb, sieć NMEA2000,  wszystko na oddzielnych obwodach ale na współnym aku. mam jeszcze silnik dziobowy ale na oddzielnym aku. Przeważnie takie cyrki dzieją się na płytkiej wodzie 0,8 - 1,5 m. Jak przełączaqłem na 200kHz to wogule nic nie było widać tylko niebieski ekran. Nie reagowała na zmianę barw

• 0

Siemanko

Na drugim filmie wyłapałem ustawienia czułości na auto.

Echo w ciepłej wodzie słabo daje rade na Auto. Zmień czułość i przestanie śnieżyć przecież te drobiny cię nie interesują.

Co do trzeciego filmu to wygląda tak jakby się przetwornik wieszał.

Edytowane przez nurek28

• 0

W silniku są dwa wyjścia.

Jedne do echa a drugie do podłączenia echa przez specjalny kabel żeby silnik współpracował z echo jako kotwica i różne inne funkcje.

Silnik nie posiada wyjścia do NMEA 2000

Motorqaid Xi5 ma wyjcie na NMEA 2000 bo ja jej używam i mam wszystkie funkcje silnika sterowne z echa tylko nie mogę dobrać się do obrazu z sonaru. Wiem że ma oddzielny przewód do echa ale nie mam drugirj jednostki więc szukam innego sposobu 

• 0

Czołem,

Pany, mam uchwyt echosondy Berkley jak kolega poniżej. Jaki uchwyt polecicie do 9 Ti, który pozwoli swobodnie kręcić echo? Myslałem nad RAM, ale tam mają dedykowane i kończy się na 7 Ti. 

Jakiś pomysł? 

post-56090-0-96895000-1526540322_thumb.jpg

Edytowane przez count_martin3z

• 0

Czołem,

Pany, mam uchwyt echosondy Berkley jak kolega poniżej. Jaki uchwyt polecicie do 9 Ti, który pozwoli swobodnie kręcić echo? Myslałem nad RAM, ale tam mają dedykowane i kończy się na 7 Ti. 

Jakiś pomysł? 

Do 9 Ti też jest koszt czegoś takiego około 240 zł.