Paprykarz Opublikowano 28 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2015 Czy któryś z kolegów dysponuje zdjęciami tyłu (z rozkładem wtyczek ) echosondy Lowrance Elite 7/5 Ti ?Jest mnóstwo zdjęć w sieci ale przodu ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sailfish Opublikowano 30 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2020 18Ah w BigCoverze spokojnie wystarczy na dzień pływania. Waga 5kg. Koszt - około 500PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Peesx Opublikowano 30 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2020 Do zwykłego covera wchodzi 2x9Ah więc powinno wystarczyć. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 dkowal Opublikowano 30 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2020 Dokładnie tak,do zwykłego Covera wchodzi bez problemu 2x9Ah, natomiast kolega wyżej rozładował 14Ah w 6h, także 18Ah raczej go nie zadowoli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 scOOtt Opublikowano 30 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2020 Przejście z 14aH na 18aH jest dla mnie nieopłacalne. Celuje w minimum 24 lub 36aH. Waga tego pojemniejszego to coś około 10kg więc tragedii nie ma. Priorytet dla mnie jednak to zachowanie mobilności. Big Cover to jedyne sensowne rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 30 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2020 Łukasz, zerknij do wątku coverowego, chłopaki mają pokazane kejsy narzędziowe pełniące jednocześnie rolę podstawy dla ekranu. Moim zdaniem to lepsza ochrona w transporcie i na pokładzie ,bo ustawiasz go sobie przed sobą, dłuższe ramie RAM mount i masz ekran wyżej przed oczami. Jednocześnie jest to baza dla gniazdek, ładowarek itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sailfish Opublikowano 30 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2020 Przejście z 14aH na 18aH jest dla mnie nieopłacalne. Celuje w minimum 24 lub 36aH. Waga tego pojemniejszego to coś około 10kg więc tragedii nie ma. Priorytet dla mnie jednak to zachowanie mobilności. Big Cover to jedyne sensowne rozwiązanie? Aktualnie mam LifePo 4 30Ah. Waga 2,8kg. wymiary takie, jak 18Ah AGM. Cena niestety, dużo wyższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 trex Opublikowano 30 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2020 Tu nie chodzi tylko o pojemność, ale także o rodzaj akumulatora. Najtańsze akumulatory tzw buforowe, mają bardzo mały wydatek prądowy. Ich pojemność jest określana dla poboru bardzo małych prądów. Dla mnie jest oczywistym, że tylko LiFe lub LiIon i to najlepiej 4S. Masa, wydajność, sprawność bez porównania. Te plotery bez problemu obsługują napięcie nawet 20V, więc 4S jest jak najbardziej OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sailfish Opublikowano 30 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2020 Chyba nie piszesz o Ti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 trex Opublikowano 30 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2020 (edytowane) Faktycznie plotery Lowrance nie do 20V tylko 17V . Patrz str.58 : https://www.gpscentral.ca/manuals/Lowrance-Elite-Ti-Install-Manual.pdf Czyli 4S jest OK. A zobacz różnicę w masie i wielkości . Najmniejszy 4S 6,6 Ah, średni 4S 10,5Ah, największy 20Ah bardzo lichego prądu 12V. Masa odpowiednio: 0,6kg, 1.1kg i 5.3kg Edytowane 30 Maja 2020 przez trex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 scOOtt Opublikowano 30 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2020 A zwykły li ion 3S 36aH lub 42aH byłby ok ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 trex Opublikowano 30 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2020 Byłby jak najbardziej OK - dla warunków transportowych zwłaszcza. Ale gdzie takie pojemności LiIon aku ? Jeśli na Alli, to trzeba do tego podchodzić ostrożnie- często szacują te pojemności z wykorzystaniem tylko sobie znanych algorytmów. Przy rozważaniu zakupu 3S czy 4S trzeba po prostu ocenić deklarowaną moc użyteczną do ceny/wagi aku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 scOOtt Opublikowano 30 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2020 Sklep sonar ma w ofercie coś takiego, rzekomo na podzespołach Samsunga. Tylko nie wiem czy to wejdzie do Big Cover. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 trex Opublikowano 30 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2020 Wygląda bardzo konkretnie - parametry ze strony sklepu aż nadto wystarczające dla potrzeb nawet największych ploterów. Wymiary bardzo podobne jak 18Ah żel, tylko masa 3x niższa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 scOOtt Opublikowano 30 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2020 Jeśli tylko ktoś byłby łaskaw wypowiedzieć się czy to wlezie do Big Cover. Wysokość 76mm a ta podawana w opisie pokrowca 77mm i trochę się obawiam że wydam 8,9 stow a zostanę z problemem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kostom63 Opublikowano 30 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2020 Mam pytanie, ile jesteście w stanie wypływać na 14aH z włączonym side scan, down scan, tobrazowantradycyjnymiem i mapą ze 100% podświetleniem ekranu na Elite 7Ti2 z Active Imaging 3in1 ? Bo u mnie aku padł po 6h ciągłej pracy i zastanawiam się nad większym. Jeśli macie jakieś patenty na zestaw przenośny w torbie plus większy aku, dajcie znać. Big cover plus 36aH to się robi już koszt 800 zl - może macie jakieś patenty na rozwiązanie tego tematu taniej ?Witam, to ja przypomnę. Mój Helix 7 załatwił od full do 11,5 V 9ah SSB w 6,5 godz. A Toyamę też 9ah w 8 godz. Oba akumulatory markowe a jednak różnica jest. Przypuszczam, że koledze dwie Toyamy zupełnie wystarczą przy założeniu moim prywatnym, że miał jakiegoś chińczyka, czego pewnym być nie mogę bo nie zostało to sprecyzowaneTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 scOOtt Opublikowano 30 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2020 (edytowane) Dzięki za podjęcie dyskusji. W żele już się chyba pchał nie będę, tym bardziej, że, tak mi się przynajmniej wydaje, znalazłem złoty środek. Poddaje temat do dyskusji.Akumulator litowy Li Ion 3S 20Ah 12V, koszt 390 PLN. Ten akumulator ma takie same wymiary jak zwykły żel 7aH. Jego wydajność energetyczna wynosi 224wH przy 84wH, które uzyskujemy z jednej 7aH. Zmieszczą się dwa do standardowego covera. Myślę nad zakupem jednej sztuki. Z suchych specyfikacji powinna wystarczyć na 8 godzin pływania, rzadko zdarza mi się przekraczać owy czas pływania. A w razie w zawsze można kupić jeszcze jeden, spiąć i wówczas będzie 40aH co wystarczy już na dłuższy czas.Nie wiem czy dobrze myślę, ktoś kto bardziej się zna na elektronice i akumulatorach niech mnie wyprowadzi z błędu lub potwierdzi słuszność moich przypuszczeń proszę. Pozdrawiam Edytowane 30 Maja 2020 przez scOOtt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sailfish Opublikowano 31 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2020 Na stronie LOWRANCE pojawił się nowy soft do Ti2 Version: 20.0-63.1.291 Release Date: 28 May 2020 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 trex Opublikowano 31 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2020 Dzięki za podjęcie dyskusji.W żele już się chyba pchał nie będę, tym bardziej, że, tak mi się przynajmniej wydaje, znalazłem złoty środek. Poddaje temat do dyskusji.Akumulator litowy Li Ion 3S 20Ah 12V, koszt 390 PLN. Ten akumulator ma takie same wymiary jak zwykły żel 7aH. Jego wydajność energetyczna wynosi 224wH przy 84wH, które uzyskujemy z jednej 7aH. Zmieszczą się dwa do standardowego covera. Myślę nad zakupem jednej sztuki. Z suchych specyfikacji powinna wystarczyć na 8 godzin pływania, rzadko zdarza mi się przekraczać owy czas pływania. A w razie w zawsze można kupić jeszcze jeden, spiąć i wówczas będzie 40aH co wystarczy już na dłuższy czas.Nie wiem czy dobrze myślę, ktoś kto bardziej się zna na elektronice i akumulatorach niech mnie wyprowadzi z błędu lub potwierdzi słuszność moich przypuszczeń proszę.PozdrawiamZ przywołanego wcześniej manuala dla plotera Lowrance 7TI wynika konsumpcja energiI na poziomie 12W. Nawet gdyby założyć, że Twój aku będzie nadszacowany, a konsumpcja trochę większa, to i tak powinno tego akumulatora wystarczyć na min. 