Skocz do zawartości

Tunning korby daiwa cetate,caldia,kix

Jozi

Rekomendowane odpowiedzi

Podaję rozmiary łożysk do tunningu korbek daiwa:

Daiwa 1000,2000,2500,3000- łożysko EZO MR 117 ZZ wymiary łożyska;średnica wew-7mm,średn zewn-11mm, grubość-3mm

cena łożyska ok.30zł.

Daiwa 3500,4000- łożysko EZO MR 128 ZZ wymiary;

średnica wew-8mm,średn zewn-12mm, grubość-3,5mm

cena łożyska ok.20zł.

Chodzi o tunning pierścienia pod szpulą kołowrotka ( na schematach opisany bodajże jako colar).

Wczoraj osobiście tuningowałem swoje korby tj.Certate 2000 i Certate 3500.

Zainteresowani winni sprawdzić modele daiwy czy mają owy pierścień.

• Like 1

Zasadniczo nic na siłę.Tylko napisałem że można to sobie zrobić

jak ktoś chce się poczuć lepiej.

@Tpe Metal mart Krosno Pani Marta ma łożyska więc zakupiłem i ztuningowałem.

Przy pracy hamulca szpula ma lżej jak na pierścieniu, może dostać się np. paproch, ziarnko piasku i może rysować szpulę albo ośkę, łożysko to łożysko.Jak znam życie nie sprawdza się często jak to wygląda z czystością.

temat jest nieco szerszy, jeżeli chodzi o łożyska jakie można upchnąć w daiwach ze średniej i wyższej półki.

łożysko pod szpulę akurat jest nawet sprzedawane jako dodatek sygnowany firmowo wraz z jakimś olejkiem.

w zasadzie jak ta tulejka jest przynajmniej metalowa to niema co się spieszyć z jej wymianą, chyba że mamy do wymiany więcej łożysk to można niejako przy okazji.

ciekawiej sprawa wygląda z łożyskiem w rolce kabłąka w modelach w których fabrycznie jest jakiś układ tulejek.

na start polecam to http://www.fishingkaki.com/forum/viewtopic.php?t=131208

• 1 miesiąc temu...

panowie, mam pytanko niejako związane z tematem: czy gdzieś w Polsce można zamówić części daiwy ?

albo ew. może ktoś podzieli się doświadczeniami ze strony http://www.mikesreelrepair.com/

chętnie bym się podpiął z kilkoma małymi duperelkami(konkretnie podkładki :o ) jakby ktoś tam coś zamawiał, a może ktoś ma zamiar ?

Pogadaj z Mefisto. Mnie załatwił bez problemu podkładki do Stelli - cena za komplet 5 zł + wysyłka :mellow:

dzięki za info,

dla chętnych od razu wrzucę linki: http://www.tackletour.net/TTForums/viewtopic.php?f=37&t= 51344&start=20 a także: http://crazyfisherman.blogspot.com/2007/09/pimp-my-reel-daiw a-caldia-kix-4000-part.html

numery części(do daiwy w wielkości od 2000 do 3000):

F89-7101 line roller washers - no właśnie, te podkładki są w wielu kołowrotkach daiwy, są dostępne min. na tej stronie wyżej

G28-1601 line roller ball bearing - zamiennik 3x6x2.5 wedle uznania,

F01-6401 drag bearing - zamiennik 7x11x3 wedle uznania,

4x7x2.5 łożysko uchwytu korbki,

• Like 1

wiem, jedyna sprawa na której na razie stoje to te nieszczęsne podkładki.

aha, wymieniałeś może tulejke na łożysko w uchwycie korbki ? czy aby czasem tam nie tzreba jakichś dodatkowych podkładek ?

http://www.plat.co.jp/shop/catalog/product_info/language/en/ manufacturers_id/10/products_id/9467/daiwa/s-size-handle-kno b-ball-bearing-10e070.html

pozdr

• 2 miesiące temu...

wkleję do tematu, bo się komuś może przyda:

Wiesz może jakie wymiary będzie posiadało łożysko do rolki zamiast tulejek w młynku Daiwa Caldia Kix Custom 4000 ? Jeżeli masz, byłbym wdzięczny, bo w głowie mi się nie mieści, jak te kurduple mogli wsadzić tam tuleje. Jak na razie po nasmarowaniu rolki problemu takiego nie ma przy plecionce 20LB, ale planuje zejść z plecionką niżej i obawiam się, że te problemy mogą się pojawić. No i sprawa podkładek o których pisałeś.

prawdopodobnie będzie to 3x6x2,5mm tak jak w modelach 2500/3000 jednak lepiej rozkręć rolkę i sprawdź suwmiarką tulejkę i otwór w rolce - będziesz miał 100% pewności.

• 3 lata później...

Orientujecie się czy jest możliwość wymiany teflonowych wkładek na łożyska w rolce kabłąka Daiwy certate 3000HA? Przesmarowałem dziś wszystkie kręciołki i przy składaniu certate wypadł mi jeden z tych teflonowych wkładów- niestety po włożeniu go spowrotem na miejsce rolka niechce sie obracać.

• 2 tygodnie później...

Orientujecie się czy jest możliwość wymiany teflonowych wkładek na łożyska w rolce kabłąka Daiwy certate 3000HA? Przesmarowałem dziś wszystkie kręciołki i przy składaniu certate wypadł mi jeden z tych teflonowych wkładów- niestety po włożeniu go spowrotem na miejsce rolka niechce sie obracać.

Ha nie wiem ale w tych niskobudzetowych daiwy pierśienie moża wymienić na łożyska, tylko podkładki dystansowe należy założyć.