Skocz do zawartości

Shimano Biomaster stuka w środku, przyczyny ?

Majo

Rekomendowane odpowiedzi

Hej!

Mam problem z Biomasterem 4000FB. Kołowrotek ma dziwną przypadłość(kupiony na początku listopada tu na forum, z Niemiec). Od początku ma dziwny luz na korbce(nie na przekładni tam luz jest na minimalnym poziomie), korba wkręcana oczywiście w przekładnię. Nie denerwowało by mnie to gdyby w trakcie pracy nie było czuć przekładni. Co jakiś czas luz na korbce znika(!?) i kołowrotek kręci leciutko i gładko. Wtedy ten luz znika. Czy to jest problem w gniazdach łożysk w obudowie, w samych obudowach, łożyskach(na kole głównym) czy jeszcze coś innego??? Jak zniwelować to, bo jest to irytujące. Nie mam czasu na odsyłanie kołowrotka do forumowego specjalisty, sezon trwa a nie będę miał czym łowić. Zapasu w zasadzie żadnego nie mam. Z góry dziękuję za sugestie. 

PS: Luzy sprawdzam rzecz jasna blokując w jednej dłoni cały kołowrotek tj.obudowa, rotor, szpula.

Edytowane przez Majo

Na schemacie koło wygląda jakby było łączone podobnie do TP4000FC...oś z wieloklinem sprasowana z kołem-

jeśli wypracowane to trzeba zmienić bo jak zetnie wieloklin to w ogóle nie zakręci.

Jutro będę wiedział na 100%.

Edytowane przez klim

Ja mam JDM-a pewnie ze dwa lata. Szkiery u mnie też zaliczył. Pracuje jak nowy. Przed użyciem nasmarowałem.

Potwierdzam to co napisał Andrzej.Mam jdm-a 4000 również dwa lata i wszystko gra jak powinno.Nasmarowany na początku i drugi raz miesiąc temu.

Ja także jestem zdania, że powinienes reklamować. Mam nadzieje że u mnie nie napotkam takiego problemu.

A tak w nawiasie to jakimi gramaturami i w jaki sposob docierales swojego biomka??

Co do smarowania to licho to wyglada fabrycznie ?? Lepiej dac nowe mazidlo?

Edytowane przez Sandre

Na schemacie koło wygląda jakby było łączone podobnie do TP4000FC...oś z wieloklinem sprasowana z kołem-

jeśli wypracowane to trzeba zmienić bo jak zetnie wieloklin to w ogóle nie zakręci.

Jutro będę wiedział na 100%.

to może być przyczyna, dobrze znana z tp fa dużych rozmiarów, raz na jakiś czas się zdarzy taki kasztan :) ale da się to wyleczyć :) jeden z forumowych speców w ukryciu mnie natchnął ;)

35 dni  po kilka godzin powiedzmy kogutami 35-50g  ;)

na dużej rzece...

Nie, bez przesady. 

Ja także jestem zdania, że powinienes reklamować. Mam nadzieje że u mnie nie napotkam takiego problemu.

A tak w nawiasie to jakimi gramaturami i w jaki sposob docierales swojego biomka??

Co do smarowania to licho to wyglada fabrycznie ?? Lepiej dac nowe mazidlo?

10g+3" drobno pracująca guma przez około 15 pierwszych godzin. Pózniej różnie ale max.20g+3" z tą samą gumą. Co do smarowania się nie wypowiem, suchy nie jest:)

ale da się to wyleczyć :) jeden z forumowych speców w ukryciu mnie natchnął ;)

Mógłbyś pomóc jakąś sugestią tu lub na priv, ale jak nie chcesz zdradzać szczegółów to ile ,,naprawa" by kosztowała???(To już na priv :) ).

Nie, bez przesady. 

10g+3" drobno pracująca guma przez około 15 pierwszych godzin. Pózniej różnie ale max.20g+3" z tą samą gumą. Co do smarowania się nie wypowiem, suchy nie jest:)

Mógłbyś pomóc jakąś sugestią tu lub na priv, ale jak nie chcesz zdradzać szczegółów to ile ,,naprawa" by kosztowała???(To już na priv :) ).

żaden sekret, drobne wiertełko , bardzo precyzyjne dwie dziurencje aby osiowości nie zepsuć i klej kropelka, który ma jakąś tam różnicę gęstości od tej którą ma aluminiowa przekładnia, fajnie zasysa kropelkę w te nawiercone rowki , jak zastygnie na wieloklinie to nie ma siły żeby to ruszyć, testowane na kilku tp fa z zaje.... skutkiem :) a jak to usłyszałem pierwszy raz to nie uwierzyłem :) powiedział mi o tym skromny forumowicz z kilkoma postami :) ale na rzeczy się znał :)

• Like 3

Bałem się napisać,ale miałem klej na myśli-zacementować dziada...

nawet miałem kumpla specjalistę od techniki dentystycznej spytać o możliwości.

poxipoli, poxiliny i wszystkich dostępnych wynalazków próbowałem użyć od strony zębów na zewnątrz, nic to nie dało nawet jak robiłem rowki w tulejce żeby miało się czego trzymać, siła z korby za duża jednak była i zawsze się ukręcało w tym kleju, a te dentystyczne mogą być ciekawe, nie miałem okazji testować.

• 2 tygodnie później...

Cześć wszystkim.

Otóż jako, że wymieniam kołowrotki w moich zestawach co z resztą widać na forum...nie wiem jaki diabeł podpuścił mnie kupić na eBay'u używany młynek z Japonii..z ich ojczyzny i tak o to 100 GBP poszło jak psu w... :/

Niecałą godzinę temu otrzymałem przesyłkę z ów moim "prawie szczęściem" Jest to Biomaster C 3000 S jak podaje sprzedawca 2008 rocznik...rozmiar "3000 S"...waga 265g na aukcji wszystko wyglądało "och i ach" no i to magiczne "Made in Japan" :D

Okazuje się, że przy kręceniu ów maszynką jest lekki stuk, stuk jest najgłośniejszy, najmocniejszy kiedy rozpędzę korbkę nawet lekko i młynek kończy się kręcić rozpędem. Kiedy kręcę łapą jest całkiem normalnie.

Zjawisko z reguły ma miejsce w najwyższym położeniu szpuli lub najniższym, a czasami w okolicach połowy położenia szpulki.

Kiedy przyciskam szpulkę palcem też jest to głupie zjawisko :/

Jest w ogóle jakaś nadzieja chociaż podleczyć to ? :/

Wysłałbym to coś np. do Pana Józefa Leśniaka ale wysyłać z UK do PL to byłoby trochę kłopotliwe dla obu stron :/

Nie wiem kto zmienił nazwę tematu, i po co ale nie założyłem go ze względu na stukanie. Takowego w moim egzemplarzu nie było. Praca była tylko zmienna ze względu na zmieniającą się geometrię(położenie) koła głównego. A co do Twojego problemu- spróbuj nałożyć smaru na grubo- na wormshafcie(na samym początku i na końcu). To może trochę pomóc, ale nie w każdym kołowrotku to działa.