Paprykarz Opublikowano 28 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2015 Czy któryś z kolegów dysponuje zdjęciami tyłu (z rozkładem wtyczek ) echosondy Lowrance Elite 7/5 Ti ?Jest mnóstwo zdjęć w sieci ale przodu ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 marcin1121 Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2020 (edytowane) O już widzę na zdjęciu Macieja, dzięki.a powiedźcie mi czy da się tak zrobić żeby zaznaczone miejsce kursorem pozostalo na mapie a sonar nie był zawieszony, tylko normalnie działał?Chodzi mi w tym przypadku o napływanie na miejsce, fajnie by było napłynąć na kursor z włączonym sonarem. Jak sobie z tym radzicie? Edytowane 10 Sierpnia 2020 przez marcin1121 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2020 (edytowane) O już widzę na zdjęciu Macieja, dzięki.a powiedźcie mi czy da się tak zrobić żeby zaznaczone miejsce kursorem pozostalo na mapie a sonar nie był zawieszony, tylko normalnie działał?Chodzi mi w tym przypadku o napływanie na miejsce, fajnie by było napłynąć na kursor z włączonym sonarem. Jak sobie z tym radzicie?Jutro odpalę maszynę,waypoint jest tutaj rozwiązaniem Edytowane 10 Sierpnia 2020 przez Maciej_K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 guzik679 Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Witam , posiada ktoś może elite 12 ti 2 ? Jak ruszam ekranem to czuć ze w środku jest coś luźne , miałem mniejsze modele 9 cali np i tam rzadnych luzów nie Było . Gościu u którego kupiłem mówił ze w większych modelach może jakiś delikatny luz występować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 trex Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2020 O już widzę na zdjęciu Macieja, dzięki.a powiedźcie mi czy da się tak zrobić żeby zaznaczone miejsce kursorem pozostalo na mapie a sonar nie był zawieszony, tylko normalnie działał?Chodzi mi w tym przypadku o napływanie na miejsce, fajnie by było napłynąć na kursor z włączonym sonarem. Jak sobie z tym radzicie?Najprościej mieć pod ręką rozwijanego markera ( takiego jak stosuje się do oznaczania miejscówek np. karpiowych) i zapodać go w odpowiednim momencie widoczności na ekranie ciekawej miejscówki. Wtedy można napływać i ustalić linię rzutu na np. wzniesienie, konar itp. z pewnej odległości, cały czas mając widoczność oznaczonej miejscówki. Sprawdzony i skuteczny sposób obławiania znalezionych na ploterze miejscówek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Najprościej mieć pod ręką rozwijanego markera ( takiego jak stosuje się do oznaczania miejscówek np. karpiowych) i zapodać go w odpowiednim momencie widoczności na ekranie ciekawej miejscówki. Wtedy można napływać i ustalić linię rzutu na np. wzniesienie, konar itp. z pewnej odległości, cały czas mając widoczność oznaczonej miejscówki. Sprawdzony i skuteczny sposób obławiania znalezionych na ploterze miejscówek. Nie mówię nie, ale na głębokiej wodzie- niekoniecznie praktycznie.. Równie dobrze można z pierwszym przejazdem narobić waypointów, wybrać symbole odpowiednie by nie opisywać , a w drugim napłynięciu obławiać.To samo realnie zrobisz patrząc na ekran zatrzymanego sonaru bocznego, stoisz w miejscu i widzisz strukturę dna jak trzeba. Są różne drogi do tego samego celu na szczęście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 trex Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Prosta metoda oznaczenia jakiegoś ciekawego miejsca jaką stosuję, jest szczególnie przydatna na dużych otwartych przestrzeniach, gdzie brak odniesienia do stałych punktów na wodzie. Ustawienia w różnych konfiguracjach w stosunku do zakotwiczonego markera pozwalają obławiać "świadomie" niewidoczną przeszkodę podwodną z różnych kierunków. Osobiście mam dwa takie markery z nawiniętą plecionką - po ok. 30 m. Nigdy nie miałem potrzeby stawiać ich głębiej jak 15m. A pozostawienie takich znaczników ZNACZNIE ułatwia wyczucie łowiska. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 marcin1121 Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Udało mi się zrobić kursor tylko na mapie, natomiast sonar normalnie działa. Wystarczy usunąć kursor i przywrócić go tylko na mapie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Robiłem próby na Sulejowie z dopłynięciem do zaznaczonego wayponta którego zrobiłem przy dobrze widzianej bojce , wcale nie jest takie proste dopłynięcie do niej , wiatr i już nas spycha z obranej drogi i zaczynamy się kręcić jak ,, pijany na drodze ,, też Macie takie spostrzeżenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Peesx Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Robiłem próby na Sulejowie z dopłynięciem do zaznaczonego wayponta którego zrobiłem przy dobrze widzianej bojce , wcale nie jest takie proste dopłynięcie do niej , wiatr i już nas spycha z obranej drogi i zaczynamy się kręcić jak ,, pijany na drodze ,, też Macie takie spostrzeżeniaTak. Szczególnie się o tym przekonałem na karpiowych zasiadkach jak trzeba było pozbierać markery. Ponton bez kila i trochę wiatru to zero precyzji. Ale to kwestia wprawy. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 trex Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Napłynięcie na punkt jest proste......jak płyniesz jednostajnie w zadanym kierunku. Jak zaczniesz kombinować z kursem na małym obszarze - gwałtowne skręty przy małej prędkości - to wtedy GPS nie odczytuje takich "krótkich" myszkowań łodzi. Dlatego kotwiczenie w punkcie jest utrudnione, bo musi być szybko zrealizowane (chyba, że silnik zastąpi kotwicę). I w takich przypadkach, znowu marker fizyczny upuszczony we właściwym momencie za burtę łodzi, załatwia sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Dobre spostrzeżenia , KAŻDY kto kupi pierwszą echosondę i zamierza dopłynąć na wayponta na łowisko powinien wcześniej potrenować inaczej można dłłługo krążyć zamiast wędkować bo na krótkim odcinku jak za wieje i zakręci łódką , to nie wiadomo w którą stronę płynąć do celu , a to nie jest już śmieszne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 dawiniel Opublikowano 2 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2020 Na widoku sonaru bocznego- tak, sonar tradycyjny- nie wiemEdyta podpowiada, że widać- najlepiej w widoku combo z mapą, włączonymi pierścieniami rzutowymi: Schowek01.jpghej, Jak ty ustawileś taki widok w Echu - mozesz to opisać:-) ?dzieki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rower26 Opublikowano 2 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2020 hej, Jak ty ustawileś taki widok w Echu - mozesz to opisać:-) ?dziekiTo z Simrada widok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 2 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2020 (edytowane) To z Simrada widok. Nie ma znaczenia czy z Simrada czy z Lowrance. To kuzynostwo wysokiego szczebla w Navico.menu system- mapa- okręgi rzutowe czy jakoś - nie pamiętam jak to potłumaczyli nasi mędrcy. Natomiast jak na mapie chcesz widzieć widok z sonaru bocznego i łódkę wględem niego- mapa menu mapy - nakładanie danych- nakładka struktury i wtedy masz to, co ja na ekranie . Strukturka ma własne ustawienia kontrastu, kolorów, ale zasięg jest taki, jak ustawisz na sonarze bocznym. Simrad w zasadzie ma trzy różnice- brak Genesis Live jako opcji w nakładaniu danych oraz brak zaawansowanych opcji regulacji pingowania sonaru bocznego. Lowrance to mają. Palety kolorów są trochę inne niż w Lowrance,ale flagowe- niebieska, bursztyn, turkus- takie same. Edytowane 2 Września 2020 przez Maciej_K 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rower26 Opublikowano 2 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2020 Nie ma znaczenia czy z Simrada czy z Lowrance. To kuzynostwo wysokiego szczebla w Navico.menu system- mapa- okręgi rzutowe czy jakoś - nie pamiętam jak to potłumaczyli nasi mędrcy. Natomiast jak na mapie chcesz widzieć widok z sonaru bocznego i łódkę wględem niego- mapa menu mapy - nakładanie danych- nakładka struktury i wtedy masz to, co ja na ekranie . Strukturka ma własne ustawienia kontrastu, kolorów, ale zasięg jest taki, jak ustawisz na sonarze bocznym. Simrad w zasadzie ma trzy różnice- brak Genesis Live jako opcji w nakładaniu danych oraz brak zaawansowanych opcji regulacji pingowania sonaru bocznego. Lowrance to mają. Palety kolorów są trochę inne niż w Lowrance,ale flagowe- niebieska, bursztyn, turkus- takie same. Sorki, myślałem ze chodzi o czcionki itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 dawiniel Opublikowano 3 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2020 Nie ma znaczenia czy z Simrada czy z Lowrance. To kuzynostwo wysokiego szczebla w Navico.menu system- mapa- okręgi rzutowe czy jakoś - nie pamiętam jak to potłumaczyli nasi mędrcy. Natomiast jak na mapie chcesz widzieć widok z sonaru bocznego i łódkę wględem niego- mapa menu mapy - nakładanie danych- nakładka struktury i wtedy masz to, co ja na ekranie . Strukturka ma własne ustawienia kontrastu, kolorów, ale zasięg jest taki, jak ustawisz na sonarze bocznym. Simrad w zasadzie ma trzy różnice- brak Genesis Live jako opcji w nakładaniu danych oraz brak zaawansowanych opcji regulacji pingowania sonaru bocznego. Lowrance to mają. Palety kolorów są trochę inne niż w Lowrance,ale flagowe- niebieska, bursztyn, turkus- takie same. Dzieki wielkie. Potestuje. Chyba jeszcze wielu rzeczy nie obcykałem w tym sprzęcie, ale tak to jest Ryby, ryby, ryby a technika tylko dodatkiwm;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 3 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2020 Dzieki wielkie. Potestuje. Chyba jeszcze wielu rzeczy nie obcykałem w tym sprzęcie, ale tak to jest Ryby, ryby, ryby a technika tylko dodatkiwm;-)Na moich wodach zgoła odwrotnie...., sprawdź, daj znać co wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 dawiniel Opublikowano 4 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2020 Robiliscie aktualizacje softu do wersji 20? Wszystko OK wam poszło. Zgrałem na karte i nie wiem czy uruchomić przed wypłynieciem na ryby czy po:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 4 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2020 Robiliscie aktualizacje softu do wersji 20? Wszystko OK wam poszło. Zgrałem na karte i nie wiem czy uruchomić przed wypłynieciem na ryby czy po:-)Jedyne efekty specjalne tego update o których słyszałem - rozwiazane ponownym upnięciem echa tym samym softem- to problem obsługi map at5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 dawiniel Opublikowano 4 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2020 Jedyne efekty specjalne tego update o których słyszałem - rozwiazane ponownym upnięciem echa tym samym softem- to problem obsługi map at5. chyba nie złapałem - upnieciem echa? i jakie problemy? pojawiaja się czy zostały wyeliminowane. Na tą chwile wszystko mi chula OK więc nie wiem czy warto. A co w tych efektach specjalnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 4 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2020 chyba nie złapałem - upnieciem echa? i jakie problemy? pojawiaja się czy zostały wyeliminowane. Na tą chwile wszystko mi chula OK więc nie wiem czy warto. A co w tych efektach specjalnych?upnięcie echa- upgrade softuproblem nieczytania map AT5- czyli tych z reefmasterarozwiązanie- ponowna instalacja softu. Poczytaj notę releasową tego softu, czy coś wnosi- ja nie robię tych update, które nie mają realnie wpływu na działanie sonaru. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 4 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2020 chyba nie złapałem - upnieciem echa? i jakie problemy? pojawiaja się czy zostały wyeliminowane. Na tą chwile wszystko mi chula OK więc nie wiem czy warto. A co w tych efektach specjalnych?W przypadku Lowrance lepiej poczekać, aż soft się ustabilizuje, chyba że chcesz robić za darmo za testera regresyjnego. Mieli już sporo wpadek w przeszłości, lepiej oszczędzić sobie nerwów i odczekać miesiąc. No chyba że akurat w relase notes jest poprawka, która naprawia funkcjonalność bez której nie możesz żyć i miesiąc byś przebierał nogami jak przy kibel-tańcu. Powiem szczerze - nawet duzi i poważni producenci sprzętu IT mówią, że jak poprawka niekrytyczna, to lepiej się nie napalać z instalacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Maniek600 Opublikowano 10 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2020 Przy zakupie echa lowrance ze szwecji, szwedzi za darmo daja paczke jezykowa czy trzeba cos doplacac? Oczywiscie zakup na szweda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gucio2020 Opublikowano 11 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2020 Dzień Dobry.Zakupiłem maximapę i dziś ją zainstaluje w elite TI2 i zastanawiam się co stanie się z dotychczasowymi waypointami. Nałożą się na nową mapę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 11 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2020 Należą się, pointy są osobno zapisywane i nie maja nic wspólnego z mapa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Paprykarz
Czy któryś z kolegów dysponuje zdjęciami tyłu (z rozkładem wtyczek ) echosondy Lowrance Elite 7/5 Ti ?
Jest mnóstwo zdjęć w sieci ale przodu ...
Top użytkownicy dla tego pytania
381
179
151
93
Popularne dni
22 Wrz
24
23 Sie
24
25 Cze
22
9 Lis
21
Top użytkownicy dla tego pytania
siarq 381 odpowiedzi
Koza11 179 odpowiedzi
Sailfish 151 odpowiedzi
ptychoo 93 odpowiedzi
Popularne dni
22 Wrz 2020
24 odpowiedzi
23 Sie 2018
24 odpowiedzi
25 Cze 2019
22 odpowiedzi
9 Lis 2020
21 odpowiedzi
Popularne posty
jarbol
Tak jak obiecałem wrzucam link z instrukcją do Elite Ti2. Może to zachęci innych do dzielenia się materiałami, wiedzą i doświadczeniami (nie mam tu na myśli powielania licencjonowanych materiałów). Zd
Koza11
Dla tych, którzy myślą o zakupie Ti2, subiektywnie - trochę tekstu ode mnie. https://sonaryimapy.blogspot.com/2020/12/ti2-pierwszoliniowy-zonierz-navico.html
ptychoo
Akumulatory pełne i poooooszło. Ver 3.0, echosonda po zalogowaniu się w sieci zapytała o pobranie aktualizacji. Oczywiście akceptujemy, potwierdzamy restart i czekamy na zakończenie upgrade. Nadal p
Opublikowane grafiki
2406 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi