Paprykarz Opublikowano 28 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2015 Czy któryś z kolegów dysponuje zdjęciami tyłu (z rozkładem wtyczek ) echosondy Lowrance Elite 7/5 Ti ?Jest mnóstwo zdjęć w sieci ale przodu ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 22 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2020 (edytowane) Napotkałem taki link warto przeczytać i nie ma co się łudzić ze będzie lepiej!!!!! https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Pl:Dok%C5%82adno%C5%9B%C4%87_danych_GPS_PodstawyNope: https://gisplay.pl/nawigacja-satelitarna/8137-naukowcy-z-upwr-porownali-dokladnosc-galilieo-i-gps.html P-1 jest kompatybilny z Galileo. Edytowane 22 Września 2020 przez Maciej_K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gość Michal Sz Opublikowano 22 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2020 Myślę, ze zanim to ruszy to ja juz nie będę się mógł puścić balkonika. Wysłane z mojego SM-T860 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 22 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2020 Tak czytam i czytam i z moich doświadczeń żeby napłynąć w punkt to jest ,, nie realne " woda to nie droga gdzie GPS POKAŻE skręć w lewo lub w prawo . Całe 4 dni pływałem i kombinowałem jak najlepiej napłynąć na punkt . Na wodzie stała bojka , zaznaczyłem punkt i odpłynołem z 200 m i powrót i zaczeła się jazda , patrząc w monitor i płynąć jeszcze jak trochę wieje to lipa , myszkujesz ja za czołem się kręcić prawie do koła . Zrobiłem tak , złapałem kierunek na mapie i wypatrzyłem na brzegu jakiś punkt i na niego płynołem , czym bliżej lekko korygowałem kierunek płynięcia , jak dopływałem do celu rzucałem marker i dopiero za wrotka i wiedziałem w którym miejscu się za kotficzyć . Jak tego ni zrobiłem z wiatrem spływałem daleko . Od celu raz było 6 m a innym 10 m , sporo zależy od wiatru . Ale jak Ktoś myśli że kupił echosondę i od razu dopłynie do celu bez treningu to jest w błędzie , 4 dni na Sulejowie trenowałem dopływanie do punktu , jak by to było takie proste to nie stało by tyle butelek na wodzie pokazując gdzie stanąć łodzią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bassy Opublikowano 22 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2020 Przy precyzyjnym napływaniu jeszcze długo będą przydatne bojki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 dawiniel Opublikowano 23 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2020 Tak czytam i czytam i z moich doświadczeń żeby napłynąć w punkt to jest ,, nie realne " woda to nie droga gdzie GPS POKAŻE skręć w lewo lub w prawo . Całe 4 dni pływałem i kombinowałem jak najlepiej napłynąć na punkt . Na wodzie stała bojka , zaznaczyłem punkt i odpłynołem z 200 m i powrót i zaczeła się jazda , patrząc w monitor i płynąć jeszcze jak trochę wieje to lipa , myszkujesz ja za czołem się kręcić prawie do koła . Zrobiłem tak , złapałem kierunek na mapie i wypatrzyłem na brzegu jakiś punkt i na niego płynołem , czym bliżej lekko korygowałem kierunek płynięcia , jak dopływałem do celu rzucałem marker i dopiero za wrotka i wiedziałem w którym miejscu się za kotficzyć . Jak tego ni zrobiłem z wiatrem spływałem daleko . Od celu raz było 6 m a innym 10 m , sporo zależy od wiatru . Ale jak Ktoś myśli że kupił echosondę i od razu dopłynie do celu bez treningu to jest w błędzie , 4 dni na Sulejowie trenowałem dopływanie do punktu , jak by to było takie proste to nie stało by tyle butelek na wodzie pokazując gdzie stanąć łodzią Bo na Sulejowie się łowi ryby a nie ćwiczy napływanie:-) to taka nauczka hehe.A tak całkiem poważnie na tym pięknym zbiorniku można idealnie poćwiczyć napływanie. Do tego jednak konieczne jest znalezienie "odpowiednich" punktów orientacyjnych. I nie może to być jeden punkt, ponieważ nawet na odcinku kilkudziesięciu metrów będzie wyglądał w sposób identyczny. To można stosować w sytuacji wspomagania się echosonda gdy już dobrze znamy ukształtowanie terenu i każdą dziurę.Jest jeden jednak minus całego tego cuda - lasy rosną, domy sie budują i czasami punkty odniesienia trafia szlak.