Skocz do zawartości
  • 0

Lowrance Elite 5 / 7 / 9 Ti

Paprykarz

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Łukasz, zerknij do wątku coverowego, chłopaki mają pokazane kejsy narzędziowe pełniące jednocześnie rolę podstawy dla ekranu. Moim zdaniem to lepsza ochrona w transporcie i na pokładzie ,bo ustawiasz go sobie przed sobą, dłuższe ramie RAM mount i masz ekran wyżej przed oczami. Jednocześnie jest to baza dla gniazdek, ładowarek itp. 

• 0

Przejście z 14aH na 18aH jest dla mnie nieopłacalne. Celuje w minimum 24 lub 36aH. Waga tego pojemniejszego to coś około 10kg więc tragedii nie ma. Priorytet dla mnie jednak to zachowanie mobilności. Big Cover to jedyne sensowne rozwiązanie?

Aktualnie mam LifePo 4 30Ah. Waga 2,8kg. wymiary takie, jak 18Ah AGM. Cena niestety, dużo wyższa.

• 0

Tu nie chodzi tylko o pojemność, ale także o rodzaj akumulatora. Najtańsze akumulatory tzw buforowe, mają bardzo mały wydatek prądowy. Ich pojemność jest określana dla poboru bardzo małych prądów.

Dla mnie jest oczywistym, że tylko LiFe lub LiIon i to najlepiej 4S. Masa, wydajność, sprawność bez porównania. Te plotery bez problemu obsługują napięcie nawet 20V, więc 4S jest jak najbardziej OK.

• 0

Faktycznie plotery Lowrance nie do 20V tylko 17V . Patrz str.58 :

https://www.gpscentral.ca/manuals/Lowrance-Elite-Ti-Install-Manual.pdf

Czyli 4S jest OK. A zobacz różnicę w masie i wielkości . Najmniejszy 4S 6,6 Ah, średni 4S 10,5Ah, największy 20Ah bardzo lichego prądu 12V. Masa odpowiednio: 0,6kg, 1.1kg i 5.3kg

post-54593-0-33963600-1590856199_thumb.jpg

Edytowane przez trex

• 0

Byłby jak najbardziej OK - dla warunków transportowych zwłaszcza.  Ale gdzie takie pojemności LiIon aku ?

Jeśli na Alli, to trzeba do tego podchodzić ostrożnie- często szacują te pojemności z wykorzystaniem tylko sobie znanych algorytmów. 

Przy rozważaniu zakupu 3S czy 4S trzeba po prostu ocenić deklarowaną moc użyteczną do ceny/wagi aku.

• 0

Mam pytanie, ile jesteście w stanie wypływać na 14aH z włączonym side scan, down scan, tobrazowantradycyjnymiem i mapą ze 100% podświetleniem ekranu na Elite 7Ti2 z Active Imaging 3in1 ? Bo u mnie aku padł po 6h ciągłej pracy i zastanawiam się nad większym. Jeśli macie jakieś patenty na zestaw przenośny w torbie plus większy aku, dajcie znać. Big cover plus 36aH to się robi już koszt 800 zl - może macie jakieś patenty na rozwiązanie tego tematu taniej ?

Witam, to ja przypomnę. Mój Helix 7 załatwił od full do 11,5 V 9ah SSB w 6,5 godz. A Toyamę też 9ah w 8 godz. Oba akumulatory markowe a jednak różnica jest. Przypuszczam, że koledze dwie Toyamy zupełnie wystarczą przy założeniu moim prywatnym, że miał jakiegoś chińczyka, czego pewnym być nie mogę bo nie zostało to sprecyzowane

Tomek

• 0

Dzięki za podjęcie dyskusji.

W żele już się chyba pchał nie będę, tym bardziej, że, tak mi się przynajmniej wydaje, znalazłem złoty środek. Poddaje temat do dyskusji.

Akumulator litowy Li Ion 3S 20Ah 12V, koszt 390 PLN. Ten akumulator ma takie same wymiary jak zwykły żel 7aH. Jego wydajność energetyczna wynosi 224wH przy 84wH, które uzyskujemy z jednej 7aH. Zmieszczą się dwa do standardowego covera. Myślę nad zakupem jednej sztuki. Z suchych specyfikacji powinna wystarczyć na 8 godzin pływania, rzadko zdarza mi się przekraczać owy czas pływania. A w razie w zawsze można kupić jeszcze jeden, spiąć i wówczas będzie 40aH co wystarczy już na dłuższy czas.

Nie wiem czy dobrze myślę, ktoś kto bardziej się zna na elektronice i akumulatorach niech mnie wyprowadzi z błędu lub potwierdzi słuszność moich przypuszczeń proszę.

Pozdrawiam

Edytowane przez scOOtt

• 0

Dzięki za podjęcie dyskusji.

W żele już się chyba pchał nie będę, tym bardziej, że, tak mi się przynajmniej wydaje, znalazłem złoty środek. Poddaje temat do dyskusji.

Akumulator litowy Li Ion 3S 20Ah 12V, koszt 390 PLN. Ten akumulator ma takie same wymiary jak zwykły żel 7aH. Jego wydajność energetyczna wynosi 224wH przy 84wH, które uzyskujemy z jednej 7aH. Zmieszczą się dwa do standardowego covera. Myślę nad zakupem jednej sztuki. Z suchych specyfikacji powinna wystarczyć na 8 godzin pływania, rzadko zdarza mi się przekraczać owy czas pływania. A w razie w zawsze można kupić jeszcze jeden, spiąć i wówczas będzie 40aH co wystarczy już na dłuższy czas.

Nie wiem czy dobrze myślę, ktoś kto bardziej się zna na elektronice i akumulatorach niech mnie wyprowadzi z błędu lub potwierdzi słuszność moich przypuszczeń proszę.

Pozdrawiam

Z przywołanego wcześniej manuala dla plotera Lowrance 7TI wynika konsumpcja energiI na poziomie 12W.

Nawet gdyby założyć, że Twój aku będzie nadszacowany, a konsumpcja trochę większa, to i tak powinno tego akumulatora wystarczyć na min. 12h

• 0

Witam,

mam mały problem. Gdy włączam mapę strasznie zaczyna mi skakać moja pozycja, strasznie przeszkadza to w pływaniu na mapie. W czym może tkwić problem ??
w tamtym roku było wszystko ok. echo nieruszane było przez 6 msc. więc ustawienia dalej te same. 
Jedynie co zmieniłem to przetwornik zamontowałem pod łodzią, ale raczej nie tu tkwi problem. 

• 0
Gość Michal Sz

Czy ktos z was uzywa Side imaging w Lowrance Elite 7TI, probuje sie przekonac do sitd imaging 800hz,

ale obraz jest duzo mniej czytelny niz 400Hz bardziej ciemny i niewiele widac. Czy u was jest to samo.

• 0

Witam,

mam mały problem. Gdy włączam mapę strasznie zaczyna mi skakać moja pozycja, strasznie przeszkadza to w pływaniu na mapie. W czym może tkwić problem ??

w tamtym roku było wszystko ok. echo nieruszane było przez 6 msc. więc ustawienia dalej te same. 

Jedynie co zmieniłem to przetwornik zamontowałem pod łodzią, ale raczej nie tu tkwi problem. 

Jedną z przyczyn może być słaby akumulator - niekoniecznie napięcie aku, tylko jego wydajność prądowa. Załączenie GPS znacząco zwiększa pobór prądu przez ploter. 

Problem wzrasta tym bardziej jak jest to ploter o dużej przekątnej ekranu.

• 0
Gość Michal Sz

Na totalscan 800khz ma bardzo mały zasięg i stąd wydaje się że obraz jest ciemny, po prostu sygnał nie dolatuje. Jak przesiadłem się z Ti na ti2 to teraz tylko na 800khz pływam.

To pokaz jakies foty , ja tez mam Ti2 i niestety nie moge sie z tym w zaden sposob pogodzic.