Skocz do zawartości
  • 0

Lowrance Elite 5 / 7 / 9 Ti

Paprykarz

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

A ty nie miales Robert carbona 7 ?

Czesc Adas . Tak, mam Carbona. Ale na drugiej lodzi mamy Elitke Ti.  Carbon u mnie dziala , jak nalezy . W marcu pobralem uaktualnienie i wszystko dziala i dzialalo. Teraz jest problem z aktualizacja TI .  Nawet jak pobieram uaktualnienie Carbona , to dzieje sie to samo , co z Ti. Pobiera i mam tylko biala kartke . Po wrzuceniu na karte nic sie nie dzieje. 

• 0

Panowie pytanie techniczne:)jak najlepiej ustawić zasięg SI (stosunek odległości do jakości która obrazuje nam echo)na chłopski rozum tak,aby obraz był najbardziej czytelny,abysmy my mogli odczytac go jak najlepiej.gdzies kiedyś czytałem że ustawia się 3krotnosc głębokości na jakiej się znajdujemy...jakie są wasze własne doświadczenia w tej kwestii?

• 0

To znaczy, że płynąc na 20 głębokości ustawisz po 60 m na stronę? Na małym ekranie?

Nie. To tak nie działa. Musisz być elastyczny. Zasada jest prosta - im  mniejszy zasięg na bok- dajmy na to 20m, tym bardziej szczegółowy obraz otrzymasz. Czyli sprawdzasz co widać i kiedy następuje już zaciemnienie zewnętrznych fr. dna.Jeżeli chcesz więcej - zwiększ zasięg. Patrz na głębokość i dostosowuj się na bieżąco. Nie istnieją uniwersalne ustawienia. Najwięcej widać po rezygnacji z trybu auto i własnych regulacji- czułości, kontrastu i bardzo ważnej sprawy - palety kolorów.

Zadbaj o ustawienia grafik i co najważniejsze- szybkość przesuwania ekranu, gdzie na ogół trzeba zwolnić w stosunku do zwykłego obrazowania. Reszta zmiennych to rozdzielczość ekranu, usytuowanie przetwornika, ew. zakłócenia i szybkość płynięcia.

• 0

Panowie pytanie techniczne:)jak najlepiej ustawić zasięg SI (stosunek odległości do jakości która obrazuje nam echo)na chłopski rozum tak,aby obraz był najbardziej czytelny,abysmy my mogli odczytac go jak najlepiej.gdzies kiedyś czytałem że ustawia się 3krotnosc głębokości na jakiej się znajdujemy...jakie są wasze własne doświadczenia w tej kwestii?

@IntruZ9

wszystko zalezy czego szukamy, jak duzych obiektów.

Mnie interesują, głownie miejscówki sandaczy. zmieniam zasieg na bierząco najczesciej mam ustawione 4-max5 razy głębokość na burtę. Moim zdaniem daje mi to optymalną jakość obrazu  w połaczeniu z przeczesywanym pasem wody. 

znam ludzi, którzy namierzają się wręcz na pojedyncze ryby i wtedy ustawiają 2-3 razy głebokość.

wiele zalezy też od tego jak duzy masz wyswietlacz i czy robisz podziały ekranu.

Ja pływam najczesciej na Elite 9 Ti lub HDS9 Carbon.

Edytowane przez bierjoza

• 0

Witam,

Czy ktoś użytkuje Elite 9ti na aku 18Ah? Zastanawiam się nad zmianą z 7ti na 9ti. W tej chwili mam 7ti podpięte na 2 x 9Ah i szału nie ma. chciałbym przełożyć cały zestaw do Bigcovera z jedną kostką 18Ah. Według specyfikacji elite 9ti i Elite7ti pobierają tyle samo prądu 0,9A.

A jak jest w praktyce?

• 0

Na dzień łowienia wystarczy,mam 40 ah i ładowanie jak mało pływam to po trzech czterech dniach szału nie ma.

Boziu jedyna... Serio tak ci schodzi?

Mam 9 Ti I na 40 Ah mam trzy wypady po 6 h spokojnie.

Sprawdź czy nie masz WiFi powłączane i inne. Na wodzie tylko GPS ma być.

Od maja jeszcze nie ładowałem baterii, a pływałem trochę na max jasności ekranu.

Albo... masz skoszony akumulator już, bo to aż niemożliwe.

Edytowane przez count_martin3z

• 0

Boziu jedyna... Serio tak ci schodzi?

Mam 9 Ti I na 40 Ah mam trzy wypady po 6 h spokojnie.

Sprawdź czy nie masz WiFi powłączane i inne. Na wodzie tylko GPS ma być.

Od maja jeszcze nie ładowałem baterii, a pływałem trochę na max jasności ekranu.

Albo... masz skoszony akumulator już, bo to aż niemożliwe.

Źle napisałem na 18 ah dzień łowienia na spokojnie wystarczy ,na łodzi mam podpięty 40 ah i po czterech dniach przy małej ilości pływania widać spadek napięcia. Dzień łowienia to teraz od świtu do zmierzchu w sumie cztery dni i około 60 godzin na wodzie a przepłynięte może z 10 kilometrów.

• 0

Wracając kilka wątków wstecz:) pytałem was o pomoc w temacie niesprawnej elite 7ti.zaburzenia pracy.zakłócenia itd..problemem był wspólny prąd.prawdopdnie maximizer w haswingu koliduje z moja elita.zestaw podłączony pod nowe aku 18ah i echosonda dostała drugie życie.zero problemów:)

• 0

Można 360 zrobić i tak:

https://youtu.be/z46yoF9f3Lw

I ja wiem, że szału nie ma z jakością obrazu ,ale jak to autor powiedział- to jest hds gen2, w który wpięto obrotnicę z ducerem z 3D, blackbox do tego. Czyli zrobiono coś, co Navico się nie śniło- dodano ficzery carbona, gen3 do starego przecież hds2.

• Like 1