Catrol Opublikowano 29 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2015 Na razie czekam na smar - zamówiłem sobie taki komplet smaru i oliwki w sprayach Shimano.Bo teraz mam jedynie oliwkę Abu Garcia i smar Quantum Hot Sauce...ale to twardy szmelc :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majo Opublikowano 29 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2015 Ja bym rozebrał, umył, nasmarował hot sauce(to nie jest zły smar) i sprawdził. Nigdy nie stosowałem smaru w aerozolu więc nie wiem czy dobrze go nałożysz tak jak mówię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Catrol Opublikowano 29 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2015 Może spróbuję...trochę się boję bo to nie stare Seido 3000 SFA które rozbierałem, smarowałem jak chciałem...jakieś specjalne wskazówki odnośnie demontażu / smarowania / składania Biomistrza z tej epoki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klim Opublikowano 30 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 Nie lękaj się! schemat i powoli-dasz radę.Luz na wodziku wormashaft potrafi oferować stuki czasem gęstszy smar nieco niweluje...poszukaj sposobu na nieodkręcanie ślizgacza oscylacji od osi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Catrol Opublikowano 30 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 Klim, a ten ślizgacz to czarny element przesuwający się do worm shaft'cie i prowadnicach ? Rozkęciłem Biomisia...praktycznie sahara w środku, główne koło przekładnie suche zupełnie, w środku kilka malutkich smarków i wsio :/ Tym Hot Sauce'm można nasmarować wszystkie mechanizmy ? Zauważyłem, że pinion, i wormshaft mają luzy w obudowie - góra, dół...czy to normalne ?Może jutro w wolnej chwili wrzucę zdjęcia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maicke82 Opublikowano 30 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 (edytowane) Pinion w każdym kołowrotku po odkręceniu rotora ma luz,to normalne. Wormshaft na tulejkach, tak jak jest w Twoim biomku, musi mieć minimalny luzik bo na ścisło ciężko by się obracał.Jeśli worm jest łożyskowany z obydwu stron luzu być nie powinno,ale to w stelli,vańku. Edytowane 30 Grudnia 2015 przez maicke82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 30 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 według mnie rozkręć wszystko,dobrze wymyj i nasmaruj.pinon jest dokręcany nakrętką rotora i luz pionowy znika.na wormie możesz dać małą podkładeczkę pod plastyk na tył jeśli takową dostaniesz lub wymień na łożycho 3x6x2.5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytec Opublikowano 30 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 Klim, a ten ślizgacz to czarny element przesuwający się do worm shaft'cie i prowadnicach ? Rozkęciłem Biomisia...praktycznie sahara w środku, główne koło przekładnie suche zupełnie, w środku kilka malutkich smarków i wsio :/ Tym Hot Sauce'm można nasmarować wszystkie mechanizmy ? Zauważyłem, że pinion, i wormshaft mają luzy w obudowie - góra, dół...czy to normalne ?Może jutro w wolnej chwili wrzucę zdjęcia... Jak pierwszy raz rozkręcasz kołowrotek to rób to powoli i schematycznie, rozłóż sobie kilka kartek papieru, na których rozkładaj części i opisuj żeby nie mieć wątpliwości albo rób zdjęcia mechanizmów. Wcześniej naturalnie zadbaj o odpowiednie klucze, śrubokręty oraz chemię. Tutaj masz film serwisu Shimano Biomaster. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klim Opublikowano 30 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 Tak-to 'oscillating slider'. Słusznie zauważył p.J.Leśniak,że zbędne odkręcenie może wywołać niepotrzebne konsekwencje(choć osiowość elementów gwintowanych ulega zmianom znikomym)-luzowanie można zlikwidować stosując 'Loctite'. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 30 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 Klim, a ten ślizgacz to czarny element przesuwający się do worm shaft'cie i prowadnicach ? Rozkęciłem Biomisia...praktycznie sahara w środku, główne koło przekładnie suche zupełnie, w środku kilka malutkich smarków i wsio :/ Tym Hot Sauce'm można nasmarować wszystkie mechanizmy ? Zauważyłem, że pinion, i wormshaft mają luzy w obudowie - góra, dół...czy to normalne ?Może jutro w wolnej chwili wrzucę zdjęcia...Nie smaruj smarem wormshafta i głównej osi. Młynek ciężko po tym chodzi. Chyba że Ci to nie przeszkadza .Ja do worma i ośki używam rozrzedzonego smaru. Do ośki oliwka też może być. Co kilka wypadów kropelka oliwki nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Catrol Opublikowano 31 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 Powitać ...Biomaster złożony, nasmarowany, zjawisko stukania zniwelowane do ok. 20 % tego co było Powodem najprawdopodobniej jest to, że wormshaft i prowadnice slidrera mają luz. Brak smaru też pewnie się trochę przyczynił. Coż popełniłem wobec pacjetna ? Rozebrałem kręciołek, wyczyściłem rozpuszczalnikiem i nasmarowałem. Wormshaft - Hot Sauce rozcieńczony oliwką na środku, sam smar na początku i końcu dałem trochę samego smaru. Tryb na końcu worm'a - sam smar ale bardzo cieniutko, aby tylko biały plastik zrobił się różowy. Tulejki worm'a lekko posmarowałem wewnątrz rozcieńczonym smarem. Prowadnice worm'a tylko zatłuściłem rozcieńczonym smarem. Pinion - postawiłem 3 kropelki oliwki i roztarłem. Główna przekładnia - sam smar, w ilości umiarkowanej. Młynek jeszcze leciutko stuka, ale kiedyś jak zdobędę się na dodanie łożyska pod worm'em to spróbuję jeszcze poprawić...pracuje maślanie i pewnie.Nie za lekko aż strach, że się rozpadnie ale tak jak przystało na 5-cio łożyskowego Shimaniaka z jego epoki Bardzo Wam wszystkim dziękuję i życzę szczęśliwego nowego roku oraz żeby Wasze młynki kręciły jak należy...i nie na pusto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klim Opublikowano 31 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 Luz na osi wormshaft niweluje ew. dodatkowa podkładka(lub łożysko/a+tuleja +podkładka),a na luz półksiężyca w ślizgaczu oscylacji podkładka(ew.łożysko+tuleja+podkładka)zaobserwowałem zjawisko w technium'ach.No i nie było się co lękać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BGM Opublikowano 31 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 ja worma smaruje dg6 zeby iosem a reszta oliwka alchemy wszystko delikatnie pedzelkiem i musi chodzic jak ze sklepu mowa o szimancach chyba ze kreciol ma ze 10 lat a jak rozbieram przewaznie na jasnym prawie bialym stole ukladam czesci od gory pozniej skrecam odwrotnie mowie o mlynkach ktorych nie znam i jesli nie mam schematu daiwy to juz zupelnie co innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klim Opublikowano 31 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 (edytowane) A jak ma 20 lat?np TP 3000XT...czy 18 TP4000F,Biomaster2500 Edytowane 31 Grudnia 2015 przez klim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BGM Opublikowano 31 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 to juz pora na zmiane albo smalec spozywczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klim Opublikowano 31 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 Smalec na kanapkę...młynek nad wodę.Oby nowe tak funkcjonowały! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BGM Opublikowano 31 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 dokladnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Catrol Opublikowano 4 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2016 Witam ponownie ...Jeszcze takie 2 pytania mam odnośnie Mojego Biomka. -Gdzie ewentualnie dostać podkładki pod worm shaft'a ?-Jakie Waszym zdaniem jest maksymalne obciążenie dla tego kołowrotka ? Tzn. Jakie gumisie i jakie główki maksymalnie dla tego dziadka będą bezpieczne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majo Opublikowano 4 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2016 Nie wiem czy znajdziesz do kupienia, ale są dość proste do zrobienia. Rozmiar 3000S to tak naprawdę 2500 lub 2000, więc raczej bym nie szalał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Catrol Opublikowano 4 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2016 Czyli pewnie gumiś 3" i główka 8/10g będzie za dużo ? :/ Muszę zacząć szukać jakiegoś dobrego tworzywa na te podkładeczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majo Opublikowano 4 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2016 Da radę, to małe obciążenie. priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 5 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2016 Czyli pewnie gumiś 3" i główka 8/10g będzie za dużo ? :/ Muszę zacząć szukać jakiegoś dobrego tworzywa na te podkładeczki Popatrz za kliszą rentgenowską. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawele Opublikowano 5 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2016 Mam takowe podkładeczki pod worm shafta. Jeśli kolega zainteresowany to zapraszam na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 5 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2016 (edytowane) -Jakie Waszym zdaniem jest maksymalne obciążenie dla tego kołowrotka ? Tzn. Jakie gumisie i jakie główki maksymalnie dla tego dziadka będą bezpieczne ? Sorry , wcześniej pisałem o rozmiarze 4000 FB , nie zauważyłem , że pytasz o mniejszy i rocznik 2008. Edytowane 5 Stycznia 2016 przez Szymon82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Catrol Opublikowano 7 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 Da radę, to małe obciążenie. priv Dzięki Majo, niedługo postestuję młynek...ale na razie rzeka u mnie cholernie wezbrana - ciągle jak nie pada to wieje, a przymrozków próżno wyglądać - angielska "zima" to kibel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi