Skocz do zawartości
  • 0

Lowrance Elite 5 / 7 / 9 Ti

Paprykarz

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Próbowałem zmienic u siebie kolory mapy w genesis live wchodzac w ustawienia custom, ale niestety nic nie mogłem tam kliknąc, przyciski mimo ze podswietlone to nie byly aktywne. Czy opcja ta powinna dzialać w pierwszej wersji elite ti czy tylko od wersji hds?

• 0

Nie, w domu na sucho ustawiałem. Jak swoje mapy ( z moich logów ) z Sociala ściągnąłem to już na kolorach miałem tak jak ustawiłem sobie w swoim sprzęcie. Fajna sprawa. Widać też zaznaczone moje pkt. z miejscówkami ( oczywiście nie na mapie z Social ) to działa na zasadzie nakładek. Ale i tak muszę udać się do serwisu odnośnie Genesis live i tym że mi się gubi echo jak płynę powyżej 5km/h.

• 0

Ja w Elitce TI2 żeby działało mi ustawianie własnych kolorów mapy, Musiałem ściągnąć mapę z SocialMap. Włączyć ją na echu i dopiero robi sie aktywne i można ustawiać własne kolory głębokości. Jak wrócę do mapy Lowrance To są kolory na mapie jakie ustawiłem wcześniej, lecz nie mogę ich edytować. Pozdrawiam

Edytowane przez Lysy...

• 0

Ja w Elitce TI2 żeby działało mi ustawianie własnych kolorów mapy, Musiałem ściągnąć mapę z SocialMap. Włączyć ją na echu i dopiero robi sie aktywne i można ustawiać własne kolory głębokości. Jak wrócę do mapy Lowrance To są kolory na mapie jakie ustawiłem wcześniej, lecz nie mogę ich edytować. Pozdrawiam

Potwierdzam ten tok postępowania- najpierw mapa social, potem palety w odniesieniu do tych pobranych. 

Co ciekawe dziś taki test robiłem na swoim simradzie- dostałem info od staffu technicznego , że Simrady robią z GL - nie, nie robią, sprawdzałem- zarejestrowałem się na Genesis, pobrałem mapkę- nic się nie uruchomiło, ale w Ti tak będzie. 

Także staf coś pomylił- obawiam się że SonarChart Live z Genesis Live- no bywa. 

• 0

Potwierdzam ten tok postępowania- najpierw mapa social, potem palety w odniesieniu do tych pobranych. 

Co ciekawe dziś taki test robiłem na swoim simradzie- dostałem info od staffu technicznego , że Simrady robią z GL - nie, nie robią, sprawdzałem- zarejestrowałem się na Genesis, pobrałem mapkę- nic się nie uruchomiło, ale w Ti tak będzie. 

Także staf coś pomylił- obawiam się że SonarChart Live z Genesis Live- no bywa. 

Maciej dodam  jeszcze tyle, że to co opisałem powiedział mi gościu ze stanowiska Lowrance na rybomanii 2020 poznań. Sam przyznał, że to trochę chujowo zrobili. Wiec tak najpierw trzeba zrobić darmowe konto i zarejestrować tam swoje urządzenie (genesismaps.com) i ściągnąć obojętnie jaką mapę z bazy  SocialMap. Mapa działa tylko na urządzeniu, które wybraliśmy przy pobieraniu mapy. (Te które dodaliśmy podczas  tworzenia konta genesis na genesismaps.com) Można dodać kilka urządzenia jakie posiadamy. ściągamy, wypakowujemy i wrzucamy na kartę pamieć no a kartę do echa :P Wsączamy echo i  wyskoczy nam czy chcemy odpalić  mapę klikamy tak i już mamy aktywne kontury głębokości. Mam nadzieje że to komuś pomoże  bo sam borykałem się z tym problemem i  dopiero na rybomani udało mi się dostać info jak to zrobić. Pozdrawiam

• 0

było już wspominane w tym temacie... kontaktujesz sie z przedstawicielem lowrance w kraju z jakiego kupujesz i tam dogadujesz sprawe paczki jezykowej, najczęsciej darmowej, lub korzystasz z usług parkera i płacisz około 500zl. Co do sprawy technicznej to potrzebujesz request code i serial number urządzenia.

• 0

Czołem

Jak to jest w Elite Ti2 z mapami ?

W tej chwili włożyłem swoją kartę SD i korzystam z pobranych map społecznościowych - w wyborze mapy, w urządzeniu zaznaczyłem opcję Genesis Live.

Co w chwili kiedy przyjadą do mnie mapy C-Map ?

Będę na karcie C-Map mógł mapować zbiorniki w czasie rzeczywistym, czy będę musiał zmieniać karty SD ? 

• 0

Jeśli karta nie jest jakoś zabezpieczona przed zapisem i ma większą pojemność niż zajmują pliki z c-map to chyba nie powinno być problemu z zapisem genesis live.

Przyjmuję ten sam tok rozumowania aczkolwiek fajnie byłoby gdybyś ktoś kto w ten sposób pływa wypowiedział się zaprzeczając bądź potwierdzając.

Jest chyba jeszcze opcja mapowania na urządzenie i później można sobie te pliki przenieść na kartę zwalniając pamięć w urządzeniu.

Karta zapewne jest jakoś zabezpieczona ale byłoby co najmniej niefajnie, gdyby nie można było sobie "domapować" zbiorników, których na karcie nie uwzględniono.

• 0

Przyjmuję ten sam tok rozumowania aczkolwiek fajnie byłoby gdybyś ktoś kto w ten sposób pływa wypowiedział się zaprzeczając bądź potwierdzając.

Jest chyba jeszcze opcja mapowania na urządzenie i później można sobie te pliki przenieść na kartę zwalniając pamięć w urządzeniu.

Karta zapewne jest jakoś zabezpieczona ale byłoby co najmniej niefajnie, gdyby nie można było sobie "domapować" zbiorników, których na karcie nie uwzględniono.

Genesis live chyba można zapisać w wewnętrznej pamięci sonaru.Tak na szybko przyszło mi do głowy- to uwalnia od dylematów karcianych, niemniej logicznym by było działanie funkcji zapisu także na preinstalowaną kartę- w HB tak jest- na kartę zerolines można normalnie nagrywać logi. 

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Czołem

Jak to jest w Elite Ti2 z mapami ?

W tej chwili włożyłem swoją kartę SD i korzystam z pobranych map społecznościowych - w wyborze mapy, w urządzeniu zaznaczyłem opcję Genesis Live.

Co w chwili kiedy przyjadą do mnie mapy C-Map ?

Będę na karcie C-Map mógł mapować zbiorniki w czasie rzeczywistym, czy będę musiał zmieniać karty SD ? 

W Ti jest niestety jeden slot pamięci. Jeżeli używamy map C-Map Genesis  lub Genesis Live, to na kartę wejdzie kilkadziesiąt. W przypadku oryginalnych map, trzeba niestety wymieniać karty,  co jednak nie stanowi problemu.  Zawsze mam przy sobie kilka. Jeżeli wydasz parę stów na oryginale mapy, chyba byś nie chciał, żeby była możliwość przypadkowego ich skasowania lub nadpisania.

• Like 1

• 0

W Ti jest niestety jeden slot pamięci. Jeżeli używamy map C-Map Genesis  lub Genesis Live, to na kartę wejdzie kilkadziesiąt. W przypadku oryginalnych map, trzeba niestety wymieniać karty,  co jednak nie stanowi problemu.  Zawsze mam przy sobie kilka. Jeżeli wydasz parę stów na oryginale mapy, chyba byś nie chciał, żeby była możliwość przypadkowego ich skasowania lub nadpisania.

Dzięki za odpowiedź. Przyfarciło mi się - załapałem się na promocję i mapę C-Map EN-Y802.47 dostanę gratis.

• 0

Właśnie też szukam tej mapy C-Map EN-Y802.47 ale jakoś ciężko z jej dostępnością. Ma ją ktoś z Was lub poprzednią wersję i podpowie jak w niej z batymetrią ( dokładność). Podoba mi się ze względu na dużą liczbę, również mniejszych zbiorników. Lub na co Waszym zdaniem warto postawić. Nie uśmiecha mi się kupowanie navionics, C-Map i Maxi Mapa bo to się zrobią potężne koszty.

• 0

Finalnie dzwoniłem do Parkera i mając C-Mapę nie mapujemy zbiorników bo nidyrydy. Trzeba zmieniać karty. W HDSie z racji dwóch slotów jest możliwość nakładania danych.

Co do mapy - od kwietnia do końca maja jest promocja, przy zakupie Elite bądź HDS tę mapę dostaje się gratis @karbusd - zadzwoń do Parkera - oni Ci ogarną tą mapę - z tego co wiem, jej koszt to 650 PLN

Edytowane przez scOOtt

• 0

Mam pytanie, ile jesteście w stanie wypływać na 14aH z włączonym side scan, down scan, tobrazowantradycyjnymiem i mapą ze 100% podświetleniem ekranu na Elite 7Ti2 z Active Imaging 3in1 ? Bo u mnie aku padł po 6h ciągłej pracy i zastanawiam się nad większym. Jeśli macie jakieś patenty na zestaw przenośny w torbie plus większy aku, dajcie znać. Big cover plus 36aH to się robi już koszt 800 zl - może macie jakieś patenty na rozwiązanie tego tematu taniej ?

Edytowane przez scOOtt