Skocz do zawartości
  • 0

Lowrance Elite 5 / 7 / 9 Ti

Paprykarz

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Czy cos moze wiadomo o nowosciach od Lowrance, nie wiem kiedy wystawic moje echo Lowrance Elite Ti2 na sprzedaz i czy bedzie warto.

Chcialem kupic Live , ale aby bylo to Live dzialalo to trzeba wydac jeszcze raz 8000zl i to mnie powstrzymalo do zmiany echa.

• 0

.....

Witaj, wiem ze masz Point 1, właśnie obejżalem filmik ktory mnie troche zaskoczyl, tak jesli chodzi o kompas to dziala wysmienicie ale odnosnie trafienia w punkt to wyglada to tak samo jak gps samego echa. Czy masz takie same odchylenia jak gość w tym filmie?

https://youtu.be/nRgwPu7jSss

• 0

Witaj, wiem ze masz Point 1, właśnie obejżalem filmik ktory mnie troche zaskoczyl, tak jesli chodzi o kompas to dziala wysmienicie ale odnosnie trafienia w punkt to wyglada to tak samo jak gps samego echa. Czy masz takie same odchylenia jak gość w tym filmie?

Michał, ten film świadczy o niewiedzy lub złych intencjach autora - zjawisko pływania sygnału GPS w popularnych sprzętach nawigacyjnych podczas postoju jest najzupełniej normalne....GPS potrzebuje ruchu modułu.  Skoro Point-1 ma taką samą częstotliwość odświeżania pozycji- 10hz, to dlaczego miałby różnić się pod względem dokładności od modułu GPS w sonarze? Poza tym instalacja samej anteny na łodzi też jest ważna...Pointa kupuje się dla stabilizacji mapy na postoju, bo jak sam zauważyłeś- działa to bardzo dobrze. Druga opcja to mapowanie i użycie linii kompasu skalibrowanego, by pływać wygodniej i precyzyjniej w sensie utrzymania kierunku, trasy autopilota itp. Może być źródłem danych dla innych urządzeń. Nie oczekiwałem nigdy zwiększonej czułości GPS, choć realnie można byłoby tego oczekiwać- źródło danych GPS może być tylko jedno - albo wewnętrzne, albo zewnętrzne, nie razem- by triangulacją jakąś uśredniać pozycję. 

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Michał, ten film świadczy o niewiedzy lub złych intencjach autora - zjawisko pływania sygnału GPS w popularnych sprzętach nawigacyjnych podczas postoju jest najzupełniej normalne....GPS potrzebuje ruchu modułu.  ......

Tak zgadzam sie z toba, ale autor tego filmu zwraca uwage na to ze wszycy mowia aby montowac Point-1 jak najblizej trasnducera, 

ale w tym przypadu jesli to jest obarczone takim bledem to nie ma sensu sie tym przejmowac,

nie chodzi mi o to ze jak jestes w ruchu to pokazuje dobrze, tylko jak plyniesz do miejsca zanety ciekawego pounktu

i sie kotwiczysz to wtedy nie mam wiekszego sensu gdze ten Point-1 jest zamontowany

a jak sie zakotwiczysz to waipoint bedzie plywal kolo ciebie a to troche bedzie juz nie pewne czy lodz sie przesunela czy nie. 

Warto kupic jesli zalezy ci na kompasie, ale mialem nadzieje ze poprawi to troche dokladnosc pozycji, te 25fit to ok 8m to jest dosc sporo.  

Czy faktycznie u ciebie jest podobny zakres bledu?

za tydziej jade na wode pewnie kupie i sam przetestuje.

• 0

Nikt nie wymyślił jeszcze urządzeń tak doskonałych na potrzeby wędkarstwa aby w idealny sposób można było stanąć na punkcie względem koordynatów GPS.

Tak płynąc jak stojąc:-)

Robiliśmy testy tak urządzeń mobilnych na potrzeby górskich wędrówek jak i urządzeń wbudowanych w echosondy. Mieliśmy też jedną podręczną sztukę w którą wyposażeni byli żołnierze z zaprzyjaźnionych sił armii Stanów Zjednoczonych.

Test był prosty - butelka na sznurku z ciężarkiem opuszczona na dno zbiornika tak aby korek, znajdował się tuż pod powierzchnią wody, jakieś 3-5 cm. Nie mógł wystawać nad taflę. Zadaniem było napływanie przez sternika i na jego znak osoba na dziobie miała potwierdzić czy korek znajduje się pod nim.

Każde z testowanych urządzeń myliło się o dobrych kilku do kilkunastu metrów.

Najlepszym rozwiązaniem u wprawnego gracza były tylko i wyłącznie wizualne koordynaty (oczywiście jeśli dostępne). One pozwalały na uzyskanie dokładności do 1m. Ponieważ człek wygodny i szarych komórek nadto nadwyrężać nie nawykł to korzysta z dobroci mniej lub bardziej zaawansowanej technologii:-)

• 0

Tak zgadzam sie z toba, ale autor tego filmu zwraca uwage na to ze wszycy mowia aby montowac Point-1 jak najblizej trasnducera, 

ale w tym przypadu jesli to jest obarczone takim bledem to nie ma sensu sie tym przejmowac,

nie chodzi mi o to ze jak jestes w ruchu to pokazuje dobrze, tylko jak plyniesz do miejsca zanety ciekawego pounktu

i sie kotwiczysz to wtedy nie mam wiekszego sensu gdze ten Point-1 jest zamontowany

a jak sie zakotwiczysz to waipoint bedzie plywal kolo ciebie a to troche bedzie juz nie pewne czy lodz sie przesunela czy nie. 

Warto kupic jesli zalezy ci na kompasie, ale mialem nadzieje ze poprawi to troche dokladnosc pozycji, te 25fit to ok 8m to jest dosc sporo.  

Czy faktycznie u ciebie jest podobny zakres bledu?

za tydziej jade na wode pewnie kupie i sam przetestuje.

Dokładności nie uzyskasz 

zmierzę błędy jakimś testem butelkowym - ale nie spodziewam się lepiej. Jeżeli Galileo odpali swoje satelity do sieci ogólnodostępnej- będzie lepiej. Teraz nie oczekuję nawet. 

no i teraz dodatkowy smaczek- czy mapy na żywo robione są dokładne??

• 0

Dokładności nie uzyskasz

zmierzę błędy jakimś testem butelkowym - ale nie spodziewam się lepiej. Jeżeli Galileo odpali swoje satelity do sieci ogólnodostępnej- będzie lepiej. Teraz nie oczekuję nawet.

A czy mapy robione np w Reefmaster są dokładne?

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

• 0

Tak samo dokładnie jak waypointy:-)

Ściągnij z genesis mapę jakąkolwiek. Daj ja do sondy i pływaj, włacz nakładanie danych genesis i zaczniesz rysować mapę na nowo ponieważ głebokosci i odczyty będa sie róznić. Wszystko zależne od tego ile logów było zebranych za pierwszym razem na potrzeby robienia mapy.

• 0

Tak samo dokładnie jak waypointy:-)

Ściągnij z genesis mapę jakąkolwiek. Daj ja do sondy i pływaj, włacz nakładanie danych genesis i zaczniesz rysować mapę na nowo ponieważ głebokosci i odczyty będa sie róznić. Wszystko zależne od tego ile logów było zebranych za pierwszym razem na potrzeby robienia mapy.

To już zauważyłem. Genesis mocno uśrednia. Ostatnio zauważyłem to na nowym jeziorze na którym robiłem pierwsze logi. Jedno przeplyniecie to ok 100m pokrycia.

Pozdrawiam Piotrek S.

• 0

A czy mapy robione np w Reefmaster są dokładne?

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Dokładniejsze o odległość pomiędzy przetwornikiem a ekranem, którą ustawiasz przy imporcie danych. W zależności od wielkości łajby i parametrów- to czasami dodatkowe 2 i więcej metrów dodatkowo dla możliwego błędu GPS. 

W reefmasterze interpolację masz skalowana co 25m - pomiędzy takimi trasami będzie generowana mapa i ona jest dokładniejsza niż ta na wodzie. . W GL możesz mieć to samo, ale trzeba mieć świadomość gęstego pływania, interpolacji tej nakładki. Niestety, nie mam u siebie w Simradzie, nie mogę więc testować 

Kolejny argument pro reefmasterowy:

post-55901-0-35005800-1600775872_thumb.jpg

Tryb live wyrysuje dziury w dnie o głębokości 1,2m a to proporcjonalnie do realnej- dużo. Pingi zostały przyklejone do drugiego odbicia dna. Równie dobrze może być to ławica ryb, kępa zielska....przerabiałem u siebie. Górki były wyrysowane na mapie- a jak otworzyłem edycje danego loga-  okazało się, że sygnał  odbił się od ławicy dużej i bzdury porysowało. 

Takie rzeczy należy sprawdzać poprawiać przed wygenerowaniem mapy

Podsumowując, bo chyba trzeba to przenieść do wątku innego - dobrze ustawić sprzęt, pomierzyć odległości ekranu od ducera, nagrywać logi sonaru i będzie zdecydowanie dokładniej na wodzie- bo korekty, bo izobaty pomocnicze można dodać. Zerknij do mnie na bloga, wczoraj wkleiłem posta o przemyśleniach mapowych z różnymi rodzajami map, w pierwszej części wpisu widać wpływ gęstości izobat na dokładność mapy. 

https://sonaryimapy.blogspot.com/2020/09/mapy-czy-to-ma-sens.html

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Dokładniejsze o odległość pomiędzy przetwornikiem a ekranem, którą ustawiasz przy imporcie danych. W zależności od wielkości łajby i parametrów- to czasami dodatkowe 2 i więcej metrów dodatkowo dla możliwego błędu GPS.

Chodziło mi o dokładność map względem GPS. Nie ważne czym się robi ten błąd kilku metrów zawsze będzie.

No i kolejna sprawa, że ten błąd jest zmienny. Ustawiłem sobie żeby wyświetliło na ekranie błąd pozycji. I jeśli dobrze złapie WAAS to jest 3m, ale przepłyne w inna część zbiornika i jest 7m. Byłoby super gdyby chociaż podczas jednego pływania błąd był stały.

Pozdrawiam Piotrek S.

Edytowane przez Peesx

• 0

Chodziło mi o dokładność map względem GPS. Nie ważne czym się robi ten błąd kilku metrów zawsze będzie.

Pozdrawiam Piotrek S.

Ale może być większy lub mniejszy. 

Piotr, czy możesz wymagać stałej ilości satelitów nad głową, pogody, które  też mają  wpływ na dokładność?

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Ale może być większy lub mniejszy.

Piotr, czy możesz wymagać stałej ilości satelitów nad głową, pogody, które też mają wpływ na dokładność?

Nie mogę ale byłoby miło żeby chociaż przez kilka godzin było stabilnie [emoji6]

Pozdrawiam Piotrek S.

• 0

Czyli wynika z tego ze jakas zabawa z montowaniem  jak najblizej  przy przetworniku to bez sensu przy takim bledzie.

Zależy od odległości pomiędzy oraz celu jaki temu przyświeca. Dla celów czysto wędkarskich - moim zdaniem zbytek łaski,mapę można zblokować jako north up,  dla mapowania- sens jest, a zwłaszcza przy robieniu map mozaikowych, by sąsiadujące pasy skanowania nie były zanadto przesunięte względem siebie graficznie.

Edyta, kuzynka : sens może być- gdy waypointujesz konkretne obiekty, ryby na mapce sonaru bocznego- structure overlay. Wtedy każda zmienna jest ważna, by wrócić na miejscówkę. 

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Dokładności nie uzyskasz 

Macku proponuje zrobic test z butelka i tyczkami w ruchu. Chodzi o to aby sprawdzic dzialanie kompasu i GPS podczas naprowadzania czyli na jakis punkt i na niego plyniesz i podczas ruchu   butelka znajdzie tam gdzie pokazuje echo.  Mysle ze powinna to byc butelka w dwie tyczki wystajace jako orientacja dla oka czy jak jestes 2m od bitelki z prawej burty to tyle bedzie na echu, uwazam za bardzo ciekawy test. 

W tedy mozna bedzie powiedziec ze napywanie na punkt zadziala w ruchu jesli ta dokladnosc bedzie dosc dobra to znaczy ze mapy beda dokladniejsze niz te w echu. 

Echo i tak ma parametr notowania przetwornika do teg omozna korygowac w Reefmaster  jesli jest potrzeba dla swojego przetwornika, ja tak bynajmniej robie mam  wpisane w echu odleglosc od przetwornika i to na tyle.

• 0

Macku proponuje zrobic test z butelka i tyczkami w ruchu. Chodzi o to aby sprawdzic dzialanie kompasu i GPS podczas naprowadzania czyli na jakis punkt i na niego plyniesz i podczas ruchu   butelka znajdzie tam gdzie pokazuje echo.  Mysle ze powinna to byc butelka w dwie tyczki wystajace jako orientacja dla oka czy jak jestes 2m od bitelki z prawej burty to tyle bedzie na echu, uwazam za bardzo ciekawy test. 

W tedy mozna bedzie powiedziec ze napywanie na punkt zadziala w ruchu jesli ta dokladnosc bedzie dosc dobra to znaczy ze mapy beda dokladniejsze niz te w echu. 

Echo i tak ma parametr notowania przetwornika do teg omozna korygowac w Reefmaster  jesli jest potrzeba dla swojego przetwornika, ja tak bynajmniej robie mam  wpisane w echu odleglosc od przetwornika i to na tyle.

Będę na wodzie, nie obiecuję, bo z tyczkami kłopot, ale postaram się coś potestować. 

Gdzie szukać nastaw X/Y przetwornika?

• 0

Będę na wodzie, nie obiecuję, bo z tyczkami kłopot, ale postaram się coś potestować. 

Gdzie szukać nastaw X/Y przetwornika?

w Reefmaster masz przy imporcie logow, tam konfigurujesz swoj sprzet i przetwornik, ale to jest tylko odleglosc i glebokosc pod lustem wody, nie ma  X/Y jest tylko X/Z  :)

W echu masz na 100% odleglosc przetwornika lub Echa od ryfy chyba, czy glebokosc jest tego nie jestem w 100% pewny dawno to ustawialem.

Edytowane przez Michal Sz

• 0

w Reefmaster masz przy imporcie logow, tam konfigurujesz swoj sprzet i przetwornik, ale to jest tylko odleglosc i glebokosc pod lustem wody, nie ma  X/Y jest tylko X/Z  :)

W echu masz na 100% odleglosc przetwornika lub Echa od ryfy chyba, czy glebokosc jest tego nie jestem w 100% pewny dawno to ustawialem.

Dobra, bo sądziłem, że w echu jest coś o czym nie wiem- w sensie pozycjonowania w osiach przetwornika względem echa.......

• 0

Dobra, bo sądziłem, że w echu jest coś o czym nie wiem- w sensie pozycjonowania w osiach przetwornika względem echa.......

Jesli jest taki blad to po co mialo by to byc brane pod uwage  te 0.5m  :)

Interpolacja logow w Reffmaster i tak ma dokladnosc do 25m wiec wszelkie niedokladnosci odczytow dna sa usredniane.

Ja mapujac mam zrobiony obrys jeziora z mapy google  gdzie ustawione mam ze to 0.5m glebokosci i powiem ze nigdy mi sie to prawie nie zgadza i to o jakis 8m czasami.  

Mam w wodzie duze kamienie walczylem z tym aby taki kamien naniesc na mape  jak on duzy nie wiem ale jest na 12m, niektore spore glazy, nie udalo mi sie tego zrobic.

mapa pokazuje i tak rownie dno. Jedynie to to ze jak przeplywam to wiem z ktorej burty kamyk sie pojawi i to mnie cieszy :)

Tylko tego compasu mi brakuje, ale cos z tym zrobie.

Edytowane przez Michal Sz