Skocz do zawartości
  • 0

Lowrance Elite 5 / 7 / 9 Ti

Paprykarz

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

OK a historia odczytow w Navico zapisuje sie zeby zoabczyc historie i ustawic waypoint np nastepnego dnia po wlaczeniu echo? Podoba mi sie ustawianie waypointow w historii przyciskajac interesujacy punkt palcem vs kursor i celowanie klawiszami w Raymarine. dzieki za dotychczasowe rady...celuje w Navico, chyba jednak GO7

Nie wiem, nie sprawdzałem czy pamięć wewnętrzna to utrzyma- zakładam, że nie. Nie widzę tutaj żadnego problemu, wystarczy nagrać loga i obejrzeć go albo w echu, albo w sofcie zewnętrznym. Ewentualnie uruchamiasz zapis loga i zaznaczasz wygenerowanie nakładki struktury dna- z tonią wodną i masz cały zapis dostępny w formie mapy, dostępnej natychmiast po wygenerowaniu. 

Simrada posiadam sam, ale model NSS EVO3, złego słowa nie powiem jak dotąd. 

• 0

W sprzętach navico obraz na SI/Di regulujesz jednym suwakiem- kontrastu. 

W elemencie masz czułość, kontrast, prędkokść przesuwu ekranu- podobnie jak w echach hb. Z jednej strony to większa customizacja ekranu, z drugiej- wymaga wprawy i troszkę więcej czasu dla ustawień. 

Mirror jest taki sam w Elicie jak i Simradzie, ten drugi nie rysuje nakładki mapowej Genesis live i to jest jedyna różnica pomiędzy nimi w sprawach okołowędkarskich. Na plus - lepszy ekran, ful touchscreen na minus ewentualny- brak przycisków fizycznych.

Maciej czyli mozna powiedziec ze Simrad GO7 xse nie ma w ogole opcji batymetrii, robienia nawet prostych map dna? Ewentualnie czyta takie mapy z chmury ale sam nie tworzy? I rozumie ze nie ma opcji overlaya struktury na mapie?

Edytowane przez Piotr_Boat_city

• 0

Nie, nie można. 

- Go robi overlaya stuktury

- rysuje mapy sonarchart- płatna subskrypcja

Genesis live czyli mapy 2d nie robi. Modele wyższe simrada też tego nie robią. To akurat można ogarnąć w trialu reefmastera 1.6- nie problem jak są logi....Genesis live jest rozwiązaniem doraźnym, jeżeli pływa się z tą nakładką na akwenie który zmienił poziom wody - przerysowuje dane od nowa- na stan mojej wiedzy. Trzeba pilnować w echu korekty poziomu wody i mieć świadomość o ile zmienił się poziom wody. 

• 0

No właśnie nie mogę. Po wpisaniu id sondy mieli i nie łączy. Może problem w Huawei p20 pro bo Samsung a30 łączy ale on jest z sondą na WiFi z tego pierwszego. Kombinuję jak koń pod... Samsung jest firmowy i ma mało netu.

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

przegladalem wlasnie manuala i jest taki zapis

.."

Note: To use smartphones and tablets to view and control the

system, wireless functionality must be disconnected from the

wireless hotspot (in Access point mode)."

...czyli interpretuje to tak ze urzadzenie nie moze byc poldaczone do hotspota (byc w trybie access point mode)..lub dane urzadzenie w sensie smartphone lub tablet nie moze byc jednoczesnie hotspotem i klonowac obraz z echo

• 0

Ponawiam pytanie.

Pomoże któryś z kolegów?

Część.

Mam rośbę odnośnie mojego wcześniejszego problemu z Elitka 7, Ti2 i aplikacją  Genesis live.

Czy któryś z kolegów w wolnej chwili może na sucho włączyć echo z podpiętym przetwornikiem,

uruchomić Genesis live i sprawdzić czy apka się uruchomi tzn czy pojawi się ta niebieska otoczka wokół łodzi.

Jak pisałem wcześniej Genesis live zakłada sopie katalog z nazwą i 0 baytów, na wodzie nie pojawia sie niebieska otoczka na wyświetlaczu.

Zanim zgłoszę się do servisu wolę sprawdzić wszystkie możliwości niż robić z siebie coś :).

przy większych prędkościach ( powyżej 4 km/h echo traci kontakt z dnem i tym co w toni ) wg. mnie to walnięty przetwornik.

Ustawienia zgodnie z książką ( źrodło mapy - Lowrance, Nakładanie danych - Genesis live, Szczegóły mapy - Pełny )

• 0

przegladalem wlasnie manuala i jest taki zapis

.."

Note: To use smartphones and tablets to view and control the

system, wireless functionality must be disconnected from the

wireless hotspot (in Access point mode)."

...czyli interpretuje to tak ze urzadzenie nie moze byc poldaczone do hotspota (byc w trybie access point mode)..lub dane urzadzenie w sensie smartphone lub tablet nie moze byc jednoczesnie hotspotem i klonowac obraz z echo

Dzięki, dokładnie tak jest.

• 0

Cześć.

Elitka 7 z Ti2.

Da się podpiąć smartfon jak również tablet, jak pisał kolega wyżej przez apkę link ( trzeba zainstalować na urzadzeniu zewnętrznym ( smartfon, tablet ).

Tablet o większej przekątnej niż te 7" fajna sprawa,  kolega na dziobie widzi co się dzieje, oczywiście najlepiej zablokować automatyczne obracanie obrazu ( nie trzeba zastanawiać się czy lewa strona to lewa czy prawa).

Kłopot jak pada deszcz, wkładanie w folię odradzm brak chłodzenia.

• 0

Panowie, poprosiłem o przeniesienie dyskusji od posta 1733 do właściwego dla tej sprawy wątku, bo tu mało elity się zrobiło ostatnio ;)

Numer postu nie ten, ale dyskusję o mocowaniu przetwornika przeniosłem tutaj - http://jerkbait.pl/topic/24310-uchwyt-do-przetwornika-echosondy/page-46

• 0

Nic zaskakującego. Kody do odblokowania menu pl ma tylko oficjalny  przedstawiciel na PL- czasami udaje się pozyskać z miejsca zakupu poza naszym krajem- ale to zależy od dobrej woli sprzedającego i dostępu do tychże danych.

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Panowie chyba nie jest to prawda, że tylko Parker ma kody. W zeszłym roku kupowałem w niemczech. Chyba echolote24 czy jakos tak.

Za kilkanaście euro odblokowali mi język polski. A i tak elitka wyszła parę stówek taniej niz na najwiekszej promocji w naszym kraju...

• 0

to

hansi - zdjęciehansi

24 lut 2020

Ponawiam pytanie.

Pomoże któryś z kolegów?

Część.

Mam rośbę odnośnie mojego wcześniejszego problemu z Elitka 7, Ti2 i aplikacją Genesis live.

Czy któryś z kolegów w wolnej chwili może na sucho włączyć echo z podpiętym przetwornikiem,

uruchomić Genesis live i sprawdzić czy apka się uruchomi tzn czy pojawi się ta niebieska otoczka wokół łodzi.

Jak pisałem wcześniej Genesis live zakłada sopie katalog z nazwą i 0 baytów, na wodzie nie pojawia sie niebieska otoczka na wyświetlaczu.

Zanim zgłoszę się do servisu wolę sprawdzić wszystkie możliwości niż robić z siebie coś :).

przy większych prędkościach ( powyżej 4 km/h echo traci kontakt z dnem i tym co w toni ) wg. mnie to walnięty przetwornik.

Ustawienia zgodnie z książką ( źrodło mapy - Lowrance, Nakładanie danych - Genesis live, Szczegóły mapy - Pełny )

• 0

hejka pozdrawiam . pytanie mam do kolegów w sprawie odblokowania menu polskiego w lowrance elite 9ti2. echo zostało kupione we finlandi. pisałem do lowrenca w usa o kod na j.polski który to dostałem. czy ktoś z kolegów robił to już w swojej echosondzie. niestety nie mam  instrukcji jak ten kod aktywować. ktoś coś?

Edytowane przez marian69
  • Like 1

• 0

hejka pozdrawiam . pytanie mam do kolegów w sprawie odblokowania menu polskiego w lowrance elite 9ti2. echo zostało kupione we finlandi. pisałem do lowrenca w usa o kod na j.polski który to dostałem. czy ktoś z kolegów robił to już w swojej echosondzie.

A to mnie teraz zaskoczyłeś - do dziś byłem przekonany, że kod odblokowujący jest indywidualny dla każdego urządzenia i można go wygenerować tylko znając tzw. "request code", który jest dokładnie w tym samym menu co kod do odblokowania. W jaki sposób dealer z USA mógł Ci przysłać kod odblokowujący jak nie znał "request code" do wygenerowania kodu odblokowania? Ot, zagadka

0dc1ab780780465034a446ae55ccdefb.jpg

Edytowane przez Czechofil
  • Like 2

• 0

no hej popisałem z lowrancem z pomocą córki no i jakiś kod wysłał dziś . jeszcze nie próbowałem  nic instalować. po nawiązaniu kontaktu zostałem poproszony o pare informacji mni. o kraj zakupu, numer  urządzenia itp. dlatego zadałem temat bo nie chcę zrobić jakiegoś błędu. może jest ktoś co to już robił a prpop tego kodu co pisałeś to o niego prosil

Edytowane przez marian69
  • Like 1