12h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 scOOtt Opublikowano 1 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2020 Wziąłem 35aH AGM finalnie. Będzie podłączany osobno a echo w standardowym coverze. Wyszło najtaniej a energii powinno wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 alphard28 Opublikowano 2 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2020 Witam,mam mały problem. Gdy włączam mapę strasznie zaczyna mi skakać moja pozycja, strasznie przeszkadza to w pływaniu na mapie. W czym może tkwić problem ??w tamtym roku było wszystko ok. echo nieruszane było przez 6 msc. więc ustawienia dalej te same. Jedynie co zmieniłem to przetwornik zamontowałem pod łodzią, ale raczej nie tu tkwi problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gość Michal Sz Opublikowano 2 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2020 Czy ktos z was uzywa Side imaging w Lowrance Elite 7TI, probuje sie przekonac do sitd imaging 800hz,ale obraz jest duzo mniej czytelny niz 400Hz bardziej ciemny i niewiele widac. Czy u was jest to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gorgo9 Opublikowano 2 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2020 Czy ktos z was uzywa Side imaging w Lowrance Elite 7TI, probuje sie przekonac do sitd imaging 800hz,ale obraz jest duzo mniej czytelny niz 400Hz bardziej ciemny i niewiele widac. Czy u was jest to samo.Tak to samo , nie uzywam w ogóle 800hz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 trex Opublikowano 2 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2020 Witam, mam mały problem. Gdy włączam mapę strasznie zaczyna mi skakać moja pozycja, strasznie przeszkadza to w pływaniu na mapie. W czym może tkwić problem ??w tamtym roku było wszystko ok. echo nieruszane było przez 6 msc. więc ustawienia dalej te same. Jedynie co zmieniłem to przetwornik zamontowałem pod łodzią, ale raczej nie tu tkwi problem. Jedną z przyczyn może być słaby akumulator - niekoniecznie napięcie aku, tylko jego wydajność prądowa. Załączenie GPS znacząco zwiększa pobór prądu przez ploter. Problem wzrasta tym bardziej jak jest to ploter o dużej przekątnej ekranu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rower26 Opublikowano 2 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2020 Tak to samo , nie uzywam w ogóle 800hz. Na totalscan 800khz ma bardzo mały zasięg i stąd wydaje się że obraz jest ciemny, po prostu sygnał nie dolatuje. Jak przesiadłem się z Ti na ti2 to teraz tylko na 800khz pływam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gość Michal Sz Opublikowano 2 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2020 Na totalscan 800khz ma bardzo mały zasięg i stąd wydaje się że obraz jest ciemny, po prostu sygnał nie dolatuje. Jak przesiadłem się z Ti na ti2 to teraz tylko na 800khz pływam. To pokaz jakies foty , ja tez mam Ti2 i niestety nie moge sie z tym w zaden sposob pogodzic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Paprykarz
Czy któryś z kolegów dysponuje zdjęciami tyłu (z rozkładem wtyczek ) echosondy Lowrance Elite 7/5 Ti ?
Jest mnóstwo zdjęć w sieci ale przodu ...
Top użytkownicy dla tego pytania
381
179
151
93
Popularne dni
22 Wrz
24
23 Sie
24
25 Cze
22
9 Lis
21
Top użytkownicy dla tego pytania
siarq 381 odpowiedzi
Koza11 179 odpowiedzi
Sailfish 151 odpowiedzi
ptychoo 93 odpowiedzi
Popularne dni
22 Wrz 2020
24 odpowiedzi
23 Sie 2018
24 odpowiedzi
25 Cze 2019
22 odpowiedzi
9 Lis 2020
21 odpowiedzi
Popularne posty
jarbol
Tak jak obiecałem wrzucam link z instrukcją do Elite Ti2. Może to zachęci innych do dzielenia się materiałami, wiedzą i doświadczeniami (nie mam tu na myśli powielania licencjonowanych materiałów). Zd
Koza11
Dla tych, którzy myślą o zakupie Ti2, subiektywnie - trochę tekstu ode mnie. https://sonaryimapy.blogspot.com/2020/12/ti2-pierwszoliniowy-zonierz-navico.html
ptychoo
Akumulatory pełne i poooooszło. Ver 3.0, echosonda po zalogowaniu się w sieci zapytała o pobranie aktualizacji. Oczywiście akceptujemy, potwierdzamy restart i czekamy na zakończenie upgrade. Nadal p
Opublikowane grafiki
2406 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi