Skocz do zawartości

Łowisko Hedesunda

radanet

Rekomendowane odpowiedzi

Are you staying at our place? We only rent out to our own guests.

We have the following boats:

Linder 440 – 4HP = 2100 sek p. week

Linder 400 – 9,9HP = 2800 sek p. week

Very kind regards

Renata

Tak mi oto odpowiedzieli.

Edytowane przez Roseth

Witam.

Przez ostatnie lata bywałem w Hedesundzie dwa razy w roku: w czerwcu oraz październiku. Celem naszych wypraw są sandacze.  W czerwcu, o ile trafi się z pogodą, wyniki są dobre. Brania są regularne i jak to w czerwcu agresywne. Populacja sandacza jest liczna. Najwięcej ryb w okolicy 50 cm. Na każdym wyjeździe wyciągamy kilka ładnych sztuk - takich powyżej 80cm a największy miał 94cm.  Przyłowem są szczupaki i okonie (regularnie wyciągamy kilka metrówek).

Jesienią łowisko jest bardzo kapryśne. Bywało tak, że po całym dniu czesania miałem jednego sandacza na koncie. Zarówno w czerwcu jak i jesienią sandaczy szukamy wzdłuż koryta rzeki na głębokości 7-12m. W tym roku będę tam z ekipą od 6 czerwca. Zazwyczaj jedziemy sześcioosobową paczką i łowimy na trzy łodzie. Łowisko jest rozległe. Polecam łódź z silnikiem 10 konnym. 

Wracam na to łowisko ponieważ ma swój urok a przede wszystkim nawet podczas silnych wiatrów można znaleźć fragment spokojnej wody. Bywałem na dużych jeziorach np. Hjalmaren i choć były one pełne ryb to czasami z powodu silnych wiatrów dwa dni z krótkiego tygodnia trzeba było spędzić w domku. Łowisko jest dość czepliwe i trzeba zaopatrzyć się w sporą ilość główek. Za każdym razem zostawiam na dnie około 50-70 przynęt. Uciąg wody w korycie jest silny. Używamy główek pomiędzy 20 a 30 gram. Do tej nie wytypowaliśmy przynęty, która by szczególnie smakowała sandaczom. Niezłe wyniki były na Keitechy, kopyta. Gorzej na koguty - trafiały się pojedyncze ryby.

Promem płyniemy do Karlskrony i później ok. 600 km samochodem. Można skorzystać z promu płynącego do Nynesham + ok. 180 km samochodem. Niestety ostatnimi laty prom nie wracał w weekendy i trzeba by przedłużać urlop o początek kolejnego tygodnia. 

Pozdrawiam

• Like 2

• 1 miesiąc temu...

Witam,

Może ktoś coś słyszał na temat wód w okolicach Hadesundy na północ od Sztokholmu? Planujemy wyjazd w drugiej połowie roku do Szwecji i dostaliśmy kilka dobrych ofert w tych okolicach:)  

https://www.google.it/maps/place/Hedesunda+Camping+AB/@60.3589714,17.0921226,12z/data=!4m2!3m1!1s0x4660a3f4f29967b7:0x3bdcc64d5671e468

Ma ktoś informacje o miejscowych łowiskach?

Edytowane przez radrian
  • Like 1

• 11 miesięcy temu...
  • 9 lat później...

Gdyby ktoś chciał się podzielić informacjami na ten temat też będę wdzięczny. A od "ikcarg" proszę o relacje po powrocie. Połamania.

Hej,

Wróciliśmy :) woda bardzo fajna i z mega potencjałem. Na pewno tam wrócimy:) nie czujemy się mega wyłowieni . Określamy to

jako slow fishing . Przez 3.5 dnia złowiliśmy w sumie 32 ryby na 2 osoby (szczupaki, okonie, sandacze i jazia :) ). Dwa szczupaki ciekawe 96 i 95 cm , reszta w polskich rozmiarach. W niedzielę po przejściu frontu ryby ruszyły i wiemy, że inne teamy połowiły sporo ryb 90+ . My w niedzielę sporo małych ryb. Prawdopodobnie łowiliśmy za płytko tego dnia.

Generalnie jesteśmy zadowoleni jak na pierwszy raz i wielkość wody. Tak jak pisałem, planujemy wrócić.

a79802b94bf32dc08d6a9ef6f81be1ea.jpg

Pozdrawiam,

Marcin

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 7