Skocz do zawartości
  • 0

Lowrance Elite 5 / 7 / 9 Ti

Paprykarz

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Z moich obserwacji wynika że duży wpływ ma karta pamięci. Na słabej karcie przy zapisie logów jest tragedia. A tutaj gdy tnie z mapą to też wychodzi na to że mapa za bardzo obciąża. Z drugiej strony kartę mam dobrą i zazwyczaj mi się nie tnie ale są takie dni albo momenty że przycina i też nie wiem dlaczego.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

• 0

Z moich obserwacji wynika że duży wpływ ma karta pamięci. Na słabej karcie przy zapisie logów jest tragedia. A tutaj gdy tnie z mapą to też wychodzi na to że mapa za bardzo obciąża. Z drugiej strony kartę mam dobrą i zazwyczaj mi się nie tnie ale są takie dni albo momenty że przycina i też nie wiem dlaczego.

Piotr, pamiętasz- pisałem na blogu że haczy się jeśli danych dużo.

Wysłane z mojego Redmi 8 przy użyciu Tapatalka

• 0

Piotr, pamiętasz- pisałem na blogu że haczy się jeśli danych dużo.

Coś w tym może być. Bo na 32GB karcie jakieś 20 mam zajęte. Różne logi i dużo dziwnych map. W sumie jak czasami zrzucę trochę danych to może faktycznie pracuje lepiej.

Edit

Co do karty to miałem sytuację że class10 chodziła gorzej niż class4. Sandisk Extreme UHS3 daje radę.

Co do temperatury to faktycznie coś w tym może być.

Edytowane przez Peesx

• 0

Witam, mam 9tkę ti2 i mam pytanie z tych bardziej podstawowych, który parametr w ustawieniach zwykłego sonaru odpowiada za "wygięte" łuki, u mnie większość ryb rysowana jest jako praktycznie proste linie, może u mnie w ustawieniach jest coś nie tak?

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

• 0

Za to odpowiada ustawienie przetwornika równolegle do lustra wody.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

No tak ale jak nie jest równolegle do wody to łuki są powyginane w lewo albo prawo a u mnie za bardzo łuków nie ma, taki szczupak 70 powinien być widoczny jako łuk na echu?

• 0

Odpowiem inaczej - nie ma ustawienia w oprogramowaniu echa, które aktywuje łuki. Ładne łuki są w katalogach. Jeżeli przetwornik jest podgięty w górę albo w dół możesz mieć ukośne kreski. Jeżeli stoisz w miejscu a ryba też, to będzie pozioma linia.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

• 0

Og, a ty nie bawisz się czasami wiązką 83 khz? Włącz 200 khz - jeśli nie masz ustawione tego

Mam włączone 200khz, z której kolorystki najlepiej korzystać? Chyba tak jak kolega psulek napisał jest różnica między trybem demonstracyjnym a rzeczywistością.

• 0

Mam włączone 200khz, z której kolorystki najlepiej korzystać? Chyba tak jak kolega psulek napisał jest różnica między trybem demonstracyjnym a rzeczywistością.

Ja lubię nr 12

• Like 1

• 0

Jakim kolorem w tej kolorystyce jest zaznaczone twarde i miękkie dno?

czerwone- silny sygnał powrotny. Z resztą sprawdź sam- ustaw zasięg 2d na 30m i wpłyń na plażę- i jak zobaczysz podwójne  potrójne odbicie dna- to masz wtedy twardo i zobaczysz jak ta paleta jak i inna pokazuje silny sygnał powrotny w ramach danego zestawu kolorów. 

• Like 1

• 0

Jaką max kartę SD  wsadzę bez problemu do Lowrance Elite 7 Ti2

Kiedyś ktoś chwalił się o dużo większej niż 32Gb  ale nie mogę namierzyć tematu.

PS. da się zkompresować pliki SL ??  albo inaczej ustawić echo ?  łyka mi 2GB na 6 godz. mapowania

Edytowane przez koyot

• 0

a można ustawić jakoś oszczędniej zapis ;-)

robię bajoro 10km2 i karta 32 pełna a to 30% dopiero

Może chodzi ci o logi, one sporo ważą ale to inne rozszerzenie, sl to format do social map lowrance.

• 0

Może chodzi ci o logi, one sporo ważą ale to inne rozszerzenie, sl to format do social map lowrance.

nope. 

slg

sl2

sl3 

to są formaty zapisu logu sonaru w Lowrance,

format map socjalnych to At5 zapewne. 

• Like 1

• 0

A do samych map batymetrycznych było jeszcze gpx , bez danych sonaru.

Sl3 w zamierzeniu do sl2 miał gromadzić jeszcze dane obrazu i być formatem o większych możliwościach. Nie mniej jednak od jego wprowadzenia do dziś lowrance nie zawiele zrobił...przetworniki SI generacji z przed 4 lat, ekrany też niezbyt świeże...

Edytowane przez siarq