Skocz do zawartości

Shimano Biomaster stuka w środku, przyczyny ?

Majo

Rekomendowane odpowiedzi

Klim, a ten ślizgacz to czarny element przesuwający się do worm shaft'cie i prowadnicach ?

Rozkęciłem Biomisia...praktycznie sahara w środku, główne koło przekładnie suche zupełnie, w środku kilka malutkich smarków i wsio :/

Tym Hot Sauce'm można nasmarować wszystkie mechanizmy ?

Zauważyłem, że pinion, i wormshaft mają luzy w obudowie  - góra, dół...czy to normalne ?

Może jutro w wolnej chwili wrzucę zdjęcia...

Pinion w każdym kołowrotku po odkręceniu rotora ma luz,to normalne. Wormshaft na tulejkach, tak jak jest w Twoim biomku, musi mieć minimalny luzik bo na ścisło ciężko by się obracał.Jeśli worm jest łożyskowany z obydwu stron luzu być nie powinno,ale to w stelli,vańku.

Edytowane przez maicke82

Klim, a ten ślizgacz to czarny element przesuwający się do worm shaft'cie i prowadnicach ?

Rozkęciłem Biomisia...praktycznie sahara w środku, główne koło przekładnie suche zupełnie, w środku kilka malutkich smarków i wsio :/

Zauważyłem, że pinion, i wormshaft mają luzy w obudowie  - góra, dół...czy to normalne ?

Jak pierwszy raz rozkręcasz kołowrotek to rób to powoli i schematycznie, rozłóż sobie kilka kartek papieru, na których rozkładaj części i opisuj żeby nie mieć wątpliwości albo rób zdjęcia mechanizmów. Wcześniej naturalnie zadbaj o odpowiednie klucze, śrubokręty oraz chemię. 

Tutaj masz film serwisu Shimano Biomaster. 

• Like 1

Nie smaruj smarem wormshafta i głównej osi. Młynek ciężko po tym chodzi. Chyba że Ci to nie przeszkadza .

Ja do worma i ośki używam rozrzedzonego smaru. Do ośki oliwka też może być. Co kilka wypadów kropelka oliwki nie zaszkodzi. 

Powitać :)

...Biomaster złożony, nasmarowany, zjawisko stukania zniwelowane do ok. 20 % tego co było :)

Powodem najprawdopodobniej jest to, że wormshaft i prowadnice slidrera mają luz. Brak smaru też pewnie się trochę przyczynił.

Coż popełniłem wobec pacjetna ?

Rozebrałem kręciołek, wyczyściłem rozpuszczalnikiem i nasmarowałem.

Wormshaft - Hot Sauce rozcieńczony oliwką na środku, sam smar na początku i końcu  dałem trochę samego  smaru.

Tryb na końcu worm'a - sam smar ale bardzo cieniutko, aby tylko biały plastik zrobił się różowy.

Tulejki worm'a lekko posmarowałem wewnątrz rozcieńczonym smarem.

Prowadnice worm'a tylko zatłuściłem rozcieńczonym smarem.

Pinion - postawiłem 3 kropelki oliwki i roztarłem.

Główna przekładnia - sam smar, w ilości umiarkowanej.

Młynek jeszcze leciutko stuka, ale kiedyś jak zdobędę się na dodanie łożyska pod worm'em to spróbuję jeszcze poprawić...pracuje maślanie i pewnie.

Nie za lekko aż strach, że się rozpadnie ale tak jak  przystało na 5-cio łożyskowego Shimaniaka z jego epoki :)

Bardzo Wam wszystkim dziękuję i życzę szczęśliwego nowego roku oraz żeby Wasze młynki kręciły jak należy...i nie na pusto ;)

ja worma smaruje dg6  zeby iosem  a reszta oliwka alchemy wszystko delikatnie pedzelkiem i musi chodzic jak ze sklepu mowa o szimancach chyba ze kreciol ma ze 10 lat a jak rozbieram przewaznie na jasnym   prawie bialym stole ukladam czesci od gory pozniej skrecam odwrotnie  mowie o mlynkach ktorych nie znam i jesli nie mam schematu daiwy to juz zupelnie co innego

Witam ponownie :)

...Jeszcze takie 2 pytania mam odnośnie Mojego Biomka.

-Gdzie ewentualnie dostać podkładki pod worm shaft'a ?

-Jakie Waszym zdaniem jest maksymalne obciążenie dla tego kołowrotka ?

Tzn. Jakie gumisie i jakie główki maksymalnie dla tego dziadka będą bezpieczne ? :)

-Jakie Waszym zdaniem jest maksymalne obciążenie dla tego kołowrotka ?

Tzn. Jakie gumisie i jakie główki maksymalnie dla tego dziadka będą bezpieczne ? :)

Sorry , wcześniej pisałem o rozmiarze 4000 FB , nie zauważyłem , że pytasz o mniejszy i rocznik 2008.

Edytowane przez Szymon82