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 23 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2020 Kupiłem nowy silnik i go docierałem , zrobiłem przy okazji całe Barkowice mapę głębokości i przy tym wszystkim zacząłem napływać na cel miejscówki a z tym nie było łatwo , tak wiem że trzeba łapać kilka punktów ale ja chciałem tak jak autkiem do punktu dojechać a tak się nie da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gość Michal Sz Opublikowano 23 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2020 Czyli wniosek jest taki: 1. montowanie Pointa-1 jak najblizej przetwornika jest bez sensu jelsi masz lodz 4m to gdziekolwiek mozna go zamontowac bo blad bedzi znaczny. Tak naprawde Point-1 to tylko poprawi pokazanie kursu w jakim sie lodz znajduje jest to jak najbardziej pomocne.Tylko mam jeden dylemat, jesli pozycja lodzi wzgledem waipointa przestawi sie o 6m na mapie w prawo czy kurs tez sie zmieni odpowiednio kontowo w lewo, znaczy czy bedzie wskazywal nadal na punkt czy przesunie sie rowniez o 6m i azymut bedzie ten sam ?Mam wrazenie ze sie przesunie razem z lodzia jednakowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kostom63 Opublikowano 23 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2020 Tak czytam i czytam i z moich doświadczeń żeby napłynąć w punkt to jest ,, nie realne " woda to nie droga gdzie GPS POKAŻE skręć w lewo lub w prawo . Całe 4 dni pływałem i kombinowałem jak najlepiej napłynąć na punkt . Na wodzie stała bojka , zaznaczyłem punkt i odpłynołem z 200 m i powrót i zaczeła się jazda , patrząc w monitor i płynąć jeszcze jak trochę wieje to lipa , myszkujesz ja za czołem się kręcić prawie do koła . Zrobiłem tak , złapałem kierunek na mapie i wypatrzyłem na brzegu jakiś punkt i na niego płynołem , czym bliżej lekko korygowałem kierunek płynięcia , jak dopływałem do celu rzucałem marker i dopiero za wrotka i wiedziałem w którym miejscu się za kotficzyć . Jak tego ni zrobiłem z wiatrem spływałem daleko . Od celu raz było 6 m a innym 10 m , sporo zależy od wiatru . Ale jak Ktoś myśli że kupił echosondę i od razu dopłynie do celu bez treningu to jest w błędzie , 4 dni na Sulejowie trenowałem dopływanie do punktu , jak by to było takie proste to nie stało by tyle butelek na wodzie pokazując gdzie stanąć łodzią Merytorycznie super, ale oczy i serce boląTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 dawiniel Opublikowano 23 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2020 (edytowane) Kupiłem nowy silnik i go docierałem , zrobiłem przy okazji całe Barkowice mapę głębokości i przy tym wszystkim zacząłem napływać na cel miejscówki a z tym nie było łatwo , tak wiem że trzeba łapać kilka punktów ale ja chciałem tak jak autkiem do punktu dojechać a tak się nie daBarkowice piękna woda i rejony. Idealne do zwiedzania i wedkowania. I wspaniała rozrywka pomiedzy sandaczowymi wypadami ze szczupłymi w zatoczce na poppery.Kiedys z ciekawości wszedłem na mape Sulejowa na C-Map Genesis. Tam gdzie jet wyspa na C-Map pokazuje wodę hehe....ciekawostka techniczna właśnie jaką dokładność mają tego typu narzędzia i robione przez nie mapy.Nie zmienia to jednak faktu, że i tak zmieniają rzeczywistość. Kiedyś gdy pytałeś na wodzie człeka po jego nocnej warcie, jak tam dzisiaj, mówił, że wczoraj miał tutaj branie i dziś przypłynął w to samo miejsce znowu - faktycznie jednak stał kilkadziesiąt metrów dalej na co z uprzejmości nie zwracało mu się już uwagi. To teraz ten margines błędu zmniejszył się do kilkumetrowej dokładności GPS-a Edytowane 23 Września 2020 przez dawiniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 23 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2020 Barkowice piękna woda i rejony. Idealne do zwiedzania i wedkowania. I wspaniała rozrywka pomiedzy sandaczowymi wypadami ze szczupłymi w zatoczce na poppery.Kiedys z ciekawości wszedłem na mape Sulejowa na C-Map Genesis. Tam gdzie jet wyspa na C-Map pokazuje wodę hehe....ciekawostka techniczna właśnie jaką dokładność mają tego typu narzędzia i robione przez nie mapy.Nie zmienia to jednak faktu, że i tak zmieniają rzeczywistość. Kiedyś gdy pytałeś na wodzie człeka po jego nocnej warcie, jak tam dzisiaj, mówił, że wczoraj miał tutaj branie i dziś przypłynął w to samo miejsce znowu - faktycznie jednak stał kilkadziesiąt metrów dalej na co z uprzejmości nie zwracało mu się już uwagi. To teraz ten margines błędu zmniejszył się do kilkumetrowej dokładności GPS-a Nie oczekiwałbym wiele więcej od map