Skocz do zawartości
  • 0

Lowrance Elite 5 / 7 / 9 Ti

Paprykarz

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

To pokaz jakies foty , ja tez mam Ti2 i niestety nie moge sie z tym w zaden sposob pogodzic.

Kurcze ostatnio miałem okazję fajne screeny porobić ale ryby brały i zapomniałem. Jak następnym razem będę na jeziorze Rajgrodzkim to porobię. Jest tam zatopiony most drewniany na 8m. Na echu widać było praktycznie każdą dechę. Byłem w szoku jaka super dokładność.

• 0

Witam mam problem z wgranien nowego softu 20 do 7 Ti2 ,który jest dostępny od niedawna. .Wgrywam na kartę plik i po załadowaniu do slotu echo nie widzi pliku ,a powinno samo z automatu wygrywać się tak samo jak poprzedni wygrałem 18.2.

Proszę o podpowiedź.

Może po wifi spróbuj?

• 0

Ale próbowaliście wymusić wyszukiwanie aktualizacji? U mnie poszło bez problemu.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Dziś lub jutro spróbuję raz jeszcze. 

W jakim formacie zapisujecie logi sonaru ? Sonar only (slg) czy Sonar+Structure (sl2) ?. 

Na chwilę obecną nie zależy mi na mapowaniu struktury dna. Che tylko robić batymetrię i zastanawiam się czy w urządzeniu włączyć opcję Sonar Only czy Sonar+Structure.

Dodatkowo w tym menu ustawień jest jeszcze opcja StructureMap i checkbox do zaznaczenia - rozumiem, że dopiero jak to się włączy - będzie mapować strukturę ?

Mapowanie w sl2 da mi zwykłą batymetrię ? Jeśli tak to czym ona się różni od slg ? Bo informacje opisowe są suche. Na ich podstawie wnioskuję, że włączając sl2 mapuje batymetrię i strukturę, lecz po co w takim razie ten checkbox przy StructureMap ?

Poniżej zrzut z neta o co mi się rozchodzi:

log-sonar-pop-up-box.png

Edytowane przez scOOtt

• 0

Dziś lub jutro spróbuję raz jeszcze. 

W jakim formacie zapisujecie logi sonaru ? Sonar only czy Sonar + Structure. A to ustawienie przekłada się na kolejne gdzie bodaj pod ping speed jest dodatkowa opcja StructureMap bodajże.

Na chwilę obecną nie zależy mi na mapowaniu struktury dna tylko batymetria i zastanawiam się czy w urządzeniu włączyć opcję Sonar Only (nie pamiętam rozszerzenia pliku) czy Sonar+Structure (sl2) i wówczas nie zaznaczać tej dodatkowej opcji Structure Map.

Szybkość pingowania na max- nie każdy zawiera informacje dla batymetrii, im więcej ich wyślesz, tym więcej ich powróci z danymi. Mapa będzie też dokładniejsza przy szybkim pływaniu.  Formatów jest kilka, jak będziesz miał reefmastera to możesz sobie przejrzeć logi z bocznego- zapisane w sl2, czy sl3- a to pomaga w ogarnięciu wody. Możesz sobie ponanosic waypointy charakterystyczne i je opisać- tego nie zobaczysz w sonarze 2D

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Szybkość pingowania na max- nie każdy zawiera informacje dla batymetrii, im więcej ich wyślesz, tym więcej ich powróci z danymi. Mapa będzie też dokładniejsza przy szybkim pływaniu.  Formatów jest kilka, jak będziesz miał reefmastera to możesz sobie przejrzeć logi z bocznego- zapisane w sl2, czy sl3- a to pomaga w ogarnięciu wody. 

Czyli sl2 to struktura, slg to batymetria.

Po co w takim razie ustawienie CreateStructureMap ? Skoro w sl2 zapisuje strukturę, którą mogę zuploadować do insidegenesis - tam obrobią - pobiorę i mam.

• 0

A zrobisz to na wodzie? W komforcie?

Wszystkie systemy mapowania dna dostępne w echu należy traktować jako doraźne rozwiązanie 

Jak wejdziesz w temat mapowy- sam zrozumiesz dlaczego. 

- dokładność map

- korekcja danych przed wygenerowaniem mapy

- dodawanie linii brzegowej 0m, by mapa nie biegała po lasach na skutek extrapolacji

- obróbka graficzna mozajek i akceleracja graficzna programami komputerowymi  do tego 

Edytowane przez Maciej_K

• 0

A zrobisz to na wodzie? W komforcie?

Wszystkie systemy mapowania dna dostępne w echu należy traktować jako doraźne rozwiązanie 

Jak wejdziesz w temat mapowy- sam zrozumiesz dlaczego. 

Pewnie dlatego na mapie rysowało po bokach jak chłopaki ode mnie pływali na moim echu. Log sonar sl2 i CreateStructureMap był wówczas włączony.

Ja nie chce aby na mapie live mi rysowało boczny, ale ewentualnie strukturę później obrobić na kompie. Więc z tego co rozumiem mam włączyć sl2 ale nie włączać CreateStructureMap.

Będę miał wówczas logi zwykłej batymetrii i struktury do późniejszej obróbki a na mapie nie będzie mi rysowało po bokach z bocznego.

Wszystko wyjdzie na wodzie a mój pierwszy test dopiero w niedzielę - na sucho trochę się pobawiłem i podstawowe rzeczy chce ustawić na wodzie nie tracąc zbytnio czasu. Na opływanie z tym urządzeniem przyjdzie czas..

Edytowane przez scOOtt

• 0

Czytałeś maila mojego? Tam napisałem ci co i jak z nakładką struktury. 

Jak jej nie włączysz- nie będzie, jak nie zaznaczysz create structuer map- nie wygeneruje. 

Lepiej mieć więcej danych do analityki niż mniej. Dlatego zapisuj sl2, zrobisz z niego co trzeba. 

• 0

Panowie mam pytanie o elite 9 ti2, mimo wyciągnięcia nakladki temperatury wody to nie pokazuje mi żadnej wartości.

Jedyne co jest to kreski.

Czy spotkaliście się z czymś takim, może macie pomysł co jest nie tak?

Tak, tez to miałem. Musisz poszukać gdzies w ustawieniach, chyba w nakładkach to było " źródło" i przestawić na drugą opcję. 

Trochę to chaotycznie ująłem bo dokładnie nie pamiętam ale do reasumując do zmiany w ustawieniach. 

Edytowane przez rower26
  • Like 1

• 0

Tak, tez to miałem. Musisz poszukać gdzies w ustawieniach, chyba w nakładkach to było " źródło" i przestawić na drugą opcję.

Trochę to chaotycznie ująłem bo dokładnie nie pamiętam ale do reasumując do zmiany w ustawieniach.

Dzięki, pomogło

• 0

Pierwsze pływanie za mną na 7Ti2. 800kHz na bocznym - max co osiągnąłem to 50m na stronę, co jest wynikiem kapitalnym wg. mnie. Mapowałem pół dnia, zarys jeziora się zgadzał. Dopiero po tym jak chciałem coś grzebnąć w ustawieniach zobaczyłem, że w opcjach mapy miałem wybrany inny zbiornik heh ????. Ciekawe czy mimo tego zapisało się wszystko tak jak miało. Naładuje aku i sprawdzę.

• 0

Hej Mam problem z przetwornikiem. Mam nowa eliye 7ti z przetwornikiem totalscan. Podlaczylem wszystko jak 3eba a sygnalu nie ma. Widzi przetwornik 0.0.0. Probowalem manualnie wybrac przetwotnik, twardy reset i nic. Co jeszcze moge zrobic. Zestaw brand new. Dzieki