socjalnych. Garminowskie -też rysują mapę daleko po brzegach. Na szczęście są sposoby na to, by rysunek był choć pod tym względem realistyczny. Trzeba wygenerować linię brzegową i przerobić ją w IMC na At5, przy czym punkty sąsidujące w tej linii- gdy rysujemy ją z Google Earth muszą być w odległościach nie więcej niż 1m. Wtedy rysunek nie wyjdzie poza obrys brzegu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sailfish Opublikowano 23 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2020 Na moim Carbonie, największa dokładność, jaką udało mi się uzyskać to 3 m, podczas gdy ręczny Garmin GPS Map pokazywał 2 m. Podczas niedawnej wyprawy do Szwecji zeskanowałem 322ha jeziora i pewnego dnia zdziwiłem się przepływając obok wyspy, że płynę prawie po śladzie na mapie, którą wyprodukowałem z drugiej strony wyspy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 scOOtt Opublikowano 23 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2020 (edytowane) Spytam, żeby doprecyzować: jak wrzucam logi sonaru na swoje konto cmap Genesis live (pliki sl2) to ekipa od lowrance je obrabia i na mapie w komputerze, po zalogowaniu, mogę mieć podgląd tego co przepływałem, tak ? Są one widoczne dla wszystkich ? Jak pływam po zbiorniku i mapuje z nie włączoną opcją zapisywania logu sonaru to rysuje mi mapę tylko w urządzeniu i tam tylko mogę sobie ją przeglądać? Edytowane 23 Września 2020 przez scOOtt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sailfish Opublikowano 23 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2020 Spytam, żeby doprecyzować: jak wrzucam logi sonaru na swoje konto cmap Genesis live (pliki sl2) to ekipa od lowrance je obrabia i na mapie w komputerze, po zalogowaniu, mogę mieć podgląd tego co przepływałem, tak ? Są one widoczne dla wszystkich ? Jak pływam po zbiorniku i mapuje z nie włączoną opcją zapisywania logu sonaru to rysuje mi mapę tylko w urządzeniu i tam tylko mogę sobie ją przeglądać?Jeżeli chcesz mieć mapę prywatńą, musisz zaznaczyć taką opcję przy zapisie. Oczywiście, tylko w przypadku jeżeli zapłacisz 99 dolarów na rok. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 scOOtt Opublikowano 23 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2020 Jeżeli chcesz mieć mapę prywatńą, musisz zaznaczyć taką opcję przy zapisie. Oczywiście, tylko w przypadku jeżeli zapłacisz 99 dolarów na rok. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu TapatalkaZauważyłem taką opcję i jest ona dla mnie zrozumiała. Pytanie czy to działa tak jak napisałem? P.s nie mam problemu żeby inni widzieli moje mapowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sailfish Opublikowano 23 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2020 Dokładnie tak. Tylko tyle, że genesis live jest bardzo uproszczoną nakładką na mapę bazową i nie ma możliwości uzyskania mapy twardości dna, roślinności ani obróbki jej na komputerze. Ja też nie mam problemu z udostępnianiem moich plików. Od kilku lat w gronie międzynarodowym tworzę mapę socjalną jednego z wielkich jezior w Szwecji. Natomiast mapę Turawy stworzyłem jako prywatną w ciągu dwóch lat, dlatego, że nikt się nie chciał dołączyć. Dzięki temu mam mapę Turawy, która bije inne na głowę. Jak koledzy pokazują mi te śmieszne mapy M.M. z ogromną ilością błędów, śmiać mi się chce. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 scOOtt Opublikowano 23 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2020 Potestuje zatem darmową wersję i pomyślę nad płatną subskrypcją, która daje możliwość korzystania z ficzerow które odpisałeś. Dzięki za odpowiedź 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 23 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2020 Potestuje zatem darmową wersję i pomyślę nad płatną subskrypcją, która daje możliwość korzystania z ficzerow które odpisałeś. Dzięki za odpowiedźŁukasz, skoro zbierasz logi i chcesz im je wysłać i do tego później zapłacić- weź ty ściągnij sobie triala reefmastera 1.6 na kompa, on generuje działające w Elicie mapy w At5 i też zrobisz nim twardość dna. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 scOOtt Opublikowano 23 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2020 Łukasz, skoro zbierasz logi i chcesz im je wysłać i do tego później zapłacić- weź ty ściągnij sobie triala reefmastera 1.6 na kompa, on generuje działające w Elicie mapy w At5 i też zrobisz nim twardość dna.Spróbuję, gdyby tylko dobę można było rozciągnąć w czasie. Może uda mi się pobawić w długie zimowe wieczory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 23 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2020 Spróbuję, gdyby tylko dobę można było rozciągnąć w czasie. Może uda mi się pobawić w długie zimowe wieczory Dokładnie tak, za chwilę (mam nadzieje) ryby odpalą, przy okazji można zbierać dane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 scOOtt Opublikowano 23 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2020 Dokładnie tak, za chwilę (mam nadzieje) ryby odpalą, przy okazji można zbierać dane.Przy okazji, niedługo kolega, właściciel łodzi, nabędzie Raymarine Element 9. Jeśli zamontujemy obie echosondy z przetwornikami po obu stronach burt, myślisz, że będą jakieś zakłócenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 23 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2020 Przy okazji, niedługo kolega, właściciel łodzi, nabędzie Raymarine Element 9. Jeśli zamontujemy obie echosondy z przetwornikami po obu stronach burt, myślisz, że będą jakieś zakłócenia ?Nie powinno siać za bardzo na bocznym Element ma 350/1200 khz, Ti 455/800 choć dziś miałem sianie po ekranie - ss3d w 455 pokazał zakłócenia od 800khz garminowskiego Gt30. Musicie po prostu sprawdzić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 koruss89 Opublikowano 2 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2020 Na chlopski rozum możecie mi wytlumaczyc czym różnią sie przetworniki totalscan od 3in1 ? Nie mialem nigdy echo a noszę sie z zamiarem kupna Ti9 Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 2 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2020 Na chlopski rozum możecie mi wytlumaczyc czym różnią sie przetworniki totalscan od 3in1 ? Nie mialem nigdy echo a noszę sie z zamiarem kupna Ti9 Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka3in1 ma realne 800khz w sonarze bocznym. Daje to dobry detal na ekranie. Do tego - co najważniejsze- Ti2 wspiera graficznie wyświetlanie obrazu i efekt jest o wiele lepszy niż w Totalscanie, który realnie tylko 455khz ma. Za chwilę ponoć ma wyjść Ti3, duże przeceny na świecie poza PL na Ti2- jak masz możliwość, to skorzystaj. Jakość będzie zbliżona pomiędzy tymi generacjami, nie wierzę w nowy przetwornik w Ti3, rozdzielczości też nie dodadzą, by dalej sprzedawać HDS-y 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 koruss89 Opublikowano 2 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2020 Dziękuję za konkretną odpowiedz Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 2 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2020 Dziękuję za konkretną odpowiedz Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu TapatalkaW wątku interpretacja obrazu- wrzucałem screeny na początku maja- zobacz produkcję przetwornika 3in1- w sensie zasięgu i świecenia ryb, bo ja mam wyższą rozdzielczość ekranu u siebie, a to zwłaszcza na zoomie dużo daje do jakosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Paprykarz
Czy któryś z kolegów dysponuje zdjęciami tyłu (z rozkładem wtyczek ) echosondy Lowrance Elite 7/5 Ti ?
Jest mnóstwo zdjęć w sieci ale przodu ...
Top użytkownicy dla tego pytania
381
179
151
93
Popularne dni
22 Wrz
24
23 Sie
24
25 Cze
22
9 Lis
21
Top użytkownicy dla tego pytania
siarq 381 odpowiedzi
Koza11 179 odpowiedzi
Sailfish 151 odpowiedzi
ptychoo 93 odpowiedzi
Popularne dni
22 Wrz 2020
24 odpowiedzi
23 Sie 2018
24 odpowiedzi
25 Cze 2019
22 odpowiedzi
9 Lis 2020
21 odpowiedzi
Popularne posty
jarbol
Tak jak obiecałem wrzucam link z instrukcją do Elite Ti2. Może to zachęci innych do dzielenia się materiałami, wiedzą i doświadczeniami (nie mam tu na myśli powielania licencjonowanych materiałów). Zd
Koza11
Dla tych, którzy myślą o zakupie Ti2, subiektywnie - trochę tekstu ode mnie. https://sonaryimapy.blogspot.com/2020/12/ti2-pierwszoliniowy-zonierz-navico.html
ptychoo
Akumulatory pełne i poooooszło. Ver 3.0, echosonda po zalogowaniu się w sieci zapytała o pobranie aktualizacji. Oczywiście akceptujemy, potwierdzamy restart i czekamy na zakończenie upgrade. Nadal p
Opublikowane grafiki
2406